Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Skoda Octavia Scout 2.0 TDI 4x4: Честна скаутска

27.04.2017 16:11

Skoda Octavia е сред най-популярните автомобили в Европа – а какво показа маратонът?

То беше претоварвано често и почти никой не го пазеше – популярното комби на Skoda с двулитров дизел, двойно предаване и оборудване Scout. След 100 000 изминати километра е време за равносметка

Тапицерии от кожа и алкантара, музикална и навигационна система, радар за дистанция, безключов достъп – дали това все още е марката, която излезе на пазара с идеята да задоволява само базови потребности от автомобил? Онази, която концернът VW купи от чешката държава през 1991 г., за да може да предложи на чувствителните към цените купувачи евтина алтернатива на основната марка с модерна техника, но проста изработка и оборудване? Днес фактите говорят, че актуалните модели отмъкват клиенти не само от съперници като Opel или Hyundai, но и от изисканите и скъпи събратя Audi и VW.

Като най-популярен вносен автомобил в Германия, през 2016 г. Octavia отново се нареди сред първите десет най-продавани комби модела и в тази форма на каросерията бива предпочитана по-често от технически сродния Golf Variant. На първо място, солиден аргумент за покупка е по-обширното вътрешно пространство срещу по-ниски цени, но купувачите рядко си правят чак толкова тънки сметки. Напротив – много от тях поръчват по-мощни мотори, автоматични трансмисии, двойно предаване, както и високи нива на оборудван, и плащат за това над два пъти повече от цената за базовото Combi 1.2 TSI за 17 850 евро с 86 к.с. и серийна стъргалка за лед, но без климатик. 

Scout на изпуска следата и през зимата

Тестовият автомобил с развиващ 184 к.с. двулитров TDI, трансмисия с два съединителя и оборудване Scout застана на старта на маратонския тест в началото на 2015 г. с базова цена от 32 950 евро, като 28-те избрани екстри бяха вдигнали окончателната цена на автомобила до 43 435 евро. Въпреки че без някои от тях спокойно можем да минем, повечето са полезни и правят живота на борда по-приятен и по-сигурен – например ярките биксенонови светлини, доброто свързване със смартфон и iPod плюс гласово управление или мощното отопление и на задните седалките. Освен това благодарение на двойното предаване с Haldex съединител от пето поколение, електронните блокировки на диференциалите и разпределението на въртящия момент в зависимост от ситуацията, Octavia е много добре екипирана за студения сезон. 

Във версия Scout с пакет за лоши пътища, повишен просвет и дънна защита под двигателя автомобилът се справя добре дори с чакълести трасета и заснежени склонове – но с променени настройки на амортисьорите, от което страда комфортът. По-специално в града и само с водача на борда окачването реагира на късите удари без усет на фона на подскачащите движения на серийните 17-цолови колела. Тук липсва адаптивното окачване като в по-еластично возещия Golf, но в замяна на това полезният товар е много по-голям (574 вместо 476 кг).

Багажникът също побира повече, отколкото този в по-късия с 12 см брат по концерн (1740 вместо 1620 л максимално) и може да се разделя или подравнява с помощта на подвижен втори под, когато, освободена дистанционно, задната облегалка бъде сгъната напред. Въпреки че изобилното пространство беше използвано често, само няколко драскотини на товарния праг и страничните облицовки свидетелстват за интензивната употреба. Като изключим лющещия се хром по лоста на DSG трансмисията, който беше подновен в рамките на гаранцията, и поизтритите тапицерии от кожа и алкантара, в края на маратонския тест Octavia застава пред нас също така блестяща, солидна и нескърцаща, както през първия ден. 

Мощният TDI е музика за ушите

Грубоватият ритъм на двулитровия дизел със 184 к.с., 380 Нм и NOX акумулиращ катализатор е част от ежедневния музикален съпровод не само при студено стартиране. Но той не става истински досаден. От друга страна, мощният TDI тегли яростно тежащото 1555 кг комби, изпълнява спринта от нула до сто за спортните 7,4 секунди и предлага мощна междинна тяга. В режим Eco с автоматично отцепване на съединителите при отнемане на газта той се движи с по-малко от шест литра на 100 км, но за целия пробег с най-често енергично шофиране стойността се стабилизира на солидните 7,5 литра. Освен това се наложи да бъдат долети общо шест литра моторно масло.

Също така нееднозначна е оценката и за шестстепенната DSG с два работещи в маслена баня ламелни съединителя, за която е предписана смяна на масло и филтър (295 евро) на всеки 60 000 км. Докато всички оценяваха високо подходящите предавателни числа и възможността за лишено от напрежение шофиране, някои от водачите не бяха доволни от стратегията за превключване на предавките. В нормален режим трансмисията често – например на планински пътища – остава прекалено дълго на висока предавка, а в S-режима също толкова упорито задържа някоя от ниските с около 4000 об./мин. А особено при маневри на паркинг или стартиране след паузата на светофара тя включва съединителя със закъснение и с груби сътресения. 

По повод на кормилната уредба с усет за пътя, удобните седалки и логичното управление на функциите никой нямаше забележки, а автоматичното регулиране на дистанцията ACC работеше също толкова надеждно, колкото бързата навигационна система Columbus. Без информация за трафика в реално време обаче тя невинаги успява да заобиколи навреме задръстванията, индикаторът за ограничения на скоростта също допуска голям процент грешки. Още по-голям е той само при ултразвуковите датчици на асистента за паркиране, които, по-специално при движение в колона, без никакво основание и с постоянен нервиращ звуков сигнал предупреждават за заплаха от съприкосновение. 

