Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 10% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Компактни SUV модели на Mazda, Opel, Peugeot и Renault

28.01.2017 00:58

Сравняваме Opel Mokka X, Mazda CX-3, Peugeot 2008 и Renault Captur

Opel преработи своята Mokka и й подари един допълнителен Х към името. В теста Opel Mokka X 1.6 CDTI ще се състезава срещу Mazda CX-3 Skyactive-D 105, Peugeot 2008 BlueHDi 120 и Renault Captur dCi 110.

Приключението, за което германецът би се снабдил охотно със SUV модел, има проблем с времето. В свободното си време средният германец обича да спи – по седем часа и дванайсет минути на денонощие. Освен това той гледа 223 минути телевизия, 144 минути е зает със своя мобилен телефон и се храни 105 минути. Ако разгледаме петте му любими хобита – работа в градината, разходки за пазаруване, решаване на кръстословици, ходене по ресторанти и компютърни игри – няма да открием някаква неудържима страст към приключения, а по-скоро се налага изводът, че възходът на SUV моделите трудно може да бъде обяснен със статистически доказани потребности.

Самият разцвет на SUV категорията обаче може да бъде доказан съвсем лесно. При Renault моделът Captur е втори по популярност след Clio, както и CX-3 при Mazda (след CX-5) и 2008 при Peugeot (след 308). При Opel само Astra и Corsa са по-продавани от Mokka. След фейслифта тя вече се нарича Mokka X. Какво друго се е променило и как моделът ще се представи в съпоставка с 2008, CX-3 и Captur, ще изясни сравнителният тест. Състезанието е при равни условия - всички модели са с дизели, всички са с предно предаване. Тъй че – напред и нека най-добрият победи!

Opel въоръжава Mokka X с техника

Споменатият базов комплект е напълно достатъчен за някое малко, вместено между останалите занимания, приключение – за  това говори успехът на Mokka. Тя се появи на пазара през есента на 2012 г. и като сестра на Chevrolet Trax разчиташе на конструкцията и производството на роднините от корейския GM. Успехът на SUV модела отначало се обясняваше, нека се изразим така, по-скоро с факта, че беше подходящият автомобил за една възходяща модна тенденция, отколкото с блестяща техника. От лятото на 2014 г. обаче Opel произвежда Mokka в собствения си завод в Испания, освен това конструкторите видимо европеизираха малкия SUV.

Ярки LED светлини, нова инфо-развлекателна система

Например те го въоръжиха със собствен арсенал от системи за подпомагане. Сега за модернизацията той получава отлични адаптивни изцяло LED светлини (1250 евро), иначе отвън тук-там малко повече хром или малко по-модерни задни светлинни блокове. Вътре Mokka е обзаведена в стила на Astra. Сега информационният и развлекателният отдел се координират от високо позиционирания сензорен екран. С него телефонирането, музицирането и навигирането са станали много по-лесни, освен това системата се разбира и с мобилния телефон чрез Apple CarPlay и Android Auto (така много от водачите ще прекарат няколко от 144-те минути занимания с телефона в рамките на статистическите 39 минути шофиране на ден).

Понеже възможностите на системата спестяват много бутони, цялата останала част от управлението на функциите става по-обозрима и по-лесна за използване. Трябва да се споменат и новите, по-лесни за разчитане контролни уреди, високото качество на изработката и материалите, както и доказали се добри решения, като ергономичната, удобна за дълги пътувания шофьорска седалка с добра странична опора (390 евро).

Mokka X с голям въртящ момент

Понеже размерите не са били променяни, както отпред, така и на удобната задна седалка продължава да има достатъчно място за пътуване без притеснения. Най-отзад обаче на Mokka X сякаш не й достига дължина, багажникът побира само 356 литра – обстоятелство, което Mokka изобщо не се опитва да прикрие с трикове на вътрешна гъвкавост. Под пода на багажника има само едно малко мазенце – и както и досега, задната седалка и облегалка се сгъват, образувайки равна площ.

И понеже вече говорим за неща, които са останали непроменени, нека завъртим контактния ключ. В отговор започва своето самовъзпламеняване 1,6-литровият турбодизел, който от дебюта си през 2015 г. е ангажиран с леко заблуждаващото твърдение, че е „шепнещ дизел”. Иначе той напредва със също толкова решителни маниери като двигателите на съперниците, но малко по-нехомогенно. Едва от 1800 об./мин нагоре лекият бриз на принудителното пълнене се превръща в турбоналягане, което с необузданата си сила поставя на изпитание способността на предните колела да поддържат сцепление.

Всичко това обаче е в добра хармония – дизелът с голям въртящ момент и ефективна работа (6,2 л/100 км), добре степенуваната, съвсем леко запъваща предавателна кутия и спокойното поведение на пътя. Специалистите са настроили ходовата част и кормилната уредба на Mokka X по-стегнато и по-директно. Така моделът преодолява завоите най-чевръсто от всички, с приятна обратна връзка и прецизна работа на управлението. При това благодарение на стегнатите настройки нямате грижи поради силно клатене – но няма и надежда за меко комфортно возене. Когато е празен, Х-моделът атакува твърдо късите неравности, а с товар реагира още по-сурово. Това си остава най-съществената слабост на оскъдно оборудвания Opel. Но с оглед на добре изразените му качества цените му не губят връзка с реалността.

