Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Porsche инвестира във фабрика за батерии

21.06.2021 15:36

Cellforce Group GmbH: съвместно предприятие между Porsche и Customcells

Последната стъпка в електрическата офанзива: Porsche инвестира висока двуцифрена милионна сума в новата компания Cellforce Group GmbH. Поради това производителят на спортни автомобили разширява своята технологична лидерска роля в областта на електрическата мобилност. Днес Porsche и партньорът за съвместно предприятие Customcells обявиха началото на производството на високоефективни батерии в Центъра за развитие във Вайсах.

„Батерията е горивната камера на бъдещето. Като ново дъщерно дружество на Porsche - Cellforce Group, ще допринесе за напредъка в изследванията, разработването, производството и продажбите на високоефективни акумулаторни клетки “, казва Оливер Блуме, председател на изпълнителния съвет на Porsche. „Това съвместно предприятие ни позволява да се позиционираме в челните редици на глобалната конкуренция при разработването на най-мощната акумулаторна клетка и да го направим връзката между безпогрешното шофиране на Porsche и устойчивостта. По този начин ние оформяме бъдещето на спортния автомобил. "

От политическа страна Винфрид Кречман, министър-председател на Баден-Вюртемберг, Томас Барей, държавен секретар на парламента във Федералното министерство на икономиката и енергетиката и Борис Палмер, кмет на град Тюбинген, придружиха официалното стартиране на компанията. От страна на участващите компании на място бяха Оливер Блуме, главен изпълнителен директор на Porsche AG, Михаел  Щайнер, член на борда на Porsche за изследвания и развитие, както и Леополд Кьониг и Торге Тьонес, управляващи директори на Customcells Itzehoe GmbH. Новото предприятие, в което Porsche има мажоритарен дял от 83,75%, е със седалище в Тюбинген. Университетският град също е в списъка за местоположението на фабриката за акумулатори, която трябва да се намира в непосредствена близост до центъра за научноизследователска и развойна дейност във Вайсах, както и седалището на Porsche AG в Щутгарт-Цуфенхаузен. Очаква се броят на служителите да нарасне от първоначалната работна сила от 13, предоставена съвместно от двете компании, до 80 до 2025 г. Федерална република Германия и провинция Баден-Вюртемберг финансират проекта с около 60 млн. евро.

„Основахме Customcells с цел да разработим специфични за клиента акумулаторни клетки за най-взискателните приложения и точно това вече можем да реализираме заедно с Porsche. Целта на планираното производствено предприятие е да достигне минимален годишен капацитет от 100 MWh.

Това е еквивалентно на високоефективни батерии за 1000 автомобила “, според Торге Тьонессен, главен изпълнителен директор на Customcells. „Ние не само допринасяме с нашия опит в клетъчните технологии и производството в нашето партньорство с Porsche, но също така с ловкост, новаторска сила и индивидуални умения за решаване на проблеми“, казва Леополд Кьониг, главен изпълнителен директор на Customcells.

Министър-председателят Винфрид Кречман казва: „С основаването на Cellforce днес Porsche и Customcells изпращат важен сигнал: електрификацията е един от централните стълбове на енергийния и транспортен преход, а съвременните технологии за съхранение са ключова технология за бъдещето. Който владее тези технологии за съхранение, осигурява просперитет и работни места. 

Баден-Вюртемберг обединява всички основни части от веригата на стойността, от отделни високотехнологични компоненти и производствена технология за производство на батерии до батерийни системи и рециклиране. Работим по това допълнително разширяване - inter alia в диалога за стратегията Automotive Industry BW. "

Парламентарният държавен секретар във Федералното министерство на икономиката и енергетиката Томас Барейс: „Радвам се, че основаването на съвместното предприятие Cellforce Group направи решителната стъпка към този амбициозен проект за батерии. Проектът е отличен пример за това, което искахме да постигнем с инициативата за производство на акумулаторни клетки IPCEI. Радваме се, че ние, като Федерално министерство на икономиката и енергетиката, можем да дадем необходимия тласък с този принос, за да стартира още едно производство на акумулаторни клетки в Германия. Баден-Вюртемберг все повече се превръща в гореща точка за батерии и по този начин осигурява квалифицирани работници на изключително иновативно място. Пожелавам на всички служители на компанията всичко най-добро. "

Кметът Борис Палмер: „В Тюбинген отличните изследвания винаги са били идеално допълвани от икономическо изпълнение и пазарна готовност. Радваме се, че в бъдеще в нашия град ще бъде изграден още един градивен елемент за по-екологична мобилност. 

