Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Mitsubishi Lancer Evo срещу Subaru Impreza WRX STI: Тежък двубой

23.01.2009 09:40 2
2
2571838909

Външността на новите издания на вечните японски съперници е напълно променена, но промяна в основните технически параметри на емблематичните спортисти няма. В това отношение продължава да доминира числото четири - четири врати, четирицилиндрови турбодвигатели и четири перманентно задвижвани колела. Нормално е да се запитаме – има ли промени в динамиката и поведението на пътя?

Все някога трябваше да се стигне и дотук... Дойде краят на демонстрираната в продължение на дълги години формална близост между двамата кръвни врагове по рали трасетата. Мitsubishi Lancer Еvo и Subaru Impreza SТi вече няма да дефилират по цивилната пътна мрежа, възправяйки един до друг два от най-внушителните спойлери в историята на серийното автомобилостроене.

Виновниците за този разрив в отношенията са известни – маркетинговите стратези и инженерите на Subaru, които решиха да отчислят най-новото поколение на WRX от категорията на суперспортните седани и да го причислят към породата на компактните хечбек-модели с тежки спортни амбиции. Тежестта на намеренията личи по категорично вирнатия ръб в задната част на покрива, но като цяло новото поколение на Impreza не може да се сравнява с бруталната стилистика и професионалния аеродинамичен арсенал на своите предшественици. Най-малкото визуално...

Повече въздух, повече гняв

От техническа гледна точка двамата японци си остават остри конкуренти, които нямат намерение да отстъпват нито на милиметър от завоюваните позиции. Промяната в типа на каросерията при единия от тях не променя нищо, а зад радикалните на моменти стилистични изменения се крият не по-малко интересни технологични новости. Оформлението на предната част на SТi определено е доста по-сдържано отпреди, но няма как да скрие стремежа на конструкторите да уловят колкото се може по-голям дял от насрещния въздушен поток, осигурявайки в същото време необходимия натиск върху колелата от предния мост. Естествено последните отново са натоварени с еднакво отговорните задачи да водят и да поемат солидарна роля в задвижването на цивилната версия на професионалния рали-болид. Желанието на стилистите да тушират част от най-бруталния спортен инвентар личи по елементи като интегрираните в предния капак „ноздри” на междинния охладител на системата за принудително пълнене, но като цяло актуалната Impreza е запазила характера си на сериозен спортен автомобил с недвусмислена осанка и пропорции, чиито внушителни обеми в областта на калниците не оставят никакво съмнение в истинското му предназначение.

В същото време обаче плавните линии и меките форми на трансформирания в хечбек модел на Subaru няма как да съперничат на откровено търсената агресия в стилистиката на новото поколение Lancer. Хищната муцуна на Evo X с широко раззината паст и заплашително намръщен поглед е повече от красноречива демонстрация на намерения в тази насока. Пластичните форми на предния капак са осеяни с отвори, чието чисто функционално предназначение не намалява ни най-малко респекта, който всяват у страничния наблюдател. Същото важи и за хрилете в предните калници - също както и при Impreza SТi тези отвори са неизбежен елемент, спомагащ за отвеждането на горещия въздух от елементите на спирачната система на предните колела.

Оръжията на вечния дуел

С тази част от задължителната спортна програма започва и списъкът с приликите между двамата именити съперници на рали арената, който се разширява и задълбочава все повече с навлизането в подробностите от техническата анатомия на двамата японци. Независимо от смяната на поколенията и стилистичните изменения, оръжията на вечния дуел очевидно ще остават непроменени в лицето на четирицилиндровите турбомотори и високотехнологичните системи за двойно предаване. Еднакъв е дори номерът и моделът на обувките на двамата делекоизточни бойци – специално разработеният в Япония спортен Dunlop SP Sport 600 с размер 245/40 R18.

По отношение на задвижващата мощ цари паритет. И двамата съперници са напреднали сериозно във въоръжаването, но крайният резултат от усилията на инженерите на конкурентните компании ги поставя в изравнени позиции. 2,5-литровият боксер на Subaru развива точно 300 к. с. , докато редовата четирицилиндрова машина на Lancer постига 295 к. с. Накратко – повече от достатъчно и далеч отвъд границите на здравия разум...

Тук е мястото да отбележим, че aмбициите на двата нови модела могат да се нарекат двойни. От една страна, стои задачата за успешен изход от противоборството с прекия конкурент, а от друга – достойно представяне и демонстрация на успешна еволюция на фона на достатъчно именитите, прочути и потентни предходни версии на Impreza SТi и Lancer Evo. Фактът, че последното не е никак лесно, намира достатъчно ясно потвърждение в крайните резултати от настоящия тест, но... нека започнем отначало.

