Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Утвърденото BMW X5 M50i се изправя срещу новото електрическо BMW iX xDrive50

15.07.2022 08:00

V8 мощ или електрическо задвижване: Кое да предпочетем?

Ако сте човек с широк бюджет и търсите SUV модел с просторни размери, висок комфорт и последния писък на технологиите, най-вероятно ще огледате тези два баварски модела. Тук възникват и въпроси, като кой начин на задвижване ще бъде подходящ за вас, кой модел се справя по-добре с поставените му задачи и купища други въпроси, на които ще отговорим в сравнителния тест на двата SUV гиганта с над 500 к.с.

Подобни сравнения между електрически и бензинови автомобили често са предлог за започване на дебат за време за зареждане, изградена инфраструктура и автономен пробег. Тези проблеми няма да са на фокус при нас - поне засега. Мнозина смятат, че електрическите автомобили не се нуждаят от време за загряване, преди да може да се възползваме от пълния им потенциал. Това не е напълно вярно - батериите и компоненти трябва да бъдат предварително загрети, за предпочитане на зарядната станция, след което може да се насладите на пълната мощ, която в случая на iX е 520 к.с. Разбира се, това време за затопляне на електрическите системи е значително по-кратко от необходимото на конвенционалния бензинов V8 двигател при BMW X5 M50i, който трябва да сгрее и подготви за работа хилядите елементи, които предават мощността му към пътя.

Но електрдвигателите на iX, които се въртят с максимум 17 000 оборота в минута, също предпочитат да развият пълната си мощност при комфортна температура. Подобно на Renault, BMW разчита на синхронни двигатели с външно възбуждане. Те не изискват редки елементи, като неодим, но в сравнение с двигателите с постоянно възбуждане жертват част от високата ефективност поради механичното триене, причинено от захранването с ток чрез четкие. Принципът на задвижване на BMW има още едно предимство: електрическите машини би трябвало да могат да се контролират по-фино. iX предлага няколко нива на рекуперация, но за жалост, водачът не може да избере свободен ход. Освен това моделът идва и с адаптивен режим, който възстановява енергията, следейки топографията и трафика.

Като цяло, пилотът в iX никога не разполага с пълен контрол. Защото въпреки че гигантският дисплей се извива по посока на водача, оставате с впечатлението, че неговите основни функции не са свързани с шофирането. Освен това водачът бързо се разсейва от новата информационно-развлекателна система OS8. Все още можете да се насладите на дизайна на стъклокристалните контролери, които, от друга страна, пропускат слънчевата светлина в компонентите си като диско топка и постоянно заслепяват пътниците. Но по време на нашите тестове вентилацията на седалките отказа, а след това функцията за управление с жестове и някои асистенти за безопасност спряха да работят. Те се възстановиха едно по едно след рестартиране, кратък престой или пренощуване. Въпреки това тези грешки не вдъхват никаква увереност, особено като се има предвид, че скоро iX ще може да се движи през задръствания с ниво 3 на автономност. Или, като X5, да запомни последните 50 метра от трудния терен. Ако всичко работи, двата модела могат самостоятелно да се наредят в най-крайната част на платното при задръствания, сменят и поддържат лентата и дистанцията уверено и автоматично намаляват скоростта на автомобила преди кръстовища. В режим Efficient, разбира се, всичко това се случва малко по-внимателно, отколкото в режим Sport, който се избира и конфигурира чрез полето My Mode на сензорния екран. Тракшън контролът също може да се отпусне малко тук.

