Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Мастертест: Десет малки автомобила

04.10.2010 16:19 58
58
2571881910

Десет малки автомобила от различни страни попадат в ръцете на европейски тестов екип, който с помощта на всеобхватна и сложна процедура трябва да определи най-добрия в четириметровия клас.

Когато погледнете отбора от участващи в мастертеста малки автомобили, веднага ви става ясно едно – времената на екстравагантните малчугани, чиято главна задача е да се харесат от пръв поглед, вече са отминали. Сегашният четириметров клас гледа съвсем сериозно на борбата с по-горната категория и има желанието да застраши разглезените от успеха компактни модели около Golf и компания. Няма вече и помен от подскачащите кутийки за пътуване на къси разстояния, чието тропане и дрънчене декларираше отказ от всички постижения на автомобилостроенето. На първо място участниците, оборудвани с еластични даунсайзинг турбомотори, се представят като финансово изгодни и същевременно подходящи за всекидневието и за дълги пътешествия алтернативи. Пример за подобен универсализъм е

SKODA FABIA

Със спечелването на три раздела и призови места в останалите Fabia завоюва симпатиите на екипа и победата в мастертеста. Въпреки че в крайна сметка тя изпревари Polo само с шест точки, двамата събратя по платформа финишираха на голяма дистанция пред всички останали. В този случай Fabia извлече предимство от спортната си ориентираност. Например нископрофилните гуми 205/45 ZR 16 донесоха толкова очевидно преимущество по отношение на водимостта, сигурното поведение на пътя и спирането, че загубените точки в оценката за комфорт можеха спокойно да бъдат преглътнати. Още повече че тежащият 1,1 тона автомобил все пак се движи достатъчно комфортно и дори се справя доста добре със средно дълги вълни по настилката.

Едва при пълен товар и/или големи пукнатини по асфалта на борда на просторната, снабдена с добре съобразени с тялото седалки Skoda става малко неуютно. Тогава движенията на каросерията не затихват изобщо, а пътуващите получават сухи удари. В осезаемо по-висококачествения след модернизацията интериор на Fabia ергономията на органите за управление е интуитивна, а новият турбомотор 1.2 TSI – в нашия случай комбиниран с петстепенна трансмисия – тегли мощно и на високи предавки, но не работи толкова равномерно и тихо, както в Polo.

За сметка на това Skoda превъзхожда своя роднина по концерн не само със своите прожекторни светлини с функция за осветяване на завои и пресечки, но в крайна сметка и с общия си резултат в теста.

VW POLO

Напълно годен за ролята на първи автомобил в домакинството, подходящ за дълги пътувания, солиден – с една дума, VW Polo е на път да докаже абсурдността на понятието „малък автомобил”. Дори хора, които иначе шофират машини от висшия клас, признават неговите качества. Като изключим ограниченото място на задните седалки и в багажника, четириметровият VW е пълноценна алтернатива на по-горния автомобилен клас. Той печели в три раздела на мастертеста, а в останалите се класира сред първите. Неговото еластично окачване е в състояние да вземе страха както на изровените междуселски пътища, така и на старите бетонни магистрали с големи фуги между плочите – шумоизолацията също е една от най-добрите в теста. Същото се отнася и за предните седалки, както и за ергономията, впечатлението от материалите и изработката – все показатели, по които моделът изпреварва и сестрата по концерн Fabia.

Дори отдолу под ламарините, където при някои от конкурентите се виждат резултатите от принудителни икономии, Polo продължава да изглежда солиден. При това кормилната уредба и настройките на ходовата част на обутия в гуми с размер 185/60-15 модел на VW са последователно ориентирани към повече сигурност на пътя, а не толкова към чевръста маневреност. Така например Skoda Fabia и Ford Fiesta са в състояние да изпреварят Polo в поредица от завои – за да бъдат отново застигнати на правите участъци от развиващия 105 к.с. TSI мотор.

Равномерно работещият палавник с турбокомпресор, особено сполучливо разпределени 175 нютонметра въртящ момент и шестстепенна трансмисия тегли вдъхновено дори когато ускорявате на магистрала след някой участък в ремонт. Ако от VW не бяха ограничили скоростта на Polo до 190 км/ч, автомобилът би трябвало да развие към 200. При това той успява и да пести гориво – както по маршрута за икономично шофиране (5,2 л), така и в смесени условия по време на теста с разход от 6,8 л/100 км.

RENAULT CLIO

Старият боец от мастертестовете, достигал в миналото до първото място, този път е принуден да се задоволи с третата позиция в класирането. Както и преди, той оползотворява много добре размерите си и въпреки по-скоро посредствените си вътрешни мерки създава приятно чувство за простор. Както предните, така и задните седалки са удобни, а изработката оставя впечатление за високо качество. Само ергономията на малкото Renault изисква повишено внимание – или време за привикване - поради нелогично разпределените бутони и дебеличките лостчета на волана.

Обратното важи за ходовата част – нито един от участниците в мастертеста не вози толкова комфортно като Clio. Пружините и амортисьорите сякаш само чакат да попаднат върху разбито трасе, за да всмучат всичките му неравности. Дори и по-груби дефекти по пътя не създават проблеми за Clio; той няма склонност нито към твърди тласъци, нито към меко клатушкане, а това от своя страна подобрява прецизността на пилотиране. Въпреки все още малко изкуственото усещане във волана, в тестовете за динамика на пътя автомобилът се нарежда сред първите и както на полигона, така и на шосе се държи неутрално и предвидимо. Положителното впечатление се допълва и от 1,2-литровия мотор ТСе. Малкият турбоагрегат съчетава мощен старт и прилични динамични характеристики с приятно равномерен ход при все още приемлив разход.

FORD FIESTA

Въпреки че е леко ощетена заради по-ниския въртящ момент на атмосферния си двигател, Fiesta не изостава от турбогрупата. Автомобилът постига това благодарение преди всичко на отличната си ходова част, комбинираща комфорт с чевръста управляемост. И с товар, и без товар малкият Ford поглъща неравности от всякакъв вид и въпреки това предлага много добра динамика на пътя.

