Вход

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

0 продукта | 0 лв.

Абонамент

Благодаря, че избрахте да се абонирате за auto motor und sport. Изберете вида абонамент и въведете нужните данни, а ние ще се погрижим списанията да достигнат до Вас максимално бързо.

Избери годишен абонамент и вземи 20% отстъпка.

auto motor und sport Bulgaria logo

Renault Clio, Citroën C3 и Ford Fiesta: Евтини базови работяги

04.09.2013 14:59 1
1
2571895771

За какво са ни турбокомпресори, адаптивни амортисьори и трансмисии с два съединителя? Изобщо не ни трябват – твърдят Citroën C3, Ford Fiesta и Renault Clio, които предпочитат да са просто умнички малчугани.

Малките френски автомобили някога ни учеха да приемаме нещата по-леко – не само при общуването с тях самите, но и като цялостно отношение към живота. В нашите неимоверно просветлени и безкрайно преувеличени спомени цари безкрайно лято, в което винаги се връщаме с Renault 5 или Citroën AX от някой язовир – горещият вятър издухваше от лака коричката от прах и пясък, а в багажника винаги имаше един сгънат и раздърпан чифт спални чували...

Но както гласи едно друго клише, хубавите дни останаха далеч в миналото – почти половин живот назад. Днес малките автомобили са се научили да бъдат трайни, солидни и сигурни. А Citroën дори поверява на модернизирания С3 ролята на автомобил за млади семейства. От Renault също смятат, че представеното миналата есен Clio може да се нагърби със задълженията на единствен автомобил в домакинството. Дали това е наистина възможно, ще изясним в този сравнителен тест, в който участва и Ford Fiesta. Този модел не буди подозрения за чести бягства от всекидневието, а след последната модернизация се грижи преди всичко за икономичността с новия си трицилиндров мотор.

Базовият мотор на Ford Fiesta изглежда слабоват


На празен ход предприемчивото трио цилиндри с 80 к.с. барабани тихичко в очакване на приключения, но за разлика от развиващите 100 и 125 к.с. Ecoboost версии на 998-кубиковото моторче, тук липсва турбокомпресор. Така остава малко Eco и почти никакъв Boost – машината не се справя добре със загубата на принудителното пълнене. Вярно е, че стартира хомогенно и радостно набира обороти, но всичко това не е съпроводено с особено нарастване на скоростта. Човек си представя 80 конски сили в малък автомобил като доста по-енергични.

Това обаче се дължи преди всичко на оскъдния въртящ момент. При 105 нютонметърчета, които се събират заедно чак при 4100 оборота, дори късите предавателни числа на прецизната петстепенна трансмисия на Ford Fiesta не може да прикрие тази немощ. Така най-препоръчвана екстра, която да си заслужава инвестицията, са 1500 лв. за развиващия 100 к.с. и много по-уверен трицилиндров турбомотор – дори и затова, че в теста той изразходваше само 0,2 л/100 км повече. А разходът на слабия трицилиндров агрегат без принудително пълнене е 6,6 литра.
Най-силните страни на Ford Fiesta не зависят от двигателя. Без значение дали е Fiesta 1.0 или Fiesta ST – дългият под четири метра малък автомобил се шофира брилянтно. С тази настройка на ходовата част той сърцато се носи по второстепенните пътища. Независимо, че на магистрала директното му управление може да ви се стори малко остро, моделът може да бъде воден по завоите прецизно и с усет за контакта с настилката. Наред с чевръстата управляемост и високото ниво на сигурност на пътя въпреки по принцип стегнатата настройка, тук успешно е постигнат един много добър комфорт на возене. Дори грубите неравности биват неутрализирани от окачването, а клатенето изобщо не е проблем при Ford Fiesta.
Докато моделът продължава да печели симпатии с многото място в кабината, щеше да е добре, ако в рамките на модернизацията някои органи за управление и контрол бяха подредени по друг начин, а изработката беше станала по-солидна. Но и така с удобните си седалки, силните спирачки и най-доброто оборудване за безопасност – само за него се предлага автоматична система за аварийно спиране - автомобилът от Кьолн си осигурява много точки в сравнение с по-евтините си съперници. Дали обаче те ще са достатъчни за победа над C3 und Renault Clio?

