Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Cедем компактни кабини: Алтернативи

19.01.2010 14:44

Сравнение: седем компактни кабини. В настоящия тест кабините под XXL-класа трябва да отговорят на въпроса дали са само по-евтини и по-малки или са истинска алтернатива на флагманите в гамите на производителите.

Когато Spacecab или XXL са твърде големи за нуждите на клиентите, те се насочват към компактните им алтернативи. По-малките кабини намаляват теглото и разходите, но в същото време вече са станали толкова комфортни, че могат да бъдат сравнявани и с големите.

Височини и двигатели

Технологиите в шасито и силовото предаване под тези по-малки кабини често са подобни на тези под големите кабини, а в някои случаи напълно идентични. Така например DAF CF85 пренася задвижващата техника на големия XF105 в компактния клас. Положителна последица от това е, че клиентите могат да получат достатъчно мощност – до 510 к. с. – от 13-литровия мотор, но негативната е, че големият и висок мотор навлиза сериозно в ниско монтираната кабина. В резултат на това моторният тунел е с височина 455 мм. Малко „обезщетение” за това неудобство е ниското изкачване до кабината (1205 мм), чиито две стъпала обаче можеха да бъдат по-големи.

За разлика от CF85, който използва технологичните детайли на по-големия си събрат в гамата на DAF, но притежава индивидуална кабина, в Stralis AT и TGS LX Iveco и MAN залагат на тесни, но иначе почти идентични варианти на порасналите кабини на влекачите за транспорт на дълги разстояния.

Разликата в широчината е около 200 мм. И в двата случая задвижващата техника идва от големите модели, но предлаганата мощност е ограничена. Най-ясно това личи при Iveco, където от 10,3-литровия Cursor могат да бъдат получени максимум 450 к. с. При MAN с LX кабината в TGS мощността е значително по-висока. Седловите влекачи със задвижваща формула 4х2 предлагат до 480 к. с., а максимумът за шасито са 540 к. с. Големият V8 мотор на MAN изобщо не може да бъде поръчан в TGS.

По подобен начин подхождат Scania и Volvo към темата за компактните влекачи. Кабините на Scania R (дълги разстояния) и Р (разносна търговия), от една страна, и Volvo FH и FM, от друга, са почти идентични, но са монтирани значително по-ниско, за да улеснят изкачването. В Scania P в това отношение е постигнат отличен резултат – там входът е на височина от едва 1115 мм от пътя.

Тъй като Volvo FM и Scania P използват максималната широчина (вътрешната широчина на двете кабини достига близо 2300 мм), субективното усещане за простор е ясно изразено, а около лактите на водача има достатъчно пространство. Мощностните нива и тук са ограничени. В момента Scania P се предлага най-много с 420 к. с. от 11,7 литра работен обем, докато при Volvo FM мощността вече може да достигне 450 к. с., след като в началото на 2009 г. 10,8-литровият D11 получи допълнителни 20 к. с.

Другите двама кандидати в теста – Renault и Mercedes – следват различни тактики в компактния клас. Mercedes Axor е смесица между Atego (кабина) и Actros (шаси). Тъй като моторите на Atego не са достатъчно мощни за влекачите, а V образните агрегати на Actros са прекалено широки за тясната кабина, в Axor се монтират двигателите от доказалата се и непрекъснато модернизирана серия ОМ 457. Тези двигатели слизат от монтажните линии на заводите на марката в Манхайм в големи бройки, но често са наричани Южноамерикански мотори, тъй като там реализираха успешна кариера. В момента най-високата мощност е 428 к. с., извлечени от близо 12 литра работен обем.

В компактния клас, характеризиращ се с висока товароносимост и достатъчно мощност, Renault играе ролята на пионер. G серията, предшественик на представения през 1996 г. модел Premium, за първи път реализира концепцията на оптимизиран за товароносимост седлови влекач. Тогава мощността бе едва 290 к. с., а кабината бе ламаринен дериват на средния клас на Renault. Днешните седлови влекачи обаче отдавна са надраснали тази спартанска концепция. Без изключение те предлагат достатъчно пространство за по-дълги пътувания, без изключение моторизирането е достатъчно за всякакви изисквания и без изключение предлагат приличен комфорт на возене.