На тестовия полигон и на шосе той споделя спортната природа на Skoda Fabia, без да се нуждае за целта от екстремно нископрофилни гуми. Кормилната уредба реагира спонтанно от средно положение на волана, като въпреки това потиска всякаква нервност. Само върху разбит път автомобилът проявява склонност към лоши маниери – тук пружините и амортисьорите поемат чисто грубите неравности, но се натрапват на вниманието със звучно тропане.

Също толкова натрапчиви са и стеснените на места линии на каросерията, които заедно с крадящото пространство арматурно табло ограничават значително усещането за вътрешен простор. Освен това вследствие на отрупаната с бутони на половин височина централна конзола ергономията изисква повишена концентрация и спокойна, точна десница. Същата дясна ръка впрочем се радва на своеобразна компенсация чрез прецизното и твърдо превключване на петстепенната трансмисия, докато десният крак регистрира спонтанните реакции на 1,4-литровия мотор с 96 к.с.

HONDA JAZZ

В Honda шофирането е песен – не само благодарение на лесната за управление стереосистема с USB извод. 1,4-литровият агрегат е един от по-добрите атмосферни мотори в теста и съчетава спонтанното реагиране с уравновесено поведение по отношение на сътресенията, прилична междинна тяга и точно превключване на петте предавки. При това със среден разход в теста от 7,1 л/100 км автомобилът се нарежда сред относително икономичните. Поради напомнящата за ван форма обзорът навън е ограничен, но щом се стигне до темата „гъвкавост на вътрешната подредба”, никой от участниците в мастертеста не може да се сравнява с Jazz. Разположеният под предните седалки резервоар освобождава място отзад и дава възможност задните седалки или да потънат в пода с едно движение на ръката, или да бъдат сгънати изправени като в киносалоните. Тогава отзад по диагонал могат да се поберат цели два велосипеда. За дребния багаж японският автомобил също е предвидил достатъчно места, а стегнато тапицираните му седалки правят възможни продължителни екскурзии, при които не усещате умора.

Настройките на ходовата част наистина също са доста стегнати, но въпреки това Jazz вози достатъчно комфортно. Едва при груби вълнообразни неравности каросерията реагира с по-осезаеми вертикални движения, които с увеличаване на товара прогресират и понякога дори се налага да бъдат блокирани от тампоните. Водимостта остава добра със стабилно следване на траекторията и сигурно поведение с лека чувствителност към отнемането на газ в завой, която лесно може да бъде преодоляна благодарение на директната кормилна уредба и изострения усет на системата ESP. В тъмната част на денонощието Jazz осветява околността с най-добрите фарове с прозрачни стъкла в теста.

OPEL CORSA

В предишния мастертест за малкия клас Corsa успя да заеме едва десетото място. Този път автомобилът повишава успеха си и се класира шести, което се дължи главно на модификациите по ходовата част и кормилната уредба. При последната модернизация инженерите превърнаха неуравновесените маниери с тенденция към резки движения в значително по-спокойно поведение на пътя. Това проличава например от стабилността в завой – вместо осезаемата склонност към завъртане сега малкият Opel реагира по-неутрално и спазва по-стабилно зададения курс. Кормилната уредба също работи по-предвидимо. Ако преди воланът замръзваше в средно положение, за да ви изненада после с хиперспонтанна реакция, сега леките промени в посоката и спазването на лентата се осъществяват значително по-лесно.

С това Corsa се справя без проблеми с динамичните изпитания на полигона и практическото шофиране по шосе, независимо че по-меката настройка на окачването намалява с една идея стабилността при екстремни маневри и пълно натоварване. Подсиленият до 100 к.с. и 130 Нм 1,4-литров мотор обаче продължава да създава усещане за немощ и изразходва сравнително много бензин. Предлаганото място и изработката на Corsa импонират – също като добрите къси и превъзходните дълги светлини. Лошият обзор на каросерията и отчасти обърканата ергономия обаче водят до отнемане на точки.

PEUGEOT 207

В акустично отношение 95-конният VTi на Peugeot наподобява див звяр. 1,4-литровият атмосферен мотор се отличава с дълбок глас, набира обороти с охота и при 5500 об./мин надава феноменален рев. Това впечатление за изключителна мотивираност обаче не бива последвано от адекватни дела.

Ускорението и гъвкавостта са най-много на средно равнище, а спрямо конкурентите с турбомотори изоставането е очевидно. Освен това моделът показва най-високия среден разход от 7,8 л/100 км. По-приятно става в просторно скроения, особено отпред, интериор върху анатомично съобразените, удобно тапицирани седалки, които, както и волана, се регулират в голям диапазон. Предавателната кутия вече не превключва толкова припряно, както правеше доскоро, но ергономията в модела на Peugeot, както и преди, изисква привикване.

Същото важи и за поведението на пътя – независимо че с течение на времето конструкторите са отучили автомобила от прекалено рязкото свръхзавиване при отнемане на газта, все пак 207 продължава да поднася леко със задната си част. Наистина това му помага да се носи бързо и без осезателно недозавиване между пилоните на слалома или по завоите на планинските пътища, но пък изисква от водача повече усет, отколкото при неутрално настроените конкуренти. Освен това създаващата изкуствено усещане кормилна уредба, която при бързи маневри се втвърдява, затруднява прецизното водене на автомобила. Въпреки комфорта на седалките пътуването не е напълно лишено от напрежение, вина за което имат лошият обзор на каросерията, работещото с тласъци при къси вълни и напречни фуги по настилката окачване и халогенните фарове, които осветяват пътя на петна.

FIAT PUNTO

Дори във версията Evo, появила се в резултат на модернизацията на модела, Punto не успява да се класира сред първите и дори се смъква до третото място отзад напред. Това той дължи наред с другото и на малко грубия си характер – въпреки че отвън е огладен, а интериорът му е стилно оформен с повърхности, напомнящи пиано лак и кожа, малкият Fiat не може да се похвали нито с комфортно окачване, нито с добра водимост.

