Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Alpina B7 Biturbo и Audi S8 Plus: Бързи и луксозни

23.03.2017 02:25

Тест на две елитни лимузини, способни на плашещо висока скорост

605 к.с. в спретнатото Audi S8 Plus или 608 к.с. в помпозната Alpina B7 Biturbo? Дори царете понякога са изправени пред труден избор. Сравнителен тест, в който ще се движим между заплахите на високата скорост и нейното опитомяване. 

Главният редактор на sport auto Маркус Шурих обикновено защитава по-скоро радикални възгледи за мощността. В една своя статия той съвсем сериозно нарича Donkervoort D8 GTO „идеалния употребяван автомобил за мен” и е известен в цялата издателска група с това, че щом седне зад волана, веднага деактивира всичко, което може да се деактивира: ESP, радарните системи, асистента за спазване на лентата и т.н. 

Без никакво напрежение поставяте на място някой водач на Porsche 911

Поради всичко това съществуваха основателни съмнения дали Alpina B7 Biturbo, с която той потегли една вечер по липса на по-чистокръвни алтернативи, ще допадне на неговия вкус. По-точно казано: всъщност беше ясно, че един дълъг 5,25 м свръхмощен подвижен дворец с интимно-мек режим на окачването, защитна система Safety Shield и базирано върху навигационни данни управление на трансмисията няма как да е негов предпочитан автомобил. Но после – ти да видиш! Стои той със светнали очи при мене в офиса и разказва една страхотна история, в която става дума за нощно пилотиране по аутобан с 330 км/ч на скоростомера и как, карайки без никакво напрежение, поставил на мястото му един самозабравил се водач на Porsche 911.

Този анекдот всъщност добре обяснява дълбокия смисъл на модел като Alpina B7 Biturbo. Той извежда хората на водеща позиция, драматизира спокойствието и разглезва егото на водача си с брутална скорост. Като цяло – едно неповторимо преживяване, което обаче днес може да бъде изпитано в разнообразни форми. За да изчерпим темата, би трябвало да включим в теста десетки шефове с техните автомобили от най-високия клас. Но по този начин изцяло бихме разчупили присъщата на sport auto рамка на спортните модели, която бездруго е доста разширена при този тест. 

Затова се ограничихме с това да дисквалифицираме всичко под 600 к.с. поради моторна недостатъчност, с което и броят на потенциалните кандидати беше ограничен драстично. Наистина, Rolls-Royce Ghost и Mercedes-AMG S 65 остават на терена, но с мощта си те преследват чисто представителни цели, поради което не са в съгласие с нашата основна насока – възгледите за мощността – и също отпадат от групата. Така остават само два модела: Bentley Continental Flying Spur Speed и Audi S8 Plus.

Audi S8 Plus крие необикновена взривна сила

Първият от тези автомобили принадлежи към семейството на Phaeton, годините вече доста му тежат и затова решихме да му спестим мъките на един силов спортен тест. Втората лизмузина обаче, макар и в зряла възраст, е все още достатъчно добре екипирана за използване не по предназначение: алуминиева каросерия Space Frame, четирилитров битурбо V8 с гореща вътрешна част, постоянно двойно предаване с акцент върху задния мост и към това – спортен диференциал като един вид изкуствена тазобедрена става. Да го кажем така: има по-нови модели, които в технологично отношение са много по-назад. 

Но и Audi S8 Plus трябва да бъде разглеждан в сравнение с други модели. Защото по начало версията Plus не е нищо друго освен компромис между намеренията на Sport GmbH, от една страна, и заданията на акционерното дружество майка, според които един чистокръвен RS дериват е несъвместим с моделната философия на флагмана на марката. Съответно и резултатът изглежда на места половинчат. Окей, това, че не са му набили отзад един дифузор, е приемливо с оглед на по-скоро салонната, отколкото пистова клиентела, същото важи и за дискретното драматизиране на предната маска. Според нашите разбирания обаче настройките на въздушното окачване биха понесли и малко повече темперамент. Наистина, кормилната уредба и амортисьорите са получили по-стегнати спортни характеристики, но в сравнение с други подобни модификатори действието им се възприема като по-скоро вяло. 

По отношение на мотора обаче нещата изглеждат далеч по-сериозно. Посредством промени в изпускателните клапани, турбокомпресори с оптимизирана за по-висок КПД вътрешна геометрия и увеличени обороти и максимално налягане мощността на осемцилиндровия агрегат е повишена с 85 к.с., които заедно с 520-те на обикновения S8 правят общо 605 коня. С други думи: неимоверна експлозивна сила, която става още по-сензационна с това, че овладяването й е лесно като на игра. До една четвърт от хода на педала за газта V8 моторът с свива като таралеж в подножието на планината от въртящ момент, позволява на осемстепенния автоматик да се задържа на всяка предавка съвсем за кратко и благодарение на изключването на цилиндри дори се афишира като защитник на климата. 