Наднормено тегло, но пълен списък с украшения

На хартия двамината самураи демонстрират чувствително покачване в стойностите на мощността, но за съжаление то си остава на хартията и се отразява по-осезаемо върху числата в ценовите листи, отколкото в динамичните характеристики на пътя. Основен виновник за това несъмнено е нарасналото тегло, макар че моделът на Subaru е станал по-компактен и в трите измерения (дължина, широчина и височина), противопоставяйки се на постоянната тенденция към акселерация при смяна на поколенията. Ефектът от тази мярка обаче едва ли може да се нарече зашеметяващ – в сравнение с екземпляра, който тествахме миналата година, новата Impreza SТi e наддала с цели 25 килограма, надхвърляйки със същата стойност границата от тон и половина.

Разбира се, оборудването и на двамата съперници е значително по-качествено и богато от това на техните предшественици. Двата тестови автомобила са достатъчно добър показател в тази насока, тъй като не им липсваше практически нищо от включените в списъка със серийно и допълнително оборудване приятни и полезни неща. При модела на Subaru това означава ковани алуминиеви колела BBS, които в комплект с отличните като опора и тапицирани с комбинация от гладка кожа и фин велур спортни седалки Recaro влизат в състава на допълнителния пакет оборудване „Sport”. Част от него е и DVD-навигационната система, чието управление изисква определен период на привикване.

Нивото на оборудване MR на Lancer Evolution също не оставя неудовлетворени желания по отношение на комфорта и спортната атмосфера на борда. Допълнителната инвестиция ви осигурява лесна за обслужване навигационна система с голям чувствителен на докосване екран, аудиосистема Rockford Fosgate с мощност 650 Вт, спортно окачване Bilstein и усилена спирачна система Brambo с „плаващо” монтирани дискове. Желаещите да се насладят на пълната програма могат да поръчат допълнително и новата шестстепенна трансмисия с двоен съединител SST, която притежава съществени предимства пред класическата петстепенна механична предавателна кутия на базовия Evo.

Впечатляващата комплектация на Lancer обаче може да има не по-малко впечатляващо отражение върху показанието на кантара. При това не непременно в положителен смисъл за един спортен автомобил от този калибър - доскорошният лют защитник на границата от 1500 стъпи на трасето в Хокенхайм с тежестта на цели 1625 килограма. На този фон старанието на инженерите да намалят теглото на изцяло новия като конструкция четирицилиндров турбомотор с 12 килограма в сравнение с неговия предшественик изглежда похвално, но малко безсмислено...

Жега

Температурата на въздуха в Хокенхайм е 27 градуса – напълно в унисон с нажежените отношения между двамата японски конкуренти, очакващи да преминат към дела в началото на правата за измерване на ускорението. Имайки предвид неблагоприятните летни температури, двата модела с двойно предаване се справиха доста прилично с тази дисциплина от изпитанието, макар че тестовата Impreza SТi така и не пожела да изпълни записаното в рекламната брошура на модела обещание от 5,1 секунди за ускорение от място до 100 км/ч. За разлика от него моделът на Mitsubishi подходи по-скромно и в крайна сметка по-успешно към изпълнението на тази задача, подобрявайки заводските данни (6,3 сек) с цели две десети.

Спринтовият дуел до 180 км/ч завърши със своеобразна патова ситуация. В изпитанието за еластичност агресивно наведеният нос на Evo излезе малко пред заоблената предница на Impreza, макар на хартия Lancer да отстъпва на своя съперник по отношение на максималната стойност на въртящия момент. Обяснението на този феномен може да се намери в по-широкия използваем оборотен спектър на редовия четирицилиндров мотор, който на свой ред позволява използването на „по-къси” предавателни числа на трансмисията.

Очевидно съотношението на силите при смяната на поколенията на двамата японци не се е променило нито в спринтовите възможности, нито по отношение на еластичността на задвижващите агрегати. Същото важи и по отношение на субективното усещане за възможностите и характерите на двата двигателя. Новото издание на боксера на Subaru е успяло до голяма степен да тушира известната слабост при потегляне на своя предшественик, но „турбодупката” при него продължава да зее с пълна сила. До около 3000 оборота четириклапановата машина с хоризонтално разположени цилиндри и четири клапана на горивна камера си поема дълбоко въздух, следва бурен прилив на мощ и отново отлив при достигане на границата от 6500 об./мин. За разлика от боксера използващият максимално надналягане от 1,3 бара редови мотор на Lаncer се държи почти като спортен атмосферен двигател в ниските оборотни режими и продължава да демонстрира добро настоение дори отвъд 7000 об./мин.

