Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Audi R8 GT срещу Lexus LFA: Въпрос на чест

28.11.2011 16:51 3
3
2571891536

Audi R8 GT и Lexus LFA са нагледно доказателство за това, че едросерийните автомобилни производители също могат да създават наистина изключителни творения. В това сравнение двете десетцилиндрови машини буквално изляха душите си пред нас – първо по отворените за движение пътища, а после и на пистата "Нюрбургринг".

Японските автомобилни производители постепенно промениха своите нрави и днес легендарната писта "Нюрбургринг" вече играе ключова роля при разработването на голяма част от спортните автомобили, родени в Империята на изгряващото слънце. Отсечката "Нордшлайфе" е само една - всички останали са копия. Затова неслучайно Lexus LFA е роден на същата тази писта и дори участва в 24-часовата надпревара на нея, когато лично шефът на концерна – господин Тойода, беше дошъл, за да аплодира своя тим.

Забрави за стомана!

Раждането на самия LFA беше тежко и изключително дълго. Ръководителят на проекта Харухико Танахаши и неговият екип работиха близо десет години, докато създадат този суперспортен автомобил, който в самото начало е бил на фаза празен бял лист. Отначало рамата е трябвало да бъде от алуминий, по-късно е решено тя да представлява карбонов монокок.

Специалистите по олекотени технологии в Некарсулм обаче също не спят – момчетата в Audi отдавна са показали на света, че знаят как да боравят с алуминиеви сплави. Доказателството е налице – със своите 1573 кг, R8 GT е с 42 килограма по-лек от Lexus. Тук обаче трябва да се обърне внимание, че тестовият LFA е предсериен екземпляр с пълна екипировка. От Lexus обещават 500-те серийни автомобила и по-специално техният Рerformance вариант да се представят по-добре по отношение на теглото.

Ограничената на 333 бройки специална серия R8 GT от своя страна е подложена на изключително строга диета – задният капак е направен от CfK (спестява 6,6 килограма), седалките са олекотени с 31,5 килограма, от подовите постелки са икономисани 7,9 килограма, а новият акумулатор е по-лек с 9,4 кг. Наред с това, 5,2-литровият V10 на Audi е с променен софтуер за управление, което му носи 35 конски сили повече, с което мощността му е достигнала 560 конски сили.

Време е за дела

Стига приказки, време е да потегляме. Включваме системата Launch Control, натискаме педала на газта и докато се усетим, R8 достига до 100 км/ч за едва 3,9 секунди – без никакви сътресения и оплаквания от страна на машината. Идва ред на LFA: включваме на първа предавка и натискаме издаващият натурален металически звук педал на газта до пода. Ихааа! 1,6-тонният болид се устремява напред с леко криволичене, валяците с марка Bridgestone оставят своя автограф на асфалта – усещането е първично и нефилтрирано.

При числото 8500 оборотомерът започва премигва, при 9000 оборота в минута той става яркочервен; време е да преминем на по-висока предавка с помощта на приятно прещракващото лостче зад волана, тъй като най-късно при делението 9500 електронният ограничител на оборотите слага край на експериментите. На следващата предавка спектакълът се повтаря отново, после пак и пак... Чак при скорост около 280 километра в час започва да се усеща задържащата сила на повдигащото се при 80 км/ч задно крило, чиято мисия е повече да подобрява стабилността при високо темпо, отколкото да помага за постигане на по-висока средна скорост. Целта очевидно е изпълнена блестящо, тъй като праволинейното движение на LFA остава непоклатимо даже над 300 километра в час.

Разработеният в сътрудничество с Yamaha V10 двигател с ъгъл между цилиндровите редици от 72 градуса и степен на сгъстяване 12:1 набира обороти с невъобразимо настървение, а от триото магнезиеви тръби в задната част се разнася истински концерт - който кара по планинските пътища със затворени прозорци, сам си е виновен. Моторът на Lexus е като трактат в защита на атмосферните двигатели: той реагира светкавично, изключително чувствителен е към всяка промяна в положението на педала на газта, действията му не закъсняват никога. Респект!

Предай нататък

А как изглежда картината при Audi? Неговият V10 агрегат с ъгъл между цилиндровите редици 90 градуса и директно впръскване на горивото в цилиндрите не само разполага с по-голям работен обем, но и се усеща като по-уравновесената машина. 5,2-литровият двигател дискретно, но неумолимо разгръща мощността си през целия оборотен диапазон и с гъргорещия си тембър като на шега достига до 8700 об./мин. Така R8 GT достига до умопомрачителни скорости, а подемът му бива прекъснат единствено от паузите на автоматизираната трансмисия. Интересното е, че колкото по-бързо се движи автомобилът, толкова по-добре работи въпросната предавателна кутия, особено в спортен режим.

Точно така стоят нещата и при LFA. При него в основата на предавателния механизъм също стои автоматизирана секвенциална трансмисия с еднодисков съединител. Някъде в дълбините между разположения зад предния мост двигател, кожуха на карданния вал и монтираната по принципа Transaxle скоростна кутия се чуват металически прещраквания. Колкото изпипан до най-миниатюрния детайл е задвижващият агрегат, толкова архаична изглежда трансмисията. За това усещане допринасят както нелогичното управление на задната предавка, така и сътресенията при превключване, които се усещат независимо дали карате в ръчен или автоматичен режим. Все пак трябва да бъдем наясно с едно: трансмисиите с еднодисков съединител са значително по-леки, отколкото тези с два съединителя, а това винаги е от значение при един суперспортен автомобил.

