Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

BMW 545e xdrive: завръщане към активния хибрид

06.11.2020 23:46

Шестцилиндров турбо двигател и електромотор в перфектна комбинация

Plug-in хибридната версия на BMW вече се предлага в пет разновидности. Освен вариант комби и двойно предаване на 530e, налична е и по-мощна версия с шестцилиндровия двигател използван в седмицата и Х5. По чиста случайност 545е xDrive тежи 2020 кг.    

В това решение има дълбока логика. Ако преминаването от четирицилиндров към шестцилиндров бензинов двигател при plug-in версиите седмицата и X5, бе обосновано от гледна точка на динамиката, къде в това уравнение трябва да бъде позиционирана Серия 5. До скоро този въпрос намираше ясен отговор с интегрирането на същото задвижване с четирицилиндров турбо двигател и електромотор като на 330е и съвсем логично тя бе наречена 530е (плюс-минус xdrive). Горният среден клас на BMW обаче си е голям и тежък автомобил. Затова отговорните фактори в компанията взеха соломоновското решение да предлагат още една plug-in хибридна версия базирана на Серия 5 (G30). Сега клиентите могат да избират измежду динамичния модел 545е с шестцилиндровия мотор със системна мощност от 394 к.с. и общ въртящ момент от 600 Нм и досегашния 530e със системна мощност от 292 к.с. и въртящ момент от 420 Нм. И в двата случая се използва акумулаторна батерия с бруто капацитет от 12 кВтч. За разлика от модела с четирицилиндров мотор, който се предлага както с двойно, така и само със задно предаване, както и във версия комби, 545e е седан с двойно предаване.

Така Петата серия отново се превръща в това което германците наричат technologieträgerили „носител на технологично новаторство“ в свободен превод – след нейния прародител E34 в който още през 1994 година, горе долу по времето по което Toyota разработва своята хибридна система, е представен като прототипна версия задвижвана от последователна (серийна) хибридна система.

BMW нарече събитието за представянето на 545е xdrive “Electrifyou” и бе една от първите компании организирала международно тестово шофиране след затварянето заради коронавируса. В халето на компанията предназначено за организирането на подобни мероприятия в Гархинг бяха подготвени различни електрифицирани модели на компанията, с което то значително разшири спектъра на своя формат. Изискванията за социална изолация и самостоятелно шофиране, като начало на 225xe, ми даде достатъчно време за размишления и спомени за начина по който се развиха този вид технологии при BMW… 

Активният хибрид  

С развитието на дизеловия двигател подобна хибридна амбиция като Е34 и неговият събрат Е36 бяха оставени в аналите на историята. След като в средата на първото десетилетие на новия век стана ясно че тези технологии не само не бива да бъдат подценявани, но и че ще заемат съществено място в автомобилния бизнес в следващите години, от BMW бързо се присъединиха към създадения малко преди това съюз на Mercedes и GM. Благодарение на автобусното си подразделение, последният разполагаше с базова архитектура на сложната, но изключително ефективна Two mode хибридна система. За разлика от останалите от този „Глобален хибриден алианс“ дори и тогава BMW продължаваха да смятат технологията за екзотична и я добавиха към мощното задвижване с осемцилиндров битурбо мотор на X6 наричайки модела Active Hybrid X6, докато Mercedes използваха за целта атмосферен шестцилиндров агрегат. BMW продължи с този подход и със следващия донякъде съвместен проект с Mercedes и при Active Hybrid 7, с който използваха общи електрически компоненти на Continental. За разлика от Х6 при седмицата вече беше внедрена литиево-йонна батерия и се използваше по-проста паралелна архитектура със сравнително маломощен електрически мотор. Двигателят с вътрешно горене обаче продължаваше да бъде същия могъщ 4,4 литров V8 агрегат.

В центъра е двигателят с вътрешно горене  

Дори и в началото на второто десетилетие на 20-ти век баварската компания не промени философията си с хибридните модели Active Hybrid 3 (F30) и Active Hybrid 5 (F10), които се задвижваха от шестцилиндров турбо мотор към чиято мощност от 306 к.с. се добавяше и тази на електромотора (55 к.с.) постигайки системна мощност от 340 к.с. и ускорение (при Active Hybrid 5) от 5,9 секунди до 100 км/ч. Тази философия обаче не проработи и никой от моделите не се възрадва на особен пазарен успех. X6 Active Hybrid се превърна в краткотраен екзотичен модел с толкова висока надценка спрямо конвенционалния че можеше да привлече само технократи с пари, въпреки сравнително ниския разход на автомобила. В него имаше прекалено много американски компоненти от производители чието качество BMW не можеше да контролира. Active Hybrid 7 бе спряна след четири години производство, а ActiveHybrid 5 и 3 представени съответно през 2011 и 2012 г. живяха още по-малко и прекратиха съществуването си през 2015 година. Дойде ред на нова философия, продиктувана и от насоките на новата разработка на електрически автомобил (Project i), която вече не включваше брутално мощни бензинови агрегати, а по-малки четирицилиндрови машини (дори за X5 и Серия 7), допълнени с доста по-мощни електромотори, литиево-йонни батерии със значително по-голям капацитет и възможност за изминаване на около 40 км с чисто електрическо задвижване. Когато скандалът с емисиите на дизеловите двигатели се развихри, BMW постави на преден план тези имиджови продукти, създавани до този момент като допълнение към гамата.