Заради нехомогенната, реагираща изкуствено кормилна уредба италианският автомобил постоянно създава усещане за нервност, движи се неспокойно и предава грубите неравности към пътниците в почти нефилтриран вид. Наистина пасажерите седят сравнително удобно, но биват нервирани не само от ударите в окачването, но и от постоянно присъстващия шумов фон.

Наред с тропането от ходовата част и свистенето на вятъра в ушите прониква и ревът на 1,4-литровия мотор – и то още от съвсем умерени обороти. Последното се дължи и на шестстепенната трансмисия, която не може да осигури нито годна за оползотворяване тяга, нито истински бързо набиране на обороти, нито нисък разход в теста – със 7,7 л/100 км Punto е един от най-лакомите участници в изпитанието.

CITROEN С3

Въпреки че е нов модел, Citroen С3 не успява да оползотвори предимствата на късната си поява и финишира едва осми. Той споделя една и съща техническа база със своя братовчед по концерн Peugeot 207, настройките му обаче са доста различни. С по-мекото си окачване той охотно поема неравностите по настилката, но вследствие на това изглежда неприятно нестабилен. Дори при нормални скорости С3 реагира на движенията на волана с клатушкане и неопределеност, за което свой принос има и изкуственото усещане от работата на кормилната уредба.

Ако към условията се добавят пълен товар и неравна настилка, моделът на Citroen окончателно губи присъствие на духа. Водачът е принуден постоянно да прави корекции с волана, за да държи автомобила в желания курс. Интериорът с продължаващо далеч назад челно стъкло изглежда просторен, но не предлага повече място от средното за класа. На пръв поглед и предните седалки имат подходящ контур, но по време на пътуването разочароват с прекалено меката си тапицерия и липсата на странична опора. Към това се прибавя и ергономията, която може да бъде сметната за интуитивна само от заклети почитатели на марката. Въпреки че е оборудван със същия 1,4-литров мотор, моделът на Citroen показва малко по-добри динамични характеристики от Peugeot 207. Разходът му обаче също е почти в горния край на таблицата.

MITSUBISHI COLT

Не прави нищо наполовина – под този лозунг Mitsubishi нагази с 15-цоловите си гуми в игралното поле на мастертеста. Моделът е последен в пет от седемте раздела, но в замяна на това печели титлата за екологичност. Защото тежащият само 1029 кг Colt с 1,3-литров мотор плюс пакет Cleartec (по-„дълго” главно предаване, старт-стоп система, но само Euro 4) при икономично шофиране изразходва само 4,7 л/100 км. Ниското тегло се очертава като предимство и при ускоряването.

Достатъчно силният в ниския оборотен диапазон атмосферен мотор ускорява Colt до 100 км/ч за същото време като турбомотора с по-голям въртящ момент на Clio. В останалите отношения разработеният някога съвместно с Daimler брат на Smart Forfour не може да бъде причислен към особено динамичните участници. С чести вертикални и странични поклащания той се държи на пътя винаги някак неопределено и предпочита по-ниски скорости, без обаче да става действително несигурен. Поведението му се характеризира с недозавиване и слаби реакции при отпускане на газта, като винаги остава предвидимо, още повече че в случай на нужда се намесва и ESP, която за съжаление бива предлагана само по желание. По показателите „предлагано място” и „усещане за простор” Colt се нарежда най-отпред. Неговата четвъртита, напомняща ван (с ограничен обзор косо назад) каросерия без модни вталявания предлага изобилие от вътрешно пространство, за което допринася сдържаната архитектура на интериора с откровено пластмасови повърхности.

Така например върху задната седалка, която след модернизацията вече не може да се плъзга напред-назад, човек се наслаждава на възможността да се протегне, а отпред също остава достатъчно въздух във всички посоки. При нужда предната дясна седалка може да се сгъне и да освободи място за дълги товари. Не особено анатомичните и оскъдно тапицирани седалки и доста досадното, особено при високи скорости ниво на вътрешни шумове обаче водят до отнемане на още точки, тъй че в крайна сметка Colt се класира последен.

 

Текст: Йорн Томас
Снимки: Франк Херцог, Райнхард Шмид, Ханс-Дитер Зойферт

Оценка

1. Skoda Fabia 1.2 TSI - 482 точки

На базата на платформата за малки автомобили на концерна VW наред с добрия обзор Fabia предлага почти спортна управляемост, като същевременно се контролира лесно и се отличава с добър комфорт на окачването. Мястото в интериора, изработката, ергономията, а също седалките и светлините печелят симпатии – подобно на мощния и икономичен турбомотор с равномерен ход.

10. Mitsubishi Colt 1.3 Cleartec - 377 точки

Въпреки че губи в мастертеста, той си осигурява място в сърцата на всички, които се стремят към икономия на гориво. Ниското тегло, подходящите предавателни отношения, както и функцията старт-стоп превръщат Colt в спестител номер едно. Динамиката му на пътя обаче се оказва съвсем оскъдна – за разлика от предлаганото място, особено в задната част, което може да служи за еталон в класа.

2. VW Polo 1.2 TSI - 476 точки

С качествена изработка, отлична ергономия и комфортни настройки Polo се харесва дори на по-разглезените. Прецизната, сигурна водимост, както и мощният, равномерно работещ и същевременно икономичен мотор разсейват останалите съмнения, но в раздела за спирачки автомобилът е принуден да отстъпи пред Skoda.

3. Renault Clio TCe 100 - 451 точки

Независимо че неговият турбомотор не тегли толкова мотивирано като агрегатите на Skoda и VW, ТСе 100 се налага над всички конкурентни атмосферни двигатели. А що се отнася до комфорта на окачването, Clio окончателно показва на всички за какво става дума. Управляемостта на автомобила е безпроблемна, интериорът е изработен прилично, но по отношение на вътрешния простор и гъвкавата подредба има и по-добри.

4. Ford Fiesta 1.4 - 445 точки

Fiesta доказва, че добрата водимост и комфортът не са задължително в противоречие. Автомобилът просто доставя удоволствие, без изобщо да изисква големи усилия от водача или да го натоварва. Предлаганото място обаче страда поради експресивната форма на каросерията, а ергономията изисква допълнително внимание и време. В замяна на това атмосферният двигател демонстрира сравнително голяма мощ.