Основният въпрос. Част първа

Ето че идва и основният въпрос - кой от двата V10 болида е по-добър на писта? Отговорът ще получим на "Нордшлайфе", а човекът, който ще ни го даде, е състезателят и тестов пилот на auto motor und sport Маркус Винкелхок. По време на загряващата обиколка с Lexus той демонстрира неподправен респект към автомобила - свръхдиректната работа на кормилната уредба с електрически сервоусилвател и реагиращата на всяко подаване на газ задница изискват привикване. В спортен режим на системата ESP (достъпен във варианти „Normal“ и „Wet“), Lexus е доста „палав” и има склонността да става нервен върху гънки по асфалта. С увеличаване на темпото отношенията между автомобила, гумите и водача стават все по-топли.

Както казва Винкелхок, на състезателно трасе тази машина се чувства като риба във вода. Забравете за неувереността върху неравна настилка и грубото преминаване през напречни фуги по магистралата - LFA е изключително прецизен спортен уред за професионална употреба. Аеродинамичните характеристики на каросерията, задното крило и дифузорът прилепват каросерията здраво към земята. Бързите отсечки биват преминавани от Lexus с идеална стабилност и без дразнещо недозавиване. Автомобилът донякъде губи уравновесеността си единствено при рязко ускоряване върху неравности и при непремерена работа с волана.

Основният въпрос. Част втора

От своя страна, Audi няма особени проблеми когато се появят неравности, задълго остава неутрален и лесен за овладяване, но при наближаване на границите на физичните закони управлението му изисква извънредно точна преценка – типично за автомобил с централен двигател. Принос за последната особеност вероятно има и разпределението на теглото между предния и задния мост от 43 към 57 процента (при Lexus стойността е 48 към 52). При настройките на окачването (което също както при Lexus не разполага с адаптивна технология) инженерите са проявили завиден усет. В „цивилното” ежедневие ходовата част преодолява всякакъв вид вълни и неравности по настилката с неочаквана компетентност.

Заради наличието на двойно предаване, сцеплението изобщо не е тема за дискусии. В нормални условия вискосъединителят предава 15 % от тягата към предните колела, в екстремни ситуации този процент достига до 30, а задният механичен блокаж има степен на блокиране до 40 %. Като добавка към това следва да споменем идеално настроената кормилна уредба с хидравличен сервоусилвател, лесно предвидимите реакции при управление и перфектно дозируемите спирачки, чиито керамични дискове отпред са комбинирани с шестбутални апарати.

Спирачната система на LFA разполага с абсолютно същия арсенал като противника от Инголщат и с не по-малък успех опитва да накара очните ябълки на пилота и копилота да изхвръкнат от орбитите си при екстремно спиране.

На пистата LFA успява да натрупа лека преднина пред R8 GT. Крайното класиране в теста обаче показва друго, макар и главно заради фактора цена.

Текст: Йорн Томас
Снимки: Росен Гарголов

Оценка

1. Audi R8 GT - 252 точки

Сериозно намаляване на теглото и покачване на мощността – свръхверсията на R8 е съсдадена по гениална с простотата си рецепта. Автомобилът е комфортен, сигурен, има отлично сцепление с настилката и е сравнително лесен за управление – както на обикновените пътища, така и на пистата. Освен това алуминиевият суперспортист е истински джентълмен, както личи от изисканите кожени тапицерии и прекрасната озвучителна уредба. Казано накратко, GT се представя така, както бихме искали да се държат всички модификации на R8.

2. Lexus LFA - 224 точки

Lexus е синоним само на комфорт и хибридни технологии? Край на предубежденията – LFA е същински състезателен болид с лиценз за цивилна употреба. Този автомобил е остър като бръснач и дяволски бърз. С него е невъзможно да ви доскучее - V10 двигателят изпълнява невероятна ария, а удоволствието от управлението на карбоновия спортист е огромно. По цивилни пътища LFA понякога се държи леко непохватно, но стъпи ли веднъж на състезателно трасе, той моментално започва да се усеща като риба във вода. Цената е доста солена, но си заслужава.


Технически данни

1. Audi R8 GT - 252 точки 2. Lexus LFA - 224 точки
Работен обем --- ---
Мощност 560 к.с. при 8000 об./мин 650 к.с. при 8700 об./мин
Максимален
въртящ момент
--- ---
Ускорение
0 – 100 км/ч
3,9 с 4,1 с
Спирачен път
при 100 км/ч
33 м 34 м
Максимална скорост 320 км/ч 325 км/ч
Среден разход
на гориво в теста
16,8 л 18,6 л
Базова цена 193 000 евро 375 000 евро
Коментари

Az
Аудито е с кутия с два съединителя, лексуса с 1 (по-лек). Двигателя на аудито е по-голям, има двойно предаване и е от алуминии а лексуса от карбон и като краен резултат Аудито е по-леко, а има абсолютно всички предпоставки да е доста по-тежко. И съм сигурен че Аудито е много по практично от Лексуса при положение, че всеки знае, че R8 е най-практичната супер кола. Единственото предимство на Лексуса най-вероятно е 0,5 км/ч по-висока скорост в завой от което идва маалко по-добро време за обиколка от което едва ли би се възползвал някой милионер, а ако завали дъжд всеки знае какво ще се случи (Р8 ще прави обиколки около ЛФА...)

Gocho
ama to4no taka si e te i AMS i AutoBild sa tolkova sme6ni, 4e ne znam kogo si mislqt, 4e zablujdavat?

manibegi
ааа значи попринцип лексуса в предсерииния вариант бие тунингованото р8 ама видиш ли цената при автомобили за милионери имала значение а като сравняваме икономичния клас не се отчита, май си го въртят както им е удобно само и само да спечели фв/ауди, пародия.

comments powered by Disqus