Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

BMW M6 Gran Coupé и Mercedes CLS 63 AMG Shooting Brake: Могъщество в красива опаковка

04.09.2013 15:32 1
1
2571895772

Днес едва ли можем да открием по-красиво опаковани V8 битурбо мотори от вградените в BMW Серия 6 Gran Coupé и в Mercedes CLS Shooting Brake. Затова изправихме един срещу друг могъщите M- и AMG-варианти на двата модела.

За да дадем ясна представа за измеренията на тази двойка, ще кажем, че само керамичните спирачки и инфо-развлекателната система с музикална уредба Bang & Olufsen в BMW M6 Gran Coupé горе-долу се равнява по цена на един базов Golf или на прилично оборудвано Mini One – разбира се, с радио и спирачна система. При модела на Mercedes също можете да похарчите сума, която не е за пренебрегване – например като поръчате карбонови декоративни лайстни за 7088 лева и цвят Designo Magno за 8895 лева.

CLS спринтира за 4,3 секунди от нула до 100 км/ч
Когато обаче водачът на CLS приключи с нагаждането на седалката с многобройни въздушни подплънки към особеностите на фигурата си и запали 5,5-литровия V8 мотор, акустичният юмрук на битурбоагрегата размазва всякакви прокраднали се мисли за възможна несполучлива инвестиция. При 1750 оборота максималният въртящ момент от 720 нютонметра вече е налице, а автоматичната трансмисия го поема, достигайки бързо седмата си предавка. Тогъва Shooting Brake започва да си бърбори с дълбокия и умиротворен глас на молещ се будист и при по-свенлив крак върху педала за газта, с гасене и палене от старт-стоп системата изминава – подобно на представителя на BMW – тестовия маршрут на auto motor und sport с разход от 9,2 л/100 км. При трафик с чести потегляния и спирания му помага адаптивният темпомат, при движение без ограничения талантът на адаптивните амортисьори да изглаждат плавно по-специално дългите вълни по настилката може да ви накара да забравите, че пътувате с един изключително потентен спортен автомобил.

От тази забрава ви изважда нещо, което трудно ще забравите: с помощта на системата за лонч контрол почти двутонният Mercedes се ускорява до 100 км/ч за 4,3 секунди, пеейки с гръмовен тътен V8 химни, и покрива обещаната от производителя стойност, сякаш това се разбира от само себе си. При това трансмисията изрежда самостоятелно предавките, което става със скоростта на автоматично оръжие. Единствено реакциите на командите за превключване в ръчния режим изглеждат леко уморени.

Блокировката на диференциала придава на AMG модела прилично сцепление
За разлика от тях, поведението на пътя е извънредно будно и винаги нащрек CLS не се страхува от асфалтовите серпантини на планинските пътища, навлиза в завоите извънредно директно и остава неутрален дори тогава, когато достигнатата скорост кара виделия и патил спътник на пилота да отправя плахи протести. Освен това предлаганата по желание блокировка на диференциала помага на CLS да постигне съвсем прилично сцепление, което започва да отслабва едва върху небрежно поддържани шосета. Тук дори втората (по-спортна) степен на ESP се намесва твърде рано и твърде радикално, ограничавайки мощността.
Една от възможните причини за това е, че създаващите усещане за нервност вертикални движения на задния мост могат леко да объркат иначе спокойния Shooting Brake. Едва в спортния режим ходовата част отново става по-прецизна – което обаче не включва и кормилната уредба. Наистина тя работи с приятни пропорционални реакции, но си спестява голяма част от обратната връзка с пътя. Причината въпреки това моделът на Mercedes да спечели в раздела за поведение на пътя е наред с други неща и по-малкият диаметър на завиване – добре дошли при реалностите на всекидневието.
Но и представителят на BMW не успява да се откъсне напред, въпреки че отначало изглежда, сякаш става точно така. Интериорът например ви ласкае със страстна любов към детайлите до последния декоративен шев, с най-модерна електроника за развлечения и информация, показвайки на CLS какво е равнището на съвременната техника. Единствено седалките с изпъкващи контури може би не биха се харесали на всички.

BMW M6 с по-директно настроена кормилна уредба
Подобаващата на спортна машина ходова част обаче би трябвало да зарадва всички заинтересувани от покупката на автомобил, развиващ 560 к.с. Дори при най-меката от трите степени настройката се дистанцира от прекалени амбиции за комфорт, въпреки че сама по себе си създава хармонично впечатление. Твърди удари? Коварни поднасяния? Какви ги говорите! Окачването остава винаги подчертано стегнато, а минималните движения на каросерията внушават усещане за непоклатима твърдост.
BMW предлага на своя водач кормилна уредба, настроена по-директно, отколкото при Mercedes, и се погрижва той да получава ясна обратна информация за контакта с пътя – понякога обаче с леки удари. Освен това тази прецизност помага да се реагира не една друга слабост на М6 – моделът невинаги успява да приведе в съзвучие мощността и сцеплението с пътя, въпреки серийната, достигаща 100 процента блокировка на диференциала на задния мост. На лош и мокър път купето с четири врати проявява склонност към темпераментни поднасяния на задната част и дава красноречиво да се разбере, че шегите с един автомобил с 560 к.с. могат да разсмеят само доста специална публика.

