Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Bosch на автомобилното изложение IAA Mobility

12.08.2021 10:01

Безопасна и вдъхновяваща мобилност без емисии – сега и в обозримо бъдеще

- Акумулатори и горивни клетки: по-устойчива мобилност с електрическо задвижване.

- Водачи и автомобили: по-голяма безопасност и комфорт с асистираното и автоматизирано шофиране.

- На пътя и у дома: автомобилите са свързани с интернет за повече сигурност и удобство.

Леки автомобили, е-байкове, мотоциклети, скутери, електрически състезателни автомобили: Bosch въвежда решения за мобилност за всички видове превозни средства и превръща дори и смартфоните и домовете на хората в неразделна част от мобилността. На международното автомобилно изложение IAA Mobility 2021 в Мюнхен доставчикът на технологии и услуги ще представи своите решения за персонализирана, автоматизирана, свързана и електрифицирана мобилност. Ще откриете Bosch на щанд C30 в Палата B3 и в зоната за велосипеди на Панаира, в паркинга Messe West и в центъра на Мюнхен на Кьонигсплац и на Одеонсплац. 

На панаира и в центъра на Мюнхен – заповядайте, качете се, тествайте

демонстрационния автомобил на Bosch: В бъдеще все повече превозни средства ще се задвижват от електричество. Те ще бъдат все по-свързани с другите участници в движението и с обкръжението си, ще поемат все повече задачи от шофирането и ще предоставят персонализирани услуги на своите пътници. Технологиите на Bosch за автоматизирана, електрифицирана, персонализирана и свързана мобилност проправят пътя към тази визия за мобилността на бъдещето. Компанията притежава необходимото системно ноу-хау и всеобхватната софтуерна и хардуерна експертиза. Bosch вече разработва централни компютри за електронната архитектура на бъдещето. Автомобилните компютри се използват за асистирано и автоматизирано шофиране, за контрол на движението на колата, за функциите на кокпита и за електрониката на каросерията. 

Безпилотно паркиране: Bosch и още девет партньори по проекта ще представят бъдещето на паркирането в демонстрации на живо. В автоматизираната система за паркиране с асистент, разработена съвместно от Bosch и Mercedes-Benz, команда от смартфона автоматично насочва автомобила към определеното място за паркиране, без да е необходим контрол от водача. Функцията се реализира чрез взаимодействието между интелигентната инфраструктура на паркинга и автомобилната технология. Сензорите в паркинга следят коридора за паркиране и обкръжението и насочват автомобила. Технологиите в колата превръщат командите от инфраструктурата в маневри за безопасно шофиране. Съвместен проект с Асоциацията на Германската автомобилна индустрия (VDA) показва как превозни средства от различни производители в бъдеще ще могат да комуникират с инфраструктурни технологии от различни доставчици. Проектните партньори работят по международен стандарт (ISO 23374). 

По-голямо удоволствие от колоезденето: Е-байковете са най-продаваното електрическо превозно средство в Европа. Карането на велосипед с електрическо подпомагане е полезно за здравето на хората и за околната среда и, разбира се, доставя голямо удоволствие. Свързаните продукти и услуги подобряват преживяванията при колоездене и свързват е-колоездачите с дигиталния свят. Bosch ще демонстрира нови решения за свързано колоезвене и ще даде възможност на посетителите сами да се убедят колко забавно може да бъде то с помощта на електроенергията. 

Bosch електрифицира мобилността и съдейства за намаляване на глобалното затопляне

Стремежът на Bosch е да бъде ключов играч в мобилността, неутрална към климата. Компанията си е поставила за цел да подготви всички класове превозни средства за бъдещите изисквания за емисиите. Като лидер в иновациите, Bosch разполага с по-широко портфолио за електромобилност от която и да било друга компания - от е-байковете до леките автомобили и тежкотоварните камиони.

