Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Audi A7 Sportback, BMW 8 Gran Coupé: Двама олимпийци

18.10.2021 18:19

Две луксозни големи купета с четири врати – въплътени автомобилни мечти

Това не е просто голямо шоу, а манифестация на голямото удоволствие да притежаваш и караш автомобил. Ако седите в някое Audi A7 Sportback или BMW „осмица“ Gran Coupé, значи сте изкачили Олимпа на въжделенията. И двата големи пътнически модела с линия на купе са автомобили мечти, магнит за очите и статусни символи. Но всеки по напълно свой начин, както ще покажем тук. 

Може би като ентусиазиран фен на BMW вече сте скролнали страницата до долу и сте видели резултата от теста. След което в пристъп на справедлив гняв сте формулирали първия пост, даващ началото на един перфектен шитсторм – но все пак не го изпращайте! Почакайте до края на текста и може би кръвното ви отново ще спадне, понеже ще разберете, че тук сравняваме две напълно различни автомобилни лакомства, две благородни, но фундаментално отличаващи се една от друга интерпретации на идеята за автомобил мечта: Audi A7 Sportback и BMW „осмица“ Gran Coupé.

Какво пък им е толкова различното, след като и 55 TFSI Quattro, и 840i xDrive застават на старта с двойно предаване и шестцилиндрови бензинови мотори с принудително пълнене? Първо, различен е общият замисъл. Срещу практическите ползи на модела на Audi с полегато спускащ се  покрив, голям заден капак и значително повече товарно пространство по-близкото до формите на седан BMW може само да губи по точки. Това намира отражение в раздела за каросерии. 

Главна роля за резултата обаче изиграва очебийната разлика в цените на двата тестови автомобила; тя се оказва решаваща в раздела за разходи – и с това в крайна сметка за резултата от сравнителния тест като цяло. Ако на това място възразите грубо, че изобщо не ви интересуват разходите и обемът на багажника, просто игнорирайте първия и последния блок от точковите оценки.

При което не бива да се омаловажава, че голямата разлика в цените просто си е факт. И тя става още по-голяма, понеже BMW въоръжава тестовия си автомобил с разнообразни опции, които да му помогнат за оптимално представяне. 

Всичко влиза в сметката

Например 840i xDrive със своите спортни спирачки като част от пакета M-Technik за 3800 евро спира на тестовото трасе при 100 км/ч след 34,3 метра. Но A7 55 TFSI Quattro може това още по-добра и за същото изпитание се нуждае от 1,3 метра по-малко. Разликата се увеличава при 130 км/ч със студени спирачки до почти три метра. Gran Coupé обаче почти изравнява оценките в съответния раздел с богатото си оборудване за безопасност. Това не важи впрочем за диаметъра на завиване – благодарение на управляемия си заден мост Sportback се нуждае от значително по-малко място, за да обърне – ако сте готови да се разделите с 1900 евро. 

Защо толкова наблягаме тук на тези допълнителни предложения? Понеже всички, за които се получават оценки в сравнителния тест – например при динамиката на пътя, – влизат в цената на автомобила, която фигурира в раздела за разходи. Напоследък дори в нея е включено и регулирането на седалките – оценяваме го в подточката за ергономичност. А тук при конфигурирането на автомобила от Audi са си позволили един куриоз: кожените кресла трябва да бъдат регулирани на ръка. Да-да, спестява тегло, намалява цената на тестовия автомобил, всичко е ясно, но в този свръхелегантен клас изглежда, как да кажем… чудновато. 

Това не е „седмица“ с нисък покрив

Като изключим това, представителят на Audi предлага почти същия блясък като този на BMW. Външността и на двата модела привлича погледите, а интериорът им е луксозна всекидневна с много лак и кожа. Дали ще харесате повече единия, или другия, е само въпрос на вкус. И в двата случая дизайнерите са имали доста повече свежи хрумвания от това да закрепят на арматурното табло един грамаден, изправен на тясната си страна екран. 

Обективни разлики може да се открият главно при инфо-развлекателните системи. В A7 се налага предимно да шарите с пръсти по сензорния екран, което, строго казано, е забранено по време на шофиране. Благодарение на въртящия и натискащ се контролер функциите в 840i xDrive може да се управляват със значително по-малко отклоняване на вниманието – това донася на автомобила няколко точки повече в раздела за комфорт и по-точно в графата „Мултимедия“. 

Ако мислите, че при Gran Coupé просто става дума за вариант на „седмицата“ с по-нисък покрив, значи, не сте проникнали изцяло в характера на „осмицата“. Купето с четири врати сякаш се притиска по-близо до водача, очарова го и го предизвиква по-силно, отколкото луксозната лимузина. 

Защото всъщност 840i xDrive желае да бъде управляван целенасочено и с умисъл – и го съобщава недвусмислено с информация от ходовата част към волана. Това предизвиква у водача особен вид бдителност. Отначало откривате с поглед завоя, оценявате го, прицелвате се, завъртате концентриран волана и водите големия автомобил по точната траектория. Почти като при дзен стрелбата с лък. 