Моторът на BMW M6 достига по-високи обороти
Ако смятате, че сте част от нея, можете да изпробвате режима M Drive. Той дава на водача малко по-широко поле за действие, за да може да открие границата между сцепление и плъзгане – а това се случва доста често, понеже и V8 моторът на BMW отрано започва да прелива от въртящ момент. Въпреки че работният му обем е с около един литър по-малък, битурбоагрегатът мобилизира още при 1500 об./мин цели 680 нютонметра. Да, това е с 40 Нм по-малко, отколкото при Mercedes. Дали е недостатък? Едва ли – М6 достига по-високи обороти и ограничителят се задейства чак при 7200 об./мин (в модела на Mercedes – при 6500 об./мин).
Като цяло равномерният, макар и страховит начин, по който BMW M6 отдава своята неимоверна мощност, отговаря по-скоро на нрава на един атмосферен мотор. Към подобно впечатление ориентира и неговият дълбок, топъл, извънредно чист, никога писклив и винаги леко приглушен звук. В никакъв случай не работи приглушено обаче предавателната кутия с два съединителя. Преди всичко в най-наточената от трите избираеми скорости на превключване и при пълна тяга тя си проправя път нагоре през седемте предавки с бързи и твърди боксови удари. Обратната страна на медала е, че дори в по-меките режими моделът на BMW в градско движение проявява склонност към леки сътресения – тоест отново не може да изпревари по точки конкурента. Същото положение се повтаря и при стандартната спринтова дисциплина, в която M6 невъзмутимо приключва участието си след 4,1 секунди – и така получава точно толкова точки, колкото и CLS 63 AMG.

Разходът и на двата автомобила остава под 14 л/100 км
Към това се добавя и фактът, че двамата свръхмощни красавци преминават изпитанията за динамика на пътя с почти идентични нива на скорост и не отстъпват един на друг и по отношение на разхода на гориво в теста (под 14 л/100 км). И тъй като различните характери не носят точки, в крайна сметка малко нахалното ценообразуване на баварците внася яснота в резултата. Той вече не може да бъде променен и от предлаганите допълнително скъпи, но не особено ефикасни керамични спирачки.

Заключение
1. Mercedes CLS 63 AMG Shooting Brake
494 точки

Понеже по отношение на динамиката на пътя CLS 63 AMG се движи на почти еднакво високо ниво с модела на BMW, преднината му се дължи, освен на практическите предимства на задната част Shooting Brake, преди всичко на по-ниската цена.

2.BMW M6 Gran Coupé
481 точки
Колкото и мощно да тегли неговият V8, М6 не успява да се откъсне пред спортиста на Mercedes – въпреки че усещанията говорят друго, дори само заради по-прецизната кормилна уредба. Въпреки по-стегнатите базови настройки ходовата част работи извънредно хармонично.Технически данни

  BMW M6 Gran Coupé Mercedes CLS 63 AMG 
    Shooting Brake
Двигател и силово предаване
Брой на цилиндрите / тип двигател: 8-цилиндров V-образен 8-цилиндров V-образен
Работен обем: 4395 см³ 5461 см³
Принудително пълнене: турбокомпресор турбокомпресор
Мощност:: 560 к.с. (412 кВт) при 6000 об./мин 557 к.с. (410 кВт) при 5250 об./мин
Макс. върт. момент: 680 Нм при 1500 об./мин 720 Нм при 1750 об./мин
Предаване: задно задно
Трансмисия: 7-степ. 2 съединителя 7-степ. автомат.
Стандарт за вредни емисии: Euro 5 Euro 5
Емисии СО2: 232 г/км 235 г/км
Гориво: бензин 98 Н бензин 98 Н
Цена
Базова цена: 261 750 лв. 221 791 лв.
Размери и тегла 
Междуосие: 2964 мм 2874 мм
Предна/задна следа: 1631 мм / 1612 мм 1625 мм / 1604 мм
Външни размери    
(дълж. × шир. × вис.): 5011 × 1899 × 1395 мм 4996 × 1881 × 1406 мм
Собствено тегло (измерено): 1960 кг 1973 кг
Полезен товар: 450 кг 557 кг
Допустимо общо тегло: 2410 кг 2530 кг
Диам. на завиване: 12.50 м 11.30 м
Каросерия
Вид: купе пътническо комби
Врати / места: 4/5 4/5
Гуми на тестовия автомобил
Гуми (отпред/отзад): 265/35 ZR 20 / 295/30 ZR 20 255/35 ZR 19 / 285/30 ZR 19
Джанти (отпред/отзад): 9,5 J x 20 / 10,5 J x 20 9 J x 19 / 10 J x 19
Ускорение
0-80 км/ч: 3,2 сек 3,2 сек
0-100 км/ч: 4,1 сек 4,3 сек
0-120 км/ч: 5,4 сек 5,5 сек
0-130 км/ч: 6,1 сек 6,2 сек
0-160 км/ч: 8,3 сек 8,7 сек
0-180 км/ч: 10,2 сек 10,7 сек
0-200 км/ч 12,4 сек 13,1 сек
0-100 км/ч (данни на произв.): 4,2 сек 4,3 сек
Макс. скорост (измерена): 250 км/ч 250 км/ч
Макс. скорост (данни на произв.): 250 км/ч 250 км/ч
Спирачен път
100 км/ч студени спирачки празен: 35,7 м 36,1 м
100 км/ч студени спирачки с товар: 35,7 м 35,4 м
Разход на гориво
Разход в теста л/100 км: 13,9 13,5
мин. (тестов маршрут на ams): 9,2 9,2
максимален: 18,9 18,3
Разход (л/100 км ECE) данни на произв.: 9,9 10,1

 

Коментари

Анонимен
i dvata sa super

comments powered by Disqus