Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Nissan Qashqai: Нова генерация

07.11.2013 23:36

Nissan Qashqai се утвърди отдавна като лидер в кросоувър сегмента с повече от 2 милиона произведени автомобила от 2007 насам. Той привлича както водачите от C-сегмента, търсещи допълнителен стил, технология и вълнение, така и купувачите на по-малки по размер автомобили, търсещи по-голяма ефективност. Изцяло новият Qashqai е готов да подсили водещата позиция на Nissan в сегмента на кросоувърите, когато влезе в продажба на избрани световни пазари от януари 2014.

Премиум технологии, второ поколение кросоувър дизайн и подобрена динамика, комбинирани, за да оформят гръбнака на новия Nissan Qashqai.

Поразителният нов Qashqai е 49 мм по-дълъг от настоящия модел и незначително по-нисък и по-широк , което му придава елегантно, балансирано излъчване, като се запазва кросоувъра стила, компактните размери и повдигнатата шофьорска позиция. Отличителни белези в предния капак придават премиум излъчване, запазвайки силната визуална ДНК на Qashqai.

Както при всеки нов Nissan, Qashqai е оборудван с много иновативни технологии. Той предлага на шофьорите цялостен пакет от подобрени технологични функции, подобряващи всеки аспект на шофирането. Safety Shield технологиите на Nissan сега включват Autonomous Emergency Braking, Driver Attention Support и Traffic Sign Recognition, заедно с няколко други жизненоважни асистиращи водача системи, докато Intelligent Park Assist премахва стреса от маневрирането в града. Новият Qashqai е предназначен да направи премиум технологиите по-достъпни от всякога.

Иновацията продължава с новата двигателна гама на Qashqai, която е по-ефективна от всякога. Всеки двигател използва турбокомпресор, за да се намали работния обем, вредните емисии и разхода на гориво, като едновременно с това запазва отлична динамика с водещи в класа CO2 емисии - от само 99 г/км. Ефективността се подобрява още повече от обширната програма за намаляване на теглото, довела до премахване на 40 кг при някои модели, въпреки добавянето на много ново оборудване.

Докато на версиите с предно задвижване ще се падне основна част от продажбите на повечето пазари, ще се предлагат и модели ALL-MODE 4x4-i със задвижване на четирите колела. Също така ще се отговори и на възможността за избор между 6-степенна механична или напълно новата Xtronic трансмисия.

Вътре, драстичното увеличаване на качеството на материалите и дизайна добавят съществена интериорна привлекателност на Qashqai. Универсалността също остава основен кросоувър атрибут. Инженерите на Nissan са разработили иновативни решения да направят така, че новият Qashqai да се вмести в живота на шофьорите. Предоставяйки по-голямо пространство за пътниците и по-голям товарен капацитет, подобрен от система за променлив под на багажника, новият Qashqai предлага дори пространство за съхранение на покриващата кора, когато тя не се използва.

Новият Qashqai ще бъде първият модел в продажба, базиран на новата CMF (Common Module Family) платформа на Renault-Nissan Alliance, предлагаща на потребителя изключителна инженерна ефективност.

Проектиран и конструиран в Европа и за Европа, новият Qashqai е създаден от експертите на Nissan в Nissan Design Europe (Лондон, Великобритания) и Nissan Technical Centre Europe (Кранфилд (Великобритания), и Барселона (Испания), и ще се произвежда в Съндерланд, Великобритания. Съществен принос са дали и дизайнерите и инженерите на Nissan в Ацуги, Япония.

 Nissan Safety Shield е сбор от функции, предназначени да повишат безопасността на пътниците в съответствие с настоящата визия на Nissan за нулеви инциденти- отношение, подчертано от ангажираността на компанията за производство на напълно готови за продажба автономни автомобили до 2020. (http://newsroom.nissan-europe.com/EU/en-gb/Media/Media.aspx?mediaid=108568)

Safety Shield технологиите в новия Qashqai включват следните характеристики:

Front Collision Avoidance (Избягване на челен сблъсък)

Чрез сканиране на пътя напред с помощта на вградена радарна система, Qashqai осигурява три нива на помощ. На първо място е звуковата сигнализация, предупреждаваща водача, ако дистанцията спрямо предната кола се скъсява. На второ място, ако водачът не реагира, системата автоматично прилага частично спирачно усилие. И накрая, ако разстоянието продължи да намалява, спирачките ще бъдат активирани докрай, за да спре автомобилът на място, ако е необходимо.

