Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Небе над главите: Три вариации на тема Targa

11.03.2016 15:28

Chevrolet Corvette C3, Ferrari 308 GTSi и първообразът Porsche 911 Carrera Targa

Дъгата над кабриолетите тип Targa е изобретена от Porsche за модела 911 – което обаче не е попречило на други производители да копират този принцип. Днес оригиналът се среща с двама свои подражатели – Ferrari 308 GTSi и Chevrolet Corvette C3.

Идеята на Porsche била прекалено добра, за да не бъде копирана от други – твърд, лесен за демонтиране покрив, който започва от предното стъкло и свършва до неподвижна рама за защита при преобръщане. Можело е да продължите да се движите без нищо над главата, като въпреки това автомобилът е отговарял на предписанията на американските служби за регистрация ­– изисквания, които тогава все още били възприемани като някакъв причудлив каприз.

В началото на шейсетте циркулирали слухове, според които от съображения за безопасност американците скоро щели да забранят всички кабриолети без неподвижна защита при преобръщане. Бъдещето на Porsche обаче зависело тъкмо от американския пазар и тогава хората от щутгартския квартал Цуфенхаузен измислили нещо хитро, базирано върху представения през 1963 г. модел 911.

Porsche 911 Targa – първият безопасен кабриолет в света

Как обаче да нарекат автомобил, чийто конструктивен принцип дотогава не е съществувал в такава форма? В Porsche гордо говорят за „първия безопасен кабриолет в света”, но съответното название е трябвало да се запомня лесно и да се разбира бързо в различни страни. Едва ли отговорните фактори са можели да кръстят този автомобил с дъга от матова неръждаема стомана с по-подходящо име от Targa. То напомняло за спортните успехи на Porsche в класическото сицилианско състезание на дълго разстояние, наречено Targa Florio, и по една голяма случайност означава в превод „предпазен щит”. Всъщност шефовете на Porsche узнали за това едва след официалното кръщаване.

Нито кабриолет, нито купе

Както е известно, сметките на мениджърите и конструкторите излезли верни. Малко преди представянето на автоизложението във Франкфурт през 1965 г. от Porsche обявили, че Targa не е нито кабриолет, нито купе, нито модел с подвижен покрив (Hardtop), нито седан, а нещо изцяло ново – и веднага след автосалона отчели извънредно засилено търсене. Фирмата за спортни автомобили от Баден-Вюртемберг прави вярната прогноза, че около 40 процента от всички купувачи на 911 ще предпочетат да поръчат Targa. Този дял ще остане постоянен в течение на много години.

Светът обаче е лош – поне от гледна точка на изобретателите, чиято идея бива копирана, независимо че принципът и името са юридически защитени. За разлика от тях любителите на спортни автомобили сигурно по-малко са се интересували от авторските права, а повече са се наслаждавали на онова, което са разработвали други производители, тръгвайки от тази основна идея. Така понятието Targa изведнъж става родово название – в един момент с него започват да наричат всички открити автомобили с неподвижна защитна рама и твърд подвижен покрив.

Corvette C3 – събирач на погледи

Един от най-забележителните представители на тази категория е може би Corvette C3. Където и да се появи нашият жълт фотомодел от 1979 г., за кратко време се възцарява извънредно положение – очевидно днес почти никой не може да устои на визуалната притегателна сила на този спортен автомобил. Яркият цвят прави дизайна, тип „бутилка от кока-кола”, да изглежда още по-смел, а С3 с неговите извити калници, между които капакът на мотора се спуска надолу като клин, ви се струва още по-голям, отколкото си е по начало. В такива големи дози един автомобил става труден за възприемане.

Подобно на специалистите в Porsche, хората от Chevrolet също са се видели принудени да помислят за съобразена с изискванията за безопасност алтернатива на кабриолета за откритата версия на своя бестселър Corvette.

Chevrolet нарича Targa модела T-Top-Roof

Когато през 1968 г. C3 бива представен като трето поколение на спортния автомобил, той вече разполага с конструкция на покрива тип Targa, подобна на използваната от Porsche. Става дума за две по-малки, изваждащи се половинки от покрива, придържани в средата от една греда, която свързва рамката на челното стъкло с широката рама срещу преобръщане. Оттогава насетне хората в Chevrolet използват названието „Т-образен покрив” (T-Top-Roof).

Когато бъде открит по този начин, автомобилът още на място обещава първокласно забавление; изведнъж дори този богато остъклен вариант, наричан някога „грозно пате”, отново изглежда невероятно секси и излъчва самоувереност. Днес зрителят не се смущава дори от задължителната след 1974 г. абсорбираща удари полиуретанова муцуна вместо хромираната броня на първоначалния модел, както и от закръглената задна част, която също с цел подобряване на безопасността е заменила характерния, подобен на гребен ръб на изходната версия.

