Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Polestar 2 и Tesla Model 3: Новата електрическа средна класа

05.07.2021 18:08

Дали спортната Tesla ще победи изискания красавец от дъщерната марка на Volvo?

Удоволствието зад волана не зависи от типа задвижване – особено за модели като Polestar 2 и Tesla Model 3, разполагащи с по два електромотора и най-малко 300 кВт системна мощност. Но въпреки че двата автомобила си приличат на пръв поглед, те са много различни

Нека за разнообразие оставим за по-нататък централните въпроси при електромобилите – пробега и времето за зареждане. Защото Polestar 2 и Tesla Model 3 владеят темата за електрическата мобилност и откъм динамичната й страна. Затова да затегнем коланите и да поемем по трасето за управляемост на полигона на Bosch в Боксберг. 

Първи е Polestar – за 4,8 секунди двата електромотора с постоянни магнити на Valeo Siemens с 300 кВт системна мощност го ускоряват от място до 100 км/ч. С типичната стремителност на електрически автомобил, но далеч не така зверски като Model 3. Той комбинира асинхронен мотор отпред със синхронен на задния мост, но американците не съобщават общата системна мощност. Тласкана от 377 кВт (сбор от мощностите на двата мотора), Tesla, макар с 3,7 сек да не достига заводските данни при стандартния спринт, все пак е с повече от секунда по-бърза от съперника си. Спад на мощността? Не се наблюдава – дори след десет последователни ускорявания. 

Това – добре, но дали Polestar се справя прилично със завоите? Все пак в струващия цели 6000 евро пакет Performance влизат амортисьори Öhlins, чиито реакции на опън и натиск се регулират, но за това ще ви трябва подемник. С неутрални настройки електрическият кросоувър се носи по изпълнения със завои тестов полигон, противопоставяйки се с недозавиване на прекалено самонадеяните действия на пилота. При това 2,2-тонният автомобил остава подчертано стабилен на пътя. Да, наистина е почти зловещ начинът, по който се контролират 660-те нютонметра въртящ момент. От това шофирането не става по-скучно, понеже благодарение на прецизната, но малко бедна на обратна информация кормилна уредба пулсът и настроението се повишават – особено когато излезете на второстепенен път. 

Рекуперацията се регулира на две фиксирани степени, при което натискането на спирачки в режим с един педал най-често е излишно. Ако решите да спрете напълно при 100 км/ч, златните спирачни апарати Brembo ще ви заковат в разстояние на 34,9 метра (Tesla – 35 м). И при двата електромобила обаче спирачките отслабват към края на десетте последователни спирания. Остава да кажем нещо и за скоростта на аутобан: Polestar тегли добре от всякаква скорост и – понеже не е Volvo – му е позволено да достига 205 км/ч. При това автомобилът лежи на пътя стегнато, но въпреки 20-цоловите колела (също част от пакета Performance) возенето не е напълно лишено от комфорт .

Model 3 с режим за писта

Серийно сниженият към асфалта и оборудван с 20-цолови джанти Model 3 Performance подскача по-непринудено върху напречни фуги или причинени от замръзване неравности. Кормилната уредба на Tesla е с хипердиректно предавателно число, но не предава нужното усещане за настилката. На писта това не създава проблеми, но на аутобан, където автомобилът достига 261 км/ч, поведението му изглежда нервно. Тук обаче би трябвало да е царството на автопилота, който Tesla може да включи, ако преведете допълнително 3800 евро. Липсва само доверието в техниката, понеже тестовият автомобил игнорира последователно дори мостови табели над магистралата. 

Да се върнем на тестовия полигон. Благодарение на ниския център на тежестта заради тежкия акумулатор в подовия пакет каросерията на версията Performance се плъзга и клати минимално при слалома и двете смени на лентата. ESP се намесва късно, което обяснява превъзходството в оценките за динамика на пътя. На изпълненото със завои трасе Tesla се държи неутрално и едва при ускоряване на излизане от остри завои си помага леко с изместване на задницата. 

