Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Mazda MX-5, Toyota GT86, Hyundai Veloster: Спортисти от Азия

22.04.2016 11:24

Боксерен срещу редови, турбо срещу атмосферни мотори, предно срещу задно предаване

Голям потенциал за спортни изяви, ниска цена – новата Mazda MX-5 предизвиква по-мощната Toyota GT86. Може ли задвижваният от предните колела Hyundai Veloster Turbo да развали купона на атмосферните японци?

Реакциите при представянето на Toyota GT86 през 2011 г. бяха еднозначни: „Такова нещо не е имало отдавна”. Спортен автомобил за около 30 000 евро с боксерен мотор, 200 к.с. и задно предаване. И това във времена, когато хората от BMW бавно, но сигурно се разделяха с атмосферните мотори. Много добър тайминг!

Конкурентите от ценовото равнище на Toyota GT86 бяха и продължават да са принудени да използват предно предаване. И макар че този модел никога не беше възприеман като идеален, неговата конструктивна схема беше и е гениална. За пуристите единствен избор беше Toyota GT86 или нейният братовчед Subaru BRZ – но не и Peugeot RCZ, да не говорим за Audi TT.

Сега това би могло да се промени – тук е новата, самоуверена Mazda MX-5 с рибешката си муцуна.  Днес тя е с доста килограми – за протокола: до 90 – по-лека от преди. Със 160 к.с. от два литра работен обем моделът от Хирошима е също толкова силен, колкото беше неговият предшественик. Дали това ще е достатъчно, за да се бори с по-мощните конкуренти Toyota GT86 и Hyundai Veloster Turbo?

Hyundai с три врати

На пръв поглед Hyundai Veloster Turbo някак не се вписва в картината – за разлика от останалите той предлага във вътрешността си четири пълноценни места. С базовата си цена от 27 990 евро Veloster е по-евтин от двуместните модели, срещу които се състезава със силата на турбомотора си. Любопитен факт: Като изключим, строго погледнато, разполагащото вече с пет врати Mini Clubman, Hyundai Veloster Turbo е един от малкото автомобили с три врати – две отдясно и една отляво. Малко шизофренично – и може би нарочно: неразумно купе за водача, практичен хечбек за пътниците.

И въпреки това един като цяло сполучлив автомобил. Двете крайни тръби на ауспуха при Hyundai Veloster Turbo зеят по средата на задната част. Видът отзад с атлетичните задни светлини, снишеният, свит на кълбо силует – да, това изглежда добре!

Под предния капак се труди един турбомотор с обем само 1,6 литра и 186 к.с. До голяма степен агрегатът е идентичен с онзи в Kia Cee’d GT, само че е с 28 к.с. по-слаб. Лекият детунинг не е повлиял отрицателно на неговите характеристики; от 1500 об./мин нагоре са налице 265 Нм, при 5500 се достига номиналната мощност. Звучи силно – и наистина Hyundai Veloster Turbo е само с 6 к.с. по-слаб от Mini Cooper S. Наистина...

Hyundai Veloster Turbo е последен в спринта

Въпреки това двигателят с най-голям въртящ момент е победен безславно в спринта – едва след 8,2 секунди стрелката на скоростомера на Hyundai преминава измъчено делението 100. Това са 0,9 сек повече, отколкото при по-слабата Mazda MX-5 и цяла секунда изоставане от Toyota GT86. Къде е причината? Във всеки случай не и в предавателните числа на превключващата меко като по масло шестстепенна скоростна кутия. Може би е в разполагащия с турбопълнене, но и с малък работен обем мотор, който придава на Hyundai Veloster Turbo силен начален старт, но после губи мощ. Освен това със своите 1315 килограма Hyundai е най-тежкият в това сравнение. Едно несъвсем леко повишаване на налягането от турбокомпресора – като в успешния състезател от VLN сериите с 244 к.с. – би могло вероятно да отключи скрития потенциал на двигателя.