Chevrolet Corvette T-Roof се устремява напред като носорог

Още щом водачът заеме мястото си в безкомпромисно скроения за двама души кокпит, той се влюбва в този автомобил. В момента, в който кракът внимателно натисне педала на газта по посока на пода и машината се отправи напред със спокойствието на мъжки носорог, агрегатът излъчва онази завидна самоувереност, която е присъща само на един V8 с голям работен обем.

След броени метри вече сте на четвърта предавка – на пилота му е достатъчно да знае, че без да превключва, във всеки следващ момент би могъл да премести планина. За да създаде това впечатление 5,7-литровият агрегат не трябва да полага особени усилия – все пак да извлечеш 230 к.с. от близо шест литра кубатура си е чист мързел.

С волана също не се налага да се върши много работа. Понеже действията с малкото превключватели не крият особени загадки, след най-много половин час вече познавате автомобила като добър приятел. Скоростомерът и оборотомерът се намират в центъра на полезрението, а пет други уреда са групирани със спортна функционалност от дясната страна върху централната конзола.

Все пак рано или късно ще ви се прииска да узнаете дали това е сериозен спортен автомобил, или само приятно зрелище. Отговор: Corvette поглъща изненадващо чевръсто дори изпълнените със завои провинциални пътища. Съчетанието от балансирано разпределение на теглото, самоблокиращ диференциал и широки гуми работи безупречно. През 1978 г. в auto, motor & sport Фриц Ройтер нарича автомобила „зрелищно спортен” и дори след продължително тестово шофиране почти няма какво да се добави към тази оценка.

Най-успешният модел на Ferrari е 308 GTSi

Подобен въпрос не съществува при едно Ferrari – то без съмнение винаги си е спортен автомобил, независимо дали става дума за Daytona, или за 308 GTSi от 1982 г. Подобно на случая с Porsche и при тази моделна серия около 40 процента от клиентите са предпочели откритата версия, която, както и закритата, наречена Berlinetta, е оформена от студиото Pininfarina. С 12 143 продадени екземпляра серията 308 GT и до днес се смята за бестселъра на Ferrari – което по всяка вероятност не се дължи само на успеха на американския сериал Magnum, но и на сравнително ниската цена на автомобила. Между 1975 и 1985 г. серията 308 е била, тъй да се каже, „зарибяващ” модел, който осигурявал най-лесен достъп до грандиозната вселена на Ferrari.

В сравнение с Ferrari 308 кабината на Corvette е просторна като гимнастически салон

Твърде опростенческо би било обаче да сведем успеха на този автомобил само до неговата цена. За подобно твърдение 308 е твърде нисък, твърде широк и – както и в нашия случай – твърде червен. Щом се появи някъде, всички глави се извръщат към него, а погледите са приковани най-вече към подчертаните странични отвори за въздух и внушаващата превъзходство задна част.

Освен това под ламаринените одежди се крие амбициозна спортна техника – рама от тръбна решетка, както и трилитров V8 от лека сплав с четири горни разпределителни вала.

Всичко това прави невъзможна изправената позиция на седене в този висок 112 сантиметра автомобил. Пилотът е по-скоро легнал в тапицираната с кожа черупкова седалка досами асфалта на пътя. След теснотията във Ferrari кабината на Corvette ще ви се стори просторна като гимнастически салон. Несъмнено предимство за откритата GTS версия е обстоятелството, че без покривния елемент екипажът не е принуден да проявява при качване и слизане гъвкавост, присъща на изпълнителите на екзотични танци.

Дори при 200 км/ч из откритата каросерия не се носят ураганни вихрушки

Когато запалите двигателя обаче, точно зад главата ви се разнася музика, която веднага ви кани на танц. Дори само дълбокото боботене на празен ход ви подгрява като шумно парче на AC/DC и оттук нататък няма спиране. Първа, втора, после трета предавка. Скоростният лост прещраква по хромираните канали, загрелият междувременно агрегат набира дръзко и на един дъх над 6500 оборота на всяка степен. Въпреки че наложеното от предписанията за вредните емисии преминаване от четири двойни карбуратора Weber към система за впръскване Bosch му е струвало около 14 к.с. и известна част от темперамента, всяка порция газ се абсорбира от тялото като възбуждащ наркотик – точно така трябва да звучи един спортен автомобил!

И точно така би трябвало да се движи – с непоколебима стабилност в права посока и като закован в завоите. Стегнато настроеното окачване отпуска на каросерията в най-добрия случай минимално странично накланяне, а липсата на комфорт лесно може да се преживее при толкова чевръсто поведение на пътя. Удивителното е, че дори при 200 км/ч из откритата отгоре вътрешност не се носят прекалено силни вихрушки.

