Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Mazda Skyactiv-Х: Сравняваме разхода на новия двигател

16.12.2019 18:45

Революционната машина на Mazda в състезание с бензинов, дизелов и хибриден мотор

Бензиновият мотор със запалване при високо налягане Skyactiv-X на Мазда е иновация в областта на двигателите с вътрешно горене. Колко е икономичен обаче в сравнение с бензиновия, дизеловия и бензиновия хибриден мотор?

Audi A3, Mazda 3, Mercedes А-класа и Toyota Corolla в класически сравнителен тест? Да, може – всички те принадлежат към компактния клас. Тук обаче на фокус е сравнението между различни типове двигатели със 180 и 190 конски сили, тъй като новият мотор Skyactiv-X на Mazda – първият, използващ като гориво бензин със запалване, подобно на дизеловото – предлага една изключително интересна и обещаваща алтернатива на дизеловите, бензиновите и хибридните двигатели.

Тази технология обра много овации още при индивидуалния тест, но решаващият въпрос е доколко наистина икономична е новата конструкция в сравнение с другите двигатели с вътрешно горене. Все пак японците обещават, че със Skyactiv-X бензиновите модели 3 и CX-30 имат разходи на равнището на дизелови автомобили.

Mazda печели симпатии дори само с това, че работи по двигателите с вътрешно горене, защото след като във VW възнамеряват да прекратят по-нататъшното им разработване през 2026 г., а от Mercedes обявиха пауза в развойната дейност, за феновете става особено обнадеждаващ дори само фактът, че един производител пуска на пазара иновативна техника. 

Иновативност? Е, поне Мазда намери едно решение, въплътило в работещ сериен модел концепцията "Diesotto", над която инженерният свят отдавна мъдрува. За целта конструкторите изоставиха идеята, че двигателят трябва да работи само в режим, подобен на дизеловия, и за да осъществят замисъла си, запазиха свещите.

Това присъства още в самото име на процеса с частично самовъзпламеняване – „Spark Controlled Compression Ignition“ (SPCCI) – „Spark“ означава „искра“, „Ignition“ означава „запалване“. Двигателят се нуждае от една малка, прецизно подадена искра дори тогава, когато чрез огромното си сгъстяване (16,3:1) възпламенява една изключително бедна смес от бензин и въздух. 

На екрана на инфо-развлекателната система водачът може да види кога двулитровият двигател използва компресионно запалване – когато на изображението на задвижващия тракт буталата станат зелени, SPCCI запалването е активно. Така е в повечето състояния на натоварване. Само при особено висок товар малко под 5000 об./мин двигателят превключва в обичайния за бензиновите мотори работен режим. 

Mazda – без турбо на финала

При икономично, но не пълзящо шофиране Skyactiv-X работи извънредно пестеливо, особено при съотношение 55 към 45 процента между движение в града и по обикновено шосе (виж частта „Така направихме теста”). Тук той се задоволява с 6,5 л бензин 95 на 100 км, което е с около литър и половина под разхода на Audi A3 с двулитров бензинов турбомотор – и не е никак далеч от 6,1-литровия разход при всекидневно шофиране на Toyota Corolla Hybrid.

При това поне в града Mazda 3 печели от 24-волтовата си система тип „мек хибрид”. Стартер-генераторът с ремъчен привод (RSG) добива енергия и я складира в акумулатор с капацитет 0,216 кВтч, за да подпомага четирицилиндровия мотор при потегляне с до 4,8 кВт. От тази електрическа помощ не се усеща практически нищо – освен това, че двигателят с автоматична старт-стоп система пали светкавично и плавно. За студено стартиране до трансмисията е монтиран 12-волтов стартер със зъбна предавка. 

Предимството на Skyactiv-X в диапазона с частично натоварване се губи значително при намален дял на градското шофиране и по-продължително движение по магистрала. Този профил е отразен в нашия екомаршрут, но независимо от това моделът на Mazda го изминава като цяло изключително икономично с разход от 5,4 л на 100 км. Другите типове двигатели обаче съумяват да се задържат на същото или подобно пестеливо ниво в средния оборотен диапазон. 

При спортно шофиране комбинираният принцип на горене отново се проявява откъм силната си страна, затова разходът на Mazda се повишава само с 3,1 литра спрямо екологичния и става 8,5 л/100 км – което отговаря на разлика от почти 58 процента. За Skyactiv-X „спортно” означава преди всички „с високи обороти”. Понеже компресорът Roots служи главно за прецизно дозиране на въздуха за горивния процес SPCCI, тягата не надвишава скромните 224 Нм при 3000 об./мин. Но и това е вече много – конвенционалният двулитров атмосферен мотор в MX-5 2.0 отдава само 205 Нм. 

Никъде в целия оборотен диапазон X-моторът не показва мощна тяга; вместо това той повишава оборотите си равномерно по посока на червената зона. Въпреки това ускорението става все по силно и се усеща като доста уверено – но не така напористо, както внушават заводските данни за 8,2 секунди до 100 км/ч. Доказват го и измерените 9,4 секунди в единичния тест на същия автомобил. 

