Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

BMW показва iX с 619 к.с. и 1100 Нм

05.01.2022 11:00

Спортната версия на модела е първият електромобил на BMW M.

Стартов сигнал за първия, създаден още от самото начало за чисто електрическата мобилност автомобил на BMW M. BMW Group представя третия, още по-мощен вариант на новия технологичен флагман: BMW iX M60. С мощност от 455 кВт/ 619 к.с., максимален въртящ момент от 015  Нм в Sport Mode респективно 1100 Нм при активиран Launch Control и специфични за M настройки на окачването този модел той добавя изключителна производителност към света на мобилността с нулеви локални емисии.

BMW iX M60 комбинира последователно насочена към устойчивостта автомобилна концепция с дизайна на модерен Sports Activity Vehicle и вълнуващо динамични характеристики на пътя. То олицетворява най-доброто от трите свята на BMW i, BMW X моделите и BMW M GmbH. С технологичните си акценти, които включват и новости при автоматизираното шофиране, управлението и свързаността, новото BMW iX M60 е символ на едно ново разбиране за напредничав лукс, висока мощност и премиум характеристики.

Стартов сигнал за  електрическата мобилност на марката BMW M

BMW iX M60 ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,8 сек. Удивителното разгръщане на мощността на специфичното за М електрическо задвижване се запазва линейно дори и при най-високи натоварвания, така че дори и увеличението на скоростта до електронно ограничената максимална стойност от 250 км/ч се запазва почти константно. Измереният при тестовия цикъл WLTP пробег на BMW iX M60 достига до 566 км.

Дебютът на BMW iX M60 е ново постижение в 50-годишната история наBMW M GmbH. Заедно с BMW i M50 то олицетворява навлизането на марката BMW M в сегмента на електрифицираните Performance автомобили. Екстремната мощност и прецизното управление на електрическото задвижване на четирите колела в комбинация с бързите реакции на ARB контрола на сцеплението, както и въздушното окачване на предната и задната ос с автоматично регулиране на нивото гарантират динамиката, пъргавината и прецизността, които по традиция са характерни за изживяването при шофиране на BMW M автомобил.

BMW iX M60 ще се произвежда в завода на BMW Group в Динголфинг заедно с другите варианти на чисто електрическия Sports Activity Vehicle (SAV). Световната му премиера е  през януари 2022 година в рамките на Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас. Въвеждането на пазарите в целия свят стартира през юни 2022 година.

Балансирана автомобилна концепция, екстремно спортна насоченост

Автомобилната концепция на BMW iX е идеалната база за SAV с чисто електрическо задвижване и изключителни Performance характеристики. Както структурата на каросерията, така и конструктивния принцип и настройките на окачването са насочени към комбинирането на уверен комфорт със спортна управляемост. Концепцията Aluminium-Spaceframe и Carbon Cage с елементи от карбонов композит (CFRP) в покрива, страничните детайли и задната част е базата за една интелигентна комбинация от материали, която съчетава повишена здравина с оптимизирано тегло. Използването на CFRP за понижаване на теглото има дълги традиции при BMW M GmbH. Още през 2003 година особено лекият високотехнологичен материал осигурява на BMW M3 CSL особено благоприятно съотношение между мощност на двигателя и тегло. С него BMW M GmbH става пионер в областта на използването на CFRP при едросерийното автомобилно производство. При множество актуални High-Performance спортни автомобили на BMW M GmbH за интелигентното олекотяване на конструкцията допринасят серийният карбонов покрив и други компоненти от CFRP.

Динамиката, ефективността и пробегът на BMW iX M60 се повишават и от оптимизираната аеродинамика, която осигурява коефициент на въздушно съпротивление от 0,26 в Sport Mode. Разположената ниско в дъното на автомобила високоволтова батерия снижава центъра на тежестта и повишава пъргавината, като подобрява и балансираното разпределение на теглото между осите. Благодарение на това за динамичните характеристики на BMW iX M60 са характерни не само вълнуващо спонтанно ускорение, но и изключителна динамика в завоите, както и прецизно контролируемата управляемост дори и при високодинамични ситуации на пътя. Перфектно балансираните динамични характеристики на BMW iX M60 осигуряват увереност и лекота на управлението при всякакви скоростни режими. Освен това дори и при граничните режими на шофиране то осигурява на водача типичната за BMW M автомобилите информативна обратна връзка.

Първият BMW M автомобил на базата на новата, насочена към бъдещето платформа

BMW iX M60 комбинира своите типични за M Performance качества с изключително напредничавата технология на новата платформа на бъдещето на BMW Group в областите автоматизирано шофиране, управление, свързаност и дигитални услуги. Благодарение на това се осигурява уникално в сегмента изживяване от електрическата мобилност. За него допринасят и изцяло новата архитектура в интериора, която осигурява изключително усещане за разточителен простор.