Би могло... вероятно... ако. Но не и днес. С безгрижна лекота Toyota GT86 излиза от аеродинамичната сянка и изпреварва Veloster със ентусиазма на боксерния си мотор. И това става, въпреки че четирицилиндровият атмосферен агрегат с два литра работен обем сякаш охка и пъшка с последни сили. Казано по друг начин, двигателят на Toyota GT86 е пълна противоположност на Veloster: при ниски „градски” обороти при него цари безветрие. Можете да натискате педала на газта чак до ламарината – не ще и не ще! Налага се да превключвате на по-ниски предавки – и след кратък период на привикване се научавате да го правите с едно бързо движение. Предавателната кутия е като самата Toyota GT86 – грубичка, в началото може би малко опърничава. Но когато отношенията ви се затоплят, двойката автомобил-водач започва да си пасва чудесно. И тогава двигателят вече не е толкова флегматичен. Това се усеща като тласък: при 5000 оборота боксерът си припомня, че някъде в него все пак се крият едни 200 к.с. И те се появяват, типично за високооборотен атмосферен мотор, малко преди да бъде достигнат ограничителят. Когато оборотомерът затрепти над числото 7, посягате към късия скоростен лост. Щрак – и вече сте на следващата предавка. Добре е да го направите навреме, защото ограничителят се намесва толкова твърдо, че главата ви може да отлети през челното стъкло.

Освен това, ако искате да спазите заводските данни за 7,2 секунди до 100 км/ч, трябва да потеглите със силно приплъзване. Само така можете да прескочите дупката при ниски обороти. Ако не се получи, GT86 ще бъде изпреварен – но не от Veloster. По-слабичката Mazda MX-5 е тази, която показва своите два ауспуха на помайващата се Toyota – въпреки че от Veloster я делят 26 к.с., а от GT86 – цели 20 процента от мощността. Тази разлика от 40 к.с. няма как да бъде игнорирана, но бързо започва да ви изглежда доста относителна, когато се прехвърлите от GT86 в Mazda MX-5.

Mazda MX-5 предлага удоволствие навсякъде

Mazda MX-5 е автомобил, който ви покорява с чара си още докато го изкарвате от подземния гараж. Докато на светофара човекът зад волана на X6 гледа надолу към теб със съчувствие и върти бутоните на климатика си, ти отдавна си отхвърлил назад платнения гюрук и се наслаждаваш на есенното слънце. Той осъзнава какво губи, седейки в своята крепост, най-късно в момента, когато светне зелено и малкият, тежащ само 1073 кг палавник се втурне като отвързан напред.

За разлика от боксерния си колега, редовият четирицилиндров агрегат настръхва за бой още при ниски обороти. Силен среден диапазон осигурява междинни спринтове, които доставят значително повече удоволствие, отколкото при изключително гладната за обороти Toyota GT86. При това моторът на Mazda звучи най-добре от всички – пълногласно, дрезгаво и мотивирано. Още при стартирането Mazda MX-5 се пробужда с дръзко прочистване на гърлото, поемайки порция газ.

Голямото удоволствие не приключва и извън чертите на града. Напротив – там, където с един VW Golf GTI често си на ръба на правилника и закона, Mazda MX-5 може да бъде форсирана напълно легално и да се носи безопасно по острите завои. Това, че нейният заден мост с блокировка на диференциала обича от време на време да дърпа навън, повишава – поради лекотата, с която се контролира – не нивото на стреса при водача, а отделянето на хормона на щастието допамин. В това отношение Toyota GT86 не може да се мери с MX-5, главно заради спирачките си. В изпитваната Pure Edition действието им се усеща като неприятно притъпено и за да работят както трябва, се налага да натискате педала със сила.

