Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Audi A6 45 TFSI и BMW 530i: Лимузини с четири цилиндъра

24.04.2020 17:28

Два първокласни седана – комфортни и мощни въпреки четирицилиндровите си мотори

Искате да си позволите нещо специално? Тогава заповядайте – тук има две истински лакомства: Audi A6 и BMW Серия 5, като и двата модела участват в теста с бензинови мотори и двойно предаване. Те обещават шофиране в най-приятната му форма. 

Не е никак случайно, че на английски и други езици понятието „лимузина” се свързва с най-луксозните превозни средства – често управлявани от професионален шофьор. Също и в Германия, където тази дума означава предимно „седан”, лимузината е символ на свободно от усилия пътуване – дори тогава, когато зад волана е самият собственик. Модели като Audi A6 и BMW Серия 5 потвърждават тази теза – в тях хората много обичат да возят себе си и другите до близки и далечни места. Друга причина за това е, че тези седани осъществяват много добър баланс на интереси между седящите отпред и отзад: пътникът желае преди всичко удобства, а шофиращият – главно необремененост и лекота. В съответствие с това високият автомобилен клас съчетава изискан комфорт с подчертано добра управляемост. 

След няколко по-дълги прехода установявате, че както Audi, така и BMW се ориентират към класическия стремеж на луксозния автомобил да огради пътуващите от всякакви неудобства, В това отношение бизнескласата като цяло успешно е наваксала изоставането поради налегналите я в последните години фантазии за динамика и отново пребивава в комфортната реалност, бидейки наясно със себе си. 

Независимо от това в Audi A6 и BMW „петица” можете с лека ръка да преодолявате и доста затруднителни маршрути. И двата седана достигат висока скорост в завоите с малки усилия при управлението. При това не преставате да усещате една подобаваща улегналост – все пак шофирането на един голям седан никога не трябва да бъде банализирано по посока на малък хечбек. 

Направете си този подарък

Както Audi, така и BMW излъчват в интериора си хармонична тежкарска атмосфера, в която кожата внася изтънчени нотки – срещу доплащане. Доплащане? Да, въпреки високите базови цени облечените с животински кожи седалки не са серийни. По принцип трябва да инвестирате доста средства, за да се избавите от „чара” на служебен автомобил в базовото изпълнение. Например като поръчате декоративни дървени лайстни с открити пори. Или комфортни седалки, които заслужават да си ги позволите – също както и акустичното остъкляване. 

По желание „петицата” може да бъде оборудване с дигитални контролни уреди Live Cockpit Professional и централен сензорен дисплей. Върху него могат да бъдат прожектирани виртуалните новости на седмото поколение на системата за управление на функциите, което ще бъде въведено с модернизацията през тази година. 

За съжаление, още сега своеобразният дизайн на скоростомера и оборотомера влошава интуитивната четливост. Хубавото е, че самата система iDrive остава незасегната от тези неразположения – управлението на функциите с въртящия и натискащ се контролер отклонява вниманието на водача от движението значително по-малко, отколкото докосването на полетата и плъзгането с пръст по екраните на Audi.

Безспорно добра инвестиция са парите, вложени в адаптивни амортисьори. В този ценови клас те би трябвало да са налице по подразбиране, но тук за тях се налага да бъдат платени четирицифрени суми. Независимо от това те са абсолютно необходими. Похвалното слово за луксозното придвижване в началото на този текст би било немислимо без тяхното участие – нали първокласният комфорт на окачването би трябвало да е нещо естествено за автомобил от бизнескласата. Известна финансова сдържаност бихте могли да проявите обаче при избора на колела. 

Audi изпрати за теста A6 45 TFSI Quattro с 20-цолови колела (2200 евро), от BMW се задоволиха при 530i xDrive с 18-цолови (серийни при Sport Line) – и моделът им спечели съответния брой точки за комфорт на возене. „Петицата” на BMW невъзмутимо поглъща неравностите, като мимоходом информира за тях, вместо да ги превръща в основна тема, както прави Audi A6. Неговите леко тропащи реакции сигурно щяха да са по-добри, ако бяха оставени джантите с по-малък диаметър. Хората от Инголщат обаче изглежда много държат да подчертаят таланта на своето отроче за добра динамика на пътя. Затова и са оборудвали допълнително тестовия автомобил с управление на четирите колела; тази амбиция бива възнаградена с по-високо скорост при слалома и смяната на лентата. 