Driver Attention Support (Поддържане вниманието на водача)

Новият Qashqai трябва да ви опознае, за да може да прецени кога ви се приспива. След като около 10 минути системата "изучава" стила ви на управление, Nissan Safety Shield ще следи начина ви на шофиране, показвайки на приборното табло предупреждение, ако завиването стане неволно, като така ще подскаже на водача да направи почивка.

Traffic Sign Recognition (Разпознаване на пътните знаци)

Подпомагайки новите шофьори на Qashqai да запазят сигурността си и да останат в рамките на закона, пътните скоростни знаци се разчитат автоматично от обърната напред камера и се изобразяват в дисплей на таблото. Тази функция работи в цяла Европа, независимо от националната типография от пътни знаци. Тя дори разпознава дали някои държави налагат зависещи от климатичните условия (по време на дъжд) по-ниски ограничения на скоростта, затова се изобразяват ограниченията при сухо и мокро време.

Lane Departure Warning (Предупреждение за излизане от лентата на движение)

Прекрасна функция за многолентови магистрали, която засича дали автомобилът започва да излиза от лентата на движение. Силно развито компютърно програмиране засича дори избледнели пътни маркировки, позволявайки на Quashqai да определи дали напуска лентата на движение. Ако това е така, и водачът не е включил мигач, шофьорът бива предупреден да коригира позицията си на пътя.

Blind Spot Warning (Предупреждение за обект в сляпата точка)

Система на Nissan използва монтираната отзад камера на Around View Monitor, за да засича автомобили, скрити в мъртвитe точки от двете страни на Qashqai. Ако автомобил бъде засечен в една от двете слепи точки, в стъклото на страничното огледало светва дискретна предупредителна светлина. Ако водачът подаде сигнал за смяна на лентата и системата засече автомобил в опасната зона, светлината започва да мига и прозвучава звуково предупреждение.

Moving Object Detection (Засичане на движещ се обект)

Qashqai се предлага с предни и задни сензори за паркиране, които осигуряват на водача звукови сигнали при маневриране, както и визуално изобразяване върху комбинирания екран на Qashqai. На върха на тази функционалност, Qashqai се възползва и от подобрена версия на съществуващата "гледна точка от птичи поглед" на Around View Monitor, подпомагаща паркирането. По време на паркиране, ако нещо се движи в зоната, покривана от четирите камери, системата ще издаде звуков сигнал и ще подчертае областта, в която е засечен движещия се обект. Монтирана на задната врата широкообхватна AVM камера, осигурява безпрецедентно зрително поле зад автомобила. Образите от камерата се изобразяват върху нов, по-голям 7-инчов дисплей на навигационната система NissanConnect.

High Beam Assist (Асистент дълги светлини)

Камера с висока резолюция, комбинирана с напреднал софтуеър, са в основата на усъвършенствана автоматична функция за превключване на късите и дългите светлини на новия Qashqai. Системата оптимизира използването на фаровете с оглед осигуряване на максималното възможно количество светлина във всяка пътна ситуация.

Safety Shield е само началото в технологичната история на Qashqai. Другите акценти са:

Nissan Chassis Control (Nissan контрол на шасито)

Използвайки най-новото ноу-хау на Nissan за пътна поведение и управление, Nissan Chassis Control подобрява едновременно возията и управлението, използвайки наученото от разработването на супер автомобила GT-R и предлагайки функционалността на диференциала с ограничено приплъзване. Докато системата Vehicle Dynamic Control (VDC) продължава да коригира сериозната загуба на сцепление, при по-ниски скорости и с по-ниски сили Nissan Chassis Control прилага специфично спирачно усилие върху всяко колело, за да коригира траекторията на Qashqai при завиване, осигурявайки по-динамично усещане, но без да пречи на удоволствието от шофирането. Нещо повече, когато преминавате през вълнообразни повърхности, Nissan Chassis Control задейства спирачките на отделни колела, за да поддържа хоризонтално положение на купето, подобрявайки комфорта за всички пътници.

Intelligent Parking Assist (Интелигентен паркинг асистент)

Измервайки автоматично размерите на наличните паралелни паркоместа, Интелигентният паркинг асистент на Nissan изисква само 80 см в повече от дължината на Qashqai, за да може автоматично и безопасно да паркира автомобила. Всичко, което водачът трябва да направи, е да следва инструкциите на екрана и да контролира движението напред и назад. Системата също така може да паркира на паркоместа, като водачът се възползва от 360 градусовия обзор, предоставен от AVM, която го ръководи в процеса на паркиране.