CX-3 изглежда с една класа по-малък.

Mazda CX-3 също едва ли някога ще участва в поход през пустинята. Наистина, както и моделът на Opel, тя се предлага по желание с двойно предаване, но при нея експедициите се осуетяват още поради недостатъчното вътрешно пространство. Въпреки че е дълга колкото Mokka X, тя изглежда с една класа по-малка. Водачът и пътникът до него са настанени върху оскъдно тапицирани седалки с 8,5 сантиметра по-ниско и близо един до друг – нищо общо с усещането за SUV. И върху меко тапицираната задна седалка пътниците седят доста натясно. Освен това стандартният товарен обем отстъпва на предлагания от съперниците. Да, CX-3 не може да бъде заподозрян, че е чудо на пространството или гъвкавостта – тук се сгъва единствено разделената задна облегалка. Малкият отвор на задния капак и тесният проход при качване също пречат във всекидневието.

Моделът успява да излезе напред едва при задвижването. Благодарение на ниското си тегло – Mokka X тежи на кантара със 177 кг повече – на CX-3 са напълно достатъчни 105-те конски сили на култивирано и хомогенно теглещия 1,5-литров турбодизел (6,1 л/100 км). Може, подобно на Captur, да отстъпва на някои други по динамични показатели, но с добре степенуваната, прецизна шестстепенна трансмисия CX-3 доставя като цяло най-голямо удоволствие от задвижването.

Причината въпреки прецизната, надарена с усет кормилна уредба удоволствието на второстепенни пътища да не е пълно, се крие в твърдите настройки. Окачването реагира грубо, посреща твърдо късите неравности, а по-големите вълни по настилката просто катапултира към пътниците. Все пак небалансираната настройка не намалява сигурността на пътя. Макар на Mazda да не й достига сцепление, в граничен режим тя започва да влачи предния мост с лесно за контролиране недозавиване, а системата ESP бързо се справя със ситуацията. За разлика от доста тестови автомобили на Mazda напоследък, този CX-3 издържа всички спирачни изпитания без забележки. Освен това в нивото Exclusive Line е добре оборудван и не е скъп. Достатъчно ли е това за победа, или ще трябва да се оттегли, признавайки поражение?

Умерено преработен 2008

Смелчаците от вчера понякога са утвърдилите се днес. Както при Peugeot 2008. През лятото на 2013 г. той наследи 207 SW. Тогава почти никой не можеше да оцени колко умна е идеята едно малко комби да бъде заменено от един градски SUV. Сега, с поглед към осъществените към 515 000 продажби, е по-лесно да бъдат прогнозирани по-нататъшни успехи. Във всеки случай през април моделът на Peugeot беше леко освежен, което му донеса ненатрапчиво променена предна част, базирана на лазер система за аварийно спиране и инфо-развлекателна уредба с по-добро свързване с телефони (Apple CarPlay и Android Auto).

Иначе и преди имаше смислени неща, които бяха запазени. Към тях принадлежат предлаганото място (с изключение на малкото пространство над главите отзад) и талантът за транспортиране на товари. Над ниския праг на багажника (60 см над пътя, с 18 см по-ниско, отколкото при Mazda) по-лесно се вкарват и редят всякакви неща за пренасяне. За повече обем задната седалка и облегалка потъват надолу, образувайки равна площ. Бихме добавили и приличните седалки, увеличените старания на окачването за повече комфорт със и без товар, както и един темпераментен  икономичен (5,6 л/100 км) 1,6-литров дизел. При това с добрата си междинна тяга той ви предоставя възможност да не се ядосвате твърде често със заяждащата шестстепенна предавателна кутия.

С това стигаме и до безсмислените неща, които също са запазени при фейслифта. Отново ще попитаме в какво специално настроение са били членовете на съответния ръководен орган, когато са приемали идеята за това арматурно табло. Малкият волан и позиционираните зад него контролни уреди имат два проблема: първо, малкия волан и второ, позиционираните зад него уреди. Бодрите движения на стрелките на скоростомера и оборотомера протичат до голяма степен скрито от погледа на водача. Доста значителни са и недостатъците на малкия волан при самото шофиране. С него кормилната уредба реагира остро още при най-слабото движение. Ако не й липсваше прецизност и обратна информация (не, това, че предава тласъци, не е обратна информация), подобно поведение можеше да е доста весело на някой второстепенен път. Но в действителност не е така, а управлението става неспокойно и припряно. Същото е и на магистрала при движение в права посока, когато 2008 следва ката хрътка издълбаните от камионите коловози.