Заслужава да се отбележи, че в пистовия режим Track характерът на автомобила се променя изцяло по желание на водача. Контролът на стабилността и силата на рекуперация може да се регулират почти безстепенно. Така Model 3 в режим за дрифт е дори в състояние да поднася силно със задния мост. Как се усеща това? Малко като при игра на Playstation. Мощността не нараства линейно, а дигитално. Натискаш тяговия педал – и автомобилът тръгва настрани. Тук са необходими будни рефлекси, защото и тежащата 1853 кг Tesla не може да надхитри физиката. 

Polestar с качество на Volvo

Поиграхме ли си достатъчно? Добре. Защото сега ни предстои да почувстваме истински уют. Все пак в сърцевината си Polestar е Volvo. Въпреки че го краси името на някогашните тунинговани версии, и отвън, и отвътре моделът изглежда съвсем шведски и се усеща като точно такъв. Отлично изработен и стилно обзаведен, в интериора си той демонстрира тъмни дървени облицовки, тапицерии от вегански материи и амбиентно LED осветление. Спортни акценти поставят единствено златистите предпазни колани. 

Да, тук човек се качва с удоволствие – също и понеже бързо се ориентира в обстановката. Въпреки това още няколко истински клавиши и бутони биха били от полза. Независимо от това инфо-развлекателната система със софтуер на Google се управлява удобно като таблет от  дивана вкъщи – само дето екранът стои изправен зад регулаторите за силата на звука и лоста за режимите на движение. 

Екранът с диагонал 11,5 инча реагира забележително бързо, разпределя менютата си логично и най-вече – благодарение на големите „плочки” – е лесно да бъде докоснат на точното място. Освен това асистентката за гласово управление "Okay Google" разбира извънредно надеждно указанията за навигацията и може да поеме също и регулирането на климатика. Отскоро се предлагат и други функции, като управление с приложения за смартфон и безключов достъп – естествено, "over the air".

Отзад обаче не е особено просторно. Както краката, така и главата трябва да се провират през малките задни врати. Освен това централният тунел и панорамният покрив ограничават свободата на движенията. По-лесен е достъпът до багажното отделение – благодарение на полегатия покрив. Големият заден капак с електрическо задвижване се отваря широко нагоре и разкрива пространство от 405 литра плюс контейнер под пода, както и практични изправящи се разделители на багажния обем плюс проход за дълги товари. Когато частите на задната облегалка бъдат сгънати в отношение 60:40, товарният капацитет нараства до 1095 литра. 

Тук Model 3 явно отстъпва с малкия си заден капак на седан, който все пак от моделната 2021 година се отваря с електрически механизъм, а 425-те литра багажен обем са защитени от намокряне. Както и в Polestar, освен сгъващата се задна седалка малко по-щедро оразмереният преден багажник ("Frunk") предоставя допълнително място за зарядните кабели. А под дългия стъклен купол на аеродинамичната каросерия (Сх = 0,23) се седи малко по-удобно. 

Тук мигачът пръцка

Tesla предоставя на своите гости достъп с ключ във формат на карта или чрез приложение за смартфон, с което наред с другото може да управлявате функциите на климатика и режима „пазач”. С помощта на четири камери той записва всичко, което се случва около автомобила – а това са най-различни неща: съседи, гризачи, играещи деца... Всичките биват филмирани без разрешение, но изображението се транслира към фирмената централа само в случай на взлом, уверяват от Tesla. Всичко това обаче работи и в обратна посока.

Не, не можете да видите всекидневната на Илон Мъск – но поне неговата богата фантазия. От анимиран лагерен огън през пърдящи мигачи до конзола за игри и стрийминг на филми и музика – всичко това с течение на времето може да влезе в автомобила чрез ъпдейти. Така че спортната Tesla забавлява публиката си още преди да потегли. Или просто отвлича вниманието й от неравномерните фуги и лака с повърхност на портокалова кора?

В това отношение поне при този тестов автомобил – който за първи път от доста време отново е доставен от Tesla – можем да констатираме подобрение. С изключение на отчасти семплите материали и хлабавите шайби под някои болтове качеството в интериора почти не дава поводи за критика. Освен това два смартфона може да бъдат зареждани едновременно в широко индуктивно гнездо, има и достатъчно места за дреболии. 