5. Honda Jazz 1.4 i-VTEC - 433 точки

Jazz импонира преди всичко с интелигентната концепция за вътрешното пространство и с ориентираната към практиката гъвкавост на подредбата. В поведението на пътя обаче също е постигната зрелост, а чувствителността на по-ранните версии към отнемането на газ в завой вече е минало. Към това се добавят спонтанно реагиращ 1,4-литров атмосферен мотор, приемлив комфорт на возене и добри резултати в раздела за сигурност.

6. Opel Corsa 1.4 - 416 точки

Специалистите от Opel са реагирали на критиките относно управляемостта на Corsa и са настроили по-прецизно кормилната уредба и ходовата част. Те наистина са успели – малчуганът се шофира безпроблемно и се контролира с лекота, като се нарежда стабилно в средата на класирането. В теста за спиране върху мю-сплит автомобилът се представя убедително, но неговият нееластичен бензинов мотор със 100 к.с. е сред сравнително слабите в групата.

7. Peugeot 207 95 VTi - 405 точки

Въпреки че е първи в слалома и спирането върху мю-сплит, доста просторният 207 разочарова с лошия си обзор, неточното превключване, отчасти шумния и при това лаком мотор, ограничената вътрешна гъвкавост и неуравновесеното поведение на пътя, изискващо понякога допълнителни корекции с волана. Друг слаб момент са светлините.

8. Citroen C3 VTi 95 - 399 точки

При все че е съвсем нов, С3 успява да се класира едва на осмо място, дори след братовчеда си Peugeot 207 от същия концерн. Ходовата част и седалките се отличават с неприятна мекота, кормилната уредба създава твърде изкуствено усещане. Към това се добавят слаби резултати по отношение на динамиката на пътя, високият разход на двигателя и малкото варианти за вътрешна подредба. Всичко това не може да бъде компенсирано от панорамното челно стъкло.

9. Fiat Punto Evo 1.4 16V - 396 точки

Той има най-шикозния интериор – наистина италиански. Всичко останало в Punto Evo предизвиква по-малко въодушевление. Автомобилът губи точки заради немощния, неравномерно работещ и лаком мотор, заради сътресенията в окачването и отчасти нервното поведение на пътя в комбинация с изкуствено усещане във волана – както и заради недостатъчната гъвкавост на интериора и прекалено дългия спирачен път върху мю-сплит.


Технически данни

1. Skoda Fabia 1.2 TSI - 482 точки 10. Mitsubishi Colt 1.3 Cleartec - 377 точки 2. VW Polo 1.2 TSI - 476 точки 3. Renault Clio TCe 100 - 451 точки 4. Ford Fiesta 1.4 - 445 точки 5. Honda Jazz 1.4 i-VTEC - 433 точки 6. Opel Corsa 1.4 - 416 точки 7. Peugeot 207 95 VTi - 405 точки 8. Citroen C3 VTi 95 - 399 точки 9. Fiat Punto Evo 1.4 16V - 396 точки
Работен обем --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Мощност 100 к.с. при 5500 об./мин 95 к.с. при 6000 об./мин 105 к.с. при 5000 об./мин 100 к.с. при 5500 об./мин 96 к.с. при 5750 об./мин 100 к.с. при 6000 об./мин 100 к.с. при 6000 об./мин 95 к.с. при 6000 об./мин 95 к.с. при 6000 об./мин 105 к.с. при 6500 об./мин
Максимален
въртящ момент
--- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Ускорение
0 – 100 км/ч
10,0 с 11,6 с 9,8 с 11,6 с 13,3 с 11,5 с 13,0 с 12,2 с 11,8 с 12,2 с
Спирачен път
при 100 км/ч
37 м 42 м 39 м 39 м 38 м 40 м 40 м 40 м 40 м 39 м
Максимална скорост 191 км/ч 180 км/ч 190 км/ч 183 км/ч 175 км/ч 182 км/ч 180 км/ч 185 км/ч 184 км/ч 185 км/ч
Среден разход
на гориво в теста
6,9 л 6,6 л 6,8 л 7,4 л 7,5 л 7,1 л 7,4 л 7,8 л 7,7 л 7,7 л
Базова цена 16 080 евро (в Германия) 13 990 евро (в Германия) 17 340 евро (в Германия) 15 700 евро (в Германия) 14 550 евро (в Германия) 16 290 евро (в Германия) 13 540 евро (в Германия) 13 950 евро (в Германия) 15 800 евро (в Германия) 15 600 евро (в Германия)
Коментари

АЗ
Ебати сектата...Имам чувството, че тука пишат хора, които ако видят човек с гащеризон на vw и им каже нещо на немски без значение какво.....свалят гащите и се гъзят. Смешна работа. Шкодата си е кенеф от рода на Дачиа. Стига с рекламата. Не сме в редата на 90-те.....и не ядем доматите с колците.

Анонимен
moeto dete e nai hubavo ,kazala svrakata ha senigera!

Aнонимен
I za6to materialite koito se reciklirat ne sa po kachestveni ot drugite?

Aнонимен
do lysaka: Не знам къде си виждал БМВ 3 2004-а да е на цената на Сивик 2004, сънувал си май нещо. Сивика от тази година е 8К, БМВ от тази година е 15 К минимум ти говоря. Да не говорим че двете коли са съсрем различен клас и сравнение почти не може да има, приликата е само че и двете имат по 4етири колела, всичко друго е два различни свята.

