Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Seat Leon, Skoda Octavia и още три компактни комбита

11.12.2020 21:06

Двама дебютанти в голям сравнителен тест на комби модели

Skoda Octavia Combi и Seat Leon ST са най-младите членове на синята банда от комби модели, но още в началото на кариерата си ще премерят сили с утвърдените съперници Ford Focus Turnier, Kia Ceed SW и Peugeot 308 SW. Нека видим кой в крайна сметка ще си пробие път до върха. 

Това вече прилича на грандиозен блокбастър – европейската комби царица Skoda Octavia и присъдружния Seat Leon ST от голямата фамилия на VW се появяват практически едновременно в нови издания и в първия сравнителен тест се състезават с Ford Focus Turnier, Kia Ceed SW и Peugeot 308 SW. Всеки от групата побира по около 600 литра багаж, а бензиновите мотори са с мощност от 131 до 150 к.с.

Макар че филмът „Блус Брадърс” от 1980 г. не беше блокбастър, с героите му Джейк и Елууд Блус започвате да се заливате от смях още от първата минута – незабравим остава и фактът, че освен полицейския Dodge на Елууд при снимането на филма са унищожени още 102 автомобила. В бледото продължения от 2000 г. рекордът беше подобрен с още един автомобил. А днес? "Трансформърс 3" с 532 автомобила. Разбира се, ние няма да изпълняваме диви каскади с тестовите машини, но за старт в нашето „блу брадърс” сравнение ще изберем едно доста забавно комби. 

Ford: веселба по завоите

Във Focus работи трицилиндров мотор, който със своите 1497 куб.см, 150 к.с. и 240 Нм не отстъпва с нищо на останалите в теста. Или дори ги превъзхожда, понеже обемът на всеки цилиндър е равен приблизително на 500 куб.см, което инженерите намират за оптимално. В рамките на групата моторът се изявява най-силно, поне при градско темпо – като доста шумен, но пък с приятен звук. Най-вече при ниски обороти той реагира най-бързо на подаваната газ. А и по-нататък се изкачва мощно по оборотната скала – тоест и турбокомпресорът, изглежда, е с подходящи размери. 

Към 1,5-литровия мотор е свързана шестстепенна трансмисия с доста дълъг ход на лоста, който обаче се движи леко и прецизно (в момента 1,5-литровият мотор се предлага вече само с автоматик). За ускоряване от 0 до 100 км/ч моделът на Ford се нуждае от 9,2 секунди, което го прави бърз колкото останалите в теста – с изключение на 308 SW, който със 131 к.с. плюс автоматична трансмисия отчита 10,6 секунди. 

При по-енергично шофиране по шосета със завои често усещате, че моделът от Кьолн става по-чевръст с леко поднасяне на задния мост – доста приятно за комби без табелка за спортна версия, нали така? И понеже автомобилът не прекалява в това отношение, не възникват и опасения за сигурността на пътя – също и при спирането, понеже от 100 км/ч прави нула в разстояние на 35 метра. И като сме спрели, до разгледаме багажника. Подобно на всички останали Focus разполага с разделяща се в отношение 60 към 40 задна седалка; липсва проход за дълги товари. В замяна на това има лостчета за дистанционно освобождаване и място за прибиране на ролното покривало. Тъй че при Ford не липсват практични удобства. 

Но защо инфо-развлекателната система разполага с два въртящи се регулатора, след като разработчиците на софтуера са деградирали десния единствено до бутон за търсене на радиостанции? Независимо че кръглият превключвател е малък, във функционално отношение той би могъл да е онова, което например откриваме върху централната конзола на BMW. Иначе базовата концепция за управление на функциите на Ford не е лоша, понеже – като в Kia – е натоварила с някои важни функции истински бутони и включва класически пулт за управление на климатика. Има обаче един голям минус, отбелязан не само от нас, но и от собственици, споделящи в интернет – когато е активиран Apple CarPlay, навигацията на Ford не може да се използва. Хубава работа!

Kia: солидна в основата си

Но да се върнем към втория въртящ се бутон, понеже такъв има и в Ceed. Тук той е по-добър, тъй като може поне да увеличава картите като втора функция. Но нищо повече. Жалко, защото структурата на менютата и многобройните полета за директен избор са добре обмислени. Ако и въртящият и натискащ се регулатор предоставяше възможност и за навигация в менюто, управлението на функциите в Ceed по време на шофиране щеше да е значително по-сигурно. Независимо от всичко това ергономията тук е най-добрата в теста. И пак независимо от това, по-добре беше, когато полетата за превключване бяха истински бутони. Сещате се, нали – така беше a) по-добре и б) по-чисто, понеже лъскавата черна повърхност винаги изглежда сякаш намазана с крем Nivea.

Kia е лидер и при управлението на още една функция, и по-точно на изпълняваната от предния мост – става дума за кормилната уредба. Тя предлага хармонично усещане във волана, работи прецизно и достатъчно директно, което в комбинация с неутралното поведение в завой е много приятно съчетание. 

Във версията GT Line без регулиращи се амортисьори ходовата част на Ceed е настроена така, че допуска доста високи скорости в завой на второстепенен път и въпреки това постига съвсем приличен комфорт на возене – също както и при Ford, който се представя по-убедително, когато са заети само предните седалки. С по-голям товар обаче предимството е на страната на Kia. 

Освен неутралното поведение на пътя за удоволствието при шофиране допринася и 1,4-литровият турбомотор със 140 к.с. – по-специално с това, че по-ниските предавки следват оптимално една след друга, осигурявайки добра междинна тяга. Особена похвала Ceed заслужава и за добрата си изработка. Наистина тук-там Skoda разполага с по-добри материали, но и в южнокорейския модел те също не са лоши – а при облицовките на задните врати са и по-качествени. От друга страна, предният капак на Kia не се поддържа отворен от газови амортисьори, но за сметка на това тя притежава още една полезна функция – броят на светванията при кратко натискане на лостчето за мигачите може да се регулира (3, 5 или 7 пъти).

Peugeot: уютна обстановка

Като модерен или поне различен се представя произвежданият от 2013 г. 308 със своя 355-милиметров миниволан (след обновлението през 2017 г.). Той може и да ви хареса – във всеки случай от него бедната на обратна информация кормилна уредба не става по-нервна. Проблемът беше установен от нашия фотограф: така и не успяваме а видим скоростомера изцяло въпреки че много високото положение на седене е настроено в най-ниската си точка. Впрочем заради панорамния покрив и високите седалки пространството над главите е осезаемо намалено дори отпред. 

В замяна на това удобните, висококачествени кожени кресла освен лумбална опора имат и проста функция за масаж (при Skoda също). Една от седалките обаче вече е добила леки гънки, а към това се прибавят, наред с шикозните материали, и големи количества банална твърда пластмаса (като във Ford), тук-там лошо напасване и нетраен на вид механизъм на опорите за лакти. Все пак те се регулират на височина и надлъжно само тук и при MQB автомобилите от концерна VW – но там механизмът е образцов. 

В допълнение 308 е принуден да се задоволи с работен обем от 1199 куб.см, разпределен в три цилиндъра, и със 131 к.с. Наистина превключващата най-често гладко автоматична трансмисия донякъде прикрива недостига на мощност, но въпреки това той се усеща. 

От друга страна, положително впечатление прави добре балансираната ходова част. Ефикасен контрол на движенията на каросерията, удобно поемане на неравности – тук по-добре се справя единствено Skoda. И въпреки че моделът на Peugeot финишира последен в слалома, той е способен на съвсем енергично придвижване по пътища със завои, без обаче да създава спортни усещания – въпреки GT оборудването. А ние помним, че вече спреният от производство 308 GTi by Peugeot Sport беше изцяло отдаден на динамиката на пътя. 

Споменатият модел обаче също ни дразнеше с останалото непроменено управление на функциите, повечето от които се налага да бъдат напипвани върху малкия, слабо реагиращ монитор. Нещо повече – цялото регулиране на климатика се извършва чрез екрана и при използване закрива всички останали функции. Към това се прибавя мъничкото изображение от камерата за заден ход, която по наша преценка показва осем кадъра в секунда (в киното стандартът е 24 кадъра).

Освен това единствен в теста 308 не разполага с електрозадвижване на задния капак, но пък има релси за обезопасяване на багаже, дистанционно освобождаване на задната облегалка и малък проход за дълги товари. Отзад обаче липсват гнездо за USB и – като при Ford – вентилационни дюзи.

Seat: предимството на голямото междуосие

Въпреки че ще говорим за Leon, много от казаното ще важи и за Octavia поради близкото родство на събратята по концерн. Например и двата модела използват един и същ четирицилиндров мотор (1498 куб.см, 150 к.с., 250 Нм) с механична предавателна кутия – DSG трансмисия се предлага само за Seat с двигател със система мек хибрид. Към това се прибавят стойности за максимална скорост от над 220 км/ч, следвани от 210 на Ceed. И да не забравим – най-ниските разходи в теста от 7,1 (Leon) и 7,0 л/100 км, като 308 изразходва най-много гориво – 7,6 л, но също минава за икономичен. 

Двата модела заемат първите места и при оценката за място пред краката. Защо двата? Да, междуосието на Skoda продължава да е 2686 мм, но Seat вече се е изравнил с него чрез увеличение с пет сантиметра. Освен това испанецът е станал с 10 см по-дълъг, като Octavia (+2 см) продължава да е на върха с почти 4,69 м габаритна дължина. По отношение на пространството за краката моделът на Ford изостава съвсем малко – но Kia и Peugeot също предлагат достатъчно място, за да се разположите прилично. 

В раздела за оборудване короната отново печели Octavia, която освен опционалното подгряване на задните места като при Ceed предлага и вентилация на предните седалки. Клиентите могат да поръчат дори head-up дисплей с прожектиране върху челното стъкло (при Ford – върху издигаща се от таблото прозрачна плоскост); естествено, налице са и типичните за марката жестове на внимание, като чадъри в предните врати, стъргалка за лед във вратичката на резелвоара или изваждаща се гумена фуния за резервоара с течност за чистачките. Новост е гнездото за USB-C в основата на огледалото за обратно виждане (за захранване на камера) в пакет с два USB-C конектора и един 230-волтов контакт отзад, който значително улеснява зареждането на лаптопи (При Seat 230-волтовият контакт е в багажника – идеално за хладилни контейнери).

Skoda: не чак толкова скъпа

Макар че базовата цена на модела на Skoda е втората най-висока след тази на Peugeot, ако се вземе предвид оборудването, Octavia First Edition не е много по-скъпа от Leon ST Xcellence или Focus Turnier Titanium. А списъкът с предлаганите само при нея функции е още по-дълъг – автоматична защита от заслепяване за страничното огледало от страната на водача, електрическо регулиране на дясната седалка отпред, а както и при Ford, предните седалки са снабдени с изтеглящи се напред опори за бедрата и имат сертификат от AGR (Акция „Здрав гръб”). Други по-интересни моменти: Apple CarPlay и Android Auto се предлагат за всички автомобили, но може да се свързват безжично само при братовчедите от VW, които освен това може имат тризонов климатик. 

При сравнително шофиране обаче Seat предизвиква известно учудване, понеже в положение Comfort вози точно толкова комфортно, колкото Skoda в режим Normal. От своя страна в Comfort чешкото комби омеква още повече, но този режим не е удобен за всякакви пътища, понеже движенията на каросерията се увеличават значително. 

Всъщност причина за учудването е на първо място фактът, че при бързо каране в завои Leon почти не проявява по-спортен характер. И за двата автомобила важи простата констатация, че с тях можете да пътувате съвсем спокойно и доста бързо. Но докато при Octavia подобна трезва умереност е очаквана, какво да кажем за "Auto Emoción" при Seat? Той е на първо място в динамичните тестове – но само толкова. Задвижването му също е по-скоро ефективно, отколкото вълнуващо. Например понякога ви се струва, че ниските предавки са малко по-„дълги”, отколкото трябва, а турбокомпресорът, макар като цяло да реагира добре, не е така спонтанен като този във Ford и в Kia. 

И понеже ни налегна липсата на емоции, нека огледаме багажниците: регулиращи се по височина товарни подове (под които се прибират ролните покривала), дистанционно освобождаване на облегалките, проход за товари и куки за пликове. В тази връзка трябва да споменем, че при всички комбита електрозадвижваният заден капак може да бъде задействан с ключ или с бутон на арматурното табло. 

Seat, Skoda: управление на функциите

Така стигаме до темата за ергономията. Leon и Octavia са базирани върху платформата MQB Evo, появила се за първи път с Golf VIII. При нея е взето решението, че истинските бутони са вече демоде, а сензорните повърхности и екрани са израз на духа на времето. Това не ни направи щастливи още при Golf – а тук нещата, за съжаление, не изглеждат по-различно. 

И при двата модела управлението на функциите беше влошено още в предишното поколение, когато изчезна въртящият се и натискащ се контролер за навигиране в менютата. Но днес от арматурното табло са изхвърчали също идеалният въртящ се превключвател за светлините, различни единични бутони, пултът за климатика, както и отделните колелца за затваряне на вентилационните отвори. 

Все пак при детайлите има известни разлики: Seat използва за светлините тъчпада на Golf, запазва неосветените плъзгачи за температурата и силата на звука под навигацията и премахва без замяна ивицата от бутони. Skoda не е толкова крайна и съхранява три истински бутона за светлините и един голям плъзгач за силата на звука. Това обуславя регулиране на климатика чрез монитора: настройките за температурата винаги са на най-долния ред, за управлението на вентилацията се налага да си пробивате път през джунглата на подменютата. Това е в сила и при Seat, подобен е проблемът и в Peugeot. Самите инфо-развлекателни системи всъщност са добри, но не могат дори да се доближат до простотата и качеството на управление при своите предшественици. 

Разочаровани сме също като Джейк, когото Елууд посреща на излизане от затвора. „Къде е нашият Cadillac, блус мобилът?! Ах, ти си го разменил за един микрофон... ами, добре.” А полицейският Dodge Monaco после печели уважение с полицейските си гуми, полицейския мотор, полицейското окачване и полицейските амортисьори – по принцип също като MQB моделите.

Само управлението на функциите извиква в паметта по-скоро сцената със запалката. Преди то беше по-добро – затова нека да отворим прозореца и да го изхвърлим. С молба за корекция. Която впрочем предвид потенциала за подобряване (въртящ/натискащ се регулатор и т.н.) се отнася и за петимата блу брадърс.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

1. Skoda Octavia Combi (453 точки)
Чудесна комфортна ходова част, много място, добри динамични характеристики плюс уникални екстри като черешка на тортата. Но големият регрес при ергономията е невероятно дразнещ. 

2. Seat Leon ST (441 точки)
Доста по-дългият сега Leon се доближава до Skoda във всяко отношение, но пък е загубил част от характера си. При него управлението на функциите е пострадало още повече. 

3. Kia Ceed SW (432 точки)
Мощният модел с многостранни възможности показва привлекателно съотношение между цена и качества. При него обаче куцат електронните помощници и мултимедийните функции. 

4. Ford Focus Turnier (429 точки)
Трицилиндровият мотор импонира с убедително бързи реакции, освен това предразполагащият към активно шофиране Ford изпреварва Kia в оценката на качествата. А що се отнася до цената, при Ford често дават добри отстъпки. 

5. Peugeot 308 SW (393 точки)
На не съвсем младия вече 308 биха му отивали по-мощен мотор и променено управление на функциите. По принцип обаче той е удобно и елегантно комби за дълги пътувания.

Текст: Томас Хелманцик
Снимки: Ханс-Дитер Зойферт

Коментари
comments powered by Disqus