Електрозахранване с батерии за дву- и четириколесните: От задвижването до кормилната система и спирачките - портфолиото на Bosch включва всички компоненти за електрификация на леките коли. Един от основните елементи в компонентите е електрическата ос, която комбинира силовата електроника, електромотора и трансмисията в едно цяло. Със своите предварително интегрирани системни решения за автомобилни платформи Bosch съдейства на производителите на автомобили да пускат електромобили на пазара по-бързо от преди. Разковничето е в оптимизираното взаимодействие на задвижването, кормилното управление, спирачната система и управлението на превозното средство в усъвършенствания задвижващ модул, който се комбинира с партньорските решения в цялостен модул за предния и задния мост. Наред с ефективните задвижвания Bosch използва и термоуправления за увеличаване на пробега с едно зареждане на електромобилите и хибридите. Прецизният контрол на потоците от горещ и студен въздух подобрява ефективността на батерията и гарантира, че всички компоненти работят в оптималния си температурен диапазон. Bosch предлага и задвижвания и управляващи блокове за електрическите двуколесни. Интегрирани в компактна система, двата компонента осигуряват прецизно управление на мотора, надеждна ефективност при каране и оптимален въртящ момент.

Система с горивни клетки: Мобилните горивни клетки предлагат дълъг пробег и бързо зареждане. Те са на мястото си в камионите за дълги разстояния и в търговските автомобили. Превозните средства с горивни клетки със зелен водород работят без емисии от CO2. Bosch разработва всички основни системни компоненти, както и цялостни системи,  до готовност за производство. Компанията работи по пакета, който превръща водорода и кислорода от околната среда в електроенергия, съвместно с шведския специалист Powercel. Серийното производство ще започне през 2022, а премиерата на цялостната система с горивни клетки със захранващ модул от Bosch е насрочена за 2023. 

Услуги за електромобилността: Батерията в облака на Bosch удължава живота на акумулаторите на електромобилите. Интелигентните облачни софтуерни функции непрекъснато анализират състоянието на батерията и предприемат подходящи действия, за да предотвратят или забавят стареенето на клетките. „Удостоверението за употреба“, защитено от фалшификации, документира състоянието на батерията през целия й експлоатационен живот и дава по-добра представа за остатъчната й стойност, ако колата се продава. С услугите, като например „удобно зареждане“, Bosch улеснява водачите на електромобили да намират публично достъпни зарядни станции и да плащат за зареждането.  Интегрираното решение за навигация и зареждане планира прецизно маршрута и прогнозира пробега със спиране за зареждане със задаване на лични предпочитания – например зарядната станция да е в близост до ресторанти.

Високоскоростна електромобилност: И за всекидневието, и за състезателната писта - Bosch се ангажира да стане водещ доставчик на решения за електрифицирани задвижвания и за пътните превозни средства, и за моторните спортове. Компанията е сключила договор за дългосрочно партньорство за технологично развитие с екипа на DRAGON/PENSKE AUTOSPORT във Формула E. А тези, които искат да изживеят на живо шофирането на състезателни возила и да се съревновават за най-доброто време, могат да го направят на двата симулатора на изложението в Мюнхен. 

Зареждане у дома: С интелигентния енергиен мениджър на Bosch собствениците на жилища могат да намалят емисиите от CO2 и да спестят от енергийните си разходи. Служейки като интерфейс между термопомпата на Bosch и фотоволтаичната система, мениджърът оптимизира използването на генерираната соларна енергия и я разпределя интелигентно в цялата сграда. Наред с отоплението и топлата вода, в бъдеще в системата за управление на енергията на Bosch ще се интегрират и електромобилите. Те ще се зареждат от съвместими стенни кутии, като се използва голям дял домашно генерирана електроенергия. 