А къде отидоха добрите стари нрави?

Като цяло това също не е нещо ново. Лек нюанс при новото поколение на Lancer е единствено отстраняването на осезаемия преди турботласък в работата на мотора. Това несъмнено придава повече плавност и елегантност в разгръщането на мощността на Evo, но от чисто субективна гледна точка притъпява донякъде емоцията в управлението на автомобила. Подобни думи могат да се кажат и по отношение на акустиката на Mitsubishi. Докато предходните издания на Lancer Evolution съпровождаха първата цигулка на турбокомпресора с агресивното фучене на вмукателните колектори и ръмженето на елементите на изпускателния тракт, последното еволюционно стъпало в развитието на японския спортист се ограничава до леко съскане под предния капак и почти никаква вокална изява от страна на ауспуховите тръби. Казано другояче – докато Impreza е запазила голяма част от емоцията на добрите стари времена, Lancer е поел по пътя на перфекционизма, характерен за по-висшите слоеве на спортното общество.

От тази гледна точка Evo изглежда напуска съвместно утъпканата с Impreza пътека и се стреми към ново място под слънцето – далеч от хлапашкия имидж на „пила” и по-близо до територията на Audi S4 и BMW M3. Пътят към висшите кръгове обаче все още е дълъг – доказва го огромният субуфър на гръмовната аудиосистема, който наред с мигриралия в задната част акумулатор отнема немалка част от обема на багажника на Lancer Evo.

Първа, втора, трета...

За сметка на това нивото на технологиите в областта на силовото предаване се приближава плътно до нивото, характерно за набелязания от стратезите на Mitsubishi по-висш сегмент от пазара. Трансмисията SST с двоен съединител демонстрира изключително убедителни маниери на работа и предлага три режима в зависимост от нуждите и настроението на водача. Названията Normal, Sport и Super Sport са достатъчно красноречиви и обозначават три различни алгоритъма на управление на трансмисията в автоматичен режим – от относително икономична и комфортна схема с меко превключване при ниски обороти до екстремен спортен режим с ранно преминаване на по-ниска и късно на по-висока предавка. Разбира се, винаги съществува и възможността за преминаване към ръчно управление на трансмисията с планки на волана. Тук всичко е просто, логично и почти интуитивно (отдясно нагоре, отляво надолу), но разстоянието между планките и класическите лостчета на кормилната колона може да се стори твърде ограничено на хора с по-големи ръце.

Абсолютно без никакви проблеми и нужда от привикване става смяната на шестте предавки с класическия скоростен лост в модела на Subaru. Нещо повече – при смяната на поколението инженерите на японската фирма са съкратили значително пътя на лоста и са повишили прецизността при смяната на позициите му в сравнение с предходните версии на суперспортната Impreza. За съжаление на абсолютно същото мудно ниво е останала реакцията на кормилната уредба около централното положение на волана. Това е и една от основните причини, поради които по-компакното ново издание на WRX SТi не успя да подобри времето на своя предшественик на изпитателното трасе в Хокенхайм.

На дансинга

Както и досега, Impreza продължава да отстъпва на Lancer и по отношение на прецизността при влизане в завой. Тук новият модел на Mitsubishi може би е загубил малко от острото като бръснач поведение на предишните Evo, но продължава да демонстрира изключителна точност при изпълнението на командите от волана. В граничен режим последният Evolution на Lancer също се държи значително по-спокойно и неутрално, стопявайки до възможния минимум естествената тенденция към недозавиване. Последната може да бъде задушена напълно при наличие на достатъчно умела ръка и спортна амбиция зад волана – лекото облекчаване на задницата на входа на завоя моментално я привежда в позиция на готовност за излизане от кривата с пълна газ и отлично ускорение с добре контролируем дрифт с четирите задвижващи колела. Определено може да се каже, че от субективна гледна точка новото творение на Mitsubishi е в състояние да достави изключително удоволствие на човека, който знае как да го поиска, макар че обективните измервания на трасето в Хокенхайм не показват подобрение в сравнение с предходното поколение.

