Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

BMW разкри "четворката" Gran Coupe

09.06.2021 15:51

Второто поколение на модела впечатлява с дизайн и техника

След големия успех на предишния модел, отново гамата на BMW Серия 4 се разширява с ново купе с 4 врати. Второто поколение на BMW Серия 4 Гран Купе впечатлява с осезаемо повишена динамика на управлението, по-ярък дизайн с новия език на формите на марката, по-изискана премиум атмосфера в интериора и множество иновации при управлението и свързаността. Освен с типичната за марката радост от шофирането и със спортна елегантност автомобилната концепция на Гран Купе в премиум сегмента на средния клас се отличава и с модерната си функционалност. Комфортният достъп до задната седалка, петте пълноценни места, големият заден капак и гъвкаво използваемият багажник осигуряват на BMW Серия 4 Гран Купе специфичните за модела качества във всекидневието и при дълги пътувания.

При въвеждането на пазара на новото BMW Серия 4 Гран Купе, през ноември 2021 година, за пръв път ще се предлагат и Performance автомобил на BMW M GmbH, както и четири други варианти на модела. В рамките на гъвкавото производство в завода на BMW Group в Мюнхен те ще се сглобяват на една поточна линия с чисто електрическите BMW i4, както и моделите на BMW Серия 3 Седан и BMW Серия 3 Туринг.

Индивидуални пропорции, гъвкаво използваем багажник

Индивидуалният характер на новото BMW Серия 4 Гран Купе се подчертава от неговия външен дизайн. С дължината си от 4783 мм, широчината от 1852 мм и височината от 1442 мм то се отличава с индивидуални пропорции, съчетани с динамично издължени линии на купе. В сравнение с предишния модел дължината е увеличена със 143 мм, широчината с 27 мм, а височината с 53 мм. Следата отпред е разширена с 50 до 1595 мм, а отзад с 29 до 1623 мм. Междуосието е удължено с 46 мм до 2856 мм и е по-дълго с 5 мм от това на BMW Серия 3 Седан.

Специфичната за модела концепция на каросерията осигурява гъвкаво използваем багажник и разточително предлагане на място отзад. Вместимостта на багажника на новото BMW Серия 4 Гран Купе е 470 литра. Директно използваемата вместимост на багажника е увеличена с 39 литра. При сгъване на серийно разделената в съотношение 40 : 20 : 40 облегалка на задната седалка вместимостта може да бъде увеличена до 1290 литра.

Изразителна предна част, елегантен силует, мощна задна част

Характерните линии и триизмерно моделираните повърхности доминират в изразителната предна част на новото BMW Серия 4 Гран Купе. Разположената в центъра голяма, вертикално насочена BMW бъбрековидна решетка демонстрира самоуверено присъствие.  Тесните Full LED фарове са с U-образна светлинна графика на дневните светлини. Като опция се предлагат адаптивни LED фарове с BMW Лазерни светлини и незаслепяващ асистент за дългите светлини BMW Selective Beam.

Прецизните линии, вратите без рамки на прозорците и интегрираните в повърхността дръжки на вратите, както и мощната линия на раменете подчертават спортно-елегантния силует на новото BMW Серия 4 Гран Купе. Линията на покрива завършва в подчертан аеродинамичен ръб на капака на багажника.

Хоризонталните линии доминират и в задната част. Ниската и мощна стойка на автомобила се подчертава и от задната броня с вертикални аеродинамични ръбове отстрани и черната си долна част. Стилните и изцяло LED задни светлини достигат до страничните панели.

Динамични акценти се поставят и от индивидуалните дизайнерски елементи при оборудването М Спорт и на BMW М автомобила. Като опция се предлага M Carbon екстериорен пакет, гамата на Оригинални BMW аксесоари включва и специфични за модела M Performance Parts.