Audi S8 Plus достига 100 км/ч за 3,7 секунди 

Интересен момент в тази връзка е, че за разлика от същия мотор в RS 6 Performance, където преходите между четири- и осемцилиндров режим се чуват като промени в звука на двигателя, S8 Plus компенсира отрицателните колебания чрез добре настроен противошум от аудиосистемата – почти така, сякаш никой не би трябвало да усети нищо от екологичните аспекти на този двоен морал. 

Никой обаче не би изпитал съмнения в действителното предназначение на този автомобил. Защото щом педалът на газта премине една критична точка, принудителното пълнене с налягане 1,4 бара издухва екологичния смокинов лист и V8, подобно на воин с пълно снаряжение, вече е върху високото плато на своя въртящ момент. Тогава 700 Нм се нахвърлят диво върху 2093-те килограма на автомобила; за кратко време чрез Overboost под знамето биват призовани още 50. А триумфалният им поход е в истинския смисъл на думата подобен на лавина. За 3,7 секунди Audi S8 Plus изригва в теста до 100 км/ч, след 12,2 сек преминава делението за 200 км/ч, а в това време водачът се чувства едновременно като жертва и господар на тази природна стихия. 

По различен начин стоят нещата при Alpina B7 Biturbo. За разлика от Audi S8, който поне в някаква степен ви позволява да разберете какво се случва в момента, Alpina премахва като с упойка всякаква връзка с реалността. Тя звучи по-меко от осезаемо тътнещия S8 и разгръща силата си по-скоро като килим, вместо да ви увие в нея отвсякъде, а и стандартната кройка на каросерията с удължено междуосие, разбира се, също отнема част от усещането за скорост. Не стига, че задният мост е толкова далеч от вас, че се опасявате дали четирите климатични зони в кабината няма да породят буря – но и в областта на раменете чувствате много повече свобода. Действителната тяга обаче не може да бъде сподавена нито от голямата застроена площ, нито от високото тегло, надвишаващо с 50 кг теглото на Audi въпреки карбоновите компоненти в структурата на каросерията. 

Двигателят с два турбокомпресора на Alpina B7 е оптимизиран основно 

B7 е базиран върху 750i и използва неговия 4,4-литров V8. В съответствие с философията на Alpina обаче моторът с два турбокомпресора е оптимизиран из основи. Специално разработени турбокомпресори с двуструен корпус и оптимизирани потоци, охладителна система с голям капацитет, 1,4 бара налягане на сгъстения въздух, бутала Mahle и изпускателна уредба от неръждаема стомана с намалено противоналягане, която дори в автомобил от такъв клас се подава през задната престилка с четири крайни тръби. Резултатът – вместо серийните 450 к.с. B7 Biturbo мобилизира цели 608. Въртящият момент е нараснал със 150 до неимоверните 800 Нм. 

Ако продължим с разликите спрямо изходния модел, няма да ни стигне мястото, затова по-добре да кажем, че състезанието с Audi протича наистина равностойно – благодарение и на превъзходните системи за двойно предаване. Минималните недостатъци при надлъжната динамика Alpina B7 Biturbo компенсира със страхотно спиране. Действително, S8 блести с ужасно чувствителни намеси на системата ABS, но в теста неговата уредба с керамични дискове не достига напълно стойностите на стоманеното решение в Alpina. При 100 км/ч В7 спира на 34,3 м, след 137 м е убита скорост от 200 км/ч. И за да стане ясно за какво говорим – това е нивото на обуто със спортни гуми и с 500 кг по-леко BMW M4 GTS. Три удивителни!!!

Все пак обаче има, за съжаление, едно „но”, което се прояви в хода на спирачните тестове, но възниква при ускоряването. То е толкова мощно, че предната част на автомобила силно се повдига от окачването си – но това не е нещо необикновено в този клас. 

Ако по време на такава фаза с пълна тяга натиснете спирачките докрай, както понякога може да ви се наложи, теглото се пренася от задния към предния мост с такава сила, че пружиниращите елементи вече не могат да го овладеят. Вместо това те се свиват до упор и каросерията удря много твърдо върху опорните тампони. Това не само звучи сърцераздирателно, но и за момент причинява значителен хаос в електронната част. 

Стара школа срещу нови технологии

На какво се дължи това? Дали още при серийния автомобил работните фази за опън и натиск на пневматичните елементи не са настроени доста небрежно? Или пък динамичното разпределение на товара между мостовете – тоест това накланяне напред-назад на каросерията – не излиза от определените рамки заради по-мощното ускоряване и екстремното спиране? Както и да е, г-н Бофензипен вече ни увери, че настройките незабавно ще бъдат калибрирани наново.

Иначе всичко изглежда напълно според популярния израз „като издялано от един къс“. В случая с Alpina B7 Biturbo това заслужава да бъде отбелязано, понеже не всички участници в създаването й преследват една и съща философия. За BMW луксозният автомобилен клас е терен за приложение на нови технологии, докато Alpina все още защитава възгледите на старата школа – което проличава от това, че в епохата на декоративния карбон се предлагат изключително дървени вложки, а дори и от думичката „exclusive“ в слогана на марката от Бухлое.