Gran Coupé преодолява завоите и правите по трасето като нещо от първостепенна важност, а не сякаш между другото; не само предпазва от грешки, но ви прави съучастник във всичко. Това отива далеч отвъд култивираната умелост на Sportback – още повече че моделът на BMW се задържа в завоите по-енергично. За това му помага доброто сцепление на гумите Bridgestone Potenza S007. От друга страна, благодарение на настройките на двойното предаване с акцент върху задния мост, „осмицата“ лесно може да се насочва в завоя чрез въртящия момент – нещо, което сме срещали по-скоро при спортните купета. Това също би трябвало да изпълва привържениците на активното шофиране сред нас с топлота, стигаща чак до коремната кухина. 

При енергично шофиране „осмицата“ се усеща като по-малка, изглежда ви като купе версия на Серия 5. Същевременно със своя изискан комфорт А7 пък изглежда като дериват на А8, въпреки че не е такъв. Това говори много за различния характер на двата автомобила. 

Подпрагово омекотяване

Audi превъзхожда BMW при комфорта на окачването – автомобилът от Мюнхен контролира движенията на каросерията си прекалено старателно, придържа се робски към тектониката на пътната повърхност, вместо да плува над нея с бавни поклащания – като Audi, който принизява вълните по настилката до нещо незначително. И реагира винаги любезно въпреки 20-цоловите си гуми – капаците на шахти, напречните фуги, ръбовете – изобщо всичко стига до седалките омекотено до ниво на подпрагово усещане. 

Добре, но тук сравняваме конвенционалното стоманено окачване на Gran Coupé с предлаганата по желание срещу 2650 евро пневматична система на Sportback. BMW обаче можеше да използва възможността да разшири диапазона на регулиране на адаптивните амортисьори в посока на повече комфорт – обаче предпочете решение с по-енергична динамика и ги комбинира в тестовия автомобил със стабилизация срещу клатене за 2583 евро и спортен пакет M Technik. В него са включени 20-цолови колела, спортни спирачки и спортен диференциал.

Казано по друг начин: Тази забележителна инвестиция в допълнително оборудване сигурно в съществена степен е причината този голям автомобил да е голяма работа и в завоите. Тъй че ако описанието на поведението на пътя ви въодушеви до такава степен, че у вас се появи намерение за покупка, не забравяйте да маркирате съответните полета в конфигуратора. 

Има нещо обаче, което е серийно – това е редовият шестцилиндров турбомотор, който въпреки че още не разполага с впечатляващата 48-волтова система за доускоряване, все пак набира обороти вдъхновяващо – във взаимодействие с точно работещия автоматик с хидравличен преобразувател, който поне в спортния режим задържа ниските предавки малко по-дълго. Автоматичната трансмисия на A7 превключва добре, но изглежда малко нерешителна при подбора на предавателните числа – без поради това ускоряването да губи от своята импозантност. Като цяло за задвижването се налага впечатлението, че V6 турбомоторът остава дискретно на заден план, а и в акустично отношение не се стреми непременно да излиза напред. 

Тази благоприлична сдържаност по принцип е характерна черта на А7. Тя стига и до негласния диалог с водача на по-предизвикателни трасета, където кормилната уредба ви съобщава само най-важното. Бездруго Sportback, изглежда, не държи особено да снове с напрегнато усърдие по завоите. Вместо това той обича широкото поле, което прекосява бързо, но без всякаква прибързаност, служи ефикасно на своя водач, без да го стимулира, и осигурява на гърба му много пространство за протягане. Освен това А7 се отнася с повече внимание към пасажерите си на втория ред и в сравнение с купето на BMW им предлага по-удобната седалка.

Да четете ли по-нататък?

Тази ориентираност към комфорта е също толкова последователна, колкото и спортната насоченост на 840i xDrive. Така оценката на качествата приключва с едно почти соломоновско равенство. Ако в разгорещения си гняв сте последвали нашия съвет и сте изключили от оценките първия и последния раздел, вашият победител се нарича Gran Coupé. Така че нямате причини да предизвиквате шитсторм. С това изречение за вас сравнителният тест приключва. 

За всички останали бихме предложили като изход от състезанието и втори вариант: Благодарение на повечето набрани точки значително по-бедно оборудваното, но несъмнено по-евтино Audi изпреварва BMW на дългата финална права. 

Заключение

1. Audi A7 Sportback 55 TFSI (649 точки)
A7 впечатлява с плавен комфорт на окачването при същевременно спокойна динамика и с полезни за всекидневието качества. А накрая хвърля на везните и по-ниската си цена. 

2. BMW 840i Gran Coupé 639 точки)
Gran Coupé залага на чевръстата управляемост и с това донякъде пренебрегва типичния за класа комфорт при дълги пътувания. Шестцилиндровият мотор предлага радващ лукс при задвижването.

 

Текст: Маркус Петерс
Снимки: Артуро Ривас 

Коментари
comments powered by Disqus