И това е добре. Дори повече от добре, имайки предвид, че постиженията на Impreza WRX SТi бележат отстъпление от позициите, завоювани от нейния предшественик. Предположението, че новият модел би могъл да изравни времето за обиколка на предходната версия, ако Subaru не бяха решили да преминат от откровено спортни към по-нормални гуми, по принцип не е лишено от сериозни основания, но фактите си остават факти – довеждането на упорито недозавиващата WRX SТi до неутрално поведение изисква сериозни усилия и умения, а вдъхването на живот у задницата е занимание, което бихме препоръчали само на хора с ярко изразени авантюристични наклонности. Единственият момент, при който усетихме зачатък на движение от нейна страна, бе при преодоляването на 18-метровия слалом...

За сметка на това задният мост на Evo танцува доста буйно, почти невъзпитано между пилоните на полигона. Трудно е да се каже дали това малко непристойно поведение е вродено или се дължи на допълнително предлаганото спортно окачване Bilstein на тестовия образец. Сигурно е обаче, че с него Lаncer не се справя особено комфортно с преминаването през къси неравности, а каросерията му потъва осезаемо в бързи завои. Impreza не се накланя толкова в надлъжна посока и като цяло демонстрира значително по-хармонична настройка на окачването от своя съперник.

STOP!

Същото не може да се твърди категорично по отношение на представянето на спирачната система на WRX SТi. При първото спиране от 100 км/ч стойността на отрицателното ускорение все още може да се окачестви като добро, но след десетото повторение числата започват да придобиват неприемлив характер. Значително по-щедро оразмерената система Brembo на Lancer Evo се справя с това сурово изпитание по-добре, демонстрирайки трайно стойности над 10 м/сек2.

Дори и тези похвални постижения обаче не могат да отвлекат вниманието от констатацията, че както моделът на Subaru, така и конкурентът му от отбора на Mitsubishi са се отдалечили на доста сериозна дистанция от своите предшественици. Дали посоката е негативна или позитивна зависи много от личния вкус или предпочитания, но според нас едно е категорично – развитието не е в интерес на спорта...

Текст: Йохен Юблер

Снимки: Франк Херцог

Оценка

1. Mitsubishi Lancer Evolution - 38 точки

1. Mitsubishi Lancer Evolution - 38 точки

Резултатът под 40 точки за новите издания на легендите показва ясно едно - Мitsubishi Lancer Evolution и Subaru Impreza WRX SТi са оставили най-бурните години от своето развитие зад гърба си. Драматичните спортни акценти са запазени донякъде единствено във външността на новия модел на Mitsubishi. Спортният акцент личи и в техническото оборудване на Evolution, чиято трансмисия с двоен съединител и изключителна спирачна система му разкриват врати към по-висшите спортни сегменти от пазара, без да намаляват удоволствието зад волана. За съжаление наднорменото тегло е болна тема и при Lancer, а изпълващата сериозна част от багажника аудиосистема определено не подхожда на имиджа на расов спортист с подобни претенции.

2. Subaru Impreza WRX STI - 37 точки

2. Subaru Impreza WRX STI - 37 точки

Моделът на Subaru е запазил голяма част от старата емоция в звука и турбо маниерите в поведението на боксерния двигател, но ако изключим радикалната промяна в типа на каросерията, напредъкът при новото поколение е минимален. Разбира се, не е изключено преди десет години тези два модела да са били толкова напред във времето от технологична гледна точка, че развитието им в днешните условия на повишаващи се изисквания по отношение на комфорта, безопасността и разхода на гориво да ни изглежда като застой и връщане назад.


Технически данни

1. Mitsubishi Lancer Evolution - 38 точки 2. Subaru Impreza WRX STI - 37 точки
Работен обем --- ---
Мощност 295 к. с. при 6500 об./мин 300 к. с. при 6000 об./мин
Максимален
въртящ момент
--- ---
Ускорение
0 – 100 км/ч
6,1 сек 6,0 сек
Спирачен път
при 100 км/ч
36,7 м 37,3 м
Максимална скорост 242 км/ч 250 км/ч
Среден разход
на гориво в теста
16,9 л/100 км 98Н 15,5 л/100 км 98Н
Базова цена --- ---
Коментари

Боро
Ценител, пуснаха го - Mitsubishi Lancer Evo 10 от група N. Въпросът е, че в момента деветката е по-силна. За новия Subaru Impreza WRX да не говорим, голяма мъка. Нали Крум се опита да кара с него миналия сезон преди да вземе Peugeot-о.

Ценител
Изчерпателна статия, хубав стил! Жалко, че "Мицубиши" не подготвиха и не пуснаха новият си "Еволюшън" по ралитата. В сайта им нищо не пишат по този въпрос.

comments powered by Disqus