Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Audi A3 35 TDI и Mercedes A 200 d: Дуел на компактни седани

23.03.2020 12:35

Елитни автомобили с доскоро изоставената в компактния клас триобемна каросерия

След стартиралата още през 2013 г. версия седан на Audi A3 сега се появи и Mercedes A-класа с удължена задна част. Тя обогатява модела и го прави по-привлекателен – не само заради по-голямото багажно пространство. 

Някои семейства се радват не само на семейните ласки, но и на техния резултат. Конструкторите от Mercedes например гордо представиха вече седмото отроче в многоликата си фамилия от компактни автомобили, към която принадлежат дори един ван, два SUV модела и купето CLA – става дума за А-класата седан. Тя притежава същите гени като хечбека и до предните врати е практически идентична с него, само покривът се спуска назад по-плавно и завършва хармонично в удължена с 13 см задна част. 

Дали новият вариант изглежда по-добре от базовия и дори от по-ниския, по-дълъг с 14 см, но по-тесен и по-скъп с 3000 евро CLA, си остава въпрос на вкус. Факт е, че седанът не създава впечатление за нещо импровизирано или старомодно, изглежда добре пропорциониран и хармоничен. Макар с 4,55 м дължина да спазва все още лека респектираща дистанция от С-класата (4,69 м), благодарение на предното предаване и напречно разположения мотор той предлага в интериора си почти също толкова място. Освен това във версията A 200 d е само с около 650 евро по-скъп от хечбек варианта, но е с почти 5400 евро по-евтин от съпоставим C 200 d с автоматична трансмисия. 

Товарният обем (395 литра) обаче е точно между стойностите в по-малкия и по-големия брат и при нужда може да бъде разширен чрез сгъване на облегалки – задната и на седалката до водача (срещу 179 евро доплащане). По-обемисти неща, като кухненски шкаф например, не биха преминали праз малкия отвор за товарене и високото вътрешно стъпало към пода на багажника, което навежда на мисълта, че е целесъобразно семейството да бъде разширено и с комби. Така че дерзайте, скъпи родители!

Чарът на родения по-рано

Повече работа в това отношение имат хората в Audi, където семейството на A3 напоследък беше сведено до седан и кабриолет. Новото поколение на компактния модел беше показано за първи път през март (A3 Sportback), дериватите ще се появят по-късно. Толкова по-забележителен е фактът, че все още актуалният модел със своята семпла, неподвластна на времето елегантност в никакъв случай не изглежда остарял, а интериорът му създава впечатление за по-ясна подредба и по-високо качество, отколкото в някои по-нови модели на Audi. Също и в сравнение с А-класата по-късият с девет сантиметра А3 е равностоен по отношение на предлаганото място за пътници и багаж, при това печели точки за малко по-добрия обзор във всички посоки и за по-ниското със 118 кг собствено тегло. 

Класически функционалното арматурно табло с отчетливо разделение между контролни уреди и инфо-развлечения с контролер на системата ММІ изглежда дори по-ясно и лесно разбираемо, защото с него много от функциите могат да се управляват сигурно и без отвличане на вниманието. С тъчпада на А-класата това не става толкова добре от първия път, така че бързо преминавате към умното и надеждно управление с гласови команди. За да използвате многообразните възможности на системата MBUX в областта на информацията, телефонното общуване и музиката, трябва обаче преди това да сте поръчали пакета с широкоекранен дисплей (10,25 цола, 1535 евро) или пакета Navigations Premium за 3076 евро. 

Изобщо сложната и заплетена, дебела 106 страници ценова листа на Mercedes е пълна с капани и изкушения, добавящи към базовата цена петцифрени суми. Например при тестовия автомобил сметката включва оборудване Progressive (1868) със 17-цолови алуминиеви джанти и разнообразни украшения, на първо място техническия пакет за 3522 евро (Multibeam LED светлини, безключов достъп, адаптивни амортисьори, по-големи спирачни дискове), както и необходимия към тях пакет за подпомагане на водача (1797 евро).

Изобилие от възможности

С този асортимент на ниво като във висшия клас Mercedes несъмнено превъзхожда Audi, където оборудването за безопасност, подпомагане и мултимедия показва празнини – от head-up дисплея през предупрежденията при слизане и за напречен трафик до асистентите за странично наблюдение и избягване на препятствие. При А-класата пък могат да ви объркат силните понякога намеси на активната система за спазване на лентата чрез спирачките и кормилната уредба, както и дозатягането на коланите, в случай че автомобилът леко поднесе или има опасност да се приближи до някой друг. Но в комбинация със здраво действащите спирачки и високото ниво на сигурност на пътя те обосновават превъзходството на Mercedes в тази област. 

По отношение на т.нар. поведение на пътя обаче А-класата не успява да се откъсне напред така, както може да се предполага с оглед на по-бързите времена в динамичните тестове. Защото макар че А3 поднася по-силно със задната си част в завоите и е осезаемо възпиран от системата ESP, при завъртане на волана той се усеща като по-лек и чевръст. Само в зоната близо до границата на сцепление той изисква малко повече внимание и решителни намеси там, където А-класата все още спокойно следва пътя си и дори при рязка смяна на курса спазва сигурно желаната посока.