Aнонимен
Японските автомобилни производители имат собствена политика насочена изцяло върху качеството на материалите, които се ползват в итериора. Като качеството не е приоритет за сметка на това, материалите да бъдат изцяло рециклируеми. Това означава, че те самите казват на клиента си, че избират не толкова качествени, но еко кожи и пласмаси, вместо материали, които са естествени с по-високо качество, но не са рециклируеми. Управляемостта зависи много от типа задвижване, колкото и добро да е едно предно предаване, което винаги ще страда от недозавиване, за спортен автомобил най-добро си остава задното предаване. Всичко друго е субективно мнение, или такова плод на развинтена фантазия.

lysaka
До този където жена му предпочела бмв пред хонда....Имах същия случай като теб приятелю,....първо да кажа преди да сте ме нападнали. Имам голф4 2000г и хонда сивик 2004г лично мои коли, така че освен на хонда съм фен и на фолксваген. Та да ви разправям, тръгнал съм да купувам някаква кола защото ми трябваше още една и след дълго умуване се спрях на бмв3 и хонда сивик 2004г, един клас, една година горе долу равни конски сили и почти еднакви пари. Карам първо бмв-то, наистина признавам хареса ми, добре се управлява,комфортно,стегнато. Викам си ок, май ще е бавареца..абе я чакай така и така съм дошъл, да пробвам хондата.. и място за колебание нямаше тръгнах си с хондата... Защо ли?.. Ами като се качих и покарах изпитах невероятно удоволствие от шофирането,малко по-леко управление и малко по -добра устойчивост в завои сякаш бе залепнала за пътя, добра видимост,много ниско ниво на шум, никакви вибрации в купето, много добро ускорение и перфектен поне за мен разход, демек точно обратното на твоите твърдения и точно за това реших да пиша защото като прочетох какви си ги писал се втрещих и извинявай че си го помислих ама реших че никога не си се качвал в хонда и някой като прочете дори и да се е навил на хонда ще вземеш да го разкандардисаш. Вътре материалите бяха в перфектно състояние,такива неща като износени или евтини материали са си плод на фантазията на някой който мрази японските коли.. но в никакъв случай не казвам че бавареца е лош, страхотна кола си е но да го сравняваш с хонда и да твърдиш че бмв-то е в пъти по-добро само защото е бмв т.е имиджова марка си е чиста проба заблуда. И двете коли са много добри и си имат своите предимства и недостатъци и избора особено в днешната жестока конкуренция си е направо труден.

Aнонимен
Само ти си чел, че трансмисията на фолтсваген е проблемна. Аз се интересувам от такива неща, но не съм чул нищо. Четох сравнение между 6- 7 и 8 степенни кутии и една 6 степенна механична. Трансмисията със 8 скорости, която е с двоен съединител се монтира на ауди, бмв, бентли, фолксвагените и пр. В теста предишното А8 4,2 тди се нуждаеше около 1700- 2000 оборота за да подържа скорост от 130 км/ч. В новият вариант А8 е с повишено тегло и с новата трансмисия, която позволява да се подържат 130км/ч в порядъка на 1000 - 1500 оборота (мисля, че пишеше 1300 оборота но не съм сигурен). 6- степеният автоматик на фолтсваген превключва по бързо от професионален пилот на Ф1 и е по икономична от 6- степенната механична. 7 степенните скорости с двойни съединители са отново на фолтсваген и бмв, като за фолтсваген тя е осъвършенствана версия на 6 степенната и има друг тип охлаждане.... . Турбо агрегатите навремето са се славели като неравномерно повишаване на мощността "тип удар в гърба", в съвременните турбо машини няма и помен от това, но не са толкова спонтани като атмосферните. Големият плюс на турбо машините е, че с по- малък обем и обороти постигат мощността на по големи атмосферни двигатели. На един двулитров двигател му са необходими около 4000 оборота за да има въртящ момент от средно около 200нютон/метра въртящ момент при турбото въртящият момент е двойно по- голям при доста по ниски обороти, което отново пести гориво, но не ни лишава от удоволствие.

Aнонимен
Нямаш умора! Многото предавки пречели на двигателя да се ЗАВЪРТИ, а шестата предавка на неговата кола била излишна, да не говорим за прословутото вече дирекно впръскване, умрях да се хиля. Екстра си, май ти ги взимаш за мезе нещо, като се правиш на луд. Четете му коментарчетата и се забавлявайте, този е рядък ензекпляр. Що да ходи в японски форуми, тука му е екстра. Пише си глупостите, а вие му се връзвате.

admin
Всеки може да си пише името в полето Анонимен дори и без да е регистриран. Регистрацията е единствено за ваше улеснение.

Aнонимен
6e zema se registriram nai nakrai, no kato gledam nai golemite kritikari tuka sa Anonimni

Aнонимен
bace she pisha v koito forum si iskam...kazvat ti che samo gornite 2 komentara sa moi, ne sum onzi 15 godi6nia

Aнонимен
Ходи да пишеш в някой форум за японски автомобили. Сега от кои коментари се отказваш? Те всичките са уникални;)))). Момци ще казваш ако си по възрастен, а по нищо не личи да си на повече от 15.

Aнонимен
Momci az li4no sum napisal samo dvata komentara citirano po dolu, Molia ne me namesvaite vuv va6ia spor.... Do gornia komentar- bratle uvajam 4e pishes gramotno i vlaga6 misul...ne moje da me ubedish iba4e 4e 2.2 cdti e po-slab ot 2.0 TDI na VW. S dizela na honda sum vdigal 214 po magistralata s 5 4oveka v kolata i pulen bagajnik i ne se use6ta skorostta, da ne govorim kak durpa na po niskite predavki. Imam opit s Passat 2.0 tdi i niama ni6to ob6to kato rafiniranost i elasti4nost, da ne govorim za nadejdnost, tam Vw se duni otsiakude Aнонимен 08.10.2010 22:58ч. Momci za6to sporite, dori v auto bild priznavat 4e DSG e problemna. Karaite si pasatorite i golfovete s DSG, ako vuob6te niakoi ot vas ima kola s takava kutia i i se radvaite dokato ne se e skapala. Az sum na prinizpa kolkoto po oprosteno tolkova po dobre. `Az karam civic 2006-a 2cdti, s 6 stepenna ru4na i 4estno kazanao 6tata predavka e izli6na v pove4eto slu4ai. Se pak tova e forum na memsko spisanie normalno e da ima mnogo fenove na VW i na visk4o nemsko, taka 4e se za6titavaite vzaimno kolkoto si iskate.