Но по някакъв начин В7 съумява да приведе и двете тенденции към общ знаменател. Във всеки случай класическият син цвят хармонира с цифровите контролни уреди също така превъзходно, както емблемата на Alpina със съвременната вътрешна архитектура. А като собственик все още имате избор на кой дух на времето да отдадете предпочитание. Първо ъ с избора от списъка с оборудване и второ ¬– защото „седмицата“ не ви принуждава да използвате само технологии на бъдещето.

Пистово изпълнение на нивото на F-Type R

Например силата на звука на инфо-развлекателната система може да се регулира както по стария начин с въртящ се бутон, така и съвсем прогресивно чрез сканиране на жестове, при които рисувате с показалеца си колелца във въздуха – надясно за по-високо, наляво за по-тихо.

Засега Alpina не предлага абсолютно всички функции, като например асистента за напълно автоматично паркиране. С други думи: както и преди, приоритетите са поставени по правилния начин – върху детайлите в оборудването, но съвсем очевидно и върху цялостния характер на автомобила. И това се отплаща и на състезателната писта. Всъщност имахме намерение да не го споменаваме изобщо, просто защото е ужасно маловажно и за двата автомобила. Но после видяхме времената за обиколка: точно 1.13 за Alpina, 1.13 и нещо отгоре за Audi. И в случай че поантата е останала неразбрана: това са горе-долу времената на един Jaguar F-Type R.

Едно е ясно – и двата модела печелят време най-вече на правите участъци, но и в завоите далеч не са толкова небрежни, че да изгубят спечеленото. Преди всичко Alpina B7 Biturbo се прояви в теста като упорит противник на напречното ускорение. Благодарение на специфичния сетъп, включващ режим Alpina на амортисьорите, и на управлението на задния мост автомобилът сръчно се „усуква“ в завоя и остава стабилен по-задълго от леко приклякващия в хода на завоя S8 Plus.

Това, което липсва на Audi, е стабилност на предния мост. Поради неспортните гуми и големия товар отпред той губи страничното си сцепление много по-рано от своя аналог в В7. И то го губи, преди спортният диференциал да е успял да влезе в ролята си. Това вкарва S8 в порочен кръг: Когато усетите, че въртящият момент в задния мост не се разпределя добре, скоростта все още е твърде малка за корекции, дадете ли повече газ, предницата започва да бяга. В крайна сметка сте принуден с известна хитрост да се промъквате между тези два неоптимални варианта. Въпросът е само дали трябва да ви занимаваме с тези периферни забележки, след като дори радикалните възгледи за мощността на нашия шеф бяха задоволени от изобилието на разпускаща динамика.

 

Текст: Щефан Хелмрайх
Снимки: Росен Гарголов

Оценка

Alpina B7 Biturbo

Alpina B7 Biturbo

Честно казано, не съм съвсем сигурен кое е по-впечатляващото при тези два автомобила. Изтънчената стремителност, с която ни завладяват осемцилиндровите битурбомотори? Или все пак фактът, че в Хокенхайм постигат времена за обиколка, които бихме сметнали за немислими при такива обемисти каросерии? Във всеки случай Alpina излъчва повече невъзмутимо спокойствие. Нейната ходова част – като изключим проблемите с ударите в тампоните – не може да бъде извадена от равновесие от нищо. Независимо дали преминава през едър паваж, фуга на мост при дълъг завой с 300 км/ч, или завоя Закс – автомобилът запазва вътрешния си покой чак до границата на възможностите си.

Audi S8 Plus

Audi S8 Plus

В сравнение с Alpina B7 моделът на Audi не изглежда толкова самоуверен. Той вози малко по-твърдо, неутрализира неравностите по-стегнато, клати се повече и въпреки съпротивата на спортния си диференциал започва да недозавива по-рано – поне при екстремно шофиране. Във всекидневието обаче той се възприема като по-спортен. За разлика от В7, А8 поне ви дава усещането, че участвате в нещо. Преди всичко чрез акустиката, която украсява спектакъла с разгръщането на въртящия момент посредством глухи барабанни звуци от ауспуха, докато В7 продължава да си фучи тихо и дискретно.


Технически данни

Alpina B7 Biturbo Audi S8 Plus
Работен обем 4395 куб.см 3993 куб.см
Мощност 608 к.с. (447 кВт) при 5750 об./мин 605 к.с. (445 кВт) при 6100 об./мин
Максимален
въртящ момент
800 Нм при 3000 об./мин 750 Нм при 2500 об./мин
Ускорение
0 – 100 км/ч
3,7 сек 3,7 сек
Спирачен път
при 100 км/ч
34,3 м 35,3 м
Максимална скорост 330 км/ч 305 км/ч
Среден разход
на гориво в теста
14,8 л/100 км 15,9 л/100 км
Базова цена 148 800 евро (в Германия) 145 900 евро (в Германия)
Коментари
comments powered by Disqus