Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Световна премиера на Toyota bZ4X Concept

19.04.2021 10:36

Външният дизайн отразява високите очаквания на хората по отношение на изживяването

Toyota представя днес концептуален вариант на предстоящия сериен модел Toyota bZ4X в рамките на автомобилното изложение в Шанхай. Това е първата стъпка от представянето на пазара на поредицата от електромобили с акумулаторни батерии (BEV) и нулеви емисии.

Toyota bZ4X Concept е средно голям SUV модел със система за двойно предаване и представлява неразделна част от прехода на Toyota от традиционна автомобилна компания към водещ фактор в бизнеса за предоставяне на по-добра мобилност за всички.

„BZ“ е съкращение от „beyond Zero” или „отвъд нулата“ и поставя допълнителен акцент върху ангажимента на Toyota за постигане не само на нулеви нива на въглеродните емисии и на неутрален въглероден отпечатък, но и за постигане на нови предимства по отношение опазването на околната среда, за хората и за обществото като цяло.

Новият концептуален модел Toyota bZ4X е разработен от Toyota Motor Corporation (TOYOTA) в сътрудничество със Subaru Corporation (SUBARU), като в процеса на създаването на модела са използвани специфичните умения и опит на всяка от компаниите. Очаква се продажбите на серийната версия на модела да стартират към средата на 2022 година.

Представяне на Toyota bZ4X Concept

Toyota bZ4X Concept е модел, който е нещо много повече от средство за придвижване – концепцията изпълнява ролята на удобно и свързано пространство, в което хората могат да се насладят на съвместно прекараното време, когато са на път.

Главният инженер на проекта Коджи Тойошима заяви - „Целевата потребителска аудитория е съставена от хора, които отдават особено значение на времето, прекарано заедно със семейството и приятелите. Toyota bZ4X Concept може да послужи като своеобразен център, в който те да се насладят на времето, прекарано заедно“.

Външният дизайн съчетава динамика и практичност

Външният дизайн на Toyota bZ4X Concept отразява високите очаквания на хората по отношение на изживяването зад волана на един модерен електромобил без да се налагат каквито и да било компромиси. Цялостната форма на купето съчетава в себе си излъчването за динамика и практичност – SUV моделът се отличава с типичната висока позиция на седалките, но едновременно с това изглежда стабилно прилепен към пътя. Оформлението на повърхностите е експресивно, съчетано с висока прецизност и високотехнологичен стил в линиите и детайлите.

Предната част е своеобразната физиономия, по която разпознаваме моментално всеки автомобил. Концептуалният модел се отказва от добре познатата традиционна предна решетка и вместо това се отличава с множество сензори, светлини и аеродинамични елементи, аранжирани в характерната форма на „чук“, създавайки коренно нов тип излъчване и присъствие на пътя.

Просторно купе и „модул за управление”

Toyota bZ4X Concept използва технологичната основа на новата модулна платформа e-TNGA, разработена специално за модели с електрическо задвижване. Дългото междуосие и късите надвеси на каросерията спомагат за създаването на изключително просторно купе с открита атмосфера. В същото време пространството в областта на краката на пътниците на задните седалки е сравнимо с това при луксозния седан Lexus LS.

Предната част на интериора е оформена около т.нар. „модул за управление” („drive module“), който осигурява на водача усещане за пряка връзка с пътя и удобен достъп до цялата важна информация. Ниско разположеното арматурно табло разкрива панорамна гледка навън и подчертава усещането за простор в интериора на концептуалния модел. Приборите за контрол и управление на функциите са групирани около централната конзола, където предлагат отлична прегледност и лекота на работа. Блокът от контролни прибори с цифрови показания за водача е разположен над волана в позиция, която изисква минимално отклонение на погледа за пълно и удобно възприемане на най-важната информация.

