Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Концептът Lexus LF-Z представя бъдещето

30.03.2021 13:37

Японският производител разкрива как ще изглеждат и управлява своите електромобили

- Световна премиера на LF-Z Electrified - електрически концептуален модел, демонстриращ новата визия на марката Lexus и стремежите й в областта на електрификацията; 

- Lexus ще ускори разработването на нови автомобили, за да посрещне разнообразните и променящи се нужди на клиентите по света;

- Двадесет напълно нови и усъвършенствани модела ще бъдат представени през следващите пет години, включително електрически, plug-in хибридни електрически и хибридни електрически модели в широка продуктова гама;  

- Lexus ще събере на едно място екипите отговарящи за технологии, дизайн и планиране, за да постигне гъвкава развойна дейност в новия технологичен център в Шимояма, Япония.

Световният онлайн дебют на концептуалния модел LF-Z Electrified днес дава началото на бъдещи инициативи и старта на нова ера в еволюцията на марката Lexus. 

Lexus постига уникално пазарно позициониране чрез едновременното създаване на най-широката гама от премиум хибридни електрически автомобили, производството на суперавтомобила LFA и други дръзки динамични модели под знака “F”. Хибридна електрическа стратегия на марката довежда до постигането на почти двумилионни продажби в глобален мащаб от представянето на RX 400h през 2005 г., а днес предлага на пазара девет хибридни електрически и напълно електрически модела в приблизително деветдесет държави по света. Изключителните постижения на Lexus като технологичен иноватор и световен лидер в областта на електрифицираните задвижвания осигурява на марката перфектна платформа за посрещане на нови предизвикателства. 

Автомобилната промишленост е в уникален период на трансформация, в който трябва да отговори на безпрецедентните промени в начина на живот и ценностите на хората, осигурявайки мобилност, като отговаря едновременно с това на спешната социална нужда от въглеродна неутралност, прегръщайки т.нар. „Цели за устойчиво развитие“ на Обединените нации (SDGs). 

На основата на експертния си опит и възприемайки иновациите чрез визията Lexus Electrified,  Lexus ще приложи цялата си изследователска и развойна сила, за да постигне тези цели, като същевременно с това продължава да надвишава очакванията на клиентите, предлагайки им автомобили с превъзходно качество, осигуряващи невероятно ангажирано поведение на пътя и майсторска изработка на най-високо ниво. 

Концептуалният LF-Z Electrified съчетава в себе си динамичното поведение на пътя, стила и технологиите, които Lexus планира да реализира до 2025 година. Lexus Driving Signature ще продължи развитието си, съчетавайки експертния опит, натрупан в разработването на динамични автомобили, с новите възможности, предлагани от електрифицираните системи за задвижване, за да осигури на водача изключителна отзивчивост и усещането, че е напълно свързан със своя автомобил.  

LF-Z Electrified осигурява това с използването на авангардни технологични решения и специално конструирана платформа за електрически автомобили. Той постига изключителни динамични качества благодарение на идеалното разположение на батерията и електрическия мотор, технологията за задвижване на четирите колела DIRECT4 и други решения, осигуряващи високо ниво на свобода на мобилността, което го отличава от конвенционалните автомобили. Това включва и авангардни информационно-развлекателни функции, които ще се предлагат на клиентите на Lexus в близко бъдеще. 

До 2025 г. Lexus ще представи 20 нови и усъвършенствани модела, включително над 10 напълно електрически, захранвани от акумулаторна батерия (BEV), plug-in хибридни електрически (PHEV) и самозарядни хибридни електрически (HEV), които да съответстват на нуждите на различните държави и региони по света. Марката ще укрепи своите ключови продуктови линии от седани и SUV модели и ще изследва възможностите за въвеждане на нови автомобилни сегменти, като спортни модели, лимузини и напълно нови категории. Lexus непрестанно ще повишава нивото, насочвайки се към предизвикателства за осигуряване на нови премиум ценности, като същевременно надхвърля разнообразните очаквания на своите клиенти по света. 

Lexus има намерение да предложи електрифицирани версии на всички свои модели до 2025 година, когато очаква също дела на електрифицираните автомобили да достигне повече от половината от годишните продажби. Освен това марката цели да постигне въглеродна неутралност на целия жизнен цикъл на всички свои модели до 2050 година, включително при производството на материали, части и при логистиката на автомобилите, утилизацията и преработката. В допълнение към внимателния избор на материали, използвани в автомобилите, Lexus ще отчита влиянието върху околната среда, който начинът на производството на материалите оказва.

През март 2024 година Lexus ще открие нов бизнес и технологичен център в Шимояма, в префектура Аичи, Япония, за да ускори планирането и разработването на нови продукти. Това ще обедини на едно място екипите, ангажирани с дизайна, разработването и планирането на нови поколения от автомобили и ще способства откритото и ценно сътрудничество с външни партньори. Този фокусиран подход към екипната работа ще помогне за високата оценка на клиентите, като пълната реализация на потенциала на Lexus Driving Signature.

