Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Audi TTS Roadster, Porsche Boxster S: Четирицилиндрово турбо срещу шестцилиндров атмосферен боксер

28.08.2015 13:52 1
1
4074864628

Новото Audi TTS Roadster упражнява натиск, и по-точно, турбоналягане срещу Porsche Boxster S

Серпантините по планината Швабска Юра имат две свойства – могат да ви направят истински щастлив, но и да ви ядосат ужасно. Да ви ядосат? Малък скок назад във времето – Швабската Юра, Porsche 911 GT3 RS 4.0, всеки път с максимални обороти, втора, трета, четвърта предавка – онзи следобед беше на път да влезе в Топ 3 на следобедите в цялата история на списанието, когато внезапно един застанал на пътя трактор блокира достъпа до завоите за окриления от подвижния си спойлер 911. Пред трактора стоеше неговият собственик, който с почервеняло от възмущение лице ни даваше сигнали, че наподобяващият състезание концерт никак не му харесва. Тъй че радостта и мъката често са много близо по грандиозните пътища в тази планина. Днешните смутители на спокойствието са новото Audi TTS Roadster, дошло с намерението да избоксира от трона абонираното за първите места Porsche Boxster S.

Porsche Boxster S с 315 к.с.

Двойно или задно предаване, четирицилиндрово турбо или атмосферен шестцилиндров боксер, 310 или 315 к.с.? Вземаме контактния ключ в лявата ръка с намерението първо да подгоним изпитателно по завоите PorscheBoxter S. Продрана кашлица от ауспуха, после класическия трионен звук на високите обороти – до 7800 в минута. И без предлаганата по желание спортна изпускателна уредба гласът на Boxer и днес зове към барикадите завистливите жители на околността.

Всъщност с оглед на жизнения цикъл на моделната серия 981 представеното през 2012 година Porsche Boxster вече е почти старо желязо. С появата на Boxster Spyder, включваща 3,8-литрово сърце с 385 к.с., сега още веднъж разпалват позагасналия огън на 981, преди догодина да стартира модернизираната версия с някои съмнителни изобретения, като четирицилиндров турбомотор. Независимо дали става дума за даунсайзинг или ъпсайзинг – сега, когато отвън покрай нас планинският път се носи в ускорен каданс, за пореден път става ясно едно: човек всъщност няма нужда от нещо повече или по-малко от едно Porsche Boxster S.

Porsche Boxster S е със 100 кг по-леко от Audi TTS Roadster

С оглед на надлъжната динамика обаче пилотите на Boxster S не би трябвало по начало да подценяват новото Audi TTS Roadster. Въпреки предимството на по-малкото със 100 кг тегло в полза на Porsche, в теста със старт на светофар до темпо за междуградско каране TTS Roadster е почти на същото равнище. Действително с незабавното поемане на газта и емоционалния боксерен концерт Porsche Boxster S веднага завладява сърцата, но когато става дума за междинно ускоряване, разполагащият с по-голям въртящ момент турбомотор на Audi безмилостно „изрязва” атмосферния боксер при измерването на еластичността.

Някъде към 200 км/ч Porsche Boxster S отново печели преднина в теста и преминава тази граница две секунди по-рано от Audi TTS Roadster. Също и на аутобана собствениците на роудстъра с централен двигател от Цуфенхаузен могат да останат спокойни – при 250 км/ч в Audi TTS Roadster се хвърля електронната котва, докато Boxster S продължава атаката чак до 277 км/ч.

Но в този слънчев следобед на планинския път от значение са други числа. След като за девет секунди Porsche Boxster S е свалило текстилната си шапчица (отварянето и затварянето на гюрука на Audi TTS Roadster трае 10 сек), звуковите вълни от 3,4-литровия боксерен мотор заливат кабината още по-енергично. При това спортната машина с централен мотор владее идеално шпагата между свободно от стрес шофиране до офиса и хормони на щастието по провинциалното шосе. Сваляте гюрука и стъклата, слагате си очилата за слънце – така Porsche Boxster S съумява да накара средностатистическия гражданин да се почувства поне за кратко като Джеймс Дийн.