Предизвикателства

Настоящият тест всъщност бе организиран от британските журналисти от Commercial Motor и проведен с помощта на няколко журналисти от нашата страна на канала. Затова и шест от влекачите (с изключение на DAF) са с десен волан.

За участващите в теста журналисти от Континентална Европа бе донякъде трудно да привикнат към влизането и управлението на влекачите “от грешната страна”. За тяхна радост не се наложи да превключват предавките с лявата си ръка, тъй като всички модели бяха оборудвани с автоматични предавателни кутии.

Комфорт

От позицията на седалката на водача и групираните около нея елементи моделите с десен волан почти не се различават от обичайните за нас такива с ляв. Оборудването обаче е подредено на практика огледално, елементите са идентични и качеството на изработка показва, че моделите с десен волан за британските пътища не са създавани в импровизирани манифактури на ръка. Всъщност с десен волан и движение в лявата част на пътя са организирани пътните правила в 15 страни от Африка, на средиземноморските острови Кипър и Малта, както и най-вече в Азия (Япония, Индия, Индонезия, Тайланд). Във всички тези страни се движи внушителен брой западноевропейски товарни автомобили.

На преден план сред всички измервания бяха поставени обемът на шофьорската кабина, свободата на движение, управлението, комфортът на возене (окачване, ниво на шум вътре), качеството на кушетките и на последно място въпросът дали подобна компактна кабина е истинска алтернатива на съответните за марките флагмани и дали е пригодна без ограничения за дълги пътувания.

С оглед на вътрешното пространство DAF CF85 отговаря на този въпрос еднозначно с “да”. Брутният обем на относително клиновидната кабина се равнява на 10,4 кубически метра, което надвишава пространството при конкурентите от Scania P и MAN LX с два кубически метра. Без новия висок покрив Highline за Scania P шведският модел би се представил още по-лошо в това отношение. При него най-ясно изразена е липсата на достатъчно височина, която макар и да достига 1845 мм (без Highline 1600), намалява толкова много над моторния тунел, че не може да става и дума за изправяне. Големият обем на DAF, гарантиращ голяма свобода на движение (абстрахирайки се от високия моторен тунел), е използван отчасти и за поставянето на обемни отделения за вещи. Действително в тази дисциплина кабината CF предлага толкова пространство, колкото и по-голямата XF105.

CF-кабината блести с отлична концепция и чисто изработена подредба на отделенията за вещи под кушетката. Тук има достатъчно пространство и стабилен “капак”, върху който е поставена кушетката и който се отваря лесно благодарение на газовите амортисьори, които го поддържат в отворено положение. Дебелата 145 мм и прилично оразмерена кушетка произхожда от XF105 и не оставя място за критика - освен това, че има още по-големи и още по-добри кушетки. Например в Renault Premium.

За добрия сън в CF85 допринася и фактът, че кабината е оборудвана с особено дебели завеси, които, подобно на Scania, не пропускат наистина никаква светлина.

Добро оползотваряване на наличното пространство при по-малки обеми (девет до десет кубически метра) намираме при Iveco, Renault и Volvo. Volvo XM печели и от новия LXL-висок покрив, който в основните си характеристики отговаря на Globetrotter XL на серията FH. По този начин вътрешната височина е нараснала до 2150 мм, а обемът на кабината от 9,74 е най-близък до този на DAF. При оборудване на FM кабината на Volvo само с една кушетка на разположение остава достатъчно пространство и водачът получава свобода на движение. Тогава и типично косата предница на шведския модел не пречи, въпреки че монтираните над челното стъкло отделения за вещи навлизат много навътре в кабината. Силата на Volvo FM е неговото функционално и същевременно луксозно оборудване с безупречна изработка. Завесите обаче не трябва да пропускат толкова много светлина. Изкачването до кабината се извършва комфортно по две стъпенки със защита против плъзгане, което компенсира донякъде сравнително голямата височина от 1275 мм.

