Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Nissan представя изцяло новия Qashqai

18.02.2021 13:42

Запазва разпознаваемия стил, моделът днес е по-атлетичен, елегантен и модерен

- С над 3 млн. броя, продадени в Европа, Qashqai продължава да бъде считан от клиентите за еталон в сегмента

- Новата CMF-C платформа на Алианса подчертава технологичните обновления на Qashqai

- Иновативната система e-POWER въвежда електрификацията в новия Qashqai

- Европейски дизайн, разработка и производство надграждат историческия успех

 

Nissan засилва позицията си на лидер в сегмента на европейските кросоувъри с представянето на изцяло новия Qashqai от трето поколение. Над 3 милиона автомобила Qashqai са продадени от 2007 - годината, в която Nissan създаде сегмента.

В това ново поколение Nissan запазва водещите принципи, залегнали в основата на концепцията, дизайна и разработката на двете предходни поколения на Qashqai: елегантен стил, подобрено оборудване и ефективен силов агрегат в съчетание с премиум качество и изживяване зад волана, характерни за автомобили от по-високия сегмент. Благодарение на новата CMF-C платформа на Алианса – демонстрация на усъвършенствани инженерни решения, иновации и модерни технологии, новият Qashqai ще вдигне отново стандарта в сегмента на кросоувърите за удоволствие на клиентите.

Както при предшествениците му, дизайнът на новия Qashqai е създаден от екипа на Nissan Design Europe, базиран в централен Лондон (Обединеното кралство), а инженерните решения са дело на Nissan Technical Centre Europe в Кранфийлд, Бедфордшър (Обединеното кралство).

„Отправната точка за проектирането и разработката на изцяло новия Qashqai бе задълбоченият анализ на взаимоотношенията ни с всички наши клиенти на Qashqai през последните 13 години. Това ни даде възможност за разберем техните нужди и по-специално какво ценят в кросоувъра, който използват и на който разчитат ежедневно“, каза Марко Фиораванти, Вицепрезидент, Продуктово планиране, Nissan Automotive Europe.

Впечатляващо атрактивен, елегантен дизайн

Както при предходните две поколения дизайнът на изцяло новия Nissan Qashqai бе разработен от европейското дизайнерско студио на Nissan в Лондон, Великобритания.

Освен че запазва безпогрешно разпознаваемия стил на Qashqai, моделът от третото поколение е по-атлетичен, елегантен и модерен.

Отвън подчертаната стойка на автомобила е по-целеустремена, с изявени линии, увеличено междуосие и внушителни 20-инчови алуминиеви джанти, въведени за първи път в Qashqai.

Междуосието на автомобила е увеличено с 20 мм, като общата дължина нараства с 35 мм. Има минимално увеличение във височината (+25 мм), а широчината е увеличена с 32 мм за подобрено представяне на пътя.

Предната част на изцяло новия Qashqai се отличава с уголемена V-образна решетка Nissan с хромирано покритие, чиято прецизност е подчертана от вторична хромирана лента. Решетката е обградена от тънки full LED матрични фарове с дневни светлини с характерната форма на бумеранг. Изключително тънките процепи между всички тези детайли създават впечатление за висока класа и прецизност.

Предните фарове на новия Qashqai са усъвършенствани спрямо предишния модел с по-издължен и елегантен дизайн благодарение на използването на LED технологията.

Отстрани новият Qashqai изглежда по-атлетичен и динамичен, с отличителна линия, преминаваща през автомобила от предната до задната част, което му придава подчертано хоризонтално присъствие и същевременно създава усещане за динамизъм.

Новото поколение Qashqai ще се предлага за първи път с 20“ алуминиеви джанти  (предишното поколение предлагаше до 19“ джанти). Тези джанти с по-голям диаметър изпълват арките на калниците и допълнително допринасят за солидното пътно поведение.

Клиентите оценяват високо възможностите за персонализация, затова новият Qashqai ще бъде наличен в 11 цвята за каросерията с пет двутонални комбинации, създавайки по този начин 16 опции за избор.

