Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Audi Q4 50 e-tron quattro

08.11.2021 09:10

Tестваме върховата версия на Audi Q4 – 50 e-tron Quattro с до 220 кВт

Дали SUV моделът с електрическо задвижване отговаря на елитните претенции на марката?

Стартов бутон? Да, има го, но е аналогов, следователно старомоден. Q4 e-tron предлага нещо по-хипстърско – сензорите за заемане на седалките деблокират запалването, когато на шофьорското място седне човек с ключ в джоба. Тогава контролните уреди също се задействат без натискане на бутон, а четирите пръстена на Audi сред тях сигнализират, че SUV моделът е готов да стартира. Сега е достатъчно да дръпнете малкия плъзгач върху заострената платформа, стърчаща под арматурното табло, в положение „D“ – и вече можете да потеглите.

Алтернативният режим за стартиране – част от т.нар. „комфортен достъп“ се заплаща допълнително. Окей, мислите си, срещу тези пари въпросната джаджа обещава да събуди възхищение сред приятелите. Също както и добавената реалност – докато навигацията ви води към целта, тя възпроизвежда в head-up дисплея указания, които трябва да улеснят завиването. И това сигурно ще предизвика учудване, когато го демонстрирате. Но може би и объркване, понеже бледосинкавата стрелка за посоката танцува весело из панорамата.

Дали това си струва 6647-те лева? По-скоро да, но непряко – толкова плащате за head-up дисплея с неговите информиращи прожекции на челното стъкло, а той се предлага само в пакет с голямата навигационна система. И с добавена реалност. Затова скърцате със зъби и поръчвате, после изключвате синята стрелка и се надявате на ъпдейт.

Предно и задно предаване

Ние тестваме най-мощния вариант 50 e-tron Quattro с базова цена 111 289 лв. Той разполага със синхронен електромотор с постоянно възбуждане, 150 кВт и 310 Нм на задния мост и асинхронен с 80 кВт, респ. 162 Нм, който задвижва предните колела. Допълнително към цената на тестовия автомобил се прибавят 6455 лв. за интериора S line с ръчно регулиращи се интегрални седалки, както и 2042 лв. за екстериор S line с 20-цолови колела (1477 лв.), а освен това и подравнен волан за (серийно). Никоя от тези опции обаче не бихме ви препоръчали като безусловно необходима.

Вместо това внимание заслужават многофункционалният волан (без доплащане) с две планки за превключване, управляващи трите степени на рекуперация, тоест на превръщането на спирачна енергия в електрически ток. Ако си служите с тях достатъчно сръчно, рядко ще спирате с педала. Други препоръки са камерата за заден ход (953 лв.), понеже Q4 подобно на почти всички SUV модели не предлага добър обзор. Също и термопомпата, (2247 лв.), която значително увеличава автономния пробег през зимата.

Вместо принадлежащото към екстериора S line спортно окачване тестовият автомобил има адаптивни амортисьори от гамата с допълнителни предложения. Още с най-вежливите си настройки те са забележително стегнати, така че електрическото Audi подскача по лоши пътища и тропа, преминавайки през капаци на шахти.

В миналото такова нещо се смяташе за спортно. Днес, изглежда, отново сме се върнали в това минало, понеже e-tron не е първият електрически SUV модел, който прави впечатление с откровено твърди настройки. Те обещават динамика на пътя, но това не намира потвърждение в реалността: Когато радостно навлезете с разполагащия с двойно предаване Q4 в някой по-остър завой, доброто ви настроение бива възпирано, първо, от недозавиване и като следствие – от действието на ESP.
Дали причината не е в екологичните гуми Bridgestone Turanza? Или в теглото, което във версията с двойно предаване натоварва предния мост? Или пък в кормилната уредба, която отначало реагира директно, но отговаря с нежелание на силите на странично сцепление? Бездруго възниква и въпросът колко динамичен може да бъде изобщо един висок автомобил с тегло 2,2 тона.

Действието на спирачките отслабва

Друг повод за критика е действието на спирачките, което отслабва при няколко последователни силни спирания. По този повод вижте на стр. … как протекоха опитите за спиране при 130 км/ч. Истинска радост настъпва едва в изпитанията за ускорение. Тежкият автомобил скача мотивирано напред, като че ли иска да покаже кой е господарят на терена. Ако искате да изпитате пълната наслада от 220-те киловата, най-добре е да сте с току-що зареден акумулатор – под 88 процента от заряда моделът на Audi отказва да предостави 30-секундната допълнителна тяга (overboost) с 25 кВт. От друга страна,    производителят съветва акумулаторната батерия да не се зарежда с повече от 80 процента в интерес на по-дългата ѝ трайност.

Не можахме да констатираме спадове на мощността като при Tesla Model S (вижте теста в ams 10/2020, стр. 50) дори след многократни ускорявания. Дори с ниво на заряда от 50% e-tron продължава да тегли внушително и е само с три десети от секундата по-бавен в спринта до 100 км/ч.