Audi: бързо и спортно

Червеното Audi A3 40 TFSI Quattro S tronic има в това отношение други проблеми – от които единият е доста тежък (в буквалния смисъл) и се съдържа в самото название на модела. Става дума за серийното двойно предаване. Ясно е, че то осигурява сцепление, но повишава доста теглото и динамичното съпротивление – за което двигателят EA 888 трябва да се поизпоти повече. 

Характерно за този мотор е, че при внимателно шофиране той често работи извън турбопрозореца, понеже седемстепенната трансмисия с два съединителя енергично сваля оборотите, преди турбокомпресорът да е достигнал забележимо налягане. Резултатът – само 5,9 л на 100 км по екомаршрута. 

Наистина, разходът е с половин литър по-висок, отколкото при задвижваната от предния мост Mazda, но в замяна на това зад волана на Audi без колебания можете да потвърдите фабричните данни за двигателя с обем 1984 куб.см. След кратко закъснение турбокомпресорът се събужда за живот – и после усещането за 320 Нм и 190 к.с. става напълно автентично. 

Специално за това сравнение измерихме разходите на аутобан при скорост до 170 км/ч. След проверката се оказа, че разликата между касовите бележки за най-евтиното и най-скъпото дозареждане на трите бензинови модела е само 51 цента – тримата участници бяха изразходили по 7,6 л/100 км. Тук Audi се усмихва с голямата си радиаторна решетка – понеже знае, че хибридните и възпламеняващите под високо налягане конкуренти са наясно с неговото безапелационно превъзходство в спринтовите дисциплини над останалите участници в групата. 

Но когато моделът от Инголщат реши да разгърне пълния си потенциал, влиза в сила баналната мъдрост, че храната прави борбата. Консумацията се покачва силно, а спортният разход е със 70 процента по-висок от екологичния. 

Като утешение водачът на Audi достига най-високата максимална скорост в карето – 236 км/ч. Моделът на Mercedes изостава само с един километър в час, Mazda е на прилична дистанция с 216 км/ч, а при Toyota максималната скорост е ограничена на 180 км/ч. 

Corolla – царица на града

Собственикът на Corolla Touring Sports Hybrid има основания да прояви разбиране относно неголямата максимална скорост – в края на краищата става дума за защита на електродвигателя. Той е в общ корпус с планетарната трансмисия и при 180 км/ч се върти с над 13 000 об./мин. Основните му данни са 202 Нм и 80 кВт (109 к.с.). Четирицилиндровият бензинов агрегат извлича от 1987 куб.см солидните 190 Нм, а при 6000 об.мин достига 153 к.с. – максималната системна мощност възлиза на 180 к.с.

Електрическата машина работи солово единствено в някои фази на движение без газ, както и при съвсем внимателно потегляне. Тя, разбира се, рекуперира енергия, която се съхранява в разположен под задната седалка литиево-йонен акумулатор с капацитет 1,4 кВтч. Това на пръв поглед звучи като доста малко, но има осезаем принос за ефективността, защото дори когато ускоряваш по-енергично, усещаш подкрепата на електромотора. 

Ако шофирате много в града, ще забележите още по-отчетливо предимствата на хибрида, когато зареждате на бензиностанцията. Защото благодарение на честите фази на рекуперация разходът на бензин в града може да слезе дори и под бездруго ниската консумация от 6,1 л по маршрута за всекидневно шофиране. Освен това Corolla успява да грабне короната по екомаршрута с малка преднина пред Mazda 3 – 5,3 срещу 5,4 литра на 100 километра. Това говори в полза на икономичността на атмосферния мотор, защото само една пета от този маршрут минава през града. А навсякъде другаде потенциалът за рекуперация е значително по-малък. 

Моделът на Toyota успява да заеме още едно първо място – при спортен маниер на шофиране разходът се повишава с почти 87 процента до 9,9 литра. И докато при умерен стил на каране безстепенната трансмисия е особено комфортна в града благодарение на гъвкавото съобразяване на предавателното отношение, при динамично шофиране тя може доста да ви изнерви. Но и бездруго динамиката не е областта, в която Corolla е специалист – въпреки базовото впечатление за доста живо ускоряване, при пълна газ не настъпва кой знае каква радост. 

Mercedes – бърз и зелен

Двигателят на A 220 d е с код OM 654 DE 20 SCR, като OM означава „Ölmotor“ (петролен двигател). Основните данни на турбодизела са 1950 куб.см, 190 к.с., 400 Нм от 1600 оборота и ускорение от нула до сто за кръглите седем секунди. 

Към това се прибавя пречиствана на отработилите газове с разположени максимално близо до мотора филтър за частици и SCR катализатор за неутрализиране на азотните окиси (NOX) с добавката AdBlue, която според стандарта DIN 70070 съдържа между 31,8 и 33,2 процента карбамид, а останалото е деминерализирана вода. Резервоарът за добавката е с вместимост 23,8 л, а разходът зависи от стила на шофиране. 