Bosch автоматизира шофирането и повишава пътната безопасност

По-малко стрес, по-плавен трафик, по-голяма безопасност - превозните средства, които поемат повече задачи от управлението, са ключов градивен елемент за утрешната мобилност. Автоматизираният автомобил трябва да може да прави всичко, което прави човекът - водач: да възприема заобикалящата го среда, да взема решения и да ускорява, спира и маневрира. Стъпка по стъпка, Bosch полага техническите основи на автоматизираното шофиране. Със своите системи за подпомагане на водача компанията вече е проправила пътя за всички нива на автоматизация.

Сензор за обкръжение за всички ситуации на пътя: Сензорната технология формира основата за асистираното и все по-автоматизирано шофиране. За да се движи безопасно, автомобилът трябва да може да разпознава надеждно предмети, хора и други участници в движението. 

Мултифункционалната камера на Bosch комбинира традиционните алгоритми за обработка на изображения с методи на изкуствения интелект (ИИ). С помощта на ИИ камерата разбира и интерпретира това, което вижда, като гарантира надеждно разпознаване на обектите и създава реална картина на обкръжението. В допълнение към камерата, радара и ултразвуковите сензори, Bosch разработва и лидар с голям обхват, използващ различни сензорни принципи. Колкото по-сложна е задачата за шофиране, толкова по-важно е взаимодействието на всички сензори.

Локализираща технология за точно позициониране: Автономните автомобили трябва да знаят точно къде се намират във всеки един момент. Bosch предлага цялостен пакет от хардуер, софтуер и услуги, с чиято помощ автоматизираните превозни средства определят точно местоположението си. VMPS (сензорът за движение и позиция на автомобила) използва сателитни навигационни сигнали за идентификация на точната позиция, допълнени с коригиращи данни и информация от сензорите за ъгъл на завой и обороти на колелата. Облачната картографска услуга Пътна сигнатура на Bosch използва данни от радарните и видео сензори, както и данни от пътния трафик, за да създаде допълнителни слоеве за карти с висока резолюция. В момента автомобилите Golf 8 на Volkswagen събират тази информация по европейските пътища.

Редундантни спирачни и кормилни системи за безопасни и енергоспестяващи маневри при шофиране: Двойната осигуровка си струва - това важи особено за функциите на автоматизираното шофиране, свързани с безопасността. Благодарение на множеството резерви електрическата кормилна система на Bosch предлага по-голяма безопасност. В редките случаи на неизправност системата запазва 50% от функционалността на електрическото кормилно управление. В дизайна на спирачните системи на Bosch също е интегрирана редундантна  архитектура: ако iBooster (електромеханичният спирачен усилвател) или електронната програма за стабилност ESP се повреди, другият компонент може да спре автомобила. Втори спирачен блок служи като бекъп на интегрираната Power Brake система, комбинираща технологията за спирачно усилване с функционалността на ESP. Това изискване е особено важно при автономните автомобили. Освен това регенеративните спирачни системи на Bosch съдействат за намаляването на CO2: в много плавен, незабележим за водача процес, те превключват между генераторно и фрикционно спиране, като по този начин спирачната енергия се преобразува обратно в електроенергия и се връща обратно в акумулатора при всяко спиране на автомобила. 

Услуги за автоматизираното шофиране: Прогнозните услуги на Bosch за състоянието на пътя предупреждават за потенциални опасности много преди да се развие критична ситуация. Те предоставят информация в реално време за пътната обстановка и рискове като аквапланинг, заледяване и сняг. Така безпилотните автомобили могат да предвиждат правилно пътните условия, да адаптират поведението си на шофиране към обстановката, да изберат друг маршрут или дори да помолят водача да поеме волана. 

Bosch свързва автомобилите един с друг и със заобикалящата ги среда: Превозни средства, които се предупреждават взаимно за опасност, държат под око пътниците си с цел предпазване и комуникират с интелигентния дом – Bosch свързва системите, компонентите и услуги на борда и извън автомобила, като прави мобилността по-ефективна, по-безопасна и по-спокойна. Потребителите, превозните средства и обкръжението са свързани безшевно за по-приятно шофиране и мобилност според личните предпочитания. 