Нова система NissanConnect

Новият Qashqai ще бъде първият модел, който ще влезе в продажба с новата система NissanConnect. Тя вече има 7-инчов дисплей и предлага свързаност за смарт телефон, за да могат собствениците да останат във връзка с външния свят, независимо за къде пътуват. В бъдеще тя ще има достъп до набор от приложения, обхващащи музика, социални мрежи, забавления и пътувания.

Системата включва Bluetooth аудио стрийминг и интеграция на мобилен телефон, както и Aux-in и USB входове, заедно с DAB радио.

В допълнение към основния NissanConnect екран, шофьорът се възползва и от допълнителен дисплей в приборното табло. Той е сред най-добрите в автоиндустрията, с 5-инчов TFT цветен екран, в който са внедрени 12 графични дисплея, достъпни чрез превъртане през екраните. Настроен да показва различни  цветове, приборът предлага съвети и предупреждения, обхващащи различни функции, в това число средна и моментна скорост, икономия на гориво, навигационни инструкции, аудио съдържание, разпознаване на пътните знаци, Nissan Safety Shield, Nissan Chassis Control, съвети за еко шофиране, както и информация за налягането в гумите и настройки за разпределение на въртящия момент в режим 4WD. В допълнение на това, водачът може да настрои чувствителността на волана, автоматичните светлини, чистачките и логиката на заключване, плюс съдържанието на бордовия  компютър.

 

Двигатели и трансмисии

Комбинирането на ефективността на конвенционален лек автомобил с чувство за приключение на SUV винаги е била важна част от привлекателността на кросоувърите. Гама от изключително ефективни и рафинирани бензинови и дизелови двигатели позволява на новия Qashqai да надмине очакванията на водачите.

Двигателната гама при лансирането на модела се състои от четири агрегата: два бензинови и два дизелови, с възможност за избор между две или четири задвижващи колела. Клиентите могат да избират между механична или напълно новата Xtronic автоматична трансмисии.

1,2 DIG-T, 115 к.с. (85kW)

Nissan вярва, че високите технологии трябва да са достъпни за всички клиенти. 1,2-литровият DIG-T е разработен от Aлианса двигател, фино шлифован от Nissan специално за новия Qashqai.

Снабден с 6-степенна механична предавателна кутия, този модерен турбо двигател генерира 115 к.с. ( 85kW ) и максимален въртящ момент от 190 Нм. Въпреки скромния си работен обем, 1,2-литровият двигател е способен на бързо ускорение и по-голяма еластичност спрямо настоящия 1,6-литров атмосферен двигател. Неговото по-ниско тегло и ефикасна работа означават, че Qashqai е значително по-екологичен и икономичен от модела, който заменя. 1,2 DIG-T двигател отделя 129 г/км емисии CO2 (15 г/км по-малко от настоящия 1,6-литров бензинов агрегат), а средният разход на гориво е 5,6 л/100 км (подобрение с 0,6 л/100 км спрямо настоящия 1,6-литров двигател).

Подобно на всички двигатели в новия Qashqai, 1,2-литровият DIG-T е оборудван стандартно със система Stop/Start и се възползва от технологии, намаляващи разхода, включително регенеративен алтернатор, оптимизирани предавателни числа и специфични масла с нисък вискозитет.

1,6 DIG-T, 150 к.с. (110kW)

Предвиден да се присъедини към гамата на Qashqai през лятото на 2014, най-мощният бензинов двигател ще бъде 1,6 DIG-T. Той съчетава динамика с ниски емисии и забележителна ефективност. Настроен специално за Qashqai, този всепризнат двигател се характеризира с директно впръскване на горивото и пакет от допълнителни функции, предназначени за постигане на максимална динамика и икономичност. С 240 Нм въртящ момент този 1,6 DIG-T двигател гарантира впечатляваща тяга при ниския и среден оборотен режим. Наред с това запазва впечатляваща ефективност. Комбинираният разход на гориво е 5,6 л/100 км, докато СО2 емисиите са 132 г/км.