Все пак обаче ще ви е нужно време, за да свикнете с различния начин, по който Tesla прави много неща – друг вариант е да изгледате ръководствата в Youtube. От тях можете да научите, че две въртящи се кръгчета на волана поемат разнообразни функции, или че с лоста вдясно не се сменят посоките на движение, а се задействат различните асистенти. Останалото се управлява от вездесъщия широкоекранен сензорен екран. В сравнение с оптимизираната за работа с приложения система на Polestar доста дребните в много случаи детайли на изображението напомнят по-скоро за настолен компютър, е гласовото управление е доста по-несхватливо. Освен това би било желателно в зрителното поле на водача да има поне индикатор за скоростта, какъвто не може да бъде инсталиран допълнително. 

Говорим за зареждане и разход

В замяна на това американският модел предлага информация, която Polestar си спестява – например прогнози и анализи за разхода, както и цени в станциите за бързо зареждане. Тъпото е само, че при планирането на дълги маршрути се вземат предвид само собствените станции Supercharger на Tesla. Същото се отнася за предварителното кондициониране на акумулатора, вследствие на което той би трябвало да са зарежда по-бързо. 

С това най-накрая все пак стигаме до важните теми при електромобилите. Теоретично Model 3 черпи от DC колонките ток с мощност до 250 киловата – което, както посочват самите указания на Tesla, не е реалистична величина. Теоретично за пробег от 150 км е достатъчна пауза от осем минути, при което реалната скорост на зареждане намалява с увеличаване на нивото на заряда. Максималният пробег? 361 км при среден разход в теста от 23,5 кВтч на 100 км, също и благодарение на серийната термопомпа. Polestar изисква тази екстра да бъде заплатена допълнително (4500 евро в пакет) и въпреки наличието й има по-висок разход: 28,4 кВтч, отговарящи на 285 км тестов пробег. Освен това той зарежда с най-много 150 кВт.

Така че тук отбелязваме предимство за Tesla, но по-големият пробег и по-кратките времена за зареждане все пак не са всичко – дори при един спортен електромобил. 

Автомобил, напълно интегриран в мрежата

За осъвременяване на софтуера моделите на Tesla и Polestar не е задължително да посещават сервиз. Отстраняването на грешки и новите функции стигат до автомобилите по интернет. За разлика от много класически автомобилни фирми Tesla разчита на централен компютър вместо на множество отделни управляващи устройства. В Model 3 т.нар. "Full Self-Driving Computer" с хардуерно ниво 3 не само поема координацията на системите за подпомагане и енергийния мениджмънт, но и управлява инфо-развлекателните функции. 

Изчислителният модул, който Tesla произвежда самостоятелно, притежава два мощни чипа с големина 260 квадратни милиметра. Подобно на колегите си от Apple специалистите от Tesla са разработили сами и софтуера – от пазарния старт на Model 3 той е обновяван "over the air" повече от 20 пъти с над 70 нови функции. Сред тях са източници на забавление като Netflix. Има обаче и сериозни неща, като петпроцентното увеличение на мощността, асистента за излизане от паркомясто или пистовия режим Track в модела Performance. 

Ами Polestar? Той пък е в съюз с Google. Операционната система Android Automotive OS функционира по подобие на смартфон с Android. Така след последния ъпдейт до версия 10 няколко приложения от Playstore може да се използват в автомобила. Освен това осъвременяването донесе подобрения по отношение на пробега и ефективността на зареждането, както и нови функции за озвучителната система. Ъпдейт номер три от май позволява функциите на ключа да бъдат поети от приложение за смартфон. 

Заключение

1. Polestar 2 (623 точки)
Силни страни на „двойката” са управлението на функциите с Google и висококачественото обзавеждане. Наистина той не е равностоен при динамиката на пътя, но се шофира по-сигурно и почти не е по-скъп. 

2. Tesla Model 3 (620 точки) 
Model 3 е истинска хала както на правите участъци, така и по завоите. Пробегът и разходът са много добри. Изработката е станала по-добра – но при управлението на функциите и комфорта няма промени. 

 

Текст: Клеменс Хиршфелд
Снимки: Ахим Хартман

Коментари
comments powered by Disqus