Интелигентният автомобил се среща с интелигентния дом:  Bosch превръща колата в команден център на умния дом: използвайки информационно-развлекателната система MBUX на Mercedes-Benz, приложенията на Bosch Smart Home могат да се управляват чрез гласови команди от автомобила. Освен за управление на щорите и термостатите на отоплението, системата може да се използва и за включване на осветлението и на интелигентните адаптери, както и за проверка на статуса на детекторите за движение и контактите на вратите и прозорците. Тъй като се използват гласови команди, водачът остава фокусиран върху пътя. 

Ангел пазител за всички сфери на живота: Help Connect от Bosch е дигитална свързана система за спешни повиквания за мотоциклети и други превозни средства. Интелигентният краш алгоритъм за катастрофа, добавен към сензорите за ускорение в системата за контрол на стабилността на мотоциклета MSC от Bosch, открива инцидента. Приложение за смартфон предава информация за мястото на произшествието и мотоциклетиста до сервизен център, а оттам до спешните служби. Ако мотоциклетът няма инсталирана система за откриване на произшествия, сензорните данни от смартфона могат да се използват за активиране на аварийно реагиране. Help Connect от Bosch може да ви помогне и у дома, във фитнеса или когато карате колело.  

Мониторинг на купето за по-добра защита на пътниците: Bosch разработи система с  камери и ИИ за повишаване на безопасността на пътниците в автомобила. Системата за мониторинг на купето открива сънливостта и разсейването на водача, както и рискови позиции на пасажерите. Тя предупреждава невнимателните водачи, препоръчва почивка при умора и може да намали скоростта на автомобила - в зависимост от желанията на автомобилния производител и законовите изисквания. Системата повишава и комфорта чрез автоматично регулиране на седалката, огледалата и височината на волана в съответствие с индивидуалните предпочитания - както и дава възможност за контрол с жестове на инфотейнмънт  системата. 

Сигнал за водач в насрещното движение: Облачно базираната система за предупреждение за шофьори в насрещното платно на Bosch за секунди алармира както шофьора, движещ се в обратна посока, така и всички участници в трафика, изложени на риск от предстоящата опасност - много по-бързо от новините за трафика по радиото. В началото на 2021 ŠKODA стана първият автомобилен производител в света, избрал цифровия ангел-пазител на Bosch. Спасителното предупреждение мига директно на автомобилния дисплей. Като приложение за смартфон тази услуга вече се ползва от 2,5 милиона активни потребители в 20 европейски страни. 

Смартфонът като ключ за автомобила: С Perfectly Keyless сензорите в автомобила разпознават смартфона на собственика сигурно, като пръстов отпечатък и отключват колата само по негово желание. Така мобилният телефон измества конвенционалния ключ за кола. Благодарение на свръхшироколентовата технология, системата предлага и други практически ежедневни предимства: още по-лесно е да вмъкнете автомобила на тясно паркомясто с дистанционното управление или да отворите багажника отдалеч, така че куриерът да остави доставката вътре. В големите паркинги, където колите се откриват трудно, Perfectly Keyless помага да намерите пътя до автомобила и го осветява, като включва фаровете, осигурявайки допълнителна безопасност в тъмното.

Преосмисляне на мобилността и превръщането й във възможно най-безопасна, завладяваща и без емисии - това е целта на Bosch. Технически доставчикът на технологии и услуги иска да постигне тези цели чрез персонализиране, автоматизация, свързаност и електрификация. На тазгодишното изложение IAA Mobility Bosch представя пълна гама от решения за мобилност на две и четири колела за бъдещето, неутрално за климата. Освен на щанда в търговския панаир в Мюнхен, ще откриете Bosch и в центъра на града на Кьонигсплац и на Одеонсплац.

Коментари
comments powered by Disqus