Управлението на акумулаторната батерия е ключов фактор за удължаване на автономния пробег 

В процеса на изследователска и развойна дейност по създаването на новия модел са използвани предимствата на над 20-годишната водеща позиция на Toyota в електрификацията на автомобилите и емблематични за марката характеристики като качество на изпълнението, издръжливост и надеждност. Всичко това гарантира, че всички съставни компоненти на електрическото задвижване - двигател, силова и управляваща електроника и управление на акумулаторната батерия, осигуряват водещи в този клас нива на ефективност и много конкурентен автономен пробег.

Екологичният характер на автомобила се подчертава още по-ярко от вградената фотоволтаична система за оползотворяване на слънчевата енергия, която също допринася за увеличаване на автономния пробег. Благодарение на дългогодишния опит на Toyota в разработката на акумулаторни технологии за хибридни електрически и plug-in хибридни електрически модели на компанията, необходимата за Toyota bZ4X Concept по-голяма и по-мощна акумулаторна батерия е проектирана така, че да осигури надеждна и продължителна работа за осигуряване на автономния пробег на електромобила дори в студени климатични условия.

Aвтентичен SUV модел с високотехнологична система за двойно предаване

Системата за двойно предаване използва тягови електрически двигатели на предния и задния мост и е разработена съвместно със специалистите на Subaru. Изключително богатите традиции, знания и опит както на Toyota, така и на Subaru, са обединени в този проект, за да предоставят най-добрите в този клас характеристики на системата за двойно предаване, които отличават Toyota bZ4X Concept ярко сред всички останали представители на този сегмент от пазара. Системата осигурява на Toyota bZ4X Concept и истински офроуд възможности, както и допълнителна сигурност и спокойствие за водачите при всякакви метеорологични условия и състояния на пътната настилка.

Авангардна система за електронно управление

Toyota bZ4X Concept ще се предлага с първата в света комбинация от кормилен механизъм и електронна система за управление („steer-by-wire”). Тази технология осигурява на водача по-добър контрол върху управлението, премахвайки смущенията от движение по груби настилки или в режим на спиране и по този начин дава по-прецизна обратна информация в зависимост от скоростта на движение и ъгъла на завиване. Електронната система позволява също традиционният кръгъл волан да бъде заменен с изцяло нов и уникален като дизайн прибор за захват, който елиминира необходимостта водачът да движи ръце по волана при завиване и така спомага за подобряване на удобството и удоволствието от шофиране. Тази функция ще бъде внедрена първоначално при моделите, предназначени за пазара в Китай, преди да стане достъпна по целия свят.

Toyota bZ – по-дълбок смисъл в новата гама BEV електромобили на Toyota

Toyota bZ4X Concept е първият модел, който представя новата схема на наименования на Toyota bZ (“beyond Zero”) или „отвъд нулата”. В периода до 2025 година Toyota планира представянето на 15 модела BEV електромобили, сред които и 7 модела Toyota bZ.

Новата гама електромобили с акумулаторни батерии (BEV) ще позволи на потребителите да заменят сегашните си автомобили без проблеми и неудобства, осъзнавайки и оценявайки всички предимства, които един напълно електрически автомобил може да им предложи. Toyota предвижда този положителен ефект да бъде постигнат чрез фокусирано върху човека технологично развитие и чрез осигуряване на решения за мобилност, съобразени с реалния живот и потребности на хората. В тази връзка главният инженер Тойошима пояснява - „Тук не става въпрос само за принос към околната среда в качеството на модел с нулеви емисии, а за допълнителна потребителска стойност „отвъд нулата“ по отношение на емисиите, която се изразява в по-лесно, по-приятно и по-забавно шофиране“.

Моделите Toyota bZ ще спомогнат също и за постигането на целите по отношение на неутралния въглероден отпечатък. Стремежът в тази насока е свързан с редица конкретни подходи и инициативи, насочени към неутрализиране на CO2 емисиите в периода на целия експлоатационен цикъл на автомобила - от процеса на производство през дистрибуцията и продажбите, реалната употреба, до рециклирането и окончателната преработка в суровини и отпадък.

