Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

MINI John Cooper Works Paceman: Екстремистът

29.12.2012 10:59

Екстремен спортен дух, неподражаем стил: MINI John Cooper Works Paceman.

В MINI John Cooper Works Paceman предизвикателния спортен дух и неподражаемият стил са съчетани с ново измерение на радостта от шофирането в компактния сегмент. Разработената въз основа на опита от моторните спортове техника на задвижването и окачването осигурява въодушевяваща пъргавина, а цялостната концепция на първото Sports Activity Coupé в своя клас гарантира впечатляващо излъчване още на старта. MINI John Cooper Works Paceman се задвижва от четирицилиндров турбодвигател с мощност 218 к.с., а увереното предаване на мощността към пътя е поверено на серийното двойно задвижване ALL4. За усещането като в състезателен автомобил, на което можете да се насладите на четирите отделни седалки на MINI John Cooper Works Paceman, допринасят и сниженото спортно окачване, както и аеродинамичният пакет.

MINI John Cooper Works Paceman ще отпразнува световната си премиера през януари 2013 година на North American International Auto Show (NAIAS) в Детройт. За турбомотора на MINI John Cooper Works Paceman са характерни спонтанното разгръщане на мощността и пъргавото и неуморно набиране на обороти, като автомобилът серийно се оборудва с шестстепенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага и шестстепенна автоматична трансмисия. Независимо от избраната трансмисия MINI John Cooper Works Paceman ускорява от 0 до 100 км/ч за само 6,9 сек. Въодушевяващият темперамент е комбиниран с изключително нисък за автомобил с подобна мощност разход на гориво. MINI John Cooper Works Paceman се задоволява редно със 7,4 л/ 100 км. (автоматична трансмисия: 7,9 л/100 км.).

Индивидуалният характер на MINI John Cooper Works Paceman се подчертава от специфичните дизайнерски елементи. Серийното оборудване на модела включва както аеродинамичния пакет, така и 18-инчови алуминиеви джанти, спортна ауспухова система с хромирани накрайници и лайстни на праговете с логото на John Cooper Works. Опционалното контрастно лаково покритие за покрива и корпусите на страничните огледала се предлага в цветовете бяло, черно и Chili Red. Също като при другите модели на John Cooper Works типичната атмосфера на спортен автомобил в интериора може да бъде допълнена със специфични за модела акценти като интериорните лайстни в цвят Chili Red.

MINI John Cooper Works Paceman извлича мощността си от четирицилиндров двигател с работен обем 1598 кубически сантиметра. Най-новото поколение на турбомотора на John Cooper Works съчетава техническите детайли от моторните спортове с актуалните иновации на инженерите на BMW Group. Двигателят е оборудван с усилени бутала, колянов вал с оптимизирано тегло и алуминиев цилиндров блок, както и целенасочени подобрения по отношение на охлаждането, подаването на въздух и отвеждането на отработените газове. Освен това интеркулерът е с осолено големи размери. Работещият на принципа Twin Scroll турбокомпресор е комбиниран с директно впръскване на бензина и базираното на технологията на VALVETRONIC на BMW Group променливо управление на клапаните, което освен ефективността оптимизира и реакциите на двигателя.

Двигателят на MINI John Cooper Works Paceman развива максимална мощност от 218 к.с. при 6000 об./мин. Максималният въртящ момент от 280 Нм е на разположение от 1900 до 5000 об./мин. С помощта на функцията Overboost той може за кратко да бъде повишен до 300 Нм в оборотния диапазон 2100 – 4500 об./мин. Това позволява особено темпераментни ускорения, които са съпроводени от впечатляваща акустична картина благодарение на серийната спортна ауспухова система.

Серийно двойно задвижване ALL4

Екстремната мощ на напречно монтираният двигател на MINI John Cooper Works Paceman серийно се предава към четирите колела. Разработеното за MINI двойно задвижване ALL4 безстепенно разпределя мощността между предната и задната ос с помощта на централен диференциал с електромагнитно управление. По този начин мощността винаги достига там, където може оптимално да бъде превърната в задвижване. При нормални ситуации на пътя ALL4 подава максимум 50 % към задната ос, а при екстремни условия – дори до 100 %. Това гарантира оптимално сцепление и подчертава типичната за MINI управляемост при всякакви метеорологични и пътни условия. Свързаният директно със системата за контрол на стабилността DSC (Dynamic Stability Control) управляващ блок на двойното задвижване MINI ALL4 гарантира екстремно бързи реакции и освен това позволява предвиждащо адаптиране на разпределението на мощността. Въз основа на данните от системата DSC например при динамично движение по завои разпределението на мощността може да бъде адаптирано своевременно и целенасочено, за да се осигури максималната възможна пъргавина без намаляване на типичната за MINI сигурност на пътното поведение.