Емоционален концерт на атмосферния мотор

За почти идеалната илюзия за Дийн, наред с емоционалния концерт на атмосферния мотор и дълбокото положение в предлаганите по желание спортни седалки "Plus", отговаря на първо място чевръстият баланс на ходовата част. Сега, при шофиране близо до границата на сцепление по лъкатушещия път, S-моделът завива директно и профучава неутрално по завоите на Швабската Юра.

Колко сполучливо е настроена ходовата част, показва фактът, че и при активирана ESP, която на езика на Porsche се нарича PSM, въпреки доста амбициозната за второстепенно шосе скорост почти няма намеси за корекции в поведението на пътя. Но граничните зони на сцепление на състезателната писта и на планинския път са две много различни понятия. Наред с високото кръвно налягане на някои местни жители тук 315-те конски сили биха могли да повишат броя на наказателните точки до много неприятни нива.

Boxster S с чевръсто поведение в завой

За да изследваме както трябва динамичното поведение на Porsche Boxster S, след излета по шосето както обикновено се отправяме към пистата Хокенхаймринг. Изключваме PSM, избираме в PASM спортния режим на амортисьорите, активираме стратегията „Писта” на трансмисията PDK чрез натискане на бутона Sport Plus от предлагания допълнително Sport Chrono пакет – и вече сме готови да излезем на Краткия курс.

В истинската гранична зона извън обществената пътна мрежа моделът със задно предаване и централно разположен двигател влиза в завоите прецизно, без заслужаващи споменаване движения на каросерията и при ускоряването на излизане от кривата блести с добро сцепление при натоварването от пълната газ.

И за двете качества отговаря опция 220. Зад този номер се крие комбинацията от функцията Torque Vectoring (PTV) и механичната напречна блокировка на задния мост. При отпускане на газта Porsche Boxster S реагира с чевръсто, подобряващо динамиката по-специално в острите завои поведение, без да си играе на прекалена самонадеяност. Възможни са резки поднасяния на задницата, но те могат да бъдат провокирани само от хора с проблеми в моториката на десния крак.

Докато във всекидневието седемстепенната трансмисия с два съединителя, разполагаща с комфортни настройки на автоматичния режим и възможност за спестяващо гориво „реене”, не дава поводи за критика, авторът на този тест, както знаете, по традиция недоволства от работата на PDK на състезателна писта. Бързото превключване в режим Sport Plus е нещо добро, но както и в случая с 911 и Cayman, при натискане на газта докрай PDK дори в ръчен режим превключва самостоятелно на по-ниска, а при пълен товар – разбира се, на по-висока предавка. И двете явления са доста нервиращи на пистата и имат малко общо с един истински ръчен режим. И тук отново изказваме желанието си: моля, инсталирайте спортната настройка на PDK от GT3 и GT3 RS във всички моделни серии!

Спирачната уредба с керамични дискове не дава повод за критика, като изключим ценовата надбавка от 7318 евро. Тя се представя убедително с много къс спирачен път, който остава такъв и при високите натоварвания на състезателната писта в Хокенхайм. При всекидневно шофиране спирачките не издават присъствието си със скърцане или други шумове.

Audi TTS Roadster с огнен динамичен режим

Мястото на действието в нашия тест се променя и ние се връщаме в Швабската Юра, където слизаме от яркочервения Boxster, за да се качим в яркожълтото Audi TTS Roadster. При директното прехвърляне от единия автомобил в другия положението върху седалката на двуместното Audi ви се струва несравнимо по-високо, отколкото в модела на Porsche с централен мотор – сякаш някой е подложил отдолу каса бира. Серийните за TTS спортни седалки обаче имат пневматично регулиращи се странични части и могат да бъдат съобразени с индивидуалните особености на водача.