Интериор: радост от шофирането и пространствен комфорт с премиум атмосфера

В интериора на новото BMW Серия 4 Гран Купе обгръщащото усещане за простор на предните места се осигурява от следната конзола и плавно преливащите от арматурното табло към вратите структури. Бутонът Старт/Стоп за задвижването е разположен на висококачествено оформено поле за управление на средната конзола, където са позиционирани и специфичният за модела селектор на трансмисията и BMW контролерът, както и бутоните за контрола на шофирането и за електромеханичната паркинг спирачка. Задната седалка със сгъваеми подглавници позволява монтирането на три детски седалки.

Серийното оборудване включва и спортни седалки и спортен кожен волан. Динамичният стил на интериора при BMW M440i xDrive Гран Купе, както и в комбинация с Модел М Спорт, се подчертава и от опорите за коленете на средната конзола. Всеобхватни възможности за индивидуализация се осигуряват от гамата от допълнителни оборудвания. Радостта от шофирането и комфортът могат да бъдат повишени от подгряването и вентилацията на седалките, кожените тапицерии Vernasca и BMW Individual, тапицираното със Sensatec или кожа арматурно табло, М Спортния пакет Pro, големия стъклен покрив с функция плъзгане и повдигане, както и вътрешното осветление и озвучителната система Harman Kardon Surround Sound.

Категорично повишение на динамиката и ефективността благодарение на най-модерните четири- и шест-цилиндрови двигатели и 48-волтовата технология Mild-Hybrid

Новото BMW Серия 4 Гран Купе подчертава своя значително повишен спортен дух с Performance автомобил на върха на гамата от модели. BMW M440i xDrive Гран Купе (среден разход на гориво: 8,5 - 8,0 л/100 км според WLTP; СО2 емисии (комбинирани): 193 -181 г/км според WLTP) се задвижва от редови шестцилиндров двигател с мощност 275 кВт/374 к.с. BMW 430i Гран Купе (среден разход на гориво: 7,6 - 6,8 л/100 км според WLTP; СО2 емисии (комбинирани): 173 -156 г/км според WLTP) се задвижва от нов четирицилиндров бензинов двигател с мощност 180 кВт/245 к.с., чиито емисии са допълнително оптимизирани от интегрираният в цилиндровата глава изпускателен колектор. Четирицилиндровият бензинов двигател на BMW 420i Гран Купе (среден разход на гориво: 7,3 - 6,6л/100 км според WLTP; СО2 емисии (комбинирани): 166 -150 г/км според WLTP) развива максимална мощност от 135 кВт/ 184 к.с. Моделите BMW 420d Гран Купе       (среден разход на гориво: 5,4 - 4,8 л/100 км според WLTP; СО2 емисии (комбинирани): 141 -126 г/км според WLTP) и BMW 420d xDrive Гран Купе (среден разход на гориво: 5,7 - 5,1л/100 км според WLTP; СО2 емисии (комбинирани): 150 -133 г/км според WLTP) се задвижват от четирицилиндров дизелов двигател с мощност 140 кВт/190 к.с.

Технологията Mild-Hybrid при BMW M440i xDrive Гран Купе, както и при вариантите с дизелов двигател осигурява допълнително повишение на динамиката и ефективността. При потегляне и ускоряване 48-волтовият стартер/генератор осигурява допълнителна мощност от 8 кВт/11 к.с. Допълнителният акумулатор повишава възможностите за регенерация и съхраняване на спирачната енергия.

Всички двигатели серийно са комбинирани с осемстепенна трансмисия Steptronic. Опционалната осемстепенна трансмисия Steptronic Sport  (серийна при BMW M440i xDrive Гран Купе) освен още по-висока динамика на превключванията предлага и лостчета за превключване на волана и функция Sprint.

Висока здравина на каросерията, оптимизирана аеродинамика


Спортните характеристики на новото BMW Серия 4 Гран Купе се оптимизират и от ниския център и балансираното разпределение на тежестта между осите от близо 50 : 50. Интелигентната комбинация от материали оптимизира теглото на каросерията и окачването. За високата пъргавина и прецизност на поведението на пътя допринасят и специфичните за модела греди на каросерията в предната част и в областта на задната ос.

Активното управление на въздушните клапи, включващо горни и долни клапи, Air Curtains и почти напълно затворена долна част на автомобила, оптимизира аеродинамичните качества. Коефициентът на въздушно съпротивление (Cw) е понижен с 0,02 спрямо предишния модел до 0,26 (BMW 420d Гран Купе).