Висококачествена интериорна среда

Свързано, комфортно и създаващо впечатление за контрол, купето на новия Nissan Qashqai задава нов стандарт в сегмента чрез премиум усещане, отличителен дизайн и увеличена практичност.

В цялото купе е използвано ново бяло амбиентно осветление за вдъхващата увереност и спокойствие среда и усещане за хармония и високо качество.

Изключително внимание е обърнато на ергономичните и естетическите качества на лоста за смяна на предавките и бутоните, като усещането при допир с тях навява асоциации за увереност и финес.

Свързан контрол

Новият Qashqai предлага усъвършенствана информационно-развлекателна система с широк набор свързани услуги, включително лесна интеграция на смартфони, WiFi свързаност в автомобила за общо седем устройства и NissanConnect Services – специално приложение за взаимодействие и наблюдение на автомобила.

9-инчовият екран NissanConnect с по-големи размери и по-висока резолюция е цифровият интерфейс към настройките на автомобила, навигационната и развлекателната система, и е съвместим с Android Auto® и Apple CarPlay®, като безжичната Apple CarPlay® опция също е налична.

Нов 12,3-инчов изцяло електронен TFT мултиинформационен екран с висока резолюция предлага избор от персонализируемо извеждане на информацията от навигационната и развлекателната система, както и на данни за трафика и автомобила, като цялата информация се управлява от новия въртящ се селектор на волана. Към дигиталния фон на TFT екрана е добавена и традиционната текстура с ефект на рязано стъкло „Kiriko“ – реверанс към японското ДНК на Nissan.

10,8-инчов иновативен head-up дисплей осигурява най-големия в сегмента размер на изображението. Ключовата информация за навигацията, системите в помощ на водача и за пътя се прожектира на предното стъкло в полезрението на водача.

Функции за управление на автомобила като дистанционно включване и изключване на клаксона и светлините, както и дистанционно отваряне и затваряне на вратите са налични чрез приложението за смартфон NissanConnect Services. С нотификации от приложението могат да бъдат получавани и интелигентни известия, включително за надвишаване на зададена максимална скорост, времето или очертана зона за движение.

Ако не използват навигацията от телефона си, водачите имат достъп до 3D карти и информация за трафика в реално време, включваща усъвършенствани навигационни функции като актуализации на картите и данни за трафика в реално време. Навигация от врата до врата също е налична от приложението, включително и функцията My Car Finder.

Свързаността е налична за всички пътници в автомобила благодарение на конзолната кутия, която вече предлага възможности за зареждане от преден и заден ред седалки чрез USB-A и USB-C портове.

Контрол на водача в комфортна среда

Новият Qashqai продължава да създава у водачите усещане за контрол над тяхната среда с подобрена предна, странична и задна видимост. Подобренията включват по-широк ъгъл на проникване на светлина през предното стъкло, по-тънки предни колони и странични огледала, монтирани на вратите вместо на А-колоната, което намалява зоните на затруднена видимост.

По-дългото междуосие на новия Qashqai, в съчетание с ефективното оборудване, създава още повече пространство за пътниците. Пространството за коленете за пътниците на задните седалки е увеличено с 28 мм до 608 мм и е създадено повече разстояние между водача и пътника до него. Пространството за главата отпред и отзад е нараснало с 15 мм благодарение на лекото увеличение на външните размери на автомобила.

Персонализирана практичност

Безконтактното отваряне на задна врата улеснява достъпа до багажника, когато ръцете ви са заети. Общият капацитет за багаж е увеличен с над 50 литра спрямо модела от предишното поколение, отчасти благодарение на снижаването на пода на багажника с 20 мм вследствие на оптимизираното задно окачване.

Популярните функции от предшестващия модел, например страничните отделения за съхранение на вещи над арките на колелата и гъвкавата система за разпределение на багажа са запазени и усъвършенствани в новия модел с под на багажника с нова форма, както и с двулицева плоскост от износоустойчиво мокетно покритие от едната страна и лесно за почистване пластмасово покритие от другата страна.