Toyota GT86 със слаби спирачки

Това доказва и измереният спирачен път с плашещата стойност от 40 метра. Доста шумните в завой (каква ирония!) гуми Yokohama Decibel правят нещата само по-лоши – в това число и на пистата Хокенхайм. Наистина, там Toyota GT86 печели точки с най-чувствителната към контакта с пътя и най-прецизна кормилна уредба – но после бързо започва да губи сцепление. Вярно е, че това повишава настроението, но намалява скоростта – автомобилът губи почти цели две секунди в сравнение с постиженията на други версии от предишни тестове.

Както Mazda MX-5, така и Toyota GT86 се нуждаят от ранно подаване на газ в завоя. Само тогава работи блокировката на диференциала. С увеличаването на тягата и при двата автомобила намалява досадното презавиване около върха на завоя. Това е извор на удоволствие от шофирането и е прекрасно – само да не бяха тези спирачки на Toyota. Изненадващо, Hyundai Veloster спира най-добре. За съжаление, той не е настроен за чевръста езда, а задният му мост не е готов да участва в завиването дори при грубо отнемане на газта. При навлизане в завой обаче Hyundai Veloster се държи много прецизно и не прави впечатление – като Mazda MX-5 и GT86 – със силно странично накланяне. Но понеже му липсва блокировката на диференциала, при подаване на газ на излизане от завоя е необходима голяма доза търпение. Иначе автомобилът започва безпомощно да недозавива и понякога нагазва с предното си ляво колело тревата след завоя Амайзенкурфе.

Леката като перце Mazda MX-5 изисква нежно пилотиране в бързите обиколки, тя не обича грубите маниери на шофиране. Нейната кормилна уредба е настроена твърде остро, а окачването й – твърде меко за такъв стил. Въпреки това автомобилът отвява конкурентите си с време 1.20,4 минути. Нашите уважения, Mazda! Такова нещо отдавна не се беше случвало.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Всъщност Toyota GT86 е един от моите лични фаворити, когато става дума за достъпни автомобили, подходящи за всекидневно шофиране. Харесва ми нейната симпатична, макар и малко архаична конструктивна схема без излишно усложняване. Но във варианта Pure стремежът към икономии става осезаем – неговите спирачки и гуми са неподобаващи за спортен автомобил. Нормалният GT86 е съвсем малко по-скъп, но се шофира несравнимо по-добре. Още по-бърза, но доста скъпа е TRD версията със спортни спирачки и ходова част. В този тест Veloster Turbo успява да бие по точки GT86. Шофирането му е напълно лишено от проблеми, но за съжаление, и от емоции. Липсва му онова нещо, което непрекъснато ви изкушава да седнете зад волана. То е налице както при модела на Toyota, така и при машината на Mazda. Независимо че на MX-5 му се налага да се бори с много предразсъдъци – приятели, Mazda е направила един наистина добър автомобил! Малко над 1000 килограма, атмосферен мотор със 160 к.с., задно предаване и механична блокировка. Просто няма нужда от повече. Съмнявате се? Напълно неоснователно!

 

Текст: Роман Домес
Снимки: Росен Гарголов

 

Технически данни

1. Mazda MX-5 Skyactiv-G 160 1. Toyota GT86 Pure 2. Hyundai Veloster Turbo
Работен обем 1998 куб. см 1998 куб. см 1591 куб. см
Мощност 160 к.с. (118 кВт) при 6000 об./мин 200 к.с.(147 кВт) при 7000 об./мин 186 к.с.(137 кВт) при 5500 об./мин
Максимален
въртящ момент
200 Нм при 4600 об./мин 205 Нм при 6400 об./мин 265 Нм при 1500 об./мин
Ускорение
0 – 100 км/ч
7,3 сек 7,2 сек 8,2 сек
Спирачен път
при 100 км/ч
37,8 м 38,1 м 37,3 м
Максимална скорост 214 км/ч 226 км/ч 214 км/ч
Среден разход
на гориво в теста
9,4 л/100 км 9,8 л/100 км 13,9 л/100 км
Базова цена 39 980 лв. 64 500 лв. н.д.
Коментари
comments powered by Disqus