Впрочем постоянната мощност, гарантирана от Audi, е 77 киловата; това би трябвало да интересува главно онези, които пресичат Алпите, теглейки ремарке. Така вече стигаме до практичната част: Под товарния под с регулираща се височина (част от пакет за 748 лв.) след разглобяване на две съединения може да се постави покривалото на товарния отсек, а дълбоко под него, в контейнер под избата, е мястото за зарядния кабел. При едно ваканционно пътуване с много багаж обаче той би бил затрупан до недостъпност. Под предния капак липсва допълнително отделение за багаж.
Куките за пазарски торби също помагат във всекидневието – те са формовани от страничната стена и са с остри ръбове. Освен това пластмаси с непочистени „мустаци“ открихме и в интериора, например в джобовете на вратите. Ясно е, че това не е в обичайната видима зона – там Audi блести с атмосфера на високо качество. Но претенцията за принадлежност към елита би трябвало да отива отвъд видимото от пръв поглед.

Преди да решите да купите Q4, би трябвало да помислите и върху още нещо: Моделът е типичен SUV с високо разположено челно стъкло. За да го почистите, без да легнете с горната част на тялото си върху предната колона, ще имате нужда от табуретка. А също и от удължител, за да избършете отвътре стъклото до последното ъгълче. Защото на пътя на ръката ви се издига внушителната крепост на арматурното табло. Тя приютява комплекта огледала за прожектора на head-up дисплея и инфо-развлекателната система с централен сензорен екран.

За разлика от VW ID.4 тук има изведени на таблото бутони за управление на климатичната инсталация; само че без контролера с въртене и натискане на системата MMI от миналите дни на Audi и бутоните за главните менюта управлението с докосване е доста сложно. Много неща могат да се свършат чрез гласови команди; нужно е само системата да е готова за старт и да разбира какво иска водачът. А това понякога куца.

Колекционер на данни

Ако искате да ползвате онлайн услуги, като например данни за трафика в реално време, в менюто за поверителност не бива да отказвате на Audi събирането на лични данни. Който вече се е занимавал по-отблизо с темата за събирането и използването на лични данни, сигурно ще бъде изненадан. По примера на Tesla собственикът на автомобила е напълно прозрачен – за това също си заслужава да се информирате, преди да подпишете договор за покупка.

Освен това новаците в електрическата мобилност би трябвало да се позанимаят с режимите на задвижването. В режима „Range“ Q4 бръмчи с максимални 90 км/ч, докато в „Eco“ все пак достига 130 км/ч (и повече при натискане на педала докрай). А за да изминем максимално възможния пробег от 493 км, двамата използвахме на обикновени шосета „Range“ с ограничение до 80 км/ч и „Eco“ на магистрала. Награда за пестеливото ни шофиране беше икономичният разход от 16,4 кВт/100 км.

С отчетения от нас среден разход в теста от 25,2 кВт/100 км Q4 би изминал 321 км; ако шофирате по-енергично, можете да очаквате около 230 км. Всичко това важи, забележете, само за онези, които потеглят с напълно зареден акумулатор и карат до пълното му изтощаване. За пълен заряд от стенно устройство на e-tron са му нужни малко повече от седем часа, през които тегли ток с мощност 11 кВт. Значително по-бързо, за около 70 минути, става зареждането на публична CCS станция, която отдава най-малко 125 кВт.

Тези показатели не са нещо невиждано, пък и Q4 e-tron бездруго не е някакво техническо украшение за богати електроманиаци. Като автомобил за всеки ден с място за семейството и багажа моделът по-скоро апелира към хора от средната класа с добри доходи – такива, които биха си пожелали електрически автомобил с мощна тяга. И за които цена от 111 289 лева нагоре няма да е причина за безсънни нощи.  

Впрочем ако не държите на бързото ускоряване, можете да получите Q4 със също толкова голям акумулатор, но само със задно предаване и 150 кВт срещу 98 803 лв. Остава въпросът дали компактното електрическо Audi е истински премиум продукт. Не напълно. Действително в сравнение със събратята по концерн Skoda Enyaq и VW ID.4 моделът е с по-добра изработка и по-лесно управление на функциите. Но пък допуска слабости при комфорта на окачването и при многократните спирания. С това претенцията за принадлежност към елита не е формулирана особено категорично.

ОЦЕНКА

Мощно ускоряващият Q4 може да бъде шофиран икономично, тихо и надалеч, но окачването не проявява особени таланти. Има какво да се желае и по отношение на работата на спирачките.

Каросерия
+    Щедро предлагано място, достатъчно пространство за багаж, удобно качване, издръжлива на усукване каросерия, предимно добра обработка на...
–     ... отчасти евтини на вид материали, работата със сензорния екран отклонява вниманието, високо тегло на автомобила, лош обзор

Комфорт
+    Ниско ниво на шумове (с акустично остъкляване), удобни седалки (част от пакета S line)
–    Ограничен комфорт на окачването

Двигател/силово предаване
+     Мощно ускоряване, различни, добре използваеми степени на рекуперация

Поведение на пътя
+    Лесен за шофиране, стабилно сцепление, директно реагираща, но...
–    ...спестяваща обратната информация кормилна уредба, склонност към недозавиване

Безопасност
+    Многобройни системи за подпомагане
–    Силата на спирачките намалява при последователни спирания, хиперактивен асистент за спазване на лентата

Екологичност
+    Без локални емисии, ниски нива на СО2, възможност за дълъг пробег, умерен разход, решително действащи, ефикасни режими за икономии

Разходи
+    Ниски разходи за енергия, дълги сервизни интервали
–    Термопомпа само по желание

Текст:
Маркус Петерс
Снимки:
Макс Балаш, Мирослав Николов

Коментари
comments powered by Disqus