Aнонимен
леле, приятел, ама тук вече много, много се изложи: казваш, че обичаш опростените неща, а караш последно поколение commonrail? с турбо и двойно охлаждане, по-тъпо нещо не бях чувал...6та предавка ти е излишна? или караш колата на татко само в града, или гледаш колата само на снимки, аз лично карам кола с пет скорости, и 6та много ми липсва след 120 км/ч, да не ти обяснявам, че на 6та може да се кара и при 80, като разхоа пада с литър-два, а извън града се кара с 150- 160, и ми казваш, че ти е излишна 6та?! ЗА директното впръскване - ти изобщо имаш ли представа какво е комън рейл?! И знаеш ли какво значи адаптивно окачване? Най-добри са настройките на твоята кола, но при какви пътни условия? Или си малоумен и имаш нужда от присаждане на мозък, или си 10годишно напредничаво хлапе, ако е второто, те поздравявам!

Aнонимен
Викаш не става и за рекламно лице :ДДДД

Aнонимен
Шкода върви нагоре от много дълго време и за непредубедените е ясно, че Шкода има сериозно бъдеще.Колкото до японските представители в теста-Крайно време е и те да сложат турбини.

Aнонимен
Вместо да привлече почитателите на хонда, той им прави такава антиреклама, че просто нямам думи.

Aнонимен
honda президент !!! :D:D:D

Aнонимен
Не сме го заяли, не знам защо сте останали с такова впечатление. Аз не знам мечтите му да са нещо креативни, че да бъде оставен на мира:) Просто ми е интересно как отрича всичко, което не е направено в Япония и по конкретно от хонда.

4i4kovite 4ervenotikveni4eta
Какво сте го заяли момчето??? Да не сте диви рейсъри като него? Разбивате му мечтите където в момента живее.

Aнонимен
Ти си бил голям лицемер, говориш колко са лоши немските списания, но пък ги четеш(доколкото можеш). Не си се научил да пишеш, но пък можеш да се похвалиш в анонимен форум какво караш. DSG е проблемна само в нечие съзнание. Вярно е, че ако имаше някакъв проблем със този тип кутии щяха да омаломожи (както със електронната спирачка на старите бенцове) проблема, но нямаше да го скрият. Четеш това, което искаш да прочетеш, както с новия пасат, всичко освен покрива било ново и някой пишман читател като теб прочел, че само покривът бил нов". Колегата с ладата се е объркал, май и тя е прекалено сложна за теб.

Aнонимен
Momci za6to sporite, dori v auto bild priznavat 4e DSG e problemna. Karaite si pasatorite i golfovete s DSG, ako vuob6te niakoi ot vas ima kola s takava kutia i i se radvaite dokato ne se e skapala. Az sum na prinizpa kolkoto po oprosteno tolkova po dobre. `Az karam civic 2006-a 2cdti, s 6 stepenna ru4na i 4estno kazanao 6tata predavka e izli6na v pove4eto slu4ai. Se pak tova e forum na memsko spisanie normalno e da ima mnogo fenove na VW i na visk4o nemsko, taka 4e se za6titavaite vzaimno kolkoto si iskate.

Aнонимен
На този му трябва една лада или зелен мохер. Когато са правени тези коли дирекното впръскване и автоматиците са като зелените човечета. Пък и колкото и да мъчиш двигателя няма да го строши. Частите са евтини, а подръжката е много лесна. Остава му да вземе и книжка и пътищата са негови.

Aнонимен
ами карай си тогава каручката без съединител, освен юздата към магаричката - добре че никой освен теб не знае, че DSG е проблемен, но най-добре се обади на централата в Германия да ми кажеш, че не щеш - за теб специално ще направят модел само от дърво - във формата на чук!

Aнонимен
Ти пък откъде знаеш, или щом не е японско ще е проблемно по твоята логика?DSG не е единствената скоростна кутия.

Aнонимен
DSG e tolkova problemna, 4e ako 6te s 3 suedinitelia da e ne ia 6ta..radvaie is e vie

Aнонимен
Ти голям хондист излезе. Няма лошо да си фен на някоя марка, но не трябва да се отричат всички нововъведения, които се въвеждат и от други производители. Трябва да се качиш на кола с трансмисия с двоен съединител, за да разбереш, че има разлика. А сега искаш да ти обяснявам за дирекното впръскване и адаптивните амартъори, ползвай гугала ще те затрупа от информация.

Aнонимен
Edin put kachi6 li se na honda slizane nema. i pak ste vi vurna na direknoto vpruskvane obesnimi go kato razbira6 tolkova mnogo. Adaptivnite amurtosiori za kakvo ti sa ot honda sa dali optimalnite nastroiki, a za avtomaticite da ne govorim se sa ednakvi mudni i tupi nezavisimo kak mu kazvat. Ako turbo dvigatelite bqha tolkova dobri honda 6tqha da gi pravqt.

Aнонимен
Всъщност честно казано сравнявах с BMW 120d /163 к.с. - излезе на почти същите пари като хондата (3г 50к километри), закупено от БМВ т.е. с гарантиран произход - върви много по-брутално от Хонда с 2.2 cdti, в смисъл ускорява много по жизнено (поне това е моето усещане след по-около 3/4 карани коли), има по-висока макс. скорост (поне по-официални данни; не съм пробвал) и усещането при шофиране е на много по стегната кола - имаш чувството че както и да се стрелкаш е като залепена за асфалта, докато хондата оставаше усещането за по-нестабилна кола - самото управление е много изкуствено - когато завъртиш волана имаш чувство че реагира с милисекунда по-бавно (не знам дали се изразих правилно). И най-накрая - вътре БМВ-то изглежда като ново на 50к и материалите са очевидно по-качествени, докато Хондата изглежда много евтина като материали и както писах по-горе всички бяха захабени (поне един от собствениците беше маниак на колата си и предполагам че я е пазел доколкото може и въпреки това беше захабена). Така че без да съм фен на БМВ (в смисъл харесвам някои от техните модели, но моята лична кола не е БМВ) купихме на жена ми БМВ -то. Между другото тя кара и двете коли и въпреки че беше твърдо решена за Хондата отначало (всеки се досеща защо :)), след като слезе от нея първите и думи беше "БМВ то, Хондата не става в сравнение с него" (вече беше карала БМВ-то) . Накрая, всеки решава за себе си коя кола е най-добра за него и кои качества цени най-много - за мен това беше страхотния "handling" на БМВ-то и качеството нас интериора, така че и го вземам понякога да го покарам през уикенда:))