При шофирането по завои моделът на Peugeot съумява да се държи сигурно – и той бива възпиран от системата ESP сравнително рано. Самата тя разполага с избираеми настройки за лед, пясък, кал и чакъл, което дори само заради слабоватото сцепление е забележително самоуверена оценка на офроуд възможностите на автомобила. С наричаната Grip Control система 2008 по традиция дойде в теста с всесезонни гуми, което също по традиция доведе до слаби стойности в тестовете за спиране. Което за пореден път отложи евентуална победа на 2008.

Captur с приятно возещо окачване

Бон |Джови на всеки три години изкарват албум, който звучи като всички предишни. Какво общо има това с Renault Captur ли? И хората от Renault опаковат своята успешна идея за гъвкаво управление на интериора всеки път по нов начин. Когато публиката вече престана да я хареса особено под формата на Modus, те я облякоха с по-елегантна каросерия и от лятото на 2013 г. започнаха да продават всичко това като Captur. Затова неговата задна седалка може да се плъзга надлъжно с 16 сантиметра, а подът на багажника е с променлива височина. Наследени са също удобното качване, прагматичната вътрешна подредба, комфортното окачване и свързаната с него неохота за динамично шофиране.

Captur взема завоите с леко тътрене и клатене, отдава се на недозавиване и поради това бива възпиран рано, категорично и продължително от системата ESP. Да напишем, че на кормилната уредба не й достигат прецизност и обратна информация, би било несправедливо спрямо кормилни уредби, на които действително само не им достига прецизност и обратна информация – защото при Captur те липсват напълно. Което обаче звучи по-драматично, отколкото е – все пак никой не е твърдял, че моделът на Renault бърза за някъде. Автомобилът предпочита да напредва спокойно, теглен от 1,5-литровия си турбодизел – винаги икономичен (5,8 л/100 км), най-често с равномерен и тих ход, но никога истински буен.

Всичко би могло да бъде толкова спокойно с този радващо невъзмутим, практичен и евтин автомобил, ако Renault Captur не спираше далеч по-зле от всички останали и предлагаше поне срещу доплащане повече модерност при светлините и техниката за безопасност и подпомагане. Но Renault, които някога имаха водещи позиции при безопасността на малките автомобили при катастрофа, в случая с Captur си спестяват дори въздушните възглавници за глава отзад. Което води дотам, че Renault Captur, нека го формулираме така, оформя завършващата част на групата участници в теста. Остава ни само да благодарим, че сте прекарали с нас няколко от средно 35-те минути, използвани за четене на списания.

Текст: Себастиан Ренц
Снимки: Ахим Хартман

Оценка

1. Opel Mokka X 1.6 CDTI

1. Opel Mokka X 1.6 CDTI - 388 точки

С доброто си оборудване за безопасност, най-много място, солидна изработка и балансирана управляемост оскъдно оборудваната Mokka X след обновяването си се увенчава с победа.

2. Mazda CX-3 Skyactiv-D 105

2. Mazda CX-3 Skyactiv-D 105 - 386 точки

С изгодната си цена и много системи за подпомагане CX-3 почти достига модела на Opel. Но малката и темпераментна Mazda CX-3 вози твърдо и не е особено практична във всекидневието.

3. Peugeot 2008 BlueHDi 120

3. Peugeot 2008 BlueHDi 120 - 370 точки

Балансираният комфорт, интелигентната вътрешна гъвкавост и темперементният мотор са сред силните страни на Peugeot 2008. Спирачките, борорудването за безопасност и органите за управление – по-скоро не.

4. Renault Captur dCi 110

4. Renault Captur dCi 110 - 359 точки

Слаби спирачки, видимият отказ от системи за подпомагане, слабоватата управляемост и умореният мотор са причина за изоставането на гъвкавото, просторно и евтино Renault Captur.


Технически данни

1. Opel Mokka X 1.6 CDTI 2. Mazda CX-3 Skyactiv-D 105 3. Peugeot 2008 BlueHDi 120 4. Renault Captur dCi 110
Работен обем 1598 куб. см 1499 куб. см 1560 куб. см 1461 куб. см
Мощност 136 к.с. (100 кВт) при 3500 об./мин 105 к.с. (77 кВт) при 4000 об./мин 120 к.с. 88 кВт) при 3500 об./мин 110 к.с. (81 кВт) при 4000 об./мин
Максимален
въртящ момент
320 Нм при 2000 об./мин 270 Нм при 1600 об./мин 300 Нм при 1750 об./мин 260 Нм при 1750 об./мин
Ускорение
0 – 100 км/ч
9,6 сек 10,7 сек 10,0 сек 11,2 сек
Спирачен път
при 100 км/ч
37,6 м 35,8 м 9,7 м 40,5 м
Максимална скорост 190 км/ч 177 км/ч 192 км/ч 180 км/ч
Среден разход
на гориво в теста
6,2 л/100 км 6,1 л/100 км 5,6 л/100 км 5,8 л/100 км
Базова цена 25 390 евро (в Германия) 24 190 евро (в Германия) 23 250 евро (в Германия) 24 090 евро (в Германия)
Коментари
comments powered by Disqus