Висококачествено окачване със специфични за модела настройки

Уверената динамика на управлението на новото BMW Серия 4 Гран Купе се осигурява от специфичната за модела геометрия, свързаност и настройки на висококачественото окачване. Предното окачване с пружинна стойка и двойни носачи, както и петраменната конструкция отзад се отличават с конструкция с оптимизирано тегло и здравина. Серийните амортисьори, работещи в зависимост от хода, оптимизират както спортния дух, така и комфорта на возене. В зависимост от хода на окачването те осигуряват допълнително гасене на колебанията, с което предотвратяват разклащанията при преминаване през големи вълни по пътната настилка, както и прекалено дълбокото „гмуркане“ на каросерията.

Тези амортисьори се отличават с особено стегнати настройки в комбинация с опционалното М Спортно окачване и при BMW M440i xDrive Гран Купе. Максималният диапазон между спортен дух и комфорт се осигурява от опционалното Адаптивно М окачване. То комбинира характеристиките на М Спортното окачване с тези на амортисьорите с електронно управление. Двата опционални варианта на окачването включват и Променливото спортно кормилно управление. Като опция се предлага и М Спортна спирачна система (серийна при BMW M440i xDrive Гран Купе).

Новото BMW Серия 4 Гран Купе серийно се оборудва със 17-инчови алуминиеви джанти. Серийното оборудване на новото BMW M440i xDrive Гран Купе включва 18-инчови М алуминиеви джанти, както и М Спортен диференциал с напълно променлив блокаж с електронно управление на задната ос. Опционално той се предлага и за BMW 430i Гран Купе в комбинация с М Спортното окачване респективно Адаптивното М окачване.

Голямо разнообразие от асистиращи системи

Новото BMW Серия 4 Гран Купе серийно, респективно опционално се оборудва с около 40 асистиращи функции за комфортно шофиране и паркиране. Сред акцентите са Активният контрол на скоростта с автоматичен Speed Limit Assist, управление по маршрута, а в Германия и разпознаване на светофари, както и Асистент за завиване и водене в лентата.

Серийното оборудване включва Предупреждение за удар отпред, Speed Limit Info, Предупреждение при напускане на лентата, Контрол на дистанцията при паркиране, камера за обратно виждане, както и Асистент за паркиране вкл. Асистент за движение на заден ход. Освен това като опция се предлагат Асистент за паркиране Plus включително Surround View и Remote 30 View.

Модерна свързаност и нови дигитални услуги

Още в серийното оборудване на BMW Серия 4 Гран Купе водачът и пътниците се наслаждават на разширените възможности на BMW Operating System 7. В зависимост от ситуацията клиентът може да избира между тъч управление на контролния дисплей, наложилия се BMW контролер, мултифункционалните бутони на волана, както и гласовите команди и опционалното BMW управление с жестове. Освен това на разположение са и напредничавите дигитални услуги като  BMW Inteligent Personal Assistant, BMW Digital Key, Connected Music и Remote Software Upgrades.

Серийният BMW Live Cockpit Plus включва системата за управление iDrive с 8,8-инчов контролен дисплей и 5,1-инчов цветен дисплей на арматурното табло. Опционалният BMW Live Cockpit Professional включва напълно дигитална комбинация от индикатори от арматурно табло с висока разделителна способност с диагонал 12,3 инча зад волана, както и 10,25-инчов контролен дисплей.

Cloud-базираната навигационна система BMW Maps предлага особено бързо и прецизно изчисляване на маршрутите и часа на пристигане, актуализация на данните за трафика в реално време на кратки интервали и свободно въвеждане на текст при избора на навигационни цели. Серийната интеграция на смартфони позволява ползването на Apple CarPlay и Android Auto със системата за управление на автомобила. С функцията Remote Software Upgrades в автомобила „over- the-air"  могат да бъдат инсталирани подобрени автомобилни функции и допълнителни дигитални услуги.

Коментари
comments powered by Disqus