С новите повели на времето около 2015-2016 г. (в зависимост от модела) акцентът при маркетинга и при развойната дейност се насочи към още повече електрификация и plug-in хибриди. По-голямата електрическа компонента не изисква толкова сложен енергиен кръговрат като при хибридите на Toyota и позволява изминаване на сравнително удобно за градски условия разстояние само на електричество. С преминаване към платформената архитектура CLAR за всички модели на BMW Серия 3 нагоре тази архитектура се утвърди напълно, а хибридната философия на BMW се приближи плътно до електрическата, защото въпросната платформа е основа и за новото поколение електромобили на компанията. 

Изцяло plug-in хибридна програма 

В най-новите версии на актуалните поколения на Серия 3, Серия 5 и X3 plug-in хибридната система запази компановката си с четирицилиндров бензинов мотор и електромотор, като мощността и на двата агрегата бе увеличена съпътстващо с увеличаване на капацитета на акумулаторната батерия. Последното стана без увеличаване на размера, благодарение на новите литиево-йони клетки с по-висока енергийна и мощностна плътност. Увеличена бе и мощността на електромотора и капацитетът на батерията на базираните на платформата по-малката платформа UKL модели като BMW 225xe, който шофирам в момента и в който човек може да си композира предно, двойно или само задно предаване (ако се движи на електричество). Въпреки увеличаването на електрическия дял от задвижването обаче наскоро Серия 7 и X5 в plug-in хибридни версии (745е xDrive и X5 xDrive 45e, съответно G11 и G05) се завърнаха към по-мощни шестцилиндрови бензинови мотори, които осигуряват по-балансирана и спокойна работа и повече динамика на тези големи автомобили.

Подобна стратегия се смесва при 530е и 545e. Тук BMW по някакъв си свой начин е успяла да съчетае философията на предишния Active Hybrid 5 и по-скромното звучене на обозначението “e”. Моделът се превръща в най-динамичната интерпретация на новата шестцилиндрова хибридна компановка. На практика въпреки по-малката си системна мощност спрямо Active Hybrid 5 (292 к.с.), но със значително по-голям въртящ момент от 420 Нм дори 530e ускорява до 100 км/ч да същите 5,9 секунди като Active Hybrid 5, а при 545е xDrive тази стойност е едва 4,7 секунди. Тази част от динамичните показатели обаче не може да остойности усещането което моделът създава при динамично шофиране, а въпреки по-високо тегло спрямо конвенционалния бензинов вариант запазва отличен баланс между комфорт и динамика – най-вече благодарение на адаптивното окачване. Спецификата в усещането за динамиката тук се състои в наличната още при ниски оборотни режими тяга. Въпреки динамичните качества на 545e xdrive не бива да се забравя че автомобилът постига скорост до 140 км/ч само на електричество, а благодарение на акумулаторния пакет с капацитет от 12 кВтч в такъв режим могат да бъдат изминати до около 57 км. Ако се налага водачът може да поддържа нивото на батерията и дори да я зарежда в движение (разбира се с цената на увеличен разход) за да я използва в подходящите за това зони. Естествено както и при останалите хибридни модели общоприет е режимът Hybrid и още по-икономичният Hybrid Eco Pro.

Текст: Георги Колев  

  

Технически характеристики

 

Kaросерия

Петместен седан, дължина x широчина x височина 4963 x 1868 x 1483 мм, междуосие 2975 мм, собствено тегло 2020 кг.

Ходова част

Независимо окачване, отпред с двойка напречни носачи на колело, винтови пружини и телескопични амортисьори, отзад многозвенно, винтови пружини и телескопични амортисьори, напречни стабилизатори на предния и задния мост, спирачна система с вътрешно-вентилирани дискове на всички колела, гуми 225/55 R 17.   

Силово предаване

Двойно предаване, осемстепенна автоматична трансмисия.

Двигател

Шестцилиндров редови бензинов двигател със система за принудително пълнене с турбокомпресор и междинен охладител, работен обем 2993 cм3, макс. мощност 210 кВт (286 к.с.) при 5000 об./мин, електродвигател Мощност/Въртящ момент 80 кВт/265 Нм, Системна Мощност/Въртящ момент 290 кВт (394 к.с./600 Нм.

Динамични характеристики

0–100 км/ч        4,7 сек

Макс. Скорост 250 км/ч

Пробег на електричество (NEDC)          57 км

Среден разход на гориво (NEDC)          2,1 л + 15,3 кВтч

 

 

 

          Коментари
comments powered by Disqus