Като стана дума за спокойствие: Въпреки че моделът на Mercedes никога не подбужда или пък предизвиква водача си към изблици на чевръста динамика, със своята работеща с усет и спокойствие кормилна уредба той може да бъде управляван съвсем прецизно и дори спортно. По-специално в по-стегнатия спортен режим той се залавя за работа както трябва и не се накланя в завой, докато в режимите „Comfort“ или „Eco“ при неравности каросерията се клати по-силно с последващи колебания. Така че напълно според личния си вкус човек може да се наслаждава или на прелестите на пейзажа, или на удоволствието от шофирането. 

Независимо от това кой режим е избран, комфортът на окачването остава поносим дори на лоши пътища. По своя капацитет за поглъщане на неравности адаптивната ходова част напомня дори за С-класа с пневматично окачване и показва колко добре може да се справи с тях. С монтираните на тестовия автомобил 18-цолови колела (952 евро) А-седанът реагира малко твърдо, но иначе цялата ярост на неравностите по трасето изглежда удавена в прилива на задоволство от пътуването. За целта А-класата хвърля на везните освен по-високото си собствено тегло също и десетилетния опит на своите конструктори с чистокръвни машини от висшия клас – така че типичните за марката плавност и спокойствие винаги присъстват на борда. 

Сполучлива интеграция

В това отношение Audi проявява собствен характер, още повече че участващият в теста автомобил е със серийно окачване. А фактът, че пружините и амортисьорите въпреки това реагират с усет и умело се справят с дългите вълнообразни неравности, говори за майсторството на инженерите в настройките – същото правят и незначителните колебания на каросерията. По-малките тласъци и смущения обаче проникват по-лесно до пътниците, което по-добре контурираните и тапицирани предни седалки компенсират поне отчасти. Освен това в тях се чувствата по-добре интегрирани, а и отзад е малко по-приятно, понеже седите по-високо – но пък има и по-голяма вероятност да докоснете тавана. 

Също толкова малки, но сладки са разликите при задвижването, въпреки че А-класата дори във версията седан предлага далеч по-голям избор от мотори – от 160 d с плахите 95 к.с. (кога за последен път е имало седан на Mercedes с мощност под 100 к.с.?) през AMG модела 35 4Matic до plug-in хибрида 250 e с 218 к.с. системна мощност. На сравнителния тест и двамата съперници се явиха с двулитров турбодизелов мотор със 150 к.с. и трансмисия с два съединителя, която при A3 35 TDI струва 2000 евро допълнително и вдига базовата му цена до ниво, отстоящо само на 696 евро от цената на A 200 d (със серийна DCT).

Следователно независимо от броя на предавките, въртящия момент и категоризацията според емисиите – А3 отговаря само на Euro 6d-Temp – на практика цари равенство. Номинално по-мощният четирицилиндров мотор на Audi обаче при шофиране се усеща като не чак толкова решителен и уверен като задвижващия агрегат на Mercedes. Който въпреки леките сътресения при потегляне реагира по-напористо на подадената газ и при нужда развива силна тяга дори от по-високи обороти, при което осемстепенната DCT превключва по-точно и по-плавно от седемстепенната DSG на съперника. А по-ниското ниво на оборотите благодарение на допълнителната предавка намалява не само шума в купето, но и разхода на гориво и отделяния CO2.

Жалко е да бъде пренебрегван

При всички профили на шофиране A 200 d консумира малко по-малко гориво от A3, но по-важното е, че и двата модела могат да се карат без особена сдържаност с по-малко от пет литра на 100 км. В тази тиха, мощна и пречистена от вредни емисии форма ефективният дизелов мотор е прекалено добър, за да бъде бракуван, и поне за онези, които шофират много, е заслужаваща препоръка алтернатива. По-трудно е обаче да отговорим на въпроса какво би останало от блясъка на Mercedes без многобройните скъпи екстри. 

След грижливо претегляне и сумиране на всички аргументи „за” и „против” отговорът е – във всеки случай достатъчно за победа в този сравнителен тест, въпреки че, разбира се, сме включили донеслите точки екстри в оценката на цените. А при новото издание на А3 би трябвало отново да се доближат на само обемът на допълнителните предложения, но и исканите за тях цени. Все пак за да расте добре, потомството се нуждае не само от любящи родители. 

Заключение

1. Mercedes A 200 d седан (455 точки)
С много компоненти за комфорт и сигурност А-класата седан безспорно бележи връх. Наистина, те най-често се заплащат допълнително, но почти превръщат дългата А-класа в С-класа. 

2. Audi A3 35 TDI седан (437 точки) 
Въпреки по-старата си конструкция А3 е наравно в много отношения, при това е по-качествен и по-евтин. Само при сигурността и асистентите има истински празнини. 

 

Текст: Бернд Щегеман
Снимки: Ханс-Дитер Зойферт

Коментари
comments powered by Disqus