Явно тук мотото е гъвкавост – затова преди ездата по планинския път добавяме към настройките на Audi TTS Roadster няколко вкусни подправки чрез адаптивната система Drive Select. Можем да избираме между пет режима, които влияят на характеристиките на кормилната уредба, на двойното предаване, педала за газта, стратегията на превключване на шестстепенната трансмисия с два съединителя S tronic, както и на серийните за Audi TTS Roadster адаптивни амортисьори. Щрак – и преминаваме от комфортен в динамичен режим.

Който обаче има намерение да се наслаждава на комфорт в Audi TTS Roadster, не би трябвало да преоборудва автомобила вместо със серийните 18-цолови с предлаганите по желание 20-цолови колела. С тях роудстърът преминава през всяка вълна по настилката твърдо като дъска.

Плътно сцепление с двойното предаване

За уединените серпантини пред нас обаче те са точно онова, което ни трябва. Наред с адаптивните амортисьори, които в динамичен режим осезаемо стават още по-стегнати, своя характер променя и кормилната уредба с прогресивно действие. Комфортният лек ход е излязъл в почивка и сега управлението импонира с линейност, повече усилия при работа с волана и прецизност около средното му положение.

По показателя директно действие тук вече отстъпва дори кормилната уредба на Porsche. Например в Audi TTS Roadster ъгълът на отклонение на волана е по-малък, отколкото при Boxster S – тук вдигаме палец! В сравнение с предходния модел сегашното Audi TTS Roadster тежи с девет килограма по-малко, но със своите 1521 кг е с 80 кг по-тежко от произвежданото в момента TTS Coupé. По отношение на поведението в гранични режими обаче версиите с твърд покрив и с пълен достъп до чист въздух се оказват удивително близки.

В теста Audi TTS Roadster също се втурва в завоите до голяма степен неутрално и идиотоустойчиво. В открития двуместен модел променливото двойно предаване също си сътрудничи превъзходно с функция за torque vectoring („селективно насочване на въртящ момент към всяко колело”). Благодарение на увереното сцепление при натоварване, ускорявайки при излизане от завой, в Audi TTS Roadster можете да натиснете педала на газта още по-рано, отколкото в Boxster S.

Всичко щеше да си е добре, ако след шофирането на шосе не бяхме се отбили с Audi TTS Roadster до Хокенхайм. Защо? Тук не става дума за измереното време за обиколка. Наистина с 1.15,4 минути Audi TTS Roadster значително отстъпва на Porsche Boxster S (1.13,8 мин), но е по-бързо от своя предшественик с 272 к.с. (1.16,2 мин). Отново обаче се проявиха проблемите със спирачките, за които говорихме в предишния тест с TTS Coupé.

Във версията Roadster при натоварена работа на писта спирачната система страда дори още повече поради ограничения приток на въздух за охлаждане. Дори по-рано, отколкото при купето, още след две бързи обиколки по Краткия курс (два пъти по 2,6 км) се забелязва осезаем фадинг. При спиране преди завой ходът на спирачния педал се удължава почти до упор с неприятно усещане за мекота. При такива проблеми с издръжливостта иначе добрите стойности за спирачния път, които са на нивото на Porsche Boxster S, също отстъпват на заден план. Както биха казали хората от Швабска Юра, „тая работа не мирише добре”.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Още погледът към стойностите за напречна динамика показва, че Porsche Boxster S видимо излиза с едни гърди пред новото Audi TTS Roadster. Емоционалният концерт на атмосферния мотор също говори в полза на роудстъра от Цуфенхаузен. Но когато стане дума за плащане, феновете на Porsche се облещват – базовата цена на Boxster S е с 10 000 евро по-висока от цената на TTS Roadster, а при тестовите автомобили разликата между двамата съперници нараства до почти 30 000 евро. Това определено разваля настроението за покупка. Затова ако действително търсите роудстър за всекидневно шофиране, ще откриете в TTS една интересна в ценово отношение алтернатива.

Текст: Кристиан Гебхарт
Снимки: Росен Гарголов

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

trex
Страхотна статия!

comments powered by Disqus