Енергично и чевръсто

Още на второстепенен път обаче старанията на конструкторите на ходовата част вече не се възприемат по същия начин – защото моделът на BMW се усеща като по-енергичен и по-чевръст. Един поглед към везните подкрепя това впечатление – разполагащата също със задвижване и управление на четирите колела „петица” е със 101 килограма по-лека от Audi A6, ускорява с една идея по-бързо от място до 100 км/ч и осъществява малко по-пъргаво процесите на изпреварване. Сигурно тук значителна роля играе по-будният характер на двигателя. 

Моделите, които сравняваме тук, се наричат 45 TFSI Quattro и 530i xDrive, като и в двата случая цифровите означения могат да подхранят чисто пожелателно мислене. Иначе и двата модела са принудени да се задоволят с двулитрови четирицилиндрови мотори. В седана на BMW турбоагрегатът е с мощност 252 к.с. и отдава 350 Нм, при Audi съответните показатели са 245 к.с., респ. 370 Нм.

Тъй като при пълна газ четирицилиндровите мотори под предния капак стават повече (Audi) или по-малко (BMW) шумни, водачът най-често избягва максималното ускорение и предпочита да дозира внимателно педала за газта – това особено добре се получава при 530i; неговата автоматична трансмисия ZF с хидравличен преобразувател формира поведение с предпочитание към въртящия момент вместо към мощността, затова се ограничава около средните обороти. Тук четирицилиндровият редови мотор работи уверено, а не напрегнато. 

Понеже двулитровата машина на Audi A6 отначало е принудена да се бори с подчертана турбодупка, човек се опитва да я пришпори, натискайки повече газта. На това трансмисията с два съединителя реагира услужливо с низходящо превключване, принуждавайки четирицилиндровия мотор да повиши оборотите си. Това създава усещане за напрегнатост вместо за спокойствие. Ако искате да се наслаждавате на 370-те нютонметра при ниски обороти, ще ви се наложи да превключите ръчно на по-висока предавка. 

Предимството на по-ниското тегло и по-ранно осезаемият максимум на въртящия момент позволяват на BMW да се движи по-икономично. Наистина средният разход на модела от 9,2 л/100 км сам по себе си не е нисък, но все пак в сравнение с Audi A6 45 TFSI на всеки 100 км BMW 530i спестява по три десети от литъра. И понеже при това се задоволява с по-малко гориво по екомаршрута на auto motor und sport и отделя по-малко вредни емисии в стандартния цикъл NEDC, „петицата” печели точки и в раздела за екологичност. 

BMW печели и в раздела за разходи – с по-дългата си гаранция. И понеже застава на старта с по-ниска базова цена. Малко разяснение: за точковото оценяване прибавяме към базовата цена и доплащането за онези части от оборудването, които в другите раздели носят предимства на изпитвания автомобил. Към тях принадлежат помощни устройства за комфорт и екстри, подобряващи динамиката на пътя; дори само големите колела правят модела на Audi много скъп. 

Още по-превъзходен

А какви са предимствата на Audi A6 в сравнение с BMW Серия 5? Отговорът е, че това са много неща, свързани с темата за сигурността. В спирачните изпитания моделът застива по-рано в покой при всички валидни за теста скорости. Освен това при него някои функции и оборудване се предлагат серийно, докато при BMW за тях се доплаща. И после – Audi A6 предлага екстри, които изобщо не фигурират за BMW 530i – като например страничните въздушни възглавници отзад и асистента, който при слизане предупреждава водача за наближаващ отзад автомобил от неговата страна. 

Ако не броим турбодупката, естествено, и Audi A6 изпълнява изискванията към една превъзходна лимузина – просто в нашия сравнителен тест „петицата” прави доста неща малко по-превъзходно. 

Заключение

1. BMW 530i xDrive Sport Line (476 точки)
Серия 5 предлага максимален комфорт, без да пренебрегва чевръстата водимост, и предлага по-будния и по-икономичен мотор. Друг положителен момент е по-дългата гаранция. 

2. Audi A6 45 TFSI Quattro Sport (467 точки)
В повечето случаи Audi A6 изостава само с броени точки, но не успява да изпревари съперника си. Освен в раздела за сигурност, където печели с отлични спирачки и множество асистенти.

Текст: Маркус Петерс
Снимки: Ахим Хартман

Коментари
comments powered by Disqus