Усъвършенстваният ергономичен дизайн на вратите на новия Qashqai позволява по-лесен достъп до автомобила спрямо предишните поколения, което е особено видимо в ограничени пространства като многоетажните паркинги. Където пространството позволява, родителите ще оценят високо, че задните врати вече се отварят под ъгъл 85 градуса, което им позволява по-лесен достъп до бебетата и малките деца на детските столчета.

Електрифицирани силови агрегати

Като част от целта на Nissan да постигне 50% продажби на електрифицирани превозни средства в Европа до 2024 г., новият Nissan Qashqai ще бъде наличен не само с 1,3-литров бензинов двигател DiG-T, оборудван с технологията мек хибрид, но ще представлява и европейския дебют на e-POWER, иновативния и удостоен с награди силов агрегат на Nissan, който черпи технологии от новаторския електрически автомобил на компанията Nissan LEAF.

С варианти със задвижване на 2 или на 4-те колела, с 6-степенна механична трансмисия или с новата Xtronic трансмисия и с изцяло електрическо задвижване от мотора благодарение на e-POWER, опциите за силов агрегат на изцяло новия Qashqai отговарят на нуждите на всеки клиент, като удоволствието от шофирането е в основата на всяка от конфигурациите.

1,3-литров бензинов DiG-T със 138 к.с./156 к.с. 12V мек хибрид

12-волтовата система мек хибрид, налична в новия Qashqai, е по-достъпна хибридна технология, която предоставя подпомагане на въртящия момент, удължено гасене на двигателя при кратък престой, бързо рестартиране и Coasting Stop [само при версията с Xtronic], с подобрения както в икономията на гориво, така и в CO2 емисиите (-4 г/км).

Положителният ефект от управлението на енергията на мекия хибрид върху CO2 емисиите е конкурентен, а 1,3-литровият двигател осигурява повече мощност и въртящ момент от основните конкуренти, което прави варианта бензинов двигател неустоимо предложение. Системата мек хибрид добавя само 22 кг към общата маса на автомобила.

При намаляване на скоростта енергията се възстановява чрез регенерация и се съхранява в литиево-йонната батерия. Тази заредена батерия след това се използва при гасене на двигателя при кратък престой, Coasting Stop (само при версиите с Xtronic) и при подпомагането на въртящия момент.

При спиране при скорости под 18 км/ч и натиснат педал на спирачката, двигателят се изключва и генерираната енергия се използва за захранване на електрическото оборудване на автомобила. Това позволява спирането с помощта на двигателя да бъде удължено и в резултат на това разходът на гориво да бъде намален.

Системата мек хибрид е свързана с усъвършенствания и високо ценен 1,3-литров бензинов двигател DiG-T, въведен в Qashqai през 2018 г. Този двигател е подобрен още повече за новия Qashqai с 50 наново проектирани компоненти и пълно съответствие със стандарта Euro6-d full.

1,3-литровият двигател ще се предлага в два варианта за мощност – 138 к.с. и 156 к.с. – с 6-степенна механична трансмисия или с новата скоростна кутия Xtronic (само за варианта със 156 к.с.). Максималната мощност на двигателя се постига при 5500 об./мин., а максималният въртящ момент от 270 Нм - при удобните 1750 об./мин. при моделите със 156 к.с. Xtronic и вариантите с висока мощност и ръчна трансмисия.

При версиите с механична скоростна кутия, последната е подобрена с цел усещане за по-бърза, по-директна и по-спортна смяна на предавките. Трансмисията Xtronic от ново поколение предлага по-голяма икономия на гориво и усещане за ускорение благодарение на подобренията, включително система от две маслени помпи.