1,5 dCi, 110 к.с. (81kW)

Последната еволюция на отличения с различни награди дизелов двигател с директно впръскване на горивото, е най-чистият и най-ефикасният двигател, предлаган някога в Qashqai, с емисии CO2 от само 99 г/км. Споделян с партньора на Nissan в Алианса - Renault, шестото поколение на 1,5 dCi двигателя е по-плавно, по-ефективно и по-рафинирано от всякога. Предлага по-голяма гъвкавост, дължаща се на увеличения с 20 Нм въртящ момент. Съществените промени във вътрешната конструкция на двигателя са довели до допълнително обезшумяване и намаляване на вибрациите. Премахването на горната монтажна опора елиминира потенциалната пътека за отвеждане на шума от двигателя към купето, докато общото тегло на агрегата е намалено чрез внедряване на нови, олекотени компоненти.

Двигателят работи съвместно с автоматичната Stop/Start система на Nissan, разчитаща на много ефективна технология за управление, която осигурява рестартиране на двигателя в рамките на 0,5 секунди от задействането на съединителя. Намаленият шум при работа на двигателя допълнително повишава неговата качествена завършеност.

От гледна точка на разхода на гориво, двигателят 1,5 dCi поставя нови стандарти в кросоувър сектора с комбиниран разход от само 3,8 л/100 км.

В сравнение с предишното поколение Qashqai 1,5 dCi (5,2 л/100 км), новият модел е 36% по-икономичен.

1,6 dCi, 130 к.с. (96kW)

Разположен на върха на дизеловата двигателна гама за Qashqai, агрегатът 1,6 dCi се предлага за версиите с предно или 4х4 задвижване. Разработен съвместно с Renault, партньор в Алианса, този двигател със 130 к.с. (96kW ) е един от най-модерните дизелови двигатели в своя сектор, предлагащ редица технически нововъведения, насочени към намаляване на разхода на гориво и CO2 емисиите.

Въведен в настоящия Qashqai, 1,6-литровият dCi двигател е лек, компактен и постига перфектен баланс между силна динамика и изключителна икономия. Сред многото нововъведения в двигателя спада системата за рециркулация на отработените газове, в която те правят един студен кръг под ниско налягане. Чрез отделянето на изгорелите газове при по-ниска температура се намаляват азотните оксиди и eмисиите на СО2.

Топлинното управление на 1,6 dCi също е много по-ефективно с намалено време за достигане на работна температура, намаляваща загубите при триене и разхода на гориво. Във версия с механична предавателна кутия и предни задвижващи колела средният разход на 1,6 dCi е 4,4 л/100 км, докато емисиите CO2 са 115 г/км. Xtronic версията отделя 119 г/км и изразходва 4,6 л/100 км, докато 4х4 версията с механична предавателна кутия предлага разход от 4,9 л/100 км и емисии на CО2 от 129 г/км.

Нова Xtronic трансмисия

Разработена специално за второто поколение Qashqai, новата трансмисия Xtronic се предлага с двигател 1,6 dCi. Тази високотехнологична трансмисия се основава на принципа на безстепенната трансмисия с постоянно променливи предавателни числа, но е проектирана да доставя по-плавно и по-естествено усещане при шофиране. За разлика от обикновените CVT трансмисии, Xtronic трансмисията на Qashqai имитира поведението на традиционните автоматични кутии по време на рязко ускорение, със стъпаловидни смени на предавките. При по-равномерно шофиране предавателните числа умело се регулират, за да гарантират максимално плавен ход. Това означава, че Xtronic трансмисията предлага на водачите най-доброто от двата свята: равномерно разпределение на мощността при нормално шофиране и много директна реакция при рязко ускорение.

Динамика

Под лъскавото купе на новия Qashqai стои нова модулна платформа, която е създадена специално за второто поколение на кросоувъра. Тя е сред най-приспособимите платформени системи на пазара въобще и дава на дизайнери и инженери възможността да приспособяват автомобила спрямо нуждите на клиента.

Горната част на купето на новия Qashqai бе конструирана в Европа. В резултат на това той се чувства напълно у дома си на Стария континент, предлагайки стандарти на возия и управление, надхвърлящи във всяко едно отношение очакванията за сектора. 

От гледна точка на конфигурацията на окачването, новият Qashqai разчита на MacPherson отпред. Отзад моделите с предно задвижване са оборудвани с торсионна задна греда, докато моделите с ALL- MODE 4x4 -i разчитат на многораменно задно окачване. Окачването на Qashqai също е разработено в Европа, за да предложи плавно и отзивчиво пътно поведение.

Както и при останалата част от автомобила, новият Qashqai разполага с множество инженерни иновации, предназначени да направят живота по-лесен, по-удобен и по-приятен за шофьора и пътниците.

Амортисьори с двойни бутала

Създаването на автомобил с добро пътно поведение при ниски скорости и възможност да се справя с неравни повърхности обикновено включва компромис в настройката. Не такъв е случаят с новия Qashqai. Второто поколение на модела е оборудвано с модерни двубутални амортисьори, които осигуряват безупречно поемане на пътните неравности в двата края на динамичния диапазон. Двуканалната системата разполага с конвенционален канал, който обработва нискочестотните неравности върху неравен път, и допълнителен канал, който обработва високочестотни неравности върху гладки пътища. Крайният резултат е автомобил, който предлага изискана возия, независимо от пътната настилка.

Кормилна система с електрически усилвател от ново поколение

По време на развойните етапи на Qashqai, всеки елемент от динамичния пакет на автомобила е бил проучен, за да се установи дали могат да се направят подобрения. Кормилната система, например, е била напълно преработена, като в гамата е въведена новата Ecectronic Power Assisted Steering (EPAS).

Системата е настроена с нова логика за контрол, която осигурява по-естествено усещане при шофиране, благодарение отчасти на 5-процентното намаление на крайното предавателно число, за да се подобри отзивчивостта. Разбира се, създаването на една отлична система за управление изисква много повече от фина настройка на помощната система. За да даде на Qashqai още по-естествено усещане при шофиране, както и допълнително да се подобри стабилността при движение направо, предното окачване е олекотено, предните колела са с повишено самоцентриращо действие някои от елементите на предното окачване. Предните колела са с по-положително самоцентриращо действие, което води до по-добро усещане през волана.

Вашето управление - както го желаете

Nissan знае, че различните шофьори харесват различни нива на обратна връзка от завиващите колела. Докато някои предпочитат по-леко усещане, изискващо минимални усилия, други харесват по-тежката обратна връзка, която обикновено се асоциира със спортните автомобили. За да отговори на тези уникални изисквания, Nissan създаде кормилна уредба с два режима, които водачите могат да избират спрямо настроенията и предпочитанията си.

В режим Normal, Qashqai предлага леки реакции, които са перфектни за шофиране в градски условия, маневриране с ниска скорост и спокойно пътуване. В режим Sport, EPAS системата осигурява по-голяма обратна връзка на водача и изисква по-голямо усилие за завъртане на волана.

ALL-MODE 4x4-i & Nissan Chassis Control

Водачите, избрали ALL-MODE 4x4-i трансмисията, се възползват от една от най-напредналите системи за задвижване на четирите колела, предлагана на пазара, която е проектирана да предложи максимална сигурност и сцепление при всякакви условия.

Системата Nissan Chassis Control, при версиите с две или четири задвижващи колела, извежда динамиката на автомобила една стъпка напред, комбинирайки три елемента.

Body Motion Control следи пътната настилка за вълнообразни неравности, които потенциално биха могли да нарушат стабилността, и прилага лека спирачно усилие, за да компенсира.

Active Engine Brake, впряга мощността и управляемостта на Xtronic трансмисията, за да добави силата на двигателната спирачки при завиване или когато се спира до пълен покой. Ползите са по-висок спирачен контрол и подобрено усещане с по-малко усилие върху педала на спирачката, заедно с по-малка употреба на спирачките при завиване и по-голямо усещане на спирачките, когато се спира до покой.

Active Trace Control следи поведението и траекторията на автомобила, прилагайки леко спирачно усилие, за да осигури функция, подобна на диференциал с ограничено приплъзване, осигурявайки по този начин най-доброто сцепление и по-малко недозавиване. Тази високо интелигентна система работи безпроблемно с водача, разпределяйки постоянно въртящия момент от двигателя, за да предложи пъргаво и сигурно поведение на пътя.

Hill Start Assist

Потегляне по наклон вече не е стресираща маневра, което се дължи на системата, разработена специално за новия Qashqai. Hill Start Assist работи с ESР системата на автомобила, за да гарантира безпроблемно потегляне. Чрез прилагане на спирачно усилие върху четирите колела, автомобилът се задържа неподвижно за две до три секунди, когато е спрян на наклон. Спирачките се освобождават, когато се подаде мощност към колелата.

 

Коментари
comments powered by Disqus