Aнонимен
Vsi4ko e reklama za tva govorq direkno vpruskvane e edin reklamen trik. A ti da ne razbira6 pove4e? Pi6e6 golemi gluposti

Aнонимен
Няма да споря с човек, дали има дирекно впръскване, или не. До горния коментар, атмосферен двигател е по лесна подръжка, ако двигателя е по-обикновен. Да се подържа хала, която прави 7 000 оборота в минута е доста по скъпо. Да не говорим, че частите за японските автомобили са два пъти по високи. Самите високо оборотни двигатели са по скъпи за изработване от турбо двигателите, които не са нищо повече от обикновен двигател, но с ковани бутала и са доста по усилени, за да издържат налягането. При бързо оборотните двигатели, триенето е доста повече заради по бързото движение на буталата, трябва да се купуват специални масла и пр. Качествата на високо оборотният двигател са равномерно разпределение на мощноста, по- добър звук. Турбото или тези с механичен компресор имат доста по- голям въртящ момент при доста ниски обороти. В съвремените турбо машини равномерното разпределение на мощноста е същата като на атмосферните двигатели. За пример, че високо оборотните двигатели са по скъпи и подръжката им е по скъпа е БМВ М-пауер. Официално се казва, че 5 литровият ВЕ-10 е доста по- скъп за производство (и съответно за клиента) от 4,4 (с турбо) литровия наследник. Освен това атмосферката гори повече и няма толкова конски сили. Разходите по подръжка също са в полза на 4,4 турбо. В компакния клас, айде да не е фолтсваген да вземем опел, неговият двигател със 200 коня е доста по евтин за производство от това на тайп ЕР, а има по-голям въртящ момент.

Aнонимен
Е не знам как може да има притеснения за разлика в харча на гориво, след като всички знаете какъв дизел се сипва по родните бензиностанции, с изключение на ОМВ, може би. Дизел + Турбо (първото не може без второто) е загубена кауза в България - това е комбинацията, която те оставя на пътя, за разлика от най-здравото нещо на света - атмосферен безнинов двигател. Колко струва едно ново турбо ? Започва от 1000 лв нагоре - консуматив на 50 хиляди километра. Колко струват нови дюзи или сензори - виждал съм случаи от 2000 лева нагоре ? Как да се сравняват после ? Я се качи в един Сивик шеста генерация, макар и със скромните 125 коня, ВТЕК, и тогава се качи на немски дизел ? А разликата в звука на трактора и 5000 хиляди оборота ? Не се занимавайте с тънката сметка колко евтино било на дизел - няма такъв филм в България, освен това можете и да се замислите за останалите - за гадостта, която излиза от ауспусите ви, и трови всички останали.

Aнонимен
Do gornia...komentirai avtomobilite, a ne kakvo sa pisali drugite. I ti si malko negramoten. KAkvo zna4i връскване

Aнонимен
Хахаха, Айде пак се почна, имал пасати, хонди....., но от толкова автомобили не си се научил да пишеш май, а? Ако всеки, който пише във форума кара автомобилите за които пише, това означава, че производителите само за вас работят. Освен, че не можеш да пишеш, явно и хал хабер си нямаш от автомобили. Дирекното връскване, че не съществувало би го казал някой пълен индианец. Наистина е смешно да казваш, че нещо силно манипулира, а да пишеш, че многото скорости са пречка двигателя да се "завърти". Разлика в разхода на гориво около половин, един литър си е съществена не знам, за вас каква разлика във разхода на гориво е съществена. А най- интересното е, че коментираш, че тези тестове са ти били смешни!?

Aнонимен
съгласен съм с теб - двигателя на Хонда сигурно е по-надежден, особено ако го сравняваш с помпа-дюзите, пък и на тях силния момент им е от 2000- 3500 оборота, след това мощността пада, докато при 2.2 cdti мощността е в по-голям диапазон, със сигурност над 100 като еластичност и пъргавина бие и новите им CR мотори, но... виждал съм как Сивик 2.2 cdti ускорява от 0 до 100 - еми за тези коне и кубатура би трябвало да лети, а не е така, и не съм убеден, че е по-бърз от 2.0 TDI - пак говоря за 0-100,според мен мотора на Хондата показва какво може чак над 100...иначе Хонда е една от марките, които уважавам, но според мен в последно време малко изостават по отношение на бензинови двигатели, и причината е проста - с нововъведенията за сигурност и комфорт, автомобилите стават все по-тежки, и атмосферните двигатели трябва да се справят с по-голямо тегло, което се отразява или на динамиката, или на разхода на гориво, ето защо всички се насочват към по-малките турбомотори, които също си имат минуси разбира се - много голям разход при скорост, близка до максималната

Aнонимен
Do gornia komentar- bratle uvajam 4e pishes gramotno i vlaga6 misul...ne moje da me ubedish iba4e 4e 2.2 cdti e po-slab ot 2.0 TDI na VW. S dizela na honda sum vdigal 214 po magistralata s 5 4oveka v kolata i pulen bagajnik i ne se use6ta skorostta, da ne govorim kak durpa na po niskite predavki. Imam opit s Passat 2.0 tdi i niama ni6to ob6to kato rafiniranost i elasti4nost, da ne govorim za nadejdnost, tam Vw se duni otsiakude