Citroën C3 със силен мотор и слаба ходова част
Ето че С3 веднага се откъсва напред, също с нов трицилиндров мотор под предния капак. Той притежава по-голям с 201 куб. см работен обем, а въртящият момент е не само с няколко нютонметра по-голям, но и се постига при значително по-ниски обороти. 1200-кубиковият мотор се впуска в по-силен тръс, ускорява по-енергично при изпреварване и предлага достатъчно сили не само за града, но и за по-дълги пътешествия. Освен това още при позволената в града скорост той може да се движи на петата предавка на гъсто степенуваната, но заяждаща при превключване трансмисия. Това намалява измерения в теста разход на Citroën C3 до икономичните 6,5 л/100 км, а също и нивото на шума на малко нервния трицилиндров мотор.
Всъщност двигателят не е единственият, който е отговорен за смесицата от звуци. За нея наред с отчетливите аеродинамични шумове допринася преди всичко постоянното тропане на плъзгащия се сенник на предлаганото по желание панорамни челно стъкло (801 лв.). Иначе Citroën C3 е обзаведен приятно и до голяма степен солидно, макар и невинаги прегледно – например инфо-развлекателната система със своята сложност е истинско предизвикателство и дори при най-добро желание остава трудна за разбиране. Затова ви препоръчваме да се откажете от навигационната система за 1932 лева. Достатъчно ще се отчаете и от сложното ровене в менютата на серийното CD радио.
Достатъчно пълен е петместният Citroën C3 и само с четирима пълнолетни пътници. Двамата на задната седалка са донякъде клекнали върху едно късо, изправено канапа с малко пространство при главите и коленете. Водачът и пътникът до него се свиват в тънко тапицирани и твърде високо разположени седалки и се люлеят над пътя заедно с целия Citroën C3. Неговите меки настройки осигуряват приятен комфорт на окачването, но свеждат до минимум таланта за преодоляване на завои. Или по-точно казано, малкото, което преди това не е било спънато от флегматичната кормилна уредба с изкуствено усещане за връзката с пътя. Докато ESP грубо потушава лекото поднасяне при смяна на натоварването, подобна енергичност липсва при спирачките.
Независимо от това трябва да признаем, че обновяването на модела значително е подобрило Citroën C3. Но дали той ще може да се мери с Renault Clio, което е не просто осъвременено, а е изцяло ново?

Renault Clio с уморен мотор и слабости при спирането
Е добре, почти ново. Защото при базовата версия на Renault Clio се срещаме с един стар приятел – четирицилиндровият мотор от серията D7F. Неговата базова конструкцията задвижваше още през 1996 г. първото Renault Clio. С възрастните трябва да сме учтиви, затова ще кажем, че няма причина за безпокойство, четирицилиндровият мотор с обем 1149 куб. см няма как да е презрял. За съжаление, сега – на преклонна възраст и с ограничения в отработилите газове и мощността заради Euro 5 – той е просто преуморен.
Ако сте изживели впечатлението от този мотор с четири клапана на цилиндър в първото Kangoo, сега няма да го познаете в Renault Clio IV. Включваме първа предавка на добре подредената петстепенна кутия, отпускаме съединителя и леката слабост при потегляне преминава почти незабавно в гръмогласно нежелание да се набират обороти – изобщо, доста тегаво представление. Разходът на гориво отразява умората на мотора от възрастта по-ясно от динамичните показатели – с 6,9 л/100 км той е с около половин литър над показания от по-модерните трицилиндрови двигатели, а при стандартния разход разликата е двойно по-голяма.
По същество тук би трябвало да ви посъветваме да изберете по-мощния бензинов агрегат от гамата, но трицилиндровият турбомотор с 90 к.с. струва в Renault Clio с цели 2000 лева повече. За тези пари почти можете да направите ъпгрейд от базовата версия Expression (за скромните 23 990 лева) към много по-богато оборудваната Dynamique, която притежава серийно климатик и лесна за боравене инфо-развлекателна система с навигация и сензорен екран, а по желание предлага повече екстри.

Renault Clio с малко предложения за безопасност
Много малко неща обаче предлага Renault Clio в сферата на безопасността. Ако за предходния модел имаше ксенонови светлини и странични въздушни завеси пред прозорците, новото поколение се е отказало и от двете опции. Спирачният път също не отговаря на високите стандарти за безопасност на Renault. За разлика от досегашните тестови автомобили с 16-цолови гуми, екипираното с по-тесни 15-цолови „обувки” Renault Clio спира при 100 км/ч с товар не след 37, а едва след повече от 40 метра.
В замяна на това солидното и модерно обзаведено Renault Clio импонира с щедро предлаган вътрешен простор, голям багажник, прилични седалки, добра ергономия и сигурно поведение на пътя. Поднасянията на задната част при отпускане на газта в завой биват бързо парирани от системата ESP.
Комфортът обаче се накърнява от леко тропащите настройки на ходовата част. А понеже си спестява всякаква излишна игривост и предлага добра обратна връзка и прецизна работа, кормилната уредба с лек ход и електромеханичен усилвател подхожда добре на характера на базовото Renault Clio, на което динамиката на пътя не му е твърде присърце.
Това обаче не бива да ни огорчава. Защото лекото отношение към живота в натоварените със спални чували малки френски автомобили още от времената на излетите до язовирите ни е научило винаги да се надяваме, че нещата потръгват, когато придобият собствена динамика.
Текст: Себастиан РенцЗаключение


1. Ford Fiesta 1.0
462 точки

Fiesta печели – не благодарение на мотора си, а въпреки него. С изискан комфорт, спортна водимост и много място, но срещу висока цена.