Като алтернатива на серийната шестстепенна механична скоростна кутия за MINI John Cooper Works Paceman като опция се предлага и шестстепенна автоматична трансмисия. И двете трансмисии, както и съединителят на механичната скоростна кутия са старателно настроени към по-високата мощност, която гарантира изключителни динамични характеристики при оптимизирана ефективност. Автоматичната трансмисия е оборудвана с функция Steptronic, която позволява ръчно превключване на предавките с помощта на селектора на средната конзола или лостчетата на волана.

Изборът на трансмисия не оказва влияние на пъргавината при спринта на MINI John Cooper Works Paceman: както версията с механична, така и тази в автоматична трансмисия ускоряват от 0 до 100 км/ч за 6,9 сек. Максималната скорост е 226 респективно 224 км/ч. Освен това MINI John Cooper Works Paceman демонстрира забележителна ефективност на фона на динамичните си характеристики. Тя се дължи както на високия коефициент на полезно действие на двигателя, така и на всеобхватната технология MINIMALISM, включваща регенерация на спирачната енергия, индикатор за превключване на предавките и функция Auto Start Stop при модела с механична трансмисия. Средният разход на гориво е 7,4 (автоматична трансмисия: 7,9) л/100 км, емисиите на СО2 са 172 (184) г/ км.

Разработен за интензивно състезателно усещане

Друг гарант за екстремната радост от шофирането на MINI John Cooper Works Paceman е специфично оптимизираното окачване, което включва предна ос с пружинни стойки McPherson, многораменна конструкция отзад, електромеханично кормилно управление и особено мощна спирачна система. Серийното спортно окачване се отличава със оптимизирани настройки на пружините и амортисьорите, усилени стабилизатори, както и снижаване на каросерията с 10 мм. Функционалността на серийната система за стабилност DSC включва и режима DTC (динамичен контрол на сцеплението), при който се подобряа сцеплението при повърхност. При активиране на серийния бутон Sport на средната конзола се променят както реакциите и звукът на двигателя, така и усилването на кормилното управление. В комбинация с автоматичната трансмисия натискането на бутона Sport води и до по-бързо превключване на предавките.

Серийното оборудване на MINI John Cooper Works Paceman включва и 18-инчови алуминиеви джанти с дизайн Twin Spoke Black Burnished с полирани до блясък предни ръбове на спиците и черна основа на джантата. Като опция се предлагат и ексклузивните 19-инчови алуминиеви джанти с дизайн Cross-Spoke Crusher.

Силно изразителният дизайн на първото Sports Activity Coupé в компактния сегмент придава на MINI John Cooper Works Paceman динамичен устрем и излъчване за пъргавина още в покой. Мощното оформление на предната част, спортно-елегантните издължени линии в профила, типичният за купе снижаващ се покрив и широката задна част на модела с три врати сигнализират предизвикателен спортен дух. Тези насочени към максимални динамични възможности характеристики се подчертават допълнително и от серийния при MINI John Cooper Works Paceman аеродинамичен пакет. Благодарение на особено мощното оформление на предната и задната броня, както и на специфичните прагове се подобрява и обтичането от въздуха. Логото на John Cooper Works на радиаторната решетка, задния капак, както и на лайстните на праговете и при страничните мигачи гарантира висока разпознаваемост на модела.

Освен запазения само за модела на John Cooper Works вариант Chili Red се предлага избор между 9 цвята на каросерията. Ексклузивно за MINI John Cooper Works Paceman се предлагат и контрастните лакови покрития за покрива и корпусите на страничните огледала, както и спортните ленти в цвят Chili Red.

Типичната за моделите на John Cooper Works атмосфера на спортен автомобил се подсилва ефективно от индивидуалното оформление на интериора. Двамата пътника на отделните седалки в задната част се наслаждават на несравнимо усещане от моторните спортове в изключително изискана атмосфера. Спортният волан с червени контрастни шевове и лого на John Cooper Works, тъмните циферблати на разграфения до 260 км/ч километраж и оборотомера, антрацитено-черният таван, скоростният лост с червена схема на превключването, червените контрастни шевове на маншона на скоростния лост, както и стелките с червени шевове и спортните седалки с текстилна тапицерия Diagonal Track John Cooper Works Carbon Black с червени контрастни шевове са част от серийното оборудване на новия екстремен спортист. Като опция се предлагат и спортни седалки с кожена тапицерия Lounge Carbon Black Championship Red. Вдъхновената от моторните спортове атмосфера в интериора на MINI John Cooper Works се допълва от серийните интериорни лайстни Piano Black. Като опция се предлага и ексклузивно изпълнение в цвят Chili Red, което включва и червени лайстни в кокпита и на вратите, както и червена лента за черните интериорни лайстни на средната конзола.

 

Коментари
comments powered by Disqus