Но дори и при избирането на спортни режими, iX не излиза напълно от кожата си като X5. По-скоро напомня за анти-BMW: Разбира се, с ускорението в права посока, когато са достигнати системните 765 нютонметра, няма спиране. Благодарение на управлението на задния мост автомобилът взема пъргаво завоите независимо от радиуса. Каросерията обаче се накланя чувствително въпреки по-ниския център на тежестта поради 535-килограмовата батерия, монтирана в пода. Освен това широките седалки са по-подходящи за функцията за масаж на гърба, отколкото за странична опора. Програмата за глезене засилва вече силното впечатление за комфорт. Дори когато шофирате по повърхности със силен дефицит на асфалт или преминавате над неприятни напречни фуги, почти не усещате или чувате нищо в iX заради пневматичното окачване, както и благодарение на гумите, пълни с пяна - абсолютно най-висок клас!

iX: Анимационна версия на X5

Ъгловатият волан се усеща като отделен от колата. Той изпълнява движения като в компютърна състезателна игра плавно и незабавно, но с малко обратна връзка - или по-скоро без обратна връзка. В допълнение пълната мощност при ускоряване в завои постепенно се освобождава при отваряне на волана. Педалът на спирачката също реагира по-колебливо и дразни с щракане при рязко спиране.

При X5 формулата е много различна. Той не само намалява по-добре, неговият V8 бензинов мотор, който идва от семейството двигатели N63, вече генерира подобно количество въртящ момент като комбинацията от електромотори при iX. И това се случва при 1800 об./мин. Битурбото обаче не просто хвърля мощността в краката на водача, а го хваща за ръка и я развива до 5500 об./мин и предоставя 530 к.с. X5 спринтира до 100 км/ч за 4,3 секунди, малко по-бързо от електричката. 

Истинско удоволствие доставя работата на осемстепенния автоматик на ZF. По-забележимо е, че задвижването на всички колела xDrive, включително стандартният блокиращ диференциал, избутва мощността към задния мост в спортните режими. Забавлението в завоите се подпомага от усещането във волана и задвижването на всички колела. Освен това ESP тества законите на физиката, но без да ги нарушава. С тегло над 2,3 тона X5 е с около 220 кг по-лек от iX с подобни размери. Адаптивното M-шаси на X5 го привързва по-здраво към пътя - за едно истинско BMW усещане при шофиране.

Навярно обичате да шофирате бързо. Но в тези времена, дори хората с по-високи доходи се замислят дали могат да си позволят пълненето на 83-литров резервоар. Защото 4,4-литровият V8 гори средно 13,5 л/100 км в нашия тест. Не много съвременно. При сдържан стил на шофиране е лесно потреблението на гориво да спадне до едноцифрено число. iX също се справя подобно, но само ако използваме сложни методи за преобразуване на кВтч в литри. Трябва да се свикне с факта, че електрическото BMW е всичко друго, но не и икономично по отношение на електричеството. Дори екоконсумацията от 24,3 кВтч/100 км е доста висока при зимни условия и нараства до 34,4 кВтч/100 км средно в теста – електричеството със сигурност също не поевтинява.

За батериите и хората

Бързото зареждане на батерии вече стана скъпо удоволствие. В края на краищата с подходяща предварителна подготовка чрез обозначените станции в навигационната система може да зареждате на места с до 195 кВт. Ако зареждате огромната батерия от 105 кВтч (бруто), трябва да раполагате с поне половин час за заряд от 20 до 80 процента. Батерията прилича на човека до известна степен. Подобни ефекти изпитват хората, които спортуват рано сутрин на студено. Първоначално всичко е наред и резултатите са налице, но постепенно показателите намаляват и упражненията се изпълняват все по-бавно. Така можете да си представите кривата на зареждане на електрическа кола.

Някога от BMW бяха първенци в практичността

Време е да погледнем към по-земните неща. Вратата на багажника се отваря електрически при натискането на бутон или чрез сензор, облегалките на задните седалки падат автоматично, създавайки леко повдигнат под на багажника, под който се крият кабелите за зареждане. За разлика от множество електрически автомобили преден багажник липсва. Явно практичността е била на заден план при разработването на iX. Инженерите обаче са се фокусирали върху конструирането на изключително сложна система за закрепване на детски столчета Isofix. Пари, които биха били по-добре похарчени за няколко клавиши и бутони или поне за отделен климатик - като в X5. Почти всички функции на iX се крият в инфотейнмънт системата, което на моменти може да бъде объркващо и дори опасно, а гласовият асистент все още не е достатъчно прецизен.