Задвижването на 2 колела е налично и при двете версии на мощност 138 и 156 к.с., а задвижването на 4-те колела ще се предлага само за моделите със 156 к.с. и скоростна кутия Xtronic. Новата система за контрол на задвижването на 4-те колела (4WD) и възможност за избор на режим за шофиране е по-интуитивна и интелигента и се адаптира към външните условия с 5 режима на шофиране – Standard, ECO, Sport, Snow и Off-Road. В случай на приплъзване на колелата, времето, за което системата 4WD реагира, е намалено пет пъти до около 0,2 секунди.

E-POWER

система e‑POWER на Nissan. Ексклузивна за марката и ключов компонент от стратегията за интелигентна мобилност на компанията, системата e-POWER е уникален подход към електрификацията, който прави ежедневното шофиране вълнуващо изживяване.

Системата e-POWER на новия Qashqai се състои от батерия с висока мощност и силов агрегат, интегриран с водещ в класа бензинов двигател и електрически мотор със същия размер и изходна мощност като тези в електрическите автомобили на Nissan. Това е уникално решение, съчетаващо приятното, гладко линейно ускорение, характерно за електрически автомобил, но без необходимостта от зареждане.

За да отговори на типичните нужди на европейските клиенти и тяхното ежедневно шофиране, инсталацията на e-POWER е значително усъвършенствана за новия Qashqai. В Note – най-продавания автомобил в Япония през последните години – системата включва 1,2-литров бензинов двигател, зареждащ батерията, и крайна изходна мощност от 106 к.с. За Европа тя е обновена до 1,5-литров бензинов двигател с крайна изходна мощност от 140 kW (188 к.с.).

Уникална характеристика на e-Power е това, че бензиновият двигател се използва само за генериране на електричество, докато колелата се задвижват изцяло от електрическия мотор. Това означава, че двигателят може винаги да работи в оптималния си диапазон на оборотите, което води до изключителна икономия на гориво и по-ниски CO2 емисии в сравнение с традиционния двигател с вътрешно горене.

Благодарение на изцяло електрическото задвижване от мотора няма забавяне както при двигателя с вътрешно горене или традиционния хибрид. Моменталните реакции осигуряват въодушевяващо усещане за висок въртящ момент и най-доброто ниво на ускорение при различни обороти за по-лесно и вдъхващо по-голяма увереност изпреварване или включване в магистрала.

Както при LEAF системата e-POWER в новия Qashqai създава изцяло ново изживяване зад волана, благодарение на технологията e-Pedal. Водачите могат да стартират, ускоряват и намаляват скоростта, като използват само педала на газта.

Платформата CMF-C

Новият Qashqai е първият нов модел в Европа, който използва платформата CMF-C - свръхмодерна автомобилна конструкция и технологична архитектура.

От основно значение за инженерната концепция бе запазването на пропорциите на настоящия модел, които са оптимални и ключови за неговия успех. Това означава, че автомобилът се управлява лесно по градските улици и се помества удобно в паркоместа, като същевременно предлага отлично интериорно пространство.

От гледна точка на конструкцията в каросерията са използвани много олекотени материали, както и модерни техники за щамповане и заваряване с цел едновременно увеличаване на здравината и намаляване на масата. За първи път задната врата на Qashqai е изработена от композитен материал, което пести 2,6 кг.

Предните и задните врати, предните калници и предният капак са изработени от алуминий, което осигурява общо намаляване на масата от 21 кг спрямо каросерията на предходния модел Qashqai.

Ново окачване и кормилно управление

Новият Qashqai ще продължава да предлага удовлетворяващо изживяване зад волана, надграждайки репутацията си за фино, плавно и същевременно приятно шофиране дори и по път с много завои.

Благодарение на платформата CMF-C, новият Qashqai има усъвършенствана настройка на предното и задното окачване тип Макферсон. За Qashqai със задвижване на две колела и колела с размер до 19 инча включително, задното окачване е с конфигурация торсионна греда. За версиите със задвижване на 4-те колела и 20-инчови колела, моделът ще бъде оборудван с модерно многораменно окачване.

Електрическото сервоусилване на волана е усъвършенствано и предлага подобрени реакции, по-добро усещане в средния обхват на кормилното управление и намалено триене.