Toyota определя четири основни аспекта на инициативата “Beyond Zero“, като първият и най-важният от тях е „Вие и околната среда“. В случая се има предвид не само отношението към енергията, необходима на автомобила за движение, но и за възможностите за ефективно използване на различните източници на регенеративна или възобновяема енергия, като слънчевата например.

Вторият аспект е „Вие и вашата кола“, на основата на който използващият специално проектирана за целта технологична платформа BEV електромобил предлага най-новите технологични удобства, функции и възможности, осигурявайки отлична свързаност, безопасност, спокойствие и приятно шофиране. 

На трето място идва „Вие и другите“ – аспект, който насочва разработката на BEV електромобил в посока, която да осигури достатъчно просторна, спокойна и тиха среда, която да послужи като импулс и вдъхновение за хората да общуват, взаимодействат и споделят заедно своите чувства и преживявания.

И накрая, но не на последно място по важност следва „Вие и обществото“, който разглежда ефекта на по-широкото обществено въздействие и превръщането на света в по-добро място за живот за всички нас.

Надграждане на основата на водещата позиция на Toyota в електрификацията 

Новият Toyota bZ4X Concept е най-новият етап в развитието на Toyota по пътя към постигане на целта за нулеви емисии, започнало преди повече от 20 години с премиерата на първото поколение на Prius - първият в света серийно произвеждан хибриден електрически автомобил. Оттогава Toyota непрекъснато разширява границите и темпа на електрификацията на автомобилите, постигайки все по-голяма ефективност на своята хибридна технология и реализирайки нови възможности с разработката на plug-in хибридни електрически модели и електрически модели с водородни горивни клетки. Към момента Toyota е реализирала на световните пазари над 17 млн. електрифицирани автомобила, предотвратявайки отделянето в атмосферата на около 140 милиона тона CO2. В периода от 2010 и 2019 година технологиите за електрификация дадоха възможност на Toyota да намали с около 22% общите CO2 емисии в своите автомобили в световен мащаб.

Toyota „bZ” е ясен сигнал и за намерението на Toyota да погледне отвъд ключовата цел за нулеви емисии по отношение на мобилността на бъдещето. Поставяйки фокуса върху съдържанието на мотото „Предоставяйки винаги още по-добра мобилност за всички“, инициативата „Beyond Zero“ включва и желанието на Toyota да създава продукти и услуги, които повишават удоволствието от шофирането, подобряват свързаното изживяване и предоставят безопасност и защита на всички участници в движението. Всичко това в крайна сметка ни приближава към идеята за създаване на по-добри общества по целия свят.

За да постигне тези цели, Toyota се стреми да предложи богата гама от технологии за електрификация, способни да отговорят на изискванията на различните пазари и сфери на приложение на превозните средства - HEV, PHEV, FCEV и BEV. Наред с това, разработката на технологиите за използване на водорода в качеството му на изобилен източник на чиста енергия добавя допълнително измерение под формата на горивните клетки, приложими за изпълнението в много различни видове транспортни задачи - не само в леките FCEV автомобили, но и при тежкотоварни превозни средства, железопътен транспорт и корабоплаване, както и за използване в стационарни и мобилни електрогенератори.

Разширяване на гамата от електрифицирани модели

Към 2025 година Toyota ще бъде в състояние да предложи в гамата си над 70 електрифицирани автомобила в световен мащаб. Сред тях ще бъдат най-малко 15 изцяло електрически модела, захранвани с акумулаторни батерии (BEV).

В Европа това ще означава дял от над 70% на хибридните задвижващи системи към 2025 година, като над 10% от тях ще бъдат plug-in хибриди и повече от 10% ще се падат на моделите с нулеви емисии – както BEV електромобили, така и електрически модели с горивни клетки.

 

Коментари
comments powered by Disqus