BMW е световен шампион с X5: Интуитивната система OS7 предлага същата гама от функции като своя наследник въпреки опитите на марката да ни убеди в обратното. Тук водачът завърта и натиска контролера на сляпо през логично структурираните менюта, записва навигационни дестинации чрез тъчпада и веднага потегля, а гласовият асистент разпознава команди дори и при силен диалект. Силата на звука се повишава и намалява чрез жестове, а ако наистина искате, можете да докоснете и монитора. Но бихте предпочели да натискате ясно подредените бутони на волана. Критика? Оформлението на дигиталния кокпит показва важната информация в краищата, което не е оптимално при шофиране.

X5 води на iX също и по отношение на качеството на материалите. Това важи и за стандартните прилепващи към тялото спортни седалки. Отзад гладкото кожено канапе предлага слаба опора с по-малко място за крката. За сметка на това багажникът е по-голям. Вратата на багажника се разделя електрически при отваряне, а опционално се предлага и електрическо прибиране на задния ред седалки. X5 може да поеме до 3,5 тона товар на своя теглич, което е с цял тон повече от iX. 

Карбоново подсилване

За разлика от i3 и i8, BMW не разчита на изцяло карбонов монокок за iX, а само подсилва алуминиевото шаси с високоякостния и лек CFRP материал. Сложните въглеродни шасита на първите електрически автомобили и хибриди на BMW имаха един голям недостатък - те не можеха да бъдат споделяни с други модели, както е обичайно днес. iX също е базиран на самостоятелна платформа, която не може да бъде мащабирана. Разходите трябва да се намалят, тъй като баварците вече не поддържат собствени заводи за производство на CFRP. Доставените карбонови елементи обхващат само алуминиевата Spaceframe рамка на iX, което допринася за твърдостта. Това подсилване с въглеродни влакна според BMW спестява около 70 килограма в сравнение със самоносещата структура на каросерията на X5, изработена от стомана и алуминий. Значи е по-добре? Не съвсем, защото суперматериалът също създава проблеми - депонирането и рециклирането на карбон е много скъпо. Ако след злополука избухне пожар, пластмасата се пулверизира по начин, подобен на азбеста, с последствия за околната среда и здравето, които все още не са напълно изяснени.

Променливо разпределение на мощността

Софтуерът на X5 прецизно разпределя въртящия момент между предните и задните колела. X5 може напълно да разтовари мостовете при спускане. В допълнение блокаж на диференциала на задния мост регулира баланса на въртящия момент до 1500 Нм между вътрешното и външното колело при завиване. Както при всички механични връзки обаче, всичко това отнема време, дори и то да не е много. Според BMW системата xDrive на iX спестява забавянето. Благодарение на разпределените по мостовете електродвигатеи, които са съответно близко го колелата, само от контролния софтуер зависи да определи кога кой двигател колко мощност за задвижванетоосигурява. Разбира се, други електрически автомобили със задвижване на всички колела също могат да правят това. Но при iX така нареченият контрол на въртящия момент на задвижването определя също кой мост колко рекуперира и ограничава приплъзването на отделните колела.

Заключение

1. BMW X5 M50i
Бензиновият V8 не е прекалено жаден, показва необходимата мощ и е перфектният избор за голям автомобил. Спирачките са безупречни, а практичността е повече от достатъчна. Нашият съвет? Ако можете да си го позволите, купувайте!

2. BMW iX
Моделът е по-комфортен и предлага повече пространство за пътниците отзад. За съжаление, предимствата на електрическия автомобил се изчерпват дотук. Жалко!

Коментари
comments powered by Disqus