Усъвършенствана система в помощ на водача ProPILOT

Новият Qashqai ще бъде оборудван със следващото поколение система в помощ на водача ProPILOT, която осигурява по-голямо подпомагане при най-различни обстоятелства. Наречена ProPILOT с Navi-link, системата е предназначена да намали умората и стреса по време на шофиране и същевременно е много интуитивна за ползване. [Налична само при версиите с трансмисия Xtronic].

ProPILOT с Navi-link е в състояние да ускорява и спира автомобила в една лента на магистрала. Системата може да ускорява автомобила до достигане на зададена скорост и да го спира до 0 км/ч в натоварения трафик, където се налага често спиране и потегляне. Системата може да рестартира автоматично, ако автомобилът спре за под 3 секунди и колоната автомобили отпред потегли.

При новия Nissan Qashqai усъвършенстваната система вече е способна да адаптира скоростта на автомобила спрямо допълнителни външни обстоятелства: когато автомобилът премине в зона с по-ниска разрешена скоростта на магистрала, системата разчита пътните знаци и взема предвид данните за ограничение на скоростта от навигационната система, за да забави автомобила, което означава, че водачът не трябва да регулира ръчно скоростта на круиз контрола.

ProPILOT може също да използва данни от навигационната система, за да регулира скоростта за подход към завои или за излизане от естакади, които имат по-тесен радиус.

Нещо повече, ProPILOT с Navi-link вече може да комуникира с радарите на системата за предупреждение за обект в сляпата точка на Qashqai с цел намеса чрез  корекция на въртенето на волана за предотвратяване на маневра по престрояване при поява на автомобил в сляпата зона.

Другите обновления включват „защита по фланговете“ за ситуации в града, която предупреждава водача за риск от контакт с обект отстрани на автомобила, обикновено при паркиране в тесни пространства. Благодарение на усъвършенстване на съществуващата система за засичане на движещи се обекти около автомобила, новият Qashqai може също да се намеси с цел предотвратяване на сблъсък при маневриране на заден ход, активирайки спирачките, за да спре автомобила, ако в близост до него е засечен движещ се обект.

Допълнителна сигурност е предоставена под формата на системата на Nissan Интелигентен спирачен асистент с предвиждаща функция. Благодарение на модерната радарна технология сензорите могат да следят пътя пред автомобила движещ се отпред и да засекат внезапно спиране на някой от тях. В такава ситуация системата активира спирачките, за да намали вероятността от сблъсък.

Друга функция от набора технологии за безопасност на борда на новия Qashqai е новата централна въздушна възглавница, която се разгръща от пространството между двете предни седалки, за да предотврати евентуален контакт между пътниците на първия ред в случай на страничен удар. Централната въздушна възглавница допълва въздушните възглавници за водача и пътника, както и страничните въздушни възглавници тип „завеса“, които са стандартно оборудване в новия Qashqai.

Интелигентни LED предни фарове

За новия Qashqai инженерите на Nissan са разработили модерна система от предни фарове, която адаптира формата на светлинния лъч спрямо пътните условия и другите участници в движението. Лъчът е разделен на 12 отделни елемента, които се изключват селективно при засичане на насрещен автомобил. Благодарение на тази иновация системата може да прожектира по-ярък лъч по-далеч и в по-широк участък, но формата се променя при необходимост, за да предотврати заслепяване на насрещните водачи.

„Новият Qashqai ще промени това, което клиентите очакват от един семеен автомобил. Комфортът, финесът и технологиите ще бъдат сравними с автомобилите от по-високия сегмент, а изживяването зад волана ще удовлетвори както водачите, така и пътниците. С дръзката технология e-POWER на Nissan, считаме, че клиентите ще се влюбят в усещането за електрически силов агрегат без притеснения за пробега“, каза Джанлука де Фичи, председател на Nissan за региона Африка, Среден Изток, Индия, Европа и Океания (AMIEO).

Коментари
comments powered by Disqus