BMW iX M60, също както и другите варианти на модела, е с най-богатото в историята на BMW серийно оборудване в областта на асистиращите системи, както и множество иновации. Новото поколение сензори, новият Software-Stack и мощната изчислителна платформа осигуряват и значителен потенциал за последователно модернизиране на функциите за автоматизирано шофиране и паркиране – в средносрочен план с функционалността на Level 3.

Infotainment системата iDrive от най-ново поколение издига взаимодействието между водача и автомобила до естествен диалог. Тя е базирана на новата BMW Operating System 8 и е създадена с ясен фокус върху тъч-функцията на новия MW Curved Display и върху комуникацията чрез глас с всеобхватно модернизираният BMW Intelligent Personal Assistant. Remote Software Upgrades дават възможност за допълнително инсталиране over-the-air на нови и подобрени функции. Бързото и прецизно планиране на маршрута, както и перфектната ориентация в случващото се на пътя се осигуряват от навигацията с cloud-базирана система BMW Maps и Augmented Reality Video на контролния дисплей. Освен това BMW iX е и пионер  при преноса на данни  по новия стандарт 5G  и при интеграцията на личния акаунт в мобилната мрежа   с помощта на Personal eSIM.

Ясен дизайнерски език, новаторско усещане за простор, изключително богато серийно оборудване


В изчистения екстериорен дизайн доминират мощните пропорции на модерен SAV, редуцираното оформление на повърхностите и прецизните детайли, които осигуряват силното и характерно излъчване BMW iX M60. Лакираните в син цвят спирачни апарати с логото на М на М Спортната спирачна система, BMW Individual Exterieur Line Titan Bronze, както и емблемите на М с новото изпълнение Black High Gloss/ Titan Bronze на предните странични панели и в задната част дават ясни сигнали за Performance характера на BMW iX M60. Като опция се предлагат 22-инчови аеродинамични джанти с ексклузивен дизайн в цвят Titan Bronze.

Разточителният, висококачествен и иновативно оформен интериор подпомага концентрацията върху активното шофиране, както и комфорта при дълги пътувания и радостта от прогресивния лукс. Мултифункционалните седалки с интегрирани подглавници, големият BMW Curved Display, хексагоналният волан  и таванът в цвят антрацит подчертават радостта от шофирането. Отпадането на средния тунел осигурява допълнително пространство за краката, както и място за поставки и средна конзола, оформена в стила на висококачествена мебел. Опционалното интериорно оборудване Suite включва повърхности на седалките, арматурното табло, средната конзола и вратите от естествена кожа, както и акцентиращи повърхности и уреди за управление в изпълнение Goldbronze. Независимо от избраната графика на индикаторите и активирания My Mode в лявата част на информационния дисплей се изобразява логото на М. Ексклузивният характер на BMW iX M60 се подчертава и от изключително богатото серийно оборудване. То включва BMW Live Cockpit Professional и BMW Natural Interaction, които позволяват управление с гласови команди и жестове, озвучителна система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound, BMW Лазерни светлини, Комфортен достъп, активна вентилация на предните седалки и пакет за топлинен комфорт.

Цялостна концепция за устойчивост: контролиран добив на суровини, производство със 100% екологична електроенергия, висок дял естествени и рециклирани материали

Отговорното използване на ресурсите в цялата верига на стойността и максималното намаляване на CO2 отпечатъка през целия жизнен цикъл на продукта характеризират ориентираното към бъдещето разбиране за премиум мобилност, което е дефинирано от BMW i. Този холистичен подход се прилага последователно при разработката, по цялата верига на доставки и в производството на BMW iX M60. Марката BMW i означава както екологична, така и социална устойчивост.

Кобалтът и литият, необходими за високоволтовите батерии, се закупуват от BMW Group от контролирани източници в Австралия и Мароко и се предоставят на производителите на акумулаторните клетки. Конструкционният принцип на електродвигателите позволява отказ от използването на редкоземни метали в роторите на задвижванията. Компанията закупува и алуминий, който се произвежда с помощта на електричество от слънчеви енергийни системи.

При производството на автомобили, както и при производството на акумулаторни клетки се използва 100% екологична електроенергия. Високият дял на вторичен алуминий и рециклирана пластмаса също допринасят за пестенето на ресурси на производството на BMW iX M60. В интериора са използвани дърво, сертифицирано по FSC, кожа, обработена с екстракт от листа на маслиново дърво, както и други естествени материали. Като суровина за подови настилки и и други стелките се използват и рециклирани рибарски мрежи.

Коментари
comments powered by Disqus