Коджи Сато, Президент и Главен директор брандинг в Lexus International

„Бих желал да изразя своето най-дълбоко уважение към всички хора по света, работещи толкова усилено срещу лицето на различни трудности.“

„Изпълнявайки нашата социална мисия за реализирането на въглеродно неутрално общество, ние ще продължим да предлагаме радостта, която автомобилите носят, и ще допринесем за щастието и усмивките на нашите клиенти и всички ангажирани с Lexus.“ 

„ Стартирайки с два нови модела, които ще бъдат представени през тази година, ние ще продължим да разработваме иновативни продукти, които ще добавят „цвят“ в разнообразните стилове на живот на нашите клиенти.“

„ Надявам се, че ще гледате напред към бъдещето на Lexus с неговото силно желание да създава бъдещо мобилно общество.” 

LF-Z Electrified - основни елементи

LF-Z Electrified е предварителен поглед към бъдещето на Lexus с дизайн, пътно поведение и авангардни технологии, с които ще разполагат новите модели и които ще бъдат представени до 2025 година.

Използването на специално създадена платформа за електромобили е фундаментална стъпка в реализирането на целта на Lexus Electrified за „използването на технология за електрификация за постигане на значителна еволюция в базовото представяне на автомобила.“ Новата система за задвижване на четирите колела DIRECT4 също отличава концептуалния модел от конвенционалните автомобили. 

С комбинирането на технологиите за електрификация и контрол на движението, разработвани с години, Lexus се стреми да осигури Lexus Driving Signature с изживяване от шофирането, което създава по-добра и директна връзка с водача. 

Външните форми на купето са дълбоко скулптурирани и подчертаващи емоционалното излъчване, толкова присъщо на Lexus, а монтирането на мощния електрически мотор до задния мост, създават основа за динамично и контролируемо поведение. 

Интериорът е отворено и минималистично пространство, а дизайнът “Tazuna” е създаден съобразно специфичните особености на шофирането на електрически автомобили и базиран на насочена към водача философия, която е част от сърцевината на Lexus през цялата история на марката. 

Изкуственият интелект на автомобила (AI) „диалогизира“ с водача, за да научи неговите лични предпочитания и поведенчески характеристики, позволяващи му да прави полезни предположения свързани с подробности като водене по маршрут и информация за дестинацията. Той ще добави допълнително спокойствие за водача, анализирайки фактори свързани с безопасността по време на пътуването. 

Засилена връзка между човек и машина

Lexus Driving Signature дава на водача усещане за непрекъсната връзка при ускорение, намаляване на скоростта и кормилното управление по всяко време с незабавни директни реакции, които съответстват на зададените команди и намерения. 

Дизайнът и инженерните решения на LF-Z Electrified създават удоволствието от шофирането благодарение на идеалните характеристики по отношение на силите на инерция, произтичащи от оптималното разположение на батерията и електромотора. 

Електрификацията означава че компановката на автомобила не е ограничена от фактори като задвижването на колелата от двигателя през трансмисията и като еволюция на базовите действия с управлението на автомобила дава възможност за реализацията на Lexus Driving Signature.

Позиционирането на батерията надлъжно под пода дава възможност за осъществяване на по-здрава автомобилна конструкция, снижава центъра на тежестта на автомобила и спомага за абсорбиране на шума и вибрациите от пътната настилка. Този подход допълнително повишава нивото на тишина и комфорт при пътуване – отдавна утвърдени същностни черти на автомобилите Lexus – и също спомага за увеличаване на пространството и комфорта на интериора. 

Новата система на Lexus DIRECT4 позволява свободен, независим контрол на високия въртящ момент при достигането му до четирите колела. Системата може да се адаптира, така че да осигури предно, задно или двойно предаване в зависимост от нуждите на всяка ситуация, спомагайки за контрола на състоянието на автомобила. Тя реагира на нуждите на водача, свързани с използването на педала за газта и кормилното управление, за да осигури мощно ускорение и динамика в завои, в перфектен унисон с намеренията на водача. 

Управлението е от типа “by-wire” (електронно), което означава че няма директна механична връзка с кормилния вал. Това решение осигурява по-директна корелация между движенията на кормилното управление и силата за задвижване, така че автомобилът да може да завива с по-малък ъгъл на кормилното управление като реакция на пътните условия. Водачът ще може да изживее ползите от тази модерна технология под формата на по-прецизно кормилно управление, съответстващо на неговите намерения. Напълно електронната система също филтрира нежеланите вибрации от пътната повърхност, като предава необходимото усещане от кормилното управление за постигане на вълнуващо шофиране. 

Бъдещите  посоки в дизайна на Lexus 

LF-Z Electrified е студийна концепция която дава предварителна представа за развитието на дизайна на Lexus, насочен към изчистени и завладяващи форми, чийто корени са в силните пропорции и ярко изразен външен вид. Общата форма съчетава обточена секция за кабината с ниска предна част и връх в задната – стилистична характеристика уникална за електрическите автомобили. Колелата с голям диаметър са изнесени към ъглите на автомобила, позволявайки по-нисък център на тежестта и създавайки широка външна осанка.

