Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Opel Astra Plug-in Hybrid: Как се представя новата генерация?

15.08.2022 16:32

Време да проверим какви са шансовете за успех на модела, в случая във версията му Plug-in Hybrid

Вече всички знаят как изглежда новият Opel Astra. Известен е и фактът, че е базиран на конструктивна система EMP2 на концерна Stellantis. Сега е време да проверим какви са шансовете за успех на модела, в случая във версията му Plug-in Hybrid.  

Нищо не остарява по-бързо от прогреса. Нерядко изследователска дейност, траяла години наред, се радва на няколко минути на слава и се превръща в тихо минало, приемано за даденост. Като например това да можеш да зареждаш гориво, без да отваряш багажника.  

През шейсетте години водачът на „костенурката“ все още трябва да отваря капака, за да налива гориво, и това нерядко е съпроводено с вадене на багажа и/или резервната гума. Затова когато Opel представя своя Kadett A през 1962 година, фирмата оповестява като изключителна иновация възможността бензинът да се зарежда с помощта на гърловина, изведена извън багажника. Такива някакви асоциации и размишления предизвиква тестваната от нас Astra, която вече има  две гърловини за зареждане. Ако трябва да сме по-точни, една гърловина и една букса. Да, именно – plug-in хибрид.
Задвижването с мощност от 180 к.с. включва триада от агрегати – 1,6-литров бензинов турбомотор с директно впръскване, синхронен електрически двигател с постоянни магнити и мощност 81 кВт, и осемстепенна автоматична трансмисия. Всички те произхождат от арсенала на концерна Stellantis. Същото се отнася и за конструктивната платформа EMP2, която в своята версия Evo помещава както въпросното plug-in хибридно задвижване, така и дизелови, бензинови и електрически двигатели. Разбира се, преценката на качествата не включва единствено задвижването, а и ходова част, пасивна и активна безопасност, светлини и структура на управлението.

Над 20 са моделите, базирани на архитектурата EMP2, което предизвиква логичния въпрос дали моделът на Opel може да запази своя индивидуален характер. Той остава актуален въпреки факта, че платформата има доста гъвкави възможности и позволява комбинация от четири широчини на следата, пет междуосия, две архитектури на кокпита и две на задния мост. Няма да бавим отговора на въпроса, а той е: да, може.

Парченца сирене

Въпреки специфичните технически качества на платформата Astra L бързо може да се разпознае като наследник на предшествениците F, G, H, J и K (буквата I умишлено е пропусната, за да няма риск от недоразумения с римското число I). Дори напълно новата стилистика на предната част е елемент от фолклора на Opel, но още по-издайнически са отделни детайли, като набраздените триъгълни рамки пред третата колонка, които могат да бъдат открити в популярния Kadett E и са известни като „триъгълните парченца сирене“. Отворът за въздух в интериора отпред вляво заимства стила си от Record E. Всичко това са мили, малки реминисценции към историята на марката, които придават очарование, без да се натрапват.
Astra не се е променила и по отношение външните си размери. Дължината е нараснала само с 0,3 см – така със своите 4,37 м Astra се позиционира като класически компактен автомобил и предлага също толкова класическо вътрешно пространство. Това означава, че то не се отличава с някакви феноменални размери, но пък е напълно достатъчно удобно за пътуване на четирима души и не чак толкова за петима.

Малко по-тясно ще му е на багажа в предлаганото за него помещение, където се е разположила и литиево-йонната акумулаторна батерия с капацитет от 12,4 кВтч. Тя има обем около 70 литра, респективно отнема част от багажника, а в кутия на дъното му може да бъде открит кабелът за зараждане от домашна мрежа с напрежение 230 волта или с 400 волта от стенно устройство. Ако ограничената вместимост има значение за вас, можете да се насочите към комби версията Sports Tourer.

Тестваният автомобил от нивото GS Line с цялата си палитра от екстри включва и матрични светлини с по 84 LED елемента всяка. Astra предлага доста възможности за оборудване на приемливи цени (като трицветни алуминиеви колела, тапицерия алкантара и електрически настройки на седалките) още от базовото ниво. Управлението на функциите е организирано на основата на нова структура, която вече се използва и при Peugeot 308. Системата функционира удобно и е ергономична до най-малките детайли – като например активирането на head-up дисплея. Днес след двегодишен драматичен опит с управлението на функциите във Volkswagen Golf и неговите събратя от различните компании на концерна можем да се радваме на удобната структура на системата на Opel, която работи без закъснение и е интелигентно съчетание от бутони за директна връзка с определени функции и управление през сензорния екран.     

На въпросния сензорен екран може да се извика и анимация на живо на задвижването. При чисто електрически режим автомобилът може да измине 57 км, а пълното зареждане с бордовото устройство, поемащо зарядна мощност от 7,4 кВт (опция), отнема около 2 часа и 15 минути. Дори и сам електрическият мотор на Astra с мощност 81 кВт осигурява на модела достатъчно динамика в града и движение с максимална скорост от 135 км/ч. При необходимост от повече мощност се активира и двигателят с вътрешно горене. Конструкторите са съумели да създадат система, която приятно жонглира с режимите, включвайки и изключвайки топлинната машина, регулирайки подпомагането с електромотора и смяната на предавките. Последното става дискретно и прецизно, а в режим Sport ръчното превключ ване може да се извършва и с помощта на лостчета на волана. Динамиката извиква асоциации с най-дивия от всички компактни модели на Opel – Kadett E GSi 16V, произвеждан от 1987 до 1991 година, тежащ само 1039 кг и ускоряващ със своите 150 к.с. до 100 км/ч (в нашия тест) за осем секунди. Сега щафетата от GSi/OPC версиите на компактния модел поема plug-in вариантът със 225 к.с., който влиза в ролята на най-мощен в гамата.