Неподвластният на времето оригинал – Porsche 911 Carrera Targa

Най-после сме в „оригиналната” Targa – Porsche 911. От перспективата на Ferrari този автомобил внезапно започва да ви изглежда голям като туристически автобус. Същото впечатление се запазва и при качването в машината, защото върху удобните, сравнително изправени седалки човек не е принуден да се сгъва като швейцарско джобно ножче. Първото усещане в окъпаната от светлина кабина на 911 Targa е, че автомобилът напомня много повече за кротък пътнически модел, отколкото за почитана в целия свят спортна икона.

Във визуално отношение 911 също е далеч по-малко агресивен в сравнение с двата болида от Италия и САЩ и паркиран между тях, изглежда незабележим почти като VW Golf. Изваяната от Фердинанд Александер Порше неповторима линия не търси никакви външни ефекти и така прави автомобила неподвластен на времето. Разбира се, това се отнася както за купето, така и за Targa.

Така или иначе, двете версии са с идентична техника. В нашия случай става дума за една Carrera от 1987 година, чийто 3,2-литров боксер в задната част отдава здравословните 231 к.с. Не са малко феновете, които смятат тази версия за последния истински 911.

Porsche Targa не привлича вниманието

През 1983 г. шефът на Porsche Петер В. Шулц стартира последната степен на произвеждания до 1989 г. G-модел. Той е достатъчно съобразителен да не предприема големи визуални промени – в края на осемдесетте години 911 изглежда почти еднакъв с представения през 1973 г. модел с характерните „хармоники” по броните. Наред с това мениджърът запазва шестцилиндровия мотор с въздушно охлаждане и така спасява 911 – а с това и фирмата Porsche.

Ключът вече е в контакта, разположен, както му е редът, вляво от волана. Едно кратко завъртане е достатъчно и отзад започва да се чува тътен – плътен и дълбок, но в никакъв случай заплашителен. Без каквито и да било външни ефекти Targa напуска паркинга, като при това се държи като „добро момче”, или по-точно, почти като VW „Костенурка”.

3000 оборота. Споменът за бестселъра от Волфсбург постепенно избледнява. Веднага след това стрелката на разположения в средата оборотомер вече сочи право нагоре към числото четири, продължава неуморно нататък и тогава най-после го чуваме – онзи неподражаем рев, преминаващ в крясък. В този открит 911 дрезгавият и гневен глас достига до водача дори с малко повече сила, отколкото в затвореното и изолирано купе.

Гонитбата по аутобаните е коронна дисциплина на Targa, но при свален покрив това важи доста условно. Най-късно при скорост 160 км/ч в кокпита започва да бушува ураган, който заглушава дори гласа на боксера. Най-добре този автомобил се чувства по лъкатушещите второстепенни пътища. Там той залепва за асфалта по типичния за 911 начин и се насочва стръвно към всеки следващ завой, докато пролетта влиза безпрепятствено в кабината от всички страни, а профучаващият покрай екипажа пейзаж е далеч по-открит за сетивата, отколкото в едно купе.

Да шофираш Targa – особено в ден като днешния – е едно необикновено чувствено преживяване. В тези дисциплина трите модела е много трудно да бъдат настигнати и изпреварени, независимо дали става дума за оригинал, или за копия.

 

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

Chevrolet Corvette C3 (1979)

ДВИГАТЕЛ Осемцилиндров V-образен с водно охлаждане, диаметър на цилиндъра х ход на буталото 101,6 x 88,4 мм, работен обем 5728 см³, степен на сгъстяване 8,2 : 1, мощност 228 к.с. при 5200 об./мин, макс. въртящ момент 353 Нм при 3600 об/мин, колянов вал с 5 основни лагера, централен разпределителен вал, задвижван с ангренажна верига, висящи клапани, задействани чрез повдигателни пръти и кобилици. Мазилна система с принудителна циркулация, филтър на главния маслен поток, двоен карбуратор с регулиращ шибър Rochester, механична бензинова помпа, масло в двигателя 4,7 л.

СИЛОВО ПРЕДАВАНЕ Задвижване на задните колела, напълно синхронизирана четиристепенна механична предавателна кутия и съединител с пружиниращ диск, по желание тристепенна автоматична трансмисия .

КАРОСЕРИЯ И ХОДОВА ЧАСТ Пластмасова каросерия, рама от правоъгълни профили. Отпред независимо окачване с напречни носачи и винтови пружини, стабилизатор, отзад независимо окачване с надлъжни и напречни носачи, напречни листови ресори отпред и отзад, хидравлични телескопични амортисьори, кормилна уредба със сачмено-винтов механизъм и сервоусилвател, дискови спирачки на четирите колела, джанти 8 J x 15, гуми 225/70 VR 15.