2. Citroën C3 VTi 82
443 точки

C3 остава втори – въпреки напористия си двигател. Автомобилът привлича с добър комфорт, но флегматичното поведение на пътя е причина да изостане.

3. Renault Clio 1.2 16V 75

438 точки
Renault Clio губи – не само заради уморения си мотор. Слабостите при спирачките и комфорта не могат да бъдат компенсирани от многото място.Технически данни  Citroen C3 VTi 82 Tendance Ford Fiesta 1.0 Titanium Renault Clio 1.2 16V 75 Expression
Двигател и силово предаване
Брой на цилиндрите / тип двигател 3-цилиндров редови 3-цилиндров редови 4-цилиндров редови
Работен обем 1199 см³ 999 см³ 1149 см³
Принудително пълнене     турбокомпресор
Мощност 82 к.с. (60 кВт) при 5750 об./мин 80 к.с. (59 кВт) при 6300 об./мин 75 к.с. (55 кВт) при 5500 об./мин
Макс. върт. момент 118 Нм при 2750 об./мин 105 Нм при 4100 об./мин 107 Нм при 4250 об./мин
Предаване предно предно предно
Трансмисия 6-степ. механ. 5-степ. механ. 5-степ. механ.
Стандарт за вредни емисии Euro 5 Euro 5 Euro 5
Емисии СО2 104 г/км 105 г/км 135 г/км
Гориво бензин 95 Н бензин 95 Н бензин 95 Н
Цена
Базова цена 24 960 лв. (за ниво Seduction) 25 500 лв. 23 990 лв.
Размери и тегла 
Междуосие 2451 мм 2489 мм 2575 мм
Предна/задна следа 1465 мм / 1467 мм 1493 мм / 1460 мм 1472 мм / 1470 мм
Външни размери 3941 × 1728 × 1524 мм 3969 × 1722 × 1495 мм 4032 × 1719 × 1495 мм
(дълж. × шир. × вис.)      
Собствено тегло (измерено) 1085 кг 1106 кг 1102 кг
Полезен товар 426 кг 424 кг 461 кг
Допустимо общо тегло 1511 кг 1530 кг 1580 кг
Диам. на завиване 10.20 м 10.40 м 10.60 м
Прикачен товар (със спирачки) 1100 кг 650 кг 1250 кг
Каросерия
Вид хечбек хечбек хечбек
Врати / места 4/5 4/5 4/5
Гуми на тестовия автомобил
Гуми (отпред/отзад) 195/55 R 16 T/ 195/55 R 16 T 195/50 R 16 V/ 195/50 R 16 V 185/65 R 15 T/ 185/65 R 15 T
Джанти (отпред/отзад) 6 J x 15 / 6 J x 15 6 J x 15 / 6 J x 15 6 J x 15 / 6 J x 15
Ускорение
0-80 км/ч 9,3 сек 10,4 сек 9,9 сек
0-100 км/ч 14,1 сек 16,3 сек 15,2 сек
0-120 км/ч 20,6 сек 23,6 сек 23,7 сек
0-130 км/ч 26,1 сек 29,9 сек 30,1 сек
0-100 км/ч (данни на произв.) 12,3 сек 14,9 сек 13,4 сек
Макс. скорост (измерена) 174 км/ч 165 км/ч 167 км/ч
Макс. скорост (данни на произв.) 174 км/ч 165 км/ч 167 км/ч
Спирачен път
100 км/ч студени спирачки празен 37,3 м 36,1 м 38,9 м
100 км/ч студени спирачки с товар 38,7 м 36,4 м 40,2 м
Разход на гориво
Разход в теста л/100 км 6,5 6,6 6,9
мин. (тестов маршрут на ams) 4,9 4,9 5,1
максимален 8,2 8,2 8,4
Разход (л/100 км ECE) данни на произв. 4,5 4,6 5,8

 

Коментари

АЗ
Е смешници......Как немското да не спечели в тая СЕКТА. Ама Форда е най-големия боклук от тези 3 коли. Нещо Рено с пазарния си ръст напоследък май ви попритеснява....

comments powered by Disqus