Малки са недостатъците и на Iveco Stralis. Цветното оборудване на италианците едва ли ще се понрави на всеки, но функционалността на работното място не може да бъде критикувана. Високият 360 мм моторен тунел образува на практика една равнина с основите на седалките и така се създава голяма поставка за вещи. Сравнително трудно обаче е преминаването между двете седалки, както и изкачването до горната кушетка.

Истински щедро се представя Renault Premium. При него може да се стои прав над моторния тунел, а отделенията над челното стъкло са много големи. Оплаквания бяха регистрирани по отношение на два детайла - на първо място, завесите пропускат твърде много светлина и, на второ, в сгънато състояние горната кушетка ограничава сериозно пространството за главата над долната кушетка.

Изненадващо добро е представянето на MAN LX. С оглед на “застроеното пространство” това е най-малката кабина в теста, но не липсва нито вътрешна височина (близо два метра), нито свободно пространство. Важна роля в това отношение играят ниският моторен тунел (260 мм) и изключително уютното вътрешно оборудване. Нито един милиметър не е останал неоползотворен. Въпреки това, в сравнение с предшественика TGA, в него има повече отделения за вещи (отворени и затворени) в досега на водача. Добрите легла в LX са познати отдавна. Качеството на материалите е значително подобрено, управлението е логично и елементарно.

При Scania прави впечатление, че в Р кабината липсват външните отделения за вещи. И без това мястото за предмети не е най-силната черта на P-Highline, тъй като при ниската вътрешна височина над челното стъкло не остава никакво пространство. От друга страна, Scania предлага най-ниския и удобен вход към кабината, а също така и най-добрия комфорт на возене.

Ако се прекачите от Actros в Axor, ще откриете еднакво качество, но не и същата елегантна обстановка. Това се дължи предимно на по-малкото пространство и донякъде непрактичните решения на отделни детайли. Горната кушетка не се сгъва изцяло и така ограничава свободното пространство. Превключвателите в спалното отделение не са осветени, а за настройването на допълнителното отопление водачът трябва да стане от леглото. И не на последно място - сред всички изпитани автомобили шасито и седалките на Axor пренасят най-много вибрации към водача.

В настоящия тест на кабини старателно бе проверено доколко добре са изолирани кабините от неравностите на пътя. Измерванията бяха проведени със скорост от 32 км/ч на лоша и с 80 км/ч на добра настилка. Сензори на пода на кабините и на седалките записваха появяващите се ускорения в хоризонтална и вертикална посока. Най-добри в тази дисциплина са моделите на DAF и Scania, следвани от Volvo, MAN и Renault. Iveco и Mercedes регистрираха най-лошите резултати. Като цяло, с ниските нива на шум вътре, кабината на Scania може да бъде определена като най-комфортна. Най-шумен е моделът на DAF с ясно доловимите свистения от областта на високия покрив. Mercedes и Renault също не са от най-тихите.

Плюсове и минуси

Като цяло това сравнение показа, че компактният клас не отстъпва с много на флагманите при кабините. Пространството е сравнително по-малко, оборудването е по-елементарно. Победителят? Това би била смесицата между обема на DAF, комфорта на Scania, луксът на Volvo и перфекцията на MAN.

Текст: Франк Цайцен

Снимки: фирмени

Технически данни

1. DAF CF85 Spacecab 2. Iveco Stralis AT 3. MAN TGS LX 4. Mercedes Axor L с висок покрив 5. Renault Premium Privilege 6. Scania P Highline 7. Volvo FM Globetrotter LXL
Работен обем --- --- --- --- --- --- ---
Мощност до 510 к. с. до 450 к.с. до 540 к.с. до 428 к.с. до 450 к.с. до 420 к.с. до 480 к.с.
Максимален
въртящ момент
--- --- --- --- --- --- ---
Ускорение
0 – 100 км/ч
--- --- --- --- --- --- ---
Спирачен път
при 100 км/ч
--- --- --- --- --- --- ---
Максимална скорост 90 км/ч 90 км/ч 90 км/ч 90 км/ч 90 км/ч 90 км/ч 90 км/ч
Среден разход
на гориво в теста
--- --- --- --- --- --- ---
Базова цена --- --- --- --- --- --- ---
Коментари
comments powered by Disqus