Високоефективните акумулаторни клетки също се вписват идеално в нашата амбициозна програма за защита на климата, за да станат неутрални до CO2 до 2030 г. Това е единственият начин, по който може да работи: икономически растеж, съчетан с екологичен прогрес. "

„Марката Porsche е основана като офис за инженеринг и разработка в Щутгарт през 1931 г. И до днес не може да закупите технологията, която е в основата на нашите високопроизводителни спортни автомобили. Ние го разработваме сами “, казва Михаел Щайнер, член на Изпълнителния съвет за ззследвания и разработки в Porsche. „Ето защо е логично за нас сами да разработим и изградим ключовата технология на бъдещето - акумулаторната клетка. Също толкова логично е, че първо тестваме тази нова високотехнологична технология в най-конкурентната среда - мотоспорт. Нашият електрически спортен автомобил Taycan също получи ключови разработки и водещите си технически характеристики от състезателната писта, от спечеления от Льо Ман Porsche 919 Hybrid. "

Химията на новите високоефективни клетки разчита на силиция като аноден материал. С този материал сега изглежда възможно значително да се увеличи плътността на мощността в сравнение с настоящите батерии от добри серии. Батерията може да предложи същото енергийно съдържание с по-малък размер. Новата химия намалява вътрешното съпротивление на батерията. Това му позволява да абсорбира повече енергия по време на рекуперация на енергия и в същото време предлага подобрена производителност за бързо зареждане. Друга особеност на клетката на батерията Cellforce е фактът, че тя е по-способна да издържа на високи температури. Това са качества, които са високо ценени в автомобилния спорт. В допълнение, използването на състезателната писта не изисква непременно батерията да функционира при минусови температури, нито да остане стабилна в продължение на много цикли на зареждане - цели, които тепърва трябва да бъдат постигнати с тази нова клетъчна технология.

Водещата в света химическа компания BASF е избрана за партньор за развитие на клетки за следващото поколение литиево-йонни батерии. Като част от сътрудничеството, BASF предоставя изключително енергийни катодни материали HED ™ NCM за високоефективни клетки, които позволяват бързо зареждане и висока енергийна плътност. В производствените съоръжения на BASF за първични продукти от катодни материали в Хараявалта, Финландия и за катодни материали в Шварцхайде, Бранденбург, Германия, BASF ще може да произвежда батерийни материали с водещ в индустрията нисковъглероден отпечатък от 2022 г.

Пътят към смесеното предприятие и партньорите

Идеята за производствен завод за акумулаторни клетки с висока производителност идва от инициатива на P3 Group. Базираната в Щутгарт консултантска компания за управление разработи концепцията и подаде през 2019 г. заявление за финансиране с Customcells като част от европейския проект IPCEI EuBatIn (Важен проект от общ европейски интерес - Европейска иновация на батериите), който има за цел да изгради конкурентна европейска верига за стойност за литиево-йонни батерии, базирани на иновативни и устойчиви технологии. От автомобилната индустрия Porsche се включи като партньор по проекта. Тази година P3 Group реши да запази неутралитет и независимост на пазара и да не участва пряко в съвместното предприятие. P3 действа като консултант по технологии с дълбоко техническо разбиране в областта на акумулаторните клетки и сключи дългосрочен договор за услуга с Cellforce Group.

Договорите между Porsche и Customcells са подписани на 21 май 2021 г. Управляващи директори на новата Cellforce Group GmbH са Маркус Граф като главен оперативен директор и Волфганг Хюскен като главен финансов директор от Porsche и Торге Тьонесен като главен технологичен директор от Customcells.

Customcells е една от водещите световни компании в разработването на специални литиево-йонни акумулаторни клетки. На местата на компанията в Ицехое (Шлезвиг-Холщайн) и в Тюбинген (Баден-Вюртемберг) Customcells разработва и произвежда специфични за приложения акумулаторни клетки, вариращи от прототипи до малки и средни серии - Произведено в Германия. От основаването си през 2012 г. Customcells придобива важно ноухау в областта на развитието на клетките с разнообразни материали (катоди, аноди, сепаратори, електролити) и технологии за нанасяне на покрития. Customcells произвежда малки серии от специални литиево-йонни акумулаторни клетки, например за авиационната и корабоплавателната индустрия, въз основа на гъвкави производствени концепции и съвременни съоръжения за изследвания и производство.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG е най-успешният производител на автомобили в света. Компанията е основана в Щутгарт през 1948 г. от Фери Порше  и е част от Volkswagen Group от 2012 г. Porsche има около 36 000 служители. През финансовата 2020 г. Porsche AG постави нов рекорд по приходи: стойността нарасна до 28,7 милиарда евро, надминавайки цифрата от предходната година с повече от 100 милиона евро. Компанията достави на клиентите над 270 000 спортни автомобила и генерира оперативна печалба от 4,2 милиарда евро. До 2030 г. Porsche се стреми да постигне цялостен въглероден неутралитет през целия производствен процес и жизнения цикъл на новите си автомобили .

Коментари
comments powered by Disqus