Дизайнерите са поели предизвикателството да развият еволюционно емблематичните   вретеновидни форми и да реализират новата „вретеновидна форма на купето“, създавайки и нова изразност на автомобилната архитектура. Дизайнът също отразява динамичните възможности на системата DIRECT4 с непрекъснати, динамични промени в контурите на вратите от предната до задната част и завладяващо погледа оформление на арките на колелата.  

В задната част, изчистен и семпъл хоризонтален дизайн, се съчетава с форма, подчертаваща колелата, за да се създаде излъчване на мощ. Тесните, хоризонтални задни комбинирани светлини интегрират новото лого на Lexus, символизиращо новото поколение в дизайна на Lexus.

Новият кокпит  “Tazuna” и концепция за отворен интериор 

Новата концепция на кокпита “Tazuna” пренася ключовия, насочен към човека, подход на Lexus на по-високо ниво. Той е вдъхновен от връзката между коня и ездача, при която командите се задават с помощта на юзди – интерпретирани тук от близката координация между бутоните на волана и head-up дисплея. Това позволява на водача да има достъп до функциите и информация от автомобила интуитивно без да измества линията си на поглед и запазвайки вниманието си върху пътя.

Кокпитът е сърцето на автомобила, а инструменталният панел и други елементи са позиционирани относително ниско по отношение на пътниците. Това създава освежаващо усещане за отвореност и дружелюбното „омотенаши“ гостоприемство, при което всеки детайл е внимателно обмислен. 

Цялостното общо оформление на горната част на предните и задните врати осигурява на пространството излъчване за изчистеност и високо качество. Панорамният стъклен покрив добавя усещането сякаш кабината е отворена. 

Източниците за информация на водача, като разширената реалност (AR), head-up дисплеят, уредите, сензорният екран на мултимедията и други елементи, са обединени в общ модул, а системите, свързани с контрола на движението, са групирани около волана. Това оформление предполага, че следващото поколение интериорна стилистика на Lexus ще разширява обзора напред, а линията на погледа на водача по естествен начин ще се насочва напред и надолу. 

Модерни характеристики, обогатяващи изживаването  при шофиране 

Изкуственият интелект на LF-Z Electrified (AI) осигурява постоянна подкрепа и заема активна роля като изучава характеристиките на предпочитанията и поведението на водача. Гласовата комуникация осигурява по-голяма лекота на шофирането. Функцията за гласово разпознаване използва най-ново поколение изкуствен интелект, за да разпознава, научава и адаптира навиците и предпочитанията на водача, осигурявайки му подкрепа при определени действия и цели като планиране на маршрути за движение и информация за дестинацията. Интерактивността „изгражда“ диалог между изкуствения интелект и водача, подобрявайки изживяването при шофиране и осигурявайки подкрепа като спътник. 

Дигиталният ключ осигурява на семейството и приятели достъп до автомобила без необходимостта от споделяне на физически ключ. Функции на автомобила, като отключване и заключване, могат да бъдат управлявани с помощта на смартфон. С осигуряване на достъп на доставчиците на услуги чрез дигиталния ключ водачите могат да разрешат услуги като доставка на пратки до колата и споделяне на автомобил. 

Вратите използват така наречената E-Latch система. Когато водачът или пътникът се доближат до автомобила, носейки ключ, прибиращата се дръжка автоматично излиза навън. Тогава вратата може да бъде отключена и отворена плавно, само с помощта на докосване на сензор в дръжката. За напускане на автомобила  вратата може да бъде отворена с натискане на бутон за отваряне. Сензори в автомобила следят заобикалящата среда и предупреждават в случай на наближаващ автомобил или велосипедист, намалявайки риска от инцидент при напускане на автомобила.  

Панорамният покрив е изработен от електрохроматично стъкло, което може да бъде затъмнено, когато е нужно, и има функции за ограничаване на достъпа на видимост, както и осветяване, което отразява нощното небе. Сензорен панел в центъра на покрива позволява на пътниците отпред и отзад да комуникират един с друг, а задните седалки разполагат с функции за масаж и регулиране на наклона. 

Следващо поколение аудио система Mark Levinson възпроизвежда звука с качеството на концертна зала в акустичното пространство на автомобила. Прецизният контрол на високоговорителите позволява музиката да е наслада, както за водача, така и за пътниците в автомобила в идеални условия. Функцията за управление на звука с потискане на шума може да филтрира шумове в интериора, правейки по-лесни разговорите между пътниците. 

LF-Z Electrified 

Технически характерестики 

 

- Обща дължина (мм) 4,880

- Обща широчина (мм) 1,960

- Обща височина (мм) 1,600

- Междуосие (мм) 2,950

- Собствено тегло (кг) 2,100

- Пробег на елект. – WLTP (км) 600

- Вид батерия Литиево-йонна

- Капацитет на батерията (кВтч) 90

-Мощност на зареждане (кВт) 150

- Начин на охлаждане Течностен 

- Ускоряване  0-100 км/ч (сек) 3.0

- Макс. скорост (км/ч) 200

- Макс. мощност (кВт) 400

- Макс. въртящ момент (Нм) 700

 

Коментари
comments powered by Disqus