РАЗМЕРИ И ТЕГЛО Дължина 4705 мм, широчина 1755 мм, височина 1220 мм, междуосие 2489 мм, собствено тегло 1630 кг, резервоар 91 литра.

ДИНАМИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И РАЗХОД Макс. скорост 199 км/ч, ускорение от 0 до 100 км/ч за 8,6 сек, разход от 15 до 22 л бензин 95 на 100 км.

ПЕРИОД НА ПРОИЗВОДСТВО И ТИРАЖ Chevrolet Corvette C3 1968 – 1982 г, около 543 000 екз.

 

Ferrari 308 GTSi (1982)

ДВИГАТЕЛ Осемцилиндров V-образен с водно охлаждане, разположен напречно пред задния мост, цилиндрови глави и блок от лека сплав, диаметър на цилиндъра х ход на буталото 81 x 71 мм, работен обем 2926 см³, степен на сгъстяване 8,8 : 1, мощност 209 к.с. при 6600 об./мин, макс. въртящ момент 243 Нм при 4600 об/мин, два горни разпределителни вала за всеки ред цилиндри, задвижвани с ангренажен ремък, колянов вал с 5 основни лагера, механична система за впръскване на гориво Bosch K-Jetronic, масло в двигателя 8 л.

СИЛОВО ПРЕДАВАНЕ Задвижване на задните колела, напълно синхронизирана петстепенна механична предавателна кутия, еднодисков сух съединител.

КАРОСЕРИЯ И ХОДОВА ЧАСТ Каросерия от стоманена ламарина, рама с тръбна решетка. Отпред и отзад независимо окачване с двойни триъгълни носачи, винтови пружини и хидравлични амортисьори, напречни стабилизатори, дискови спирачки на четирите колела, кормилна уредба със зъбна рейка, джанти отпред 7J x 16, отзад 8J x 18, гуми отпред 205/55 VR 16, отзад 225/50 VR 16.

РАЗМЕРИ И ТЕГЛО Дължина 4230 мм, широчина 1720 мм, височина 1120 мм, междуосие 2340 мм, собствено тегло 1362 кг.

ДИНАМИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И РАЗХОД Макс. скорост 226 км/ч, ускорение от 0 до 100 км/ч за 8,0 сек, разход от 16,6 л бензин 95 на 100 км.

ПЕРИОД НА ПРОИЗВОДСТВО И ТИРАЖ Ferrari 308 GTB/GTS 1975 ­– 1985, общо 12 143 екз. от всички версии.

 

Porsche 911 Carrera Targa (1987)

ДВИГАТЕЛ Шестцилиндров боксер с въздушно охлаждане (вентилатор), цилиндрови глави и блок от лека сплав, диаметър на цилиндъра х ход на буталото 95,0 x 74,4 мм, работен обем 3164 см³, степен на сгъстяване 10,3 : 1, мощност 231 к.с. при 5900 об./мин (с катализатор 217 к.с.), макс. въртящ момент 284 Нм при 4800 об/мин, колянов вал с 8 основни лагера, два горни разпределителни вала, задвижвани с ангренажна верига, електронна система за впръскване на гориво Bosch Motronic, мазилна система със сух картер, масло в двигателя 13 л.

СИЛОВО ПРЕДАВАНЕ Разположен отзад двигател, задвижване на задните колела, петстепенна механична предавателна кутия, еднодисков сух съединител, от 8/1986 с хидравлично задействане.

КАРОСЕРИЯ И ХОДОВА ЧАСТ Самоносеща каросерия от стоманена ламарина, независимо окачване отпред с напречни носачи, торсионни пружини и стабилизатор, отзад коси носачи, торсионни елементи, телескопични амортисьори, стабилизатор, дискови спирачки на четирите колела, кормилна уредба със зъбна рейка, гуми отпред 195/65 VR 15, отзад 215/60 VR 15, по желание 205/55 VR 16, респ. 225/50 VR 16.

РАЗМЕРИ И ТЕГЛО Дължина 4291 мм, широчина 1652 мм, височина 1320 мм, междуосие 2271 мм, собствено тегло 1208 кг.

ДИНАМИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И РАЗХОД Макс. скорост 245 км/ч, ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,1 сек, разход в тест 13,6 л бензин 95 на 100 км.

ПЕРИОД НА ПРОИЗВОДСТВО И ТИРАЖ Porsche 911 Carrera 1983 – 1989, общо 49 629 екз., от тях 19 735 Targa.

 

Текст: Михаел Шрьодер
Снимки: Ахим Хартман

Коментари
comments powered by Disqus