Aнонимен
\"hondata makar i bez turbo e po burza. za kakvo mu e 6 ili7 stepena kutiq i to avtomatic, kogato ti realno polzvash po malko\" - приятел, да, по-бърза е, ако впрегнеш магарето си пред нея на село...ако на теб не ти трябват повече предавки, защото не знаеш как се ползват, защо не караш само на първа - като дърпаш юздите \"Hondata e s visoko oboroten dvigatel povecheto skorosti samo ste mu prechat da se zavurty. Tova s direknoto vpuskvane e golqma divotiq, nqma takova nesto\" - лошо, ако на хондата и пречат разни неща, или на тебе ти пречат? а директното впръскване е дивотия, дето само в твоето село я няма, сигурно и осветлението на ток ти пречи, и палиш свещи в колата, интересно че ползваш интернет \"2.2 cdti te e razo4aroval? oburkal si se bace ne6to i to seriozno\" - да, разочароващ е, защото е доста муден, иначе е много икономичен и хармоничен, затова и спечели няколко награди, нъо за кубатурата си би трябвало да е по-пъргав. По темата - VW концерна печелят, защото предлагат бързи и икономични турбомотори, на които само донякъде Реното е конкурент, но продлагат също добро повечение на пътя - конкурент е Fiesta в това отношение и то доста сериозен, а Jazz ги конкурира по отношение на простор, вътрешно пространство и багажно отделение... но VW са най-хармоничните автомобили в теста, ясно се вижда които са им сериозните конкуренти в първите 4, и това не Хонда, не на последно място тъй като тя е с по-различен замисъл и би трябвало да се сравнява например с Opel Meriva

Aнонимен
mini e dosta po skypo, a i ne e kato hondata

Aнонимен
А къде е MINI ... а да той е друга бира...

Aнонимен
hondata e s nai qk dvigatel, nai hubav interior i nikoi ne moe da se razocharova ot sivika osven koito ne go e karal.

Aнонимен
2.2 cdti te e razo4aroval? oburkal si se bace ne6to i to seriozno

Aнонимен
Спорът Хонда - VW в случая е безмислен - вижте техническите данни и става ясно защо турбинираните мотори на Шкода и VW са по добри - доста по-бързи и с една идея по икономични от Хондата. Относно това дали Хонда е по-добрата кола - жена ми искаше много да има Хонда Сивик та карах няколко напоследък - ами на 50к километр и на 3 години на около 5 коли които карах салона е скапан - освен фантастичното табло, материалите са калпави и се захабяват ужасно бързо. Освен това самото управление е адски не чувстивтелно, както и двигателя (2.2 cdti) ме разочарова. Така че, макар че и аз бях навит на Хонда, беше адски разочароваща като шофиране и материали - иначе отвън е много красива. Относно Ярис, по дървено возене от тази кола май не съм изпитвал - иначе се ядва ама пък по-добра от горе описаните - не бих казал. Да не говорим, че от 3мата ми познати които си купиха нови тойоти в последните 3 години имаше две греди - Аурис 1.4 дизел на 20к километра скапа соростна кутия (човека на кара с ръчка), Корола Версо 2.2 дизел - двигателя гореше по1л масло на 1000 км - оказаха са шупли и му го смениха целия. Така, че не съм убеден и че Тойота е колата.

Aнонимен
Hondata e s visoko oboroten dvigatel povecheto skorosti samo ste mu prechat da se zavurty. Tova s direknoto vpuskvane e golqma divotiq, nqma takova nesto. A mqstoto za vsichki avtomobili sa ednakvi. Kato dizain kurti, vsichki drugi prilichat na durveniq golf.

Aнонимен
Щом няма значение броят на предавките на трансмисията, окачването и дали един двигател е с дирекно връскваме или не, дали е с турбо или просто атмосферка може и хондата да е номер 1. За мен тези неща имат значение пък ще видим кой ще се смее.

Aнонимен
Е да не би да очаквате от немско списание да не подкрепя родното производство, и да каже : Ей, Хондата е но1 ? Едва ли .... но за хумор става :)

Aнонимен
Не знам кой е смешен :)))хахаха

Aнонимен
Евала!!!

Aнонимен
e tva li samo ti reklamnite fakti? hondata makar i bez turbo e po burza. za kakvo mu e 6 ili7 stepena kutiq i to avtomatic, kogato ti realno polzvash po malko. wv bili po ikonomichni, za pochti litur razlika opqvate sveta. hondata e po prostorna tova neiskat da go pishat.

Aнонимен
Аз харесвам полото, шестепена скоростна кутия (повечето са с 5)възможност за 6 и 7 степенен супер бърз автоматик, супер окачване, турбо мотор с дирекно връскване и електроно управление на клапаните (най новият супер двигател наследник на 1,4 тси, който от няколко години е двигател на годината)тук съм разочарован от хондата, която още не предлага турбо и дори дирекно връскване. Понеже не съм фен на голф, а полото му е одрало кожата, веднага бих се качил на шкодичката. Същата техника за по малко пари. За мен автомобилите от ПСА и фиат, са на последните места.

Aнонимен
Точно защото четем и други списания се смеем така яко тук ! И ще си коментирме каквото искаме ,защото за това са дали право на мнения. Тук да не е някаква секта ? Това към втория пост .

Aнонимен
Смешен тест. Даже вече ги мързи да напудрят някоя и друга измислена цифра. Карат направо - само приказки. Имало едно време...

Aнонимен
В този тест липсват два модела: Seat Ibiza-за да си я сложат на трето или четвърто място! Toyota Yaris-за да спечели теста!

Aнонимен
Abe momci, tozi mastertest dori predi da go pro4eta znaeh 4e skoda i vw 6te sa na 4elnite 2 pozicii. 4estno kazano v tozi klas naistina niamat koi znae kakva konkurenciq tezi dve marki..Polo se otkroiava pred vsi4ki no vse pak e model 2010 a si4ki ostanali sa stari4ki

Aнонимен
Аз харесвам второто мнение:) Но според хлапетата даже не ги четат, а просто си търсят някой с когото да се плюят. А някой даже не могат да четат пример за това е статията за новият пасат. Момчетата бързат да драснат заядливо коментарче, че да предизвикат някой да им отговори, а те да се направят на експерти.

Aнонимен
мухахахаха няма да доживеем швабите да признаят друг автомобил!?! просто нямат фантазия - нито когато ги правят, нито когато ги оценяват.

Aнонимен
браво браво! повече такива тестове да публикувате :)

Aнонимен
Не го чети като е смешно.Вече има много риба в морето и можеш да избираш. Като разбираш повече и собствено списание можеш да издаваш.

Aнонимен
Ааа пак концерна фолксваген , иначе хондата е супер , ама точките ще ги дадем на Шкода и Поло. Смешни сте !!!

comments powered by Disqus