Когато зарядът спадне до определено ниво, зареждането в движение при хибриден режим става или от двигателя с вътрешно горене, или от рекуперация. Не може обаче да се твърди, че в този случай Astra постига върха на ефективността – със 7,2 л/100 км в теста разходът е такъв, какъвто беше на нехибридния 1,4-литров вариант със 145 к.с. на предшественика. По-мощният с 60 к.с. и разполагащ с 80 Нм повече VW Golf GTE постигна в теста 6,7 л/100 км.    

Законите на физиката  

Степента на рекупериране в режим B дава възможност за движение, близко до т.нар. one pedal driving (шофиране с един педал) без използване на спирачния педал. Този режим работи по-приятно и надеждно от варианта за шофиране с оптимално зареждане с използване на спирачния педал в режим D. Дозировката на усещането от спирачния педал не е особено добра и създава впечатлението, че натискате гумена топка, а задействането на спирачната сила става с известно закъснение. Спирането от 130 км/ч изисква 64,8 м – за сравнение на предишния модел за целта му бяха необходими 59,2 метра. Което след малко изчисления означава, че когато старата Astra вече е спряла, новата все още се движи със скорост 38 км/ч. Все пак физиката си казва думата.   

Увеличеното тегло е променило и поведението на автомобила, оборудван с традиционните Макферсън елементи отпред и торсионна греда, но без механизъм на Уат. При Astra J последният беше част от серийното оборудване, при K се доплаща с 250 евро (кодът му е GNG, ако това ви вълнува, докато актуалната Astra все още се продава). Astra е достигнала отметката от 1652 кг собствено тегло в базовия вариант и това логично ѝ влияе. Настройката на окачването е по-стегната, реакцията при големи неравности е по-директна и кара автомобила да се поклаща по-отчетливо. Но все пак всичко това остава напълно в рамките на нормалното.

Нека бързо поясним, за да не стават недоразумения – необходими са ви осем-девет завоя, за да разберете, че основен фокус при Astra, освен надеждността и високото ниво на безопасност, си остава и удоволствието от пътуването. Това усещане става още по-ярко изразено с повишаване на скоростта, когато Astra продължава да следва командите спокойно и запазва сигурното си поведение. Прецизността и добрата обратна връзка на кормилното управление са част от уравнението, но спортният дух никога не достига такава интензивност, че да го усетиш до върховете на пръстите си – Astra създава усещане за спокойна динамика и плавност и като цялостна концепция, за един хармоничен автомобил.  
Plug-in хибридът не се издига до ниво на самотен връх в своя сегмент, но Astra все пак е един от най-добрите автомобили в компактния клас и един от най-добрите модели на Opel, създавани някога. В това си качествено натрупване автомобилът може отново да предизвика желание за промяна на името на модела в компактния клас – или например за завръщане към названието Kadett. Но това едва ли е необходимо – защото сегашното му приляга идеално.  

Текст: Себастиан Ренц
Снимки: Ахим Хартман   

ОЦЕНКА

Astra е страхотен автомобил, истински Opel в най-добрия смисъл на думата, с достатъчно пространство, високо ниво на системите за асистенция, динамична управляемост, добър комфорт. И това въпреки, а не благодарение на скъпото plug-in хибридно задвижване.

Каросерия
+    Компактен формат, но с достатъчно вътрешно пространство за четири/пет души, солидна изработка и качество на материалите, добра ергономичност на управлението въпреки множеството функции. Приличен обзор във всички посоки.
–     Заради батерията намален, но все пак приемлив обем на багажника, с неособено добра гъвкавост.

Комфорт

+    Въпреки базовата по-твърда настройка на окачването добър комфорт, ефективна климатизация с предварително задействане при зареждане, удобни ергономични седалки.
–    По-големите неравности се усещат отчетливо.

Двигател/силово предаване
+    Достатъчен за ежедневието пробег на електричество, хармонично съчетание между работата на електромотора и двигателя с вътрешно горене, добри динамични качества и прецизно настроен автоматик.
–    Висок разход в хибриден режим.

Поведение на пътя
+    Сигурно поведение в завои, прецизно кормилно управление, доставящи удоволствие чевръсти маниери.

Безопасност
+    Широка гама от добре функциониращи системи за асистенция, серийни LED светлини, като опция матрични.
–    От 130 км/ч стабилен, но дълъг спирачен път, зле дозирано спирачно усилие.

Екологичност
+    Нисък разход в ams цикъл (с пълен акумулатор)
–    Висок разход с празен акумулатор в хибриден режим

Разходи
+    Изгодна поддръжка
–    Висока базова цена

Коментари
comments powered by Disqus