Със своите 43 литра горивният резервоар не е особено голям, но е все пак достатъчен – защото с най-ниския среден разход в теста от 6,0 л/100 км пробегът с едно зареждане е 716 километра. А ако вземем за основа онези 4,3 литра, които A 220 d изразходваше по екомаршрута, автономният пробег ще нарасне до точно 1000 километра. Или пък ще слезе до все пак приличните 544 километра при спортно шофиране (7,9 л/100 км). 

Дизеловият Mercedes обаче е не само икономичен, но и предлага отлично съотношение между динамични показатели и разход на гориво. Ако пожелае, след кратко забавяне на турбокомпресора той почти от място размахва чука на въртящия си момент – стремително и бурно. А осемстепенната трансмисия с два съединителя се справя с това мъдро и зряло. 

И понеже го споменахме при Toyota, ще го кажем и при Benz: Разходът на гориво при преминаване от екологичен към спортен профил се увеличава с 84 процента – от 4,3 на 7,9 л/100 км. Трябва обаче да подчертаем, че A-класата е значително по-пъргава. И в крайна сметка това с нищо не променя факта, че във всички ситуации при шофирането двигателят с постоянно самовъзпламеняване работи изключително икономично. 

Може ли моторът на Mazda, който работи със самовъзпламеняване само през част от времето, да се мери с дизеловия агрегат? Нека разгледаме емисиите на CO2. Важно е да знаем, че дизеловото гориво съдържа повече въглерод от бензина, затова съотношението при отделяния въглероден двуокис е 2,64 към 2,33 килограма на литър. И да – тук Mazda действително излиза начело, ако вземем за основа разхода в теста – 6,6 л бензин 95 на 100 км отговарят на 153 г/км CO2 срещу 158 г/км при 6,0 л дизел. 

Няма смисъл да продължаваме да цепим косъма на две: макар Skyactiv-X да постига по-малък въртящ момент от съпоставим бензинов или дизелов турбомотор, впечатляващата му икономичност потвърждава извода, че той прилича на дизел не само по запалването, но и по разхода на гориво. 

Нещо извънредно: Така направихме теста

За това сравнение разширихме още повече нашата методика за изчисляване на разхода. А тя и без това не е никак проста – само за шофиране по различните маршрути са необходими около девет работни часа за всеки автомобил. Към това се прибавят още измервания на тестов полигон и заключителният анализ на данните. 

За да можем да представим съответните предимства на различните типове двигатели в това специално сравнение на разхода, ние изминахме допълнителен маршрут по аутобан с дължина 260 км. По него се движехме динамично със скорост до 170 км/ч. При шофирането изпитателите редовно сменяха автомобилите и поредността си в колоната, за да сведат до минимум влиянието на водача и на аеродинамичната сянка върху разхода. За обичайните при всеки тест на auto motor und sport измервания на разхода се изминава дълъг 137,5 км (еко)маршрут с икономичен, но реалистичен маниер на шофиране. 

Профилът включва около 20 процента в града, останалото е наполовина второстепенен път и аутобан. След това водачите се сменят, маршрутът се изминава отново и накрая се зарежда повторно на същата бензоколонка. Въз основа на събраните данни се изчислява отклонението на бардкомпютъра, необходимо за изчисляването на разхода при всекидневно и спортно шофиране. Всекидневният маршрут е дълъг 21 километра, от които 55 процента са в града, а 45 на сто – извън населени места, и отговаря на типичния профил на шофиране до работното място в Германия. И този маршрут се изминава два пъти. В разхода при спортно шофиране се включват наред с другото и разходите от сравнителните шофирания на редакторите. 

Рамковите условия за движението при измерванията са винаги едни и същи: климатикът се настройва на 22 градуса, светлините са включени, а всички други консуматори – изключени; може да работи единствено радиото. Когато двигателят се загрее до работна температура, се отправяме към бензоколонката, на която автомобилите се зареждат преди и след изминаването на маршрута, за да се получи възпроизводим резултат. 

Заключение

Всъщност новият двигател Skyactiv-X в Mazda 3 не се нуждае от специален профил на шофиране, за да заслужи нашите препоръки. Защото в множество различни ситуации той показва нисък разход и на аутобан се нарежда на едно и също ниво с хибрида и бензиновия турбомотор. Мощният дизел в А-класата винаги изразходва горивото много пестеливо и е дори по-икономичен от обичайното за класа на двулитровите дизелови мотори с около 190 к.с. И при спортно шофиране съотношението между разход и динамични показатели е почти идеално. Това в същата степен важи и за Audi, който притежава най-спортния мотор в това сравнение. Освен това бензиновият агрегат може да бъде наистина икономичен – 5,9 литра по екомаршрута са чудесен резултат за толкова мощен мотор. Ами Corolla? Нейният хибрид се проявява блестящо главно в града. Но не само там – доказва го най-ниският разход сред бензиновите модели при екологично и всекидневно шофиране.

 

Текст: Томас Хелманцик
Снимки: Ханс-Дитер Зойферт

 

Коментари
comments powered by Disqus