Голямо сцепление, малко износване

Иначе фалшивите тонове и повредите бяха съвсем малко: Освен един нахапан от гризачи вакуумен маркуч трябваше да бъде сменена само биалетката на задния стабилизатор, който се беше разтропал. Към тази картина се добавят доста евтините сервизни проверки със смяна на масло на всеки 30 000 км, както и еднократната смяна на чистачките и на предните спирачни накладки. Понеже разчитащата на добро сцепление Skoda се отнасяше внимателно дори към гумите, трябваше да посети сервиза извън графика само веднъж и загуби по-малко от стойността си, отколкото Golf, според индекса на повредите в своя клас тя се нарежда на едно ниво с модела на VW.
Това може да не е напълно в духа на политиката на концерна, но със сигурност е в интерес на клиентите. 

Така читателите оценяват Skoda Octavia

От февруари 2015 г. съм изминал над 75 000 км със същия модел като вашия тестов автомобил. Средният разход е 6,0 л/100 км и освен едно поражение от гризач не съм имал други проблеми. Ходовата част обаче ми изглежда прекалено твърдо настроена, навигацията е доста бавна, а кожените седалки имат склонност да образуват гънки.
Райнхард Ройтер, Лангенпрайзинг

Конструкцията, предлаганото пространство, дизайнът и оборудването на Octavia са чудесни, но при материалите в интериора се забелязват икономии в сравнение с предишния модел. Ходовата част RS ми се струва прекалено комфортна, а с електрониката имах големи проблеми. След стартирането понякога трябва да изминат няколко минути, докато получа възможност да въвеждам цели в навигацията или да телефонирам. Въпреки че наскоро Skoda разреши да ми сменят централния уред за управление на инфо-развлекателната система, новият не е по-бърз. 
Сико Биркхолц, Льоррах

За модел с двойно предаване и 184 к.с., който гори средно по седем литра на 100 км, резервоарът е твърде малък, а двулитровият TDI се нуждае от около един литър масло на 10 000 км. И охлаждащата течност трябва да се долива от време на време, а седалките, макар и удобни, предизвикват изпотяване. С DSG трансмисията и системите за подпомагане мога да преодолявам без стрес и умора дневни етапи от 1000 км, понеже при всяка възможност включвам адаптивния темпомат. 
Расмус Вечорек, Франкфурт на Майн

С нашата Octavia Combi TDI със 150 к.с. и двойно предаване досега сме изминали 46 000 безпроблемни километра, но изработката на предишния модел беше по-добра, а резервоарът му – с десет литра по-голям. Разходът е между 4,4 и 6,8 л/100 км. При сервизното обслужване на 30 000 км налягането на въздуха във всички гуми беше прекалено ниско, отчетоха твърде много масло и настроиха неправилно индикатора за интервалите на обслужване. 
Хайнц.Херман, Виена

След 22 месеца и над 135 000 изминати километра впечатленията от моята Octavia TDI RS са смесени: сред положителните страни са късите времена за превключване на DSG, чудесният мултимедиен интерфейс, сензационно многото място и съотношението цена/качества. Отрицателните включват имитациите на кожа, ненадеждните асистенти за паркиране и ограничения на скоростта и една повреда в турбокомпресора на 95 000 километра. 
Кристоф Малц, Мьонхенгладбах

Предимства и недостатъци 

+ Солидна, слабо износваща се каросерия 
+ Много място за пътници и багаж 
+ Голям полезен товар 
+ Множество практични решения в детайлите 
+ Удобни седалки и позиция на седене 
+ Прегледно управление на функциите 
+ Ефикасно отопление на купето и седалките 
+ Задоволителен комфорт на окачването 
+ Добри ксенонови светлини 
+ Дизелов мотор със силна тяга 
+ Подходящи предавателни числа на трансмисията 
+ Много добра управляемост 
+ Сигурно поведение на пътя 
+ Добро сцепление и годност за зимни условия 

– Без товар нечувствително окачване 
– Безпричинни сигнали от датчиците за паркиране  
– Ненадеждни индикации за ограничения на скоростта 
– Няма съобщения за задръствания в реално време
– Мудна, работеща със сътресения DSG 
– Шумен двигател 
– Неособено икономичен 
– Сравнително висок разход на масло

Заключение

Octavia прилича на много от своите притежатели – некомплицирана, прагматична, многостранно надарена и открита за всичко ново, но не и за суетни безсмислици. В продължителния тест автомобилът импонираше с полезни качества за практиката и всекидневието, слабо износване и безусловна надеждност. Мощният дизел, DSG трансмисията и двойното предаване го превръщат в универсален талант с качества за дълги пътешествия, но шумната работа на мотора, сътресенията от трансмисията и твърдо настроената ходова част във версията Scout извеждат напред грубите страни на комби модела. Иначе той е близък до идеала за универсално превозно средство за всякакви случаи. 

 

Текст: Бернд Щегеман
Снимки: Беате Йеске, Петер Волкенщайн, Йонас Грейнер, Ханс-Юрген Кунце, Щефан Хелмрайх, Томас Фишер, Ханс-Дитер Зойферт, Харди Мучлер, Росен Гарголов

Коментари
comments powered by Disqus