Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Новият Volkswagen Passat. Свързанoст

23.10.2019 11:00

Ново поколение инфотейнмънт и озвучителни системи от немския производител

Повече цифрови технологии, повече мрежова свързаност и по-интуитивно управление. Volkswagen цифровизира до голяма степен управлението на функциите и информацията в новия Passat, който е първият модел на марката, оборудван с третото поколение на модулната интертейнмънт платформа MIB3 (Modular Infotainment Matrix). В същото време Passat разполага и с последното еволюционно стъпало на цифровото арматурно табло Digital Cockpit – напълно естествено е цифровите контролни прибори и инфотейнмънт системите на MIB3 да бъдат обединени в едно. При желание от страна на клиента, MIB3 системите в Passat могат да бъдат и постоянно свързани с глобалната мрежа с помощта на модула за онлайн връзка OCU (online connectivity unit), който разполага със собствена eSIM карта. Споменатият OCU осъществява и връзката на автомобила и всички на борда с услугите на Volkswagen We, разкривайки пътя към новия свързан с интернет свят на мобилност и стандартно оборудване с многобройни мобилни онлайн услуги

Digital Cockpit

Значително по-лесен за употреба. Новият Passat предлага като опция и второто поколение на добре познатия „Active Info Display“ на Volkswagen - новия „Digital Cockpit“. Блокът на контролните прибори с цифрови показания е подобрен значително в сравнение с предходната система, графиката на екрана е по-ясна и с по-високо качество на изображението, а гамата от функции е издигната на съвсем ново, много по-високо равнище. Новият Digital Cockpit с 11,7-инчов екран осигурява по-добро графично представяне, по-висока пикселна плътност, подобрена яркост и контраст, както и по-висока интензивност на цветовете. Водачът има възможност за бързо и лесно превключване между трите основни графични профила на екрана чрез бутона View на мултифункционалния волан:

Профил 1 / класически циферблати. Оборотомерът (отляво) и скоростомерът (отдясно) са показани интерактивно върху класически кръгли циферблати. Информационните полета в очертанията на циферблатите могат да се конфигурират свободно. В средата между оборотомера и скоростомера е разположен допълнителен екран с възможност за индивидуално конфигуриране

Профил 2 / информационни полета. С натискане на бутона View водачът може да премине към цифрови показания на контролните прибори, при който кръглите циферблати са заменени от информационни полета с възможност за конфигуриране според предпочитанията. Мястото в средата отново е отредено на екрана с възможност за индивидуален подбор на показваната информация.

Профил 3 / дисплей с функция. С още едно натискане на бутона и на целия дисплей зад волана се показва навигационната карта. Допълнителната информация като скоростта на движението например се изобразява в долната част на екрана.

Tрето поколение на модулната интертейнмънт платформа MIB3 (Modular Infotainment Matrix)

Опция да бъдете постоянно онлайн. Tретото поколение на модулната интертейнмънт платформа MIB3 (Modular Infotainment Matrix) се отличава с разширена в няколко области функционалност. След пазарната премиера, моделът ще се предлага с базираните на MIB3 платформата аудионавигационни системи “Discover Media” (8.0-инчов екран) и “Discover Pro” (9.2-инчов екран). Част от аудионавигационната гама на новия модел е и системата “Composition” (6,5-инчов екран). Най-важната отличителна черта на новите системи е модулът за онлайн свързаност OCU (Online Connectivity Unit), който включва и вградена eSIM карта. Това означава, че ако собственикът пожелае, Passat може да бъде онлайн постоянно – необходима е само регистрация в системата на Volkswagen. Онлайн свързаността се обозначава на дисплея на системата чрез малко изображение на глобус, коeто променя цвета си при активен режим на системата. Използването на OCU има няколко предимства. На първо място благодарение на него се осигурява възможността за използване в Passat на мобилни онлайн услуги, включително  “We Connect”, “We Connect Plus” и “We Connect Fleet” (вижте раздела “Volkswagen We” за повече подробности). Освен това, като цяло в автомобила е осигурен достъп до множество други мобилни онлайн услуги, както и услуги за стрийминг на музика без необходимост от свързване на смартфон или от допълнително инсталиране на SIM карта. При това Volkswagen поема разходите за пренос на данни (с изключение на разходите при пренос на данни за стрийминг услуги).

Нов начален („Home”) екран. Възможността за интуитивно управление на менютата на системите от новата MIB3 платформа доразвита и частично преустроена. Така например, благодарение на променения начален екран, при Discover Pro водачът може да управлява практически всички функции на инфотейнмънт системата само с помощта на две ясни, прегледни и логични нива от структурата на менютата. Те включват следните елементи от менюто - „Вътрешно осветление“ (“Ambient lighting”), „App-Connect“, „Приложения и услуги” (“Apps and services”), „ Допълнителнo отопление” (“Auxiliary heater”), „Изображения” (“Images”), “e-Manager” (Passat GTE), “Асистиращи системи” (“Driver assistance”), “Основни системи в автомобила” (“Vehicle”), “Помощ” (“Help” - съдействие по време на шофиране), “Климатична инсталация” (“Air conditioning”), “Звук” (“Sound”), „Управление на мултимедията“ (“Media Control”), „Медии“ (“Media”), „Навигация“ (“Navigation”), „Потребители/Управление на потребители“ (“User/user management”), „Радиоприемник“ (“Radio”), „Настройки“ (“Setup”) и „Телефон“ („Telephone”). Водачът може с лекота да подбере броя и подредбата на всички тези функции точно както при приложенията на екрана на личния си смартфон - това е всичко! Благодарение на този подход, управлението на функциите в новия Passat е по-проста и лесна от когато и да било. Към настоящия момент специалистите на Volkswagen вече са пренесли голяма част от новите технологии от Touareg към Passat, а дизайнът и структурата на екранните менюта също е заимстван от най-новото поколение на флагмана в SUV гамата на марката. Сега вече е възможно и индивидуално конфигуриране и подредбата на елементите в главното меню.

Ново навигационно меню. Конфигурацията на менюто за управление на навигационната функция също е променена. Основната цел на промените е създаването на възможно най-интуитивна структура на менюто и затова отляво на екрана вече има четири малки символа, до които водачът може да получи незабавен достъп – Въвеждане на дестинация (Destination Import), Последни дестинации (Last Destinations), Преглед на пътуването (Trip Overview) с интерактивна карта и Любими (Favourites) със запаметени дестинации. Прегледът на пътуването (Trip Overview) е напълно нова функция – при включена навигационна система и пълен изглед на картата на екрана, отляво на екрана може да се види прегледът на пътуването под формата на стилизиран маршрут (вертикална лента). Информацията за състоянието на трафика и интересните обекти POI (Рoints Оf Interest) се показват на основата на онлайн данните за пътнотранспортната обстановка в реално време и заедно с очакваните закъснения. Когато водачът докосне символа на някой POI на екрана (например на ресторант), съответните подробности за него се показват автоматично и така можете например да се обадите директно, за да резервирате маса.

Стрийминг услуги. За първи път водачът може да се свърже със своите акаунти за стрийминг услуги като „Apple Music“ или TIDAL например директно от инфотейнмънт системата в новия Passat. По отношение на „Apple Music“, инфотейнмънт системата на Passat е първото устройство, което не е собственост на Apple и което позволява използването на „Apple Music“ с достъп до плейлисти и любими песни след влизане в системата с Apple ID. Необходимият за ползване на стрийминг и интернет услугите обем от данни може да бъде закупен директно чрез инфотейнмънт системата от партньора на Volkswagen Cubic Telekom или да бъде осигурен чрез Wi-Fi свързване (tethering) със смартфон.

Oнлайн радиостанции и Wi-Fi точка за достъп до интернет. В допълнение към познатите FM, AM и DAB станции, услугата Internet Radio осигурява достъп и до онлайн радиостанции, което означава, че водачът и неговите спътници вече могат да слушат любимите си радиопрограми от цял свят. Пътниците могат също така да свържат своя смартфон, таблет, електронен четец или друго подобно устройство към интернет чрез Wi-Fi точката за достъп на борда на новия Passat. Благодарение на онлайн връзката е подобрен допълнително и гласовото управление с естествени фрази. Важно за бизнес потребителите е и друго удобство – при наличие на сдвоен (paired) смартфон на борда, текстовите съобщения могат да бъдат диктувани, а получените съобщения да бъдат четени на глас от инфотейнмънт системата.

App-Connect Wireless. За първи път във Volkswagen "App Connect" (осигурявайки достъп и използване на различни смартфон приложения чрез инфотейнмънт системата) става възможна безжичната интеграция на "Apple CarPlay". "Apple CarPlay Wireless" се включва автоматично веднага след като водачът заеме мястото си в Passat със своя смартфон – необходимо е единствено смартфонът и инфтейнмънт системата да са били сдвоени (paired) веднъж преди. Съвместимите модели смартфони могат също да се зареждат индуктивно, т.е. безжично само с поставяне в новото отделение с интерфейс за мобилни телефони в централната конзола.

Гласово управление с естествени фрази. Просто кажете “Hello Volkswagen” и Passat ще започне да реагира на вашите естествено произнесени гласови команди. Моделът потвърждава готовността си с “Yes, please?” и всички основни функции на навигацията, телефона и аудиосистемата вече могат да се управляват лесно, просто и безопасно с вашата реч. Гласовият контрол с естествени фрази се осъществява благодарение на възможността за светкавична обработка и разпознаване на входящия гласов сигнал от мощните сървъри в „облака”. Разбира се, гласовият контрол продължава да работи в малко по-опростен режим и когато автомобилът е офлайн. Благодарение на онлайн връзката, водачът и пътниците в новия Passat могат да получат достъп до актуална информация и интелигентни навигационни напътствия чрез гласови команди. Управлението с глас в случая е също толкова леко, естествено и интуитивно, колкото и при всички други модерни електронни устройства и смартфони.

Озвучителна система Dynaudio – специално адаптирана за Passat

Перфектен звук. Новият Passat се предлага опционално с Dynaudio Confidence - една от най-добрите озвучителни системи в тази автомобилна категория, която може да се комбинира с инфотейнмънт системите Discover Media и Discover Pro. Специалистите на Dynaudio са използвали сложен процес за още по-индивидуална и прецизна адаптация на озвучителната система с мощност 700 вата към характеристиките на интериора на Passat, като крайната цел е постигането на върхово аудиоизживяване независимо от вида на музикалния източник.

Професионален звук от Дания. Високоговорителите на озвучителната система са специално разработени, преминали задълбочени изпитания и адаптирани към конкретните изисквания на интериора на Passat в завода на Dynaudio в датския град Скандерборг, където се произвеждат и самите озвучителни тела, използвани в новия Passat. При тях са използвани  елементи, сред които и разработеният от инженерите на Dynaudio магнезиево-силикатен полимер (MSP), които датската марка прилага в световен мащаб при своите студийни високоговорители от най-висок hi-fi клас. В интериора на новия Passat са вградени общо дванайсет на брой озвучителни тела Dynaudio. Десет високоговорителя с ниско ниво на собствения резонанс са монтирани във вратите – по един бас високоговорител, средночестотен високоговорител и високочестотна тонколона в облицовките на предните и по един басов и един високочестотен високоговорител във всяка от задните врати. Озвучителната система се допълва от централен високоговорител в арматурното табло и субуфер, разположен в багажното отделение. Развойните инженери на Dynaudio са разработили за новия модел и специална версия на своя цифров 16-канален усилвател. Системата използва вграден цифров процесор на сигнала DSP (Digital Signal Processing), за да използва всеки от високоговорителите в съответствие с идеалното за мощността му ниво. Благодарение на DSP е възможно също използването на звукова оптимизация независимо от мястото, което заемат пътниците.

Volkswagen We е новата марка, обединяваща всички продукти и услуги за мобилност на мрката

MIB3 и Volkswagen We в едно цяло. Съвременните решения за мобилност се променят извънредно бързо - стават все по-тясно свързани в мрежа, все по-ориентирани към новите форми услуги, все по-персонализирани и все по-фокусирани върху хората. Новият Passat демонстрира изцяло нови стандарти в това отношение. На основата на третото поколение на модулната интертейнмънт платформа MIB3 (Modular Infotainment Matrix), той предлага нови хардуерни и софтуерни решения за онлайн свързаност с интерактивния свят на новите информационни предложения и услуги. Volkswagen We е най-новата разработка на компанията – модерна цифрова платформа, която предлага и доставя лесно и удобно за потребителите пакетни продукти за мобилност. Volkswagen We е отворена среда, която непрекъснато се усъвършенства и в качеството си на цялостна екосистема съчетава различни области на приложение - във и чрез автомобила, между автомобила и смартфона, както и във взаимодействието между превозните средства, потребителите и света на информацията и услигите, в който всички заедно се движат. След като влязат в системата, клиентите получават своя Volkswagen ID идентификационен номер, който могат да използват за централизиран достъп до всички онлайн услуги, включително We Connect и We Connect Plus.

Магазин в автомобила (In-Car Shop). Потребителите вече могат да резервират или да подновят своите абонаментни планове за мобилен пренос на данни, необходими за използване на стрийминг услуги или на Wi-Fi точка за достъп до интернет в автомобила директно от инфотейнмънт системата на новия Passat. Плановете се предоставят от Cubic Telekom – иновативна стартъп технологична компания от Дъблин, която Volkswagen е избрал за свой партньор в сферата на мобилната телефония. По същия начин в този своеобразен „In-Car Shop” може да се изтеглят и приложения като We Park и We Experience, които в бъдеще да се използват като разширени функции на инфоразвлекателната система. На по-късен етап за изтегляне ще се предлагат и актуализации на редица приложения, както и допълнителни функции за автомобила. Освен това в новия In-Car Shop може да се закупи и разширението на We Connect Plus.

We Connect в новия Passat. Броят и разнообразието на предоставяните чрез We Connect онлайн услуги стават все по-големи. Услугата We Connect е част от стандартното оборудване на новия Passat и е активирана за неограничен период от време. Сред функциите на услугата в Passat са мобилният ключ (в зависимост от оборудването, отключването и стартирането на Passat може да се осъществи чрез смартфон), повикването на пътна помощ, обаждането за информация и справки, услугата за спешни повиквания, информацията за актуалното състояние на автомобила, информацията за състоянито на вратите и светлините, автоматичното уведомяване при злополука, докладът за техническото състояние на автомобила, информацията за пътуването, данните за местоположението на мястото на паркиране, графикът за сервизно обслужване, възможностите за индивидуализация, изтеглените в инфотейнмънт системата приложения (in-car apps) от In-Car Shop, както и мобилната Wi-Fi точка за достъп до интернет. Услугите We Park и We Experience могат да бъдат директно закупени и инсталирани като приложения в автомобила (in-car apps) чрез инфотейнмънт системата.

We Connect Plus в новия Passat. We Connect Plus се предлага като опционален, свързан с автомобила премиум пакет оборудване и разкрива още повече възможности за избор. В Европа като част от стандартното оборудване за ограничен период между една и три години се предлага и услугата “We Connect Plus”, като в зависимост от оборудването периодът може да се удължи. В допълнение към услугите, предлагани в рамките на We Connect, в зависимост от оборудването на автомобила We Connect Plus включва и функциите за предупреждение за препятствия в близост до автомобила Area Alert, предупреждение за скоростта Speed Alert, функция за клаксон и аварийни светлини, онлайн управление на алармената инсталация срещу кражба, онлайн управление на допълнителното отопление, функция за заключване и отключване, както и време за потегляне, климатизация и зареждане (управление чрез e-manager) при Passat GTE. Функциите, включени в състава на We Connect Plus предлагат и онлайн информация за пътнотранспортната обстановка, придружена от информация за опасности по маршрута, онлайн изчисляване на маршрута, местоположение на бензиностанции и зарядни станции, онлайн актуализация на навигационни карти, места за паркиране, онлайн гласово управление, интернет радио, „Apple Music“, TIDAL и Wi-Fi точка за достъп до интернет.

We Connect Fleet в новия Passat. За бизнес потребителите със собствен автопарк специалистите на Volkswagen са разработили “We Connect Fleet” - цифрова система за управление на автопарка, включваща функции като електронна пътна книга Digital Logbook, електронен дневник на зареждането с гориво Digital Refuelling Log, индикатор за икономично шофиране, GPS проследяване и информация за маршрута, анализатор на консумацията Consumption Analyser и сервизен мениджър Service Manager. По този начин се намаляват разходите за периодична поддръжка и се спестяват време и финансови средства. В Германия подготовката на Passat за подходящи за управление на автопаркове онлайн услуги, може да бъде поръчана още като заводска опция, така че автомобилът е напълно подготвен за използване на предимствата и услугите на „We Connect Fleet“ веднага след първото им активиране.

Индивидуални настройки в облака. В съчетание с We Connect, смартфонът се превръща в дистанционно управление и истински мобилен информационен център. Заключването на автомобила от разстояние с помощта на личния смартфон, достъпът до полезна информация като оставащия автономен пробег, както и определянето на местоположението на вашия автомобил или на превозните средства във вашия автопарк - всичко това може да стане лесно, бързо и ефективно с помощта на смартфон. Без значение дали се използва We Connect или We Connect Plus - потребителят задава и регулира достъпа до всички услуги и информация в тази мрежова архитектура само веднъж чрез своя личен Volkswagen ID и по този начин си гарантира достъп до всички възможни онлайн услуги. Volkswagen ID дори дава възможност за бъдеща идентификация на потребителя в различни други превозни средства благодарение на запаметените в облака индивидуални настройки. В подобни случаи Passat ще активира автоматично всички запаметени индивидуални настройки.

Мобилен ключ. В бъдеще класическият ключ за достъп до автомобила ще бъде заменен от личния смартфон. We Connect дава тази възможност на собствениците на новия Passat още днес – с негова помощ в смартфона се извършват необходимите за изпълнението на тази задача настройки, след което устройството се оторизира чрез инфотейнмънт системата и въвеждане на еднократна парола. Мобилният ключ ще бъде съвместим с повечето устройства на Samsung, а за използването на смартфона като мобилен ключ не е необходимо наличие на покритие на мобилната мрежа. Достатъчно е да поставите смартфона в близост до дръжката на вратата по същия начин, по който актуалната система за отключване и стартиране без ключ осигурява достъп до Passat. За да бъде стартиран автомобила, оторизираният смартфон трябва да се  постави в новото отделение със смартфон интерфейс пред скоростния лост на новия Passat. Освен тези удобства, можете да изпратите мобилния ключ и на приятели или на членове на семейството, така че и те да могат да използват своя смартфон като ключ за достъп и стартиране на автомобила.

We Park. We Connect в новия Passat променя облика на мобилността в ежедневието. Онлайн услугата We Park на свой ред означава, че вече няма нужда водачите да пускат монети в автомата за паркиране след като са намерили свободно място. Услугата We Park в новия Passat за първи път дава възможност плащането на таксите за паркиране да се извършват директно през инфотейнмънт системата в новия модел. По този начин автоматът за паркиране на практика се оказва на борда на Passat – също както и смартфон приложението We Park. Таксата за паркиране вече се изчислява с точност до минута и стотинка и се плаща безкасово на месечна база. Персоналът, който проверява заплащането на паркирането, отчита ползващите онлайн услугата We Park чрез регистрационния номер и стикера „We Park”. Ако времето за паркиране започне да изтича, смартфон приложението We Park изпраща на водача своевременно напомняне и освен това го ориентира, показвайки къде точно е паркиран автомобила. С услугата We Park глобите за пресрочване на времето за паркиране със сигурност ще останат миналото. В момента We Park се предлага в 134 германски града, като още в рамките на тази година към тях ще бъдат добавени и първите градове в Испания и Холандия.

We Deliver и We Experience. Благодарение на We Deliver, новия Passat се превръща в удобно място за получаване на доставки и тизвършване на различни услуги. Така например, изгладените ризи от химическото чистене (доставчикът на услугата е Jonny Fresh), букетът от цветаря или покупките от магазина в интернет могат да бъдат доставени директно в автомобила. За целта доставчиците на услуги или пратки получават GPS координати за откриване на местонахождението на Passat, както и временен достъп до багажното му отделение. По същия начин вече е възможно Passat да бъде почистен на мястото, където е паркиран от съответния доставчик на услуги (MyCleaner например) и да ви спести времето за разходка до автомивката. Бъдещата услуга We Experience от своя страна ще покаже, че аналоговият свят от миналото и цифровото бъдеще могат да се слеят в едно, за да създадат ново настояще. We Experience се инсталира в инфотейнмънт системата и при поискване предлага различни полезни съвети като съобразени с индивидуалните предпочитания на потребителите предложения за ресторанти, магазини или бензиностанции по маршрута. При това гамата от потенциални услуги е извънредно широка и може да се простира от отстъпки за гориво до препоръки за ресторанти и изгодни оферти за различни услуги като автомивки например. Тези препоръки се предоставят на потребителите на базата на интелигентен и съобразен със конкретната ситуация набор от данни за автомобила, GPS координатите и предпочитани в миналото предложения. Сред  десетте настоящи търговски партньори на услугата са марки като Shell, Tank & Rast, Domino's и MyCleaner. Гамата от услуги на We Experience и We Deliver първоначално ще започнат да се предлагат при пазарната премиера на Passat в Германия и Испания.

Външните партньори на услугите We Deliver и We Experience са добре дошли. Volkswagen We с нетърпение очаква да започне работа с по-големи и по-малки местни партньори, които искат да разработят свои нови предложения. Едно е сигурно - това е само началото. С внушителния обем на продажбите на новия Passat и на другите бестселъри на марката в този клас, “Volkswagen We” разполага с необходимия потенциал за привличане на постоянно нарастващ брой търговски партньори и по този начин да стане още по-полезен за клиентите на екосистемата